új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Horvátország felmentést kér a készülő európai uniós olajembargó alól a rijekai finomító részére, hogy továbbra is exportálhasson Oroszországból olyan kőolajszármazékokat, amelyek a dízel gyártásához szükségesek – írta pénteken a Večernji list című horvát napilap brüsszeli tudósítója nem hivatalos forrásokra hivatkozva.

    A lap megkeresésére az INA horvát olajipari vállalat közölte: a vákuumgázolaj (VGO) elengedhetetlen a dízel gyártásához, az INA finomítóját pedig a termelési folyamatban a felhasználásra optimalizálták. A VGO ellátási forrásai korlátozottak. Ezért az INA továbbra is elkötelezett a vásárlás mellett, ahogy ez idáig is az volt – írja az MTI.

    Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen szerdán az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén ismertette a testület javaslatát, miszerint az orosz kőolaj behozatalát hat hónapon belül le kellene állítani, a finomított kőolajtermékek importját pedig az év végéig kellene megszüntetni.

  • Odesszai újságírók információi szerint kigyulladt egy Burevesztnyik típusú orosz fregatt a Zmeiny-sziget közelében.

    A hajót állítólag egy ukrán Neptun rakéta találta el. A mentéshez repülőgépek és mentőhajók is csatlakoztak az ideiglenesen megszállt Krímről – számolt be az UNIAN.

  • Az Ukrajnából Magyarországra menekült családok gyermekeit támogatja a Magyar Máltai Szeretetszolgálathoz eljuttatott pénzadománnyal a Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) pénteki fővárosi és szombati pécsi koncertjével.

    A PFZ közleménye szerint a Müpában és a pécsi Kodály Központban Napfényes tavasz címmel adott koncerteken Johannes Brahms Szerelmi dalkeringők című művéből adnak elő részleteket, Robert Schumann I. (B-dúr) szimfóniáját szólaltatják meg, míg a szerző a-moll zongoraversenyét Bogányi Gergely játékával élvezheti a publikum. Az est zárásaként Clara Schumann Négy karakterdarabja csendül fel Bogányi Tibor hangszerelésében.

    A fellépéseken a közel negyvenfős Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórussal kiegészülő zenekart Bogányi Tibor vezényli. A fellépésekről és a jegyinformációkról a zenekar honlapján, a pfz.hu-n olvashatók részletek – írja az MTI.

  • A Sziget nem hisz a kulturális embargóban. Elítélik az orosz háborús agressziót, kiállnak a béke mellett, ugyanakkor orosz és ukrán fellépők is lesznek a fesztiválon – mondta Kádár Tamás, a rendezvény fő szervezője a Sziget pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

    A pandémia miatti két év kihagyás után visszatérő Szigeten augusztus 10-től 15-ig koncertet ad például Dua Lipa, Justin Bieber, az Arctic Monkeys, a Tame Impala, Calvin Harris és a Kings of Leon. Számos programhelyszín más helyen várja a látogatókat, és lesznek újak is. 52 országból érkeznek fellépők, és mintegy ezer program lesz – írja az MTI.

  • A jelenlegi adatok szerint Ukrajna háborús veszteségei meghaladták a 600 milliárd dollárt – közölte Denisz Smihal ukrán miniszterelnök. 

    Ezekhez a veszteségekhez tartozik minden, a háború alatt megsérült vagy lerombolt infrastruktúra, lakóház, üzlet és ipari létesítmény. 

    Smihal elmondása szerint az ukrán állam vezetése tárgyalásokat folytat Oroszország befagyasztott vagyonának Ukrajnának átadásáról. Ebből az összegből finanszíroznák a helyreállítási munkálatokat – írja az UNIAN.

  • Keleti keresztény vezetők tiltakoznak az orosz ortodox egyházfő uniós szankcionálása ellen. Támogatják Orbán Viktort, hogy megakadályozza az Európai Bizottság tervét Kirill, Oroszország pátriárkájának EU-szankciós listára helyezésére.

    II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárka, valamint Nathan Hovhannisian érsek, az Örmény Apostoli Egyház külkapcsolati ügyekért felelős vezetője kérte és biztatta levélben Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy a magyar álláspontot következetesen képviselje.

    Egyetlen egyházat vagy egyházfőt sem szabad megcélozni és befolyásolni a politikai folyamatok eredményeként

    – szögezte le Nathan Hovhannisian, hozzátéve, az Örmény Apostoli Szent Egyház támogatja Magyarország kezdeményezését, mivel az örmény egyház elfogadhatatlannak tartja az egyházak vagy az egyházi vezetők elleni szankciókat.

    Az ortodox egyház fejére vonatkozó szankciók felborítanák az egész magyarországi ortodox közösséget, és elveszítenék az evangéliumi béke szellemét, amelyet mindenképpen meg kell őrizni Magyarországon, ön ezt elősegítheti az ilyen döntések megvétózásával az Európai Unióban

    – írta Porfirije szerb ortodox pátriárka Orbán Viktornak.

  • Oroszország Ukrajna ellen indított teljes körű inváziója óta 24 900 orosz katona esett el – számolt be az ukrán fegyveres erők vezérkara.

    A vezérkar hozzátette, az ukrán haderő eddig 

    • 1110 orosz harckocsit,
    • 2686 páncélozott harcjárművet,
    • 502 tüzérségi rendszert,
    • 171 rakétarendszert,
    • 83 légvédelmi rendszert,
    • 199 repülőgépet,
    • 155 helikoptert,
    • 1926 katonai járművet és tankert,
    • 11 hajót,
    • 324 hadműveleti-taktikai drónt,
    • 38 egység speciális felszerelést
    • és 90 cirkálórakétát semmisített meg – írja az UNIAN.
  • Az orosz megszállók 90 millió tonna gabonát blokkolnak az ukrán kikötőkben – számolt be Denisz Smihal ukrán miniszterelnök varsói beszédében.

    A miniszterelnök kiemelte, a gabonaszállítmány blokkolása világszintű élelmiszerválsághoz vezethet – írja az UNIAN.

    A történelemben először egy ország blokkolja egy másik ország kikötőit, hogy ne lehessen élelmiszert kivinni Európába, Afrikába, Ázsiába. 90 millió tonna gabonánk van blokkolva. Ráadásul a gabonaraktárainkat bombázzák. A legnagyobb gabonaraktárak közül hatot tönkretettek. A megszállt területeken pedig a megszálló kirabolja gazdáinkat és más raktárainkat

    – mondta Smihal, aki felszólította az országokat, hogy segítsenek megoldani a kikötők blokkolásával és a raktárak elleni támadásokkal kapcsolatos problémákat.

  • Oroszország a szimbolikus május 9-ét választhatta arra, hogy hadat üzenjen Ukrajnának – jelentette ki Denisz Smihal ukrán miniszterelnök.

    Az ukrán hírszerző szolgálat szerint Oroszország folyamatosan tárgyal a pontos dátumról, de továbbra sem tudni, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök biztosan hadat üzen Ukrajnának.

    Mindenesetre a megszálló feletti teljes győzelemig harcolunk

    – idézi Smihalt az UNIAN.

  • Az ukrán foglyok felvonultatása, amelyet Oroszország május 9-én Mariupolban tervez megrendezni, a genfi egyezmény megcsúfolása – jelentette ki Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója. 

    Oroszország 2014-ben Donyeckben szervezett hasonló műsort, most pedig megismétli a háborús bűnét. Akkor az Ukrán Fegyveres Erők ötven katonáját vezették végig a város utcáin 

    – írta a Twitteren a tanácsadó.

  • Az orosz megszállók helyreállították Mariupolban a szovjet emlékműveket, és Szent György-szalagokat osztanak szét – számolt be Petro Andruscsenko, a város polgármesterének tanácsadója.

    A tanácsadó elmondása szerin az orosz katonák előkészítették a felvonulás helyszínét, és több szovjet emlékművet is helyreállítottak. 

    A megszállók annak ellenére készítették el az ünnepi műsor helyszínét, hogy nemrég azt nyilatkozták, nem terveznek felvonulást május 9-én Mariupolban.

  • Az orosz megszállók mindent megtesznek azért, hogy betörjenek Severdonyeckbe és Popasnára – jelentette ki Szergej Gajdaj, Luhanszk régió vezetője.

    A vezető beszámolója szerint a régióban az ukrán védelmi erők a következő napokban az orosz megszállók erőteljesebb offenzíváira készülnek. Eddig Popasnán a legrosszabb a helyzet, a város szinte teljesen elpusztult – írja az UNIAN.

  • Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma szerint a Mariupolban állomásozó és az Azovsztal acélgyár körül elhelyezkedett orosz csapatok egy része elhagyta a terültet.

    A Pentagon úgy tudja, a Mariupoltól északra lévő orosz taktikai csoportok kis számban maradtak az állásaikon, azonban a harcok folytatódnak – számolt be a News Hour.

  • Az ukrán–magyar határszakaszon 5699 ember lépett be csütörtökön Magyarország területére, míg a román–magyar határszakaszon belépők közül 6508-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

    A beléptetettek közül a rendőrség 476 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – tájékoztatott a rendőrség.

    Az ukrajnai háború elől csütörtökön 551 ember, köztük 156 gyermek érkezett Budapestre vonattal – írja az MTI.

  • A budapesti BOK-csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton 269 menekülőnek segítettek csütörtökön. Az éjszakát 67 ember töltötte a létesítményben.

    Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internetelérhetőséget biztosít nekik a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve.

    A MÁV kihelyezett nemzetközi jegypénztárt üzemeltet a tranzitponton, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket.

    A tranzitpontról továbbutazókat a Keleti és a Nyugati pályaudvarra, valamint a Liszt Ferenc repülőtérre buszokkal viszik, a Magyarországon maradóknak pedig segítenek a szállás biztosításában – írja az MTI.

  • A Mariupolban rekedt civilek evakuálására irányuló mentési műveletek ma folytatódnak, mivel Oroszország továbbra is támadja az Azovsztal acélművet.

    Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius főnöke elmondta, hogy egy mentőkonvoj már úton van, ami holnap reggelre az Azovsztalhoz érkezik, remélhetőleg, hogy átvegye és biztonságba helyezze azokat a civileket, akik ott maradtak ebben a sivár pokolban.

    A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) megerősítette, hogy az ENSZ-szel összehangoltan „biztonságos átkelési művelet folyik” – írja a Guardian. A két szervezet a hétvégén már együttműködött 100 civil evakuálásában az erőműből.

    Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legutóbbi beszédében szintén megerősítette a tervezett evakuálást. 

    Az Azovsztalból több mint 150 embert, Mariupolból és annak külvárosából pedig több mint 300 embert evakuáltak a héten a humanitárius folyosón keresztül. Minden segítséget megkaptak, amit csak lehetett – orvosi ellátást, okmánymegújítási és pénzügyi segítséget, kapcsolattartást rokonokkal, barátokkal és családokkal.

    Az ukrán elnök hozzátette,

    Az Azovsztal gyárat az oroszok még mindig ágyúzzák, a támadása nem állt meg, de a civileket ki kell vinni, a nőket, gyerekeket. Sok gyereket, aki még mindig ott van. Képzeljék el ezt a poklot! És ott vannak a gyerekek! Több mint két hónapja folyamatos az ágyúzás, bombázás, folyamatos halál.

    Mariupol polgármestere szerint még mindig mintegy 200 civil húzza meg magát sivár körülmények között az üzem szovjet korabeli föld alatti alagútjaiban.

  • Tizenegy támadást vertek vissza a Donbaszi régióban az ukránok – számolt be az ukrán fegyveres erők vezérkara.

    A vezérkar beszámolójában kiemeli, az orosz megszállók továbbra is lakónegyedeket támadnak meg és ágyúznak Harkiv elővárosában.

    A rendelkezésre álló információink szerint a kupjanszki városi kórházat ért támadásban legalább háromszázan megsebesültek

    – idézi a jelentést az UNIAN.

  • Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma tagadta, hogy információkkal látnák el Ukrajnát az orosz tábornokok elleni akciókhoz – írja a Guardian. John Kirby, a Pentagon szóvivője elmondta, valóban segítik Kijevet, de ebbe nem tartozik bele orosz tábornokok tartózkodási helyének meghatározása. Ukrajna a szövetségesektől kapott adatokat kombinálja a saját hírszerzési információival.

    Ők hozzák a döntéseket, és ők döntenek az akciókról

    – tette hozzá.

    A New York Times cikkét, amely először írt arról, hogy amerikai segítséggel iktat ki magas rangú orosz katonai vezetőket, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsa felelőtlennek nevezte.

    A háború február 24-i kezdete óta már 12 orosz tábornok halt meg Ukrajnában, és Moszkva szerint ez a NATO hírszerzési segítsége nélkül nem történhetett volna meg.

  • A háború kezdete óta 223 gyermek halt meg és további 408 megsebesült – számolt be Ukrajna Legfőbb Ügyészsége.

    A jelenlegi információk szerint 631 gyermek sérült meg Oroszország fegyveres agressziójában. Az adatok szerint 223 gyermek halt meg és több mint 408 megsérült

    – áll az ügyészség posztjában. Hozzáteszik: a legtöbb gyermek (68) a Herszoni régióban sérült meg.

  • A Bloomberg információi szerint Alina Kabajeva, az orosz elnök állítólagos szeretője is felkerül az Európai Unió készülős szankciós listájára. Kabajeva, akinek állítólag három (más információk szerint négy) gyermeke született Putyintól, 2004-ben az athéni olimpián aranyérmet szerzett ritmikus sportgimnasztikában, és jelenleg egy orosz médiabirodalom vezetője.

    A Kreml mindig indulatosan visszautasította az orosz elnök magánéletére irányuló kérdéseket, maga Putyin egyszer azt mondta:

    Sohasem szerettem, ha az újságírók erotikus fantáziájukat kivetítik rám és a környezetemre.

    Kabajeva mellett az újabb szankciós listára olyan orosz katonai vezetők is felkerülnek, akiknek szerepük lehetett ukrán civilek lemészárlásában és megkínzásában.

  • A távelérési szoftvereket fejlesztő német TeamViewer cég bejelentette kilépését az orosz és belorusz piacról.

    A szoftverfejlesztő cég Oroszország február 24-én indított Ukrajna elleni teljes körű inváziója miatt hozta meg döntését.

    A TeamViewer támogatja Ukrajnát, valamint elhagyja Oroszországot és Belaruszt. Mélyen megdöbbentett bennünket Oroszország Ukrajna elleni szörnyű támadása. Globális vállalatként a TeamViewer támogatja a szabadság és a demokrácia egyetemes értékeit, és elítéljük az erőszak és agresszió minden formáját. Értékeink szerint úgy döntöttünk, hogy teljesen felfüggesztünk minden üzleti tevékenységet Oroszországban és Belaruszban

    – áll a TeamViewer közleményében.

  • Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint csütörtökön az ukrán–magyar határszakaszon 5699 fő lépett be hazánkba, míg a román–magyar határátkelőhelyeken 6508 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 476 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől 2022. május 5-én 551 ember, köztük 156 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

  • A Downing Street esti beszámolója szerint Boris Johnson és Volodimir Zelenszkij telefonos megbeszélést tartott, amelyen a brit kormányfő kifejtette: az Ukrajna által vallott demokratikus értékek fontos ellensúlyt képeznek Vlagyimir Putyin orosz elnök „bukás felé tartó autokráciájával szemben”.

    Johnson szóvivőjének tájékoztatása szerint a két vezető áttekintette az ukrajnai harci fejleményeket, és azt, hogy az ukrán fegyveres erőknek milyen további támogatásra van szükségük.

    Az erről tartott egyeztetés része volt a hosszabb hatótávolságú fegyverzet szállításának lehetősége, annak érdekében, hogy elejét lehessen venni az ukrajnai civil lakosság elleni tüzérségi támadásoknak – fogalmazott a londoni miniszterelnöki hivatal illetékese.
        

  • António Guterres ENSZ-főtitkár szerint több embert is kimenekítettek Mariupolból.

    Két biztonságos átjárón keresztül ötszáz embert sikerült evakuálni az Azovsztal-üzemből, Mariupolból és a környező területekről

    – írta Twitter-oldalán Guterres.

  • Oroszországot felbőszítette Ukrajna és az Egyesült Királyság közelsége – állítja Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, utalva a két ország kétoldalú kapcsolatára, amely az invázió február 24-ei kezdete óta egyre erősebb lett.

    Erősek vagyunk, védjük a szabadságot egész Európában. Ez nyilvánvalóan bosszantja az oroszokat

    – mondta Zelenszkij.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az oroszok folyamatosan lövik a mariupoli Azovsztal acélgyárat, és még akkor sem állnak le, amikor a civileket kellene kiszállítani.

    Rengeteg gyerek és nő maradt ott. Pokol, ami ott van. Két hónapja megállás nélkül lövik, bombázzák, a halál állandóan a közelben van

    – mondta Zelenszkij, aki szerint az ukrán hatóságok mindent megtesznek annak érdekében, hogy megoldást találjanak az emberek megmentésére.

  • Köszöntjük kedves olvasóinkat!

    Kövesse velünk ma is az orosz–ukrán háború fejleményeit, és értesüljön elsőként a legfrissebb hírekről.

    Csütörtöki percről percre frissülő cikkünket itt találja.