új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Paul Gallagher érsek, a Vatikán „külügyminisztere” a Rai1 olasz televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy a 85 éves pápa július végén, Kanadából való visszatérése után megbeszélést folytat majd munkatársaival egy lehetséges kijevi látogatásról − közölte az MTI. 

    Arra a kérdésre, hogy elképzelhető-e egy ilyen utazás már augusztusban, Gallagher úgy válaszolt:

    Lehetséges, nem zárnám ki.

    A brit érsek azonban leszögezte, hogy természetesen minden a pápa egészségi állapotán múlik. A július elejére tervezett afrikai utat a pápa lemondta ugyan, de Kanadába továbbra is szándékában áll ellátogatni. A pápa térd-ínszalaggyulladás miatt az utóbbi időben gyakorta kerekesszékben jelenik meg a nyilvánosság előtt.

  • A brit védelmi minisztérium szerint Oroszország jelentős haderőt mozgat az országban, amelyeket Ukrajna közelében gyűjt össze a jövőbeni támadó műveletekhez − írta meg a Guardian

    A legutóbbi, szombati hírszerzési frissítés szerint az új gyalogsági egységek nagy része valószínűleg a régóta raktárakban álló MT-LB páncélozott járművekkel vonul fel.

    A frissítés szerint Oroszország már régóta alkalmatlannak tartja ezeket a járműveket a legtöbb gyalogsági szállítási feladatra.

  • Az elmúlt héten a harkivi tűzoltók 53 bevetést hajtottak végre, amelyek közül 37 tűzoltás volt, köztük 18-at ágyúzás okozott.

    A jelentés szerint házak és épületek, szántóföldön lévő búza, valamint a szabad területen lévő szemét és fű égett.

  • Egy új ENSZ-jelentés szerint az ukrán erők néhány nappal azelőtt foglalták el állásukat az idősek otthonában, hogy az orosz erők márciusban megtámadtak egy egészségügyi intézményt, a támadásban csaknem 50 civil halt meg.

    Az ukrán csapatok elhelyezkedése a Sztara Krasnyanka-i egészségügyi intézményben gyakorlatilag nyílt felhívás volt az oroszoknak a támadásra – írja az Independent.

    A jelentés szerint az ukrán fegyveres erők nagy, és talán egyenlő mértékben felelősek a támadásért, emellett viszont nem von le következtetést, hogy az ukrán katonák vagy a Moszkva által támogatott szakadár harcosok követtek volna el háborús bűncselekményt.

  • Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes, az ideiglenesen megszállt területek reintegrációjáért felelős miniszter evakuálásra szólította fel a Herszon és Zaporizzsja területén lévő, ideiglenesen megszállt területek lakóit.

    Verescsuk elmondta: erre azért van szükség, hogy megakadályozzák, hogy az ellenség a helyi lakosságot emberi pajzsként használja – írja az Interfax.

  • A brit katonai hírszerzés szerint Oroszország átcsoportosítja tartalékos erőit, és az ukrán határ közelében helyezi el őket „a jövőbeni támadó műveletekhez”.

    A helyzetről szóló legfrissebb helyzetértékelésben hozzáteszik:

    Az erősítések közül sokan ad hoc csoportosítások, amelyek elavult vagy nem megfelelő felszereléssel vannak ellátva.

  • Az ukrán–magyar határszakaszon 6798 ember lépett be pénteken Magyarországra, a román–magyar határon belépők közül pedig 6200-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-vel.

    A beléptetettek közül a rendőrség 228 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért. Vonattal 307 ember – köztük 106 gyerek – érkezett az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre.

    A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte a police.hu oldalon, hogy a Készenléti Rendőrséggel és a rendőrjárőrképzésben részt vevőkkel segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

    Folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival.

  • Reggel az orosz megszállók ágyúzták Krivij Rihet – írja az Unian a Dnyipropetrovszki Regionális Állami Adminisztráció vezetőjére, Valentyin Reznyicsenkóra hivatkozva.

    Szándékosan csaptak le lakónegyedekre

    – mondta. Hozzátette, hogy ez az alattomos ágyúzás egy 41 éves nő életét oltotta ki, további két embert pedig kórházban ápolnak.

  • Az Independent értesülései szerint megérkezett az Egyesült Királyságba az ukrán katonák első csoportja, hogy egy kiképzésen vegyenek részt, ahol a következő hónapokban akár tízezer ukrán katona is jelen lehet.

    A katonák találkoztak Ben Wallace védelmi miniszterrel, aki elmondta: „Ez az ambiciózus új kiképzési program a következő szakasza annak, hogy az Egyesült Királyság támogatja az ukrán fegyveres erőket az orosz agresszió elleni harcban.”

    „A brit hadsereg világszínvonalú szakértelmét felhasználva segítünk Ukrajnának újjáépíteni erőit és fokozni ellenállását” – tette hozzá a brit védelmi miniszter.

    A brit erők mintegy 1050 fős személyzetét vezényelték ki a program lebonyolítására, amely az Egyesült Királyság északnyugati, délnyugati és délkeleti részén található védelmi minisztériumi helyszíneken zajlik majd.

    A kiképzésben olyan önkéntes újoncok vesznek részt, akik kevés vagy semmilyen katonai tapasztalattal nem rendelkeznek.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy ha a nyugati hatalmak további szankciókat vezetnének be, az katasztrofális következményekkel járna a világ energiapiacaira nézve – számolt be az Independent.

    „Mindez ismét azt mutatja, hogy az Oroszországgal szembeni szankciók a végén sokkal nagyobb kárt okoznak azoknak az országoknak, amelyek bevezetik őket” – mondta pénteken egy televíziós beszédében.

    Elismerte, hogy a szankciók ártanak Oroszország gazdaságának, de azt mondta, hogy a nyugati hatalmaknak számára még nagyobb kárt okozhatnak.

    A szankciók további alkalmazása még súlyosabb következményekhez, sőt, túlzás nélkül, katasztrofális következményekhez vezethet a globális energiapiacon 

    – hívta fel a figyelmet az orosz elnök.

  • Az ukrajnai háború és az éghajlatváltozás miatt csökkenő globális csicseriborsó-termelés veszélyezteti a hummuszellátást egyes iparági szakértők szerint – olvasható az Independent beszámolójában.

    A globális csicseriborsó-kínálat akár 20 százalékkal is csökkenhet idén a Global Pulse Confederation szerint.

    Az Egyesült Államok mezőgazdasági termelői – a negyedik legnagyobb csicseriborsó-exportőr – a rossz időjárás miatt idén csaknem öt százalékkal kevesebb hektáron telepítettek csicseriborsót – jelentette az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA).

  • A harcképesség helyreállításában és meglévő erejének felépítésében vesz részt a luhanszki régióban működő orosz katonaság – áll az American Institute for the Study of War (ISW) elemzésében.

    Az Unian ukrán hírportál által közzétett tanulmány szerint az oroszok továbbra is korlátozott támadóakciókat hajtanak végre azért, hogy az ukrán védelmi erők ne tudják magukhoz ragadni a kezdeményezést.

    Amikor az orosz katonai parancsnokság úgy dönt, hogy kellőképpen felkészült egy nagyobb offenzív hadművelet folytatására, nagy valószínűséggel a jelenleginél nagyobb csapatokkal és nagyobb kitartással folytatja a nagyszabású előrenyomulást, ami fokozatos lesz és azonnal nem észrevehető

    – olvasható az ISW elemzésében. 

  • Ukrajna pénteken új fegyverek küldésére szólította fel szövetségeseit, mivel az ukrán főtárgyaló szerint a háború fordulópontjához közeledik, mert a moszkvai erők a veszteségek és az utánpótlás hiánya miatt hadműveleti szünetet tartanak.

    Egyértelmű, hogy át kell csoportosítaniuk a dolgokat, új csapatokat és fegyvereket kell előhozniuk, és ez nagyon jó. Fordulóponthoz érkeztünk, mert bizonyítani fogjuk katonai erőnket azzal, hogy megtámadjuk a parancsnoki központjaikat – mondta Mihajlo Podoljak az egyik ukrán televíziónak.

    Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látogatást tett a fronton, valamint a közelében lévő területeken, és elmondta, hogy a nap folyamán ellátogatott egy dnyiprói kórházba, ahol sebesült katonákat kezelnek, emellett bejárta a Dnyipropetrovszk és Krivij Rih területének előretolt védelmi vonalait – írja az Independent.

  • A CIA alapításának 75. évfordulóján megköszönte az amerikai hírszerzés Ukrajnában végzett munkáját Joe Biden amerikai elnök, aki egyúttal „világ legjobbjainak” nevezte az ott dolgozó hírszerzőket – írja az AP hírügynökség.

    Az amerikai elnök azt is kijelentette: a CIA hírszerzőinek köszönhető az is, hogy a világ megtudta, mire készül Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajnában. 

  • Összesen 307 menekültet fogadtak pénteken a fővárosban a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a társszervekkel együttműködve – közölte a rendőrség.

    A 307 érkező közül 106 gyermek volt, akik vonattal érkeztek Budapestre. 

    A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatok ellátását a Budapesti Polgárőr Szövetség is támogatást nyújt. 

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index szombati élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Pénteki percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!