új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az orosz posta leállította a Lengyelországba és Dániába irányuló csomagok átvételét – számolt be az Interfax. 

    Dánia felfüggesztette az Oroszországból és Oroszországba irányuló küldemények feldolgozását, ezért az orosz posta felfüggesztette a Dániába irányuló küldemények fogadását

    – közölte a vállalat, amely hozzátette, hogy a Lengyelországba irányuló küldemények átvételének felfüggesztéséről szóló döntés oka a logisztikai megoldások hiánya a lengyel posta részéről. 

  • Kijev ismét engedélyezi az alkohol eladását – jelentették be csütörtökön. Ez azt jelenti, hogy április 1-től ismét lehet alkoholt vásárolni az ukrán fővárosban, igaz, csak meghatározott időszakban, 11 és 16 óra között.

    A hadiállapot miatt március 1-jén tiltották be az alkohol árusítását Kijevben, de más városokban is bevezettek alkoholtilalmat, így Rivnében, Lvivben és Vinnicjában is.

  • A brit védelmi minisztérium megosztotta a legújabb fejleményeket az oroszukrán háborúról – számolt be a Sky News. A leírtak szerint az orosz ágyúzás és rakétacsapások folytatódnak, a Kreml katonai tevékenység csökkentésére irányuló tájékoztatása ellenére.  

    Az orosz erők továbbra is bombázzák Csernyihivet annak ellenére, hogy a Kreml ígérete szerint visszaveszik a város körüli katonai műveleteket

    – közölte a védelmi minisztérium, amely szerint az orosz csapatok „továbbra is tartják állásaikat Kijevtől keletre és nyugatra”, annak ellenére, hogy egyes egységei visszavonultak.

    A minisztérium azt is közölte, hogy folytatódnak a súlyos harcok Mariupol városában, ami Oroszország számára kulcsfontosságú célpontnak minősül.  

  • Az Ukrajnában harcoló, demoralizált orosz katonák parancsokat tagadnak meg, szabotálják a felszerelésüket, és véletlenül lelőtték a saját repülőjüket – mondta  Jeremy Fleming, a brit elektronikus hírszerzés (GCHQ) vezetője Ausztráliában. Úgy vélte, Vlagyimir Putyin nagyon rosszul ítélte meg az inváziót.

    „Egyértelmű, hogy tévesen mérte fel az ukrán nép ellenállását. Alábecsülte a tettei következtében létrejövő koalíció erejét és a szankciók gazdasági következményeit. Végül túlbecsülte hadserege képességét a gyors győzelem megszerzésére” – mondta a tisztségviselő.

  • David Braun ukrán delegációvezető megerősítette, hogy Ukrajna és Oroszország pénteken újabb béketárgyalást szervez videóhívás útján – számolt be az Independent. Korábban beszámoltunk róla, hogy az ukrán diplomata még korainak tartja az államfők találkozását. 

    Az ukrán fél tisztviselői azonban szkeptikusan nyilatkoztak az orosz tisztviselőkkel való megegyezéssel kapcsolatban, és Oroszország szerint az isztambuli kétnapos megbeszéléseken nem sok előrelépés történt.

  • Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) legfrissebb, soron kívül összeállított és jelentősen rontott térségi előrejelzésében azt írja, hogy a régió uniós gazdaságaiban, köztük Magyarországon az átlagnál jobb teljesítményt vár. 

    A bank a közép-európai és balti EU-gazdaságokban így is 3,4 százalékos – vagyis a teljes működési térség átlagát kétszeresen meghaladó – növekedést valószínűsít 2022-re, bár ez is 1,3 százalékponttal rontott prognózis a novemberi becsléshez képest. Az EBRD módosított előrejelzése szerint a magyar hazai össztermék (GDP) az idén 3,5 százalékkal  az előző prognózisban szereplő ütemnél 1,3 százalékponttal lassabban  növekedhet.

       
    Az EBRD hangsúlyozza csütörtöki tanulmányában, hogy azok az ukrajnai térségek, amelyekben a háborús cselekmények zajlanak, az ukrán hazai össztermék 60 százalékát állítják elő, és az ukrán üzleti vállalkozások 30 százaléka leállította tevékenységét.
        
    Az EBRD az orosz gazdaságban az idén 10 százalék körüli visszaesést vár.
        

  • Vitalij Klicsko kijevi polgármester csütörtökön bejelentette a Twitter-oldalán, hogy testvére, Volodomir Klicsko magas beosztású német politikai vezetőkkel találkozik. 

    Volodimir egy ukrán küldöttséggel Németországba utazott egy találkozóra

    – írta bejegyzésében. A polgármester szerint a találkozón Ukrajna politikai támogatásáról lesz szó; az ország gazdasági, humanitárius és katonai segítségéről tárgyalnak.  

  • Olekszandr Markuscsin polgármester szerint Irpiny félig megsemmisült, miután az orosz csapatok hetek óta bombázzák – számolt be az Independent

    A város infrastruktúrájának 50 százaléka megsemmisült, és a romokat még nem takarították el

    – mondta.

    Az ukrán erők által ezen a héten visszafoglalt városban mostanra az áram- és vízellátás is megszűnt, az orosz erők lövedékei megrongálták a vezetékeket. 

  • A UNICEF és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint az ukrajnai háború elől menekülők felét már gyerekek teszik ki, és további 2,5 millió gyermek kényszerült lakóhelye elhagyására az országon belül – számolt be az Independent

    A helyzet Ukrajnán belül egyre inkább elmérgesedik

    – mondta Catherine Russell, a UNICEF ügyvezető igazgatója.

    A UNICEF szerdai közleménye szerint az ukrán gyermekek legalább 60 százaléka kényszerült elhagyni otthonát az orosz invázió miatt. Ezen belül több mint 1,1 millió ukrán gyermek érkezett Lengyelországba, és több százezren érkeztek Romániába, Moldáviába, Magyarországra, Szlovákiába és a Cseh Köztársaságba. 

  • A londoni külügyminisztérium közölte, hogy Jevgenyij Svidleren és Oleg Tyinkovon, két orosz milliárdoson rögtön alkalmazták a szerda esti törvénykezdeményezést, amely szerint orosz oligarchák nem vehetik igénybe brit szakvállalatok szolgáltatásait repülőgépeik és hajóik karbantartására.

    A kormány már a hónap első felében törvénytervezetet fogadtatott el, amelynek értelmében bűncselekménynek minősül orosz repülőgépek berepülése a brit légtérbe, valamint leszállásuk brit területen, orosz tulajdonú hajók pedig nem köthetnek ki Nagy-Britanniában.

    Az intézkedés szerdai kiterjesztésével lehetetlenné vált a szankciókkal sújtott orosz oligarchák tulajdonában lévő, Nagy-Britanniában tárolt repülőgépek karbantartása is, és ez az intézkedés immár az oligarchák jachtjaira is vonatkozik.

  • Oroszország védelmi minisztériuma bejelentette, hogy tűzszünetet tart Mariupolban, hogy a lakosok elhagyhassák az ostromlott várost – számolt be a Sky News.

    A minisztérium közölte azt is, hogy egy új humanitárius folyosót nyitnak meg csütörtök délelőtt Bergyanszk kikötőjén keresztül Zaporizzsja felé, ahol az ENSZ és a Vöröskereszt is segíti majd az evakuációs műveletet. 

    A múlt héten a város polgármestere, Vadim Boicsenko becslése szerint 160 ezer ember rekedt a kikötővárosban fűtés nélkül.

    Mariupol régiója kiemelkedően fontos  Oroszország számára, mert a kikötőváros szárazföldi folyosót jelent az elcsatolt Krím és az oroszbarát szeparatisták által ellenőrzött Luhanszk és Donyeck régiók között.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra figyelmeztetett, hogy Oroszország nagyszabású offenzívára készül a Donbászi régióban, egyre több embert telepít a területre – számolt be a Sky News

    Zelenszkij a késő esti televíziós beszéde egyikében azt is elmondta, hogy az orosz csapatok kivonulása a Kijev és Csernyihiv környéki régiókból az ukrán ellenállásnak köszönhető.

    Az ukrán elnök értékelése egybecseng Oroszország azon nyilatkozatával, miszerint  befejezi a kijevi hadműveleteket, és a Donbász területe felé fordul, ahol 2014 óta két önjelölt oroszbarát szakadár köztársaság működik.

  • Boris Johnson brit miniszterelnök figyelmeztetett az Ukrajnából érkezők számára nyújtott menedékprogram veszélyeire, szerinte a program a „szexkereskedők eszközévé" válhat – számolt be a Sky News. A miniszterelnök szerint fontos „mindkét irányból" ellenőrzéseket végezni. Johnson elmondta, hogy már voltak olyan esetek, amikor „olyan emberek érkeztek a háborús övezetből, akik nem teljesen azok, akiknek mondták magukat”.

  • Írásbeli tájékoztatást kért Olaf Scholz német kancellár Vlagyimir Putyin orosz elnöktől az orosz földgázszállítások elszámolási rendszerének tervezett átalakításáról egy szerdai telefonos megbeszélésen, amelyet az orosz államfő kérésére tartottak.

    Steffen Hebestreit, a német kormány szóvivője szerint Vlagyimir Putyin elmondta, hogy aláír egy törvényt, amely szerint ugyan április 1-jétől a gázszállításokért rubelben kell fizetni, de ez nem jelent változást az európai szerződéses partnerek számára.

    Az orosz gáz árát továbbra is euróban kell kifizetni, és az összeget a szokásos módon a Gazprom Banknak kell átutalni, amelyet nem érintenek az Ukrajna ellen indított orosz háború miatt bevezetett büntetőintézkedések. A bank a beérkezett pénzt rubelre váltja át

    – mondta Vlagyimir Putyin.

    Olaf Scholz nem egyezett bele ebbe az eljárásba, csupán írásbeli tájékoztatást kért, hogy pontosabban megismerhesse.

  • Az amerikaiak többsége, körülbelül 55 százaléka egyértelműen támogatja azt, hogy a kormányuk újabb csapatokat küldjön Kelet-Európába – derült ki az Ipsos által készített felmérésből, amelyet a Reuters és a Sky News ismertetett. 

    A felmérés szerint a biztos pártválasztók közt a demokraták és a republikánusok többsége is támogatta ezt: a demokratáknál 61 százalékos, a republikánusoknál pedig 54 százalékos volt az igennel válaszolók aránya. 

    Az ukrajnai háború kezdete óta körülbelül 20 ezer amerikai katona érkezett Kelet-Európába. A Pentagon egyébként a felmérés előtt is bejelentett egy kisebb átcsoportosítást, amelynek részeként újabb 200 katona érkezik Litvániába.

    A felmérésből azt is kiderült, hogy az amerikaiak 61 százaléka támogatja az Oroszország elleni szankciókat, még azon az áron is, ha az üzemanyagért többet kell fizetniük emiatt. 

  • Az Ukrajina Online Telegram oldalán belarusz forrásokra hivatkozva azt írják, hogy sugárfertőzött orosz katonákat szállítottak kezelésre a Belaruszban lévő Homel városába.

    A katonák állítólag a Csernobiltól nyugatra található Vörös-erdőben ásták be magukat, amely a csernobili zóna egyik leginkább radioaktív részének számít. Az erdőben emiatt még mindig nem tanácsos huzamosabb ideig tartózkodni, különösen nem a megfelelő védőfelszerelés nélkül, márpedig a katonák ilyet nem kaptak. 

  • Jó reggelt kívánunk a kedves olvasóinknak!

    Az Index csütörtökön is beszámol Oroszország ukrajnai inváziójáról – kövesse velünk az eseményeket percről percre!