új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az orosz és az oroszok által támogatott szakadár erők elkezdték bekeríteni a Donyecki területen lévő Szeverszk városát, idézte a TASZSZ orosz állami hírügynökség Rodion Mirosznyikot, az önhatalmúlag kikiáltott Luhanszki Népköztársaság moszkvai nagykövetét.

    Szeverszk, amelyre a Donyecki Népköztársaság igényt tartana, a kelet-ukrajnai frontvonalban fekszik. A település nem messze található a már megszállt Szeverodonyeck városától, emlékeztet az al-Dzsazíra.

  • Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint sok ukrán szeretne orosz állampolgár lenni. A szóvivő elmondta, hogy a dél- és kelet-ukrajnai, oroszok által megszállt területek lakói mostantól jogosultak orosz állampolgárságra – írja a Sky News.

    Mint megírtuk, Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn rendeletben kiterjesztette az orosz állampolgárság könnyített megszerzésének lehetőségét Ukrajna minden lakójára. Dimitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint az ukránok nem kérnek Putyin állampolgárságából.

  • Ukrajna és Oroszország között az Ukrajnából érkező gabonaexportról szóló tárgyalások új fordulóját tartják szerdán Isztambulban – közölte az Interfax orosz hírügynökség az orosz külügyminisztériumra hivatkozva.

    Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a háború mintegy 22 millió tonna gabonát ejtett csapdába Ukrajnán belül, ami egyre súlyosabb válságot jelent.

    Az orosz invázió előtt Ukrajna havonta hat-hét millió tonna gabonát exportálhatott, idén júniusban azonban csak 2,2 milliót szállított az Ukrán Gabonaszövetség adatai szerint.

  • Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője arról beszélt kedden, hogy „nincs szó” a Kijevvel folytatott béketárgyalások újraindításáról, írja a Sky News.

    David Arakamija, az ukrán békedelegáció vezetője korábban azt mondta, legkorábban augusztus végén kezdődhetnek újra az oroszokkal folytatott béketárgyalások. A két fél legutóbb március 29-én Isztambulban ült össze, azóta csak online kapcsolaton keresztül egyeztettek egymással a két békedelegáció bizonyos munkacsoportjai.

  • Az utóbbi időben elterjedt, hogy az Ukrán Fegyveres Erők esetleges támadást hajthatnak végre a Krími hídon. Alekszandr Kovalenko katonai szakértő a FreeDom projekt adásában elmondta, hogy ehhez a Neptune és Harpoon rakétákat is lehet használni – írja az Unian.

    Egy ilyen objektum, mint például a Kercsi-szorosi híd legyőzésének hatékonysága elsősorban az indítástól a megsemmisítésig terjedő távolság maximális csökkentésén múlik, hogy a légvédelmi rendszerek ne működjenek elég jól

    – magyarázta a szakértő. Úgy véli, az Ukrán Fegyveres Erők ellentámadása már megfigyelhető a Herszon régióban, és számos településen előrelépés tapasztalható. Elmondása szerint a híd támadására a legelőnyösebb pozíciók Melitopolból, Bergyanszkból és Henicseszkből nyílnak.

  • Az ukrajnai háború 2,5 éven belül biztosan véget ér, jelentette ki határozottan Olekszij Aresztovics, az Elnöki Hivatal vezetőjének tanácsadója, írja a karpataljalap.net.

    Két és fél év alatt megbirkózunk ezzel a problémával. Aktív harci cselekményekkel szerintem hamarabb is. Még egyszer megismételnék egy fontos gondolatot. Az orosz hadsereg elvesztette a képességét, hogy legalább valamilyen feladatot végrehajtson Ukrajnában

    – állította Aresztovics.

    Az Elnöki Hivatal vezetőjének tanácsadója rámutatott, hogy az orosz hadseregnek már nincs ereje és erőforrása a harchoz a front több szakaszán.

  • Az ukrán főügyészség szerint az orosz erők által elkövetett feltételezett háborús bűncselekmények miatt összesen 22 749 ügyben indult nyomozás.

    Hozzátették, a háború kezdete óta már 348 gyerek vesztette életét Ukrajnában, a sebesült kiskorúak számát 650-re teszik. 

    A közlemény szerint további 11 026 állítólagos, nemzetbiztonság elleni bűncselekményt is regisztráltak.

  • A Nova Kahovkában lévő orosz lőszerraktár, amelyre hétfő este az Ukrán Fegyveres Erők csapott le, még mindig lángol, közölte Szerhij Hlan, a herszoni ukrán katonai közigazgatás vezetőjének tanácsadója, írja az Unian hírügynökség.

    Július 11-én este robbanások sorozata rázta meg a várost. A hírek szerint az Ukrán Fegyveres Erők nagy hatótávolságú rakétákkal rombolták le a raktárat. Ugyanakkor az orosz propagandisták azt állították, hogy a csapás egy lakónegyedet ért.

  • Július 12-én, kedden Fehéroroszországban megkezdődtek az ukrán határ menti Gomel régióban a területi csapatok részvételével zajló parancsnoki és törzsgyakorlatok – számolt be Belarusz védelmi minisztériuma a Telegramon.

    A gyakorlatok három napig, július 12-től 14-ig tartanak. Céljuk, hogy felmérjék a területi csapatok felkészültségét a harci kiképzési feladatok ellátására, valamint magában foglalja a tartalékos tisztek parancsnoki szolgálati képességeinek fejlesztését is.

    A gyakorlatokkal Belarusz katonasága egy területvédelmi létesítmény védelmét dolgozza ki, illetve egy ellenőrző ponton teljesítenek szolgálatot – írja az Unian.

  • Egy hónapon belül döntés születik az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság által halálra ítélt brit katonák fellebbezéséről, idézte az orosz Interfax hírügynökség az egyik szakadár tisztviselőt.

    Aslint a múlt hónapban ítélték halálra a brit Shaun Pinnerrel és a marokkói Brahim Szádunnal együtt állítólagos zsoldostevékenységük miatt. Július elején mindhárman fellebbeztek az ítélet ellen, írja az al-Dzsazíra.

    Ukrajna és a nyugati országok szerint a férfiak hadifoglyok, akik a genfi egyezmények értelmében védelemre jogosultak.

  • A Herszoni területet érő ágyúzások miatt nap mint nap égnek az erdők és a mezők. Július eleje óta csaknem 300 ezer hektáron 75 tűzesetet jelentettek – közölte a régió katonai igazgatósága.

    A közlemény szerint a helyzet különösen Berislav körzetben és a szomszédos régiókkal határos településeken kritikus – számolt be az Unian.

  • Eltilthatják az orosz és belorusz sportolókat a 2024-es párizsi olimpiától való részvételtől, melyről Craig Reedie, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) egyik tagja beszélt – adta hírül az MTI.

    Döntés fog születni arról, mi történjen ezzel a két országgal. Úgy vélem, az a közvélekedés, hogy nem kellene kvalifikálniuk

    – fogalmazott brit médiumoknak a NOB korábbi alelnöke.

    A háborúellenes szankciók részeként az orosz és belorusz sportolók kényszerből kihagyhatják az ötkarikás kvalifikációs versenyeket, Thomas Bach, a NOB elnöke májusban azt mondta, Oroszország részvétele még nem tisztázott.

    A NOB ugyanakkor nem mentette fel orosz tagjait, és nem szankcionálta az Orosz Olimpiai Bizottságot.

  • Hétfőn 150 ember érkezett a lvivi régióba az evakuációs vonatokon, ahol éjszaka egy légiriadó is volt – közölte napi operatív tájékoztatójában Makszim Kozickij, Lviv kormányzója.

    A Guardian tudósítása szerint a lvivi rendőrségnek tegnap ki kellett ürítenie a főpályaudvart is, ugyanis a hírek szerint robbanóanyag volt az épületben, a vizsgálatok után viszont nem találtak semmit.

    Kozickij arról is beszélt, hogy hétfőn 835-en hagyták el a lvivi régiót, ők valamennyien a lengyelországi Przemyślbe mentek tovább.

  • Az ukrán erők megváltoztatták a katonai konfrontáció taktikáját, és áttértek a harmadik szakaszra: az ideiglenesen megszállt területek felszabadítására – mondta Dmitrij Sznegirev katonai szakértő az Unian szerint.

    A szakértő úgy véli, hamarosan Herszon lesz a legkeményebb harcok színtere. Azt is fontosnak tartja megemlíteni, hogy az oroszok nemcsak páncélozott járműveknek vannak híján, hanem lőszereknek is. 

    Dmitrij Sznegirev azt is hozzátette, hogy a helyzet keleten továbbra is nehéz, de az ukránok ellenőrzése alatt áll és a megszállóknak nem sikerült előrenyomulniuk Luhanszk és Donyeck régió közigazgatási határaihoz. 

  • Szerhij Gajdaj, a Luhanszki terület kormányzója megnevezte Vlagyimir Putyin orosz elnök céljait, és azt állította, hogy meg fogják állítani az orosz hadsereget.

    A kormányzó elmondása szerint Putyin vérszemet kapott, és több célpontja is van a Donbászban, különösen Szlavjanszk és Bahmut városára fáj a foga.

    Már látjuk, hogy tartalékosokat soroznak be, hogy támadásba tudjanak lendülni a Donyecki térségben. Szlavjanszkot és Bahmutot már most is nagyon erősen lövik. Putyin csak az erőszakból ért, fegyverrel lehet megállítani. Semmilyen tárgyalás, semmilyen megállapodás Putyinnal nem fog működni. Egy bizonyos időre szünetet tarthat, de aztán úgyis folytatni fogja ezt a háborút

    – idézte az Unian hírügynökség a kormányzót.

  • Oroszország február 24-én indított Ukrajna elleni háborújában eddig körülbelül 37 470 orosz katona esett el – számolt be az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara.

    A vezérkar beszámolója szerint 

    • 1649 tankot,
    • 3829 páncélozott harcjárművet,
    • 838 tüzérségi rendszert,
    • 247 rakétavetőt,
    • 109 légvédelmi berendezést,
    • 217 repülőgépet,
    • 188 helikoptert
    • és 2699 darab katonai gépjárművet és tartálykocsit semmisítettek meg az ukrán védők.

    Ezenkívül 15 orosz hajót, 676 hadműveleti és taktikai drónt, 66 egység speciális felszerelést és 155 cirkálórakétát számoltak fel.

  • A brit védelmi minisztérium szerint Oroszország valószínűleg megőrzi katonai előnyét Ukrajnával szemben, miközben csapatai folytatják az átszervezést, mielőtt újabb támadásba kezdenének.

    Az orosz erők valószínűleg továbbra is katonai nyomást gyakorolnak az ukrán erőkre, miközben a közeljövőben átcsoportosulnak és újjáalakulnak a további offenzívákhoz

    – áll a minisztérium legfrissebb hírszerzési közleményében.

    A közlemény szerint az orosz erők létszámhiánya az orosz védelmi minisztériumot arra kényszerítheti, hogy a nem hagyományos toborzás felé forduljon, azaz akár a börtönök személyzetét is behívhatják a harcokba. 

  • A „felszabadított” Harkiv környéki városok nem térnek vissza Ukrajnához, jelentette ki Vitalij Gancsev, a Harkivi régió ideiglenes polgári közigazgatásának vezetője a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek adott interjúban.

    Korábban Gancsev megjegyezte, hogy a Harkivi terület mintegy 20 százalékát „felszabadították”. Elmondása szerint a helyzet továbbra is feszült a régióban, mivel számos települést lőnek az ukrán fegyveres erők.

  • Támadás érte keddre virradó éjjel Nyikolajev régiót, ahol többek között két egészségügyi intézményt és egy lakóépületet is eltaláltak az oroszok – állítja Vitalij Kim, a régió kormányzója.

    Az Unian ukrán hírportál beszámolója szerint négy ember megsérült a támadásban. 

  • Egy orosz politológus szerint még egy olyan „őrült mániákus” is, mint Vlagyimir Putyin orosz elnök, rájött, hogy nem fogja tudni elfoglalni egész Ukrajnát. Ezért kitűzte maga elé a maximális célt.

    Azt hiszem, még egy olyan őrült mániákus is, mint Putyin, rájött, hogy nem sikerül egész Ukrajnát elfoglalnia. A villámháború kudarca után ez a feladat már nem kivitelezhető. Most azonban van egy másik problémája is: hogyan tudja megőrizni saját hatalmát, hogyan adja el a lakosságnak a látszatgyőzelmet

    – írta Andrej Piontkovszkij orosz politológus az NV-nek.

    A politológus szerint Putyin tudja, hogy a nagy mennyiségben érkező nyugati fegyverekkel az ukránok ellentámadásba fognak lépni, ezért most azt a maximális célt tűzte ki maga elé, hogy még egy várost elfoglaljon. Az orosz elnök terve ezt követően valószínűleg az lesz, hogy Donbász területének jelentős részét, valamint a Herszoni és Zaporizzsjai régió részeit is megtartsa, és mindezt győzelemként eladja az orosz lakosságnak.

  • Irán azt tervezi, hogy több száz fegyverkezésre alkalmas drónt szállít Oroszországnak, hogy azt felhasználhassa Ukrajnában – írja a Guardian egy magas rangú amerikai tisztviselőre hivatkozva.

    Az iráni kormány arra készül, hogy akár több száz UAV-t (pilóta nélküli légi járművet) biztosítson Oroszországnak , beleértve a fegyverkezésre alkalmas UAV-kat is

    – mondta Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója. 

  • Ukrajna védői még az ilyen vészterhes időkben is találnak alkalmat a szeretetre – osztott meg egy felvételt a Nexta, amelyen ukrán katonák lőgyakorlat közben láthatóak.

    A felvételen látszik, hogy az egyik lőgyakorlatot végző női katona mögött megjelenik egy másik katona, aki aztán fél térdre ereszkedik, és egy gyűrűvel megkéri a társa kezét.

    Egy másik katona is felbukkan később egy virágcsokorral, majd amikor a nő igent mond, színes füstbombák robbannak és a katonák a levegőbe lőnek.

  • Több mint hétezer katonát nyilvánítottak eltűntnek Ukrajnában, egy részük fogságba esett – nyilatkozta Oleg Kotenko, a különleges körülmények között eltűnt személyek ügyekért felelős biztos, írja a Kárpátalja.ma.

    A biztos megjegyezte, a telefonos bejelentések alapján legalább 7200 ember tartózkodási helyéről nem tudnak semmit.

    Ugyanígy az Azov-ezredből is – ami a nemzeti gárdához tartozik – tűntek el emberek, akik Azovsztal elhagyása óta sem léptek kapcsolatba rokonaikkal – magyarázta Kotenko.

  • Többtucatnyi ember megsérült és néhányan meghaltak az oroszok által megszállt  városra mért ukrán légicsapás következtében – írja az al-Dzsazíra a TASZSZ orosz állami hírügynökségre hivatkozva.

    A TASZSZ jelentése szerint az ukrán hadsereg hétfő este támadást intézett Nova Kahovka ellen, amelynek következtében épületek rongálódtak meg, és több műtrágyaraktárnál robbanások történtek. Ukrán tisztviselők szerint erőik egy lőszerraktárt is megsemmisítettek.

  • Petr Andrjuscsenko, Mariupol ukrán polgármesterének tanácsadója azt írta: Mariupol lakosait arra kényszerítik az oroszok, hogy segítsenek eltakarítani a romokat az utcáról.

    Egy tál kása és egy üveg víz az egyetlen garantált fizetség a kemény munkájukért

    – írta a tanácsadó, aki egy videót is mellékelt erről:

  • Összesen 5762 fő lépett be Magyarország területére az ukrán–magyar határszakaszon – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) az MTI Országos Sajtószolgálatán keresztül.

    A román–magyar határszakaszon belépők közül 4658 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 221 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • Az ukrán nemzeti bank hétfőn kiadott egy emlékérmet, amellyel az Ukrajnának nyújtott nemzetközi támogatásról emlékeztek meg.

    Az 5 hrivnya címletű, „Egységben az erő” érme egyik oldalán annak a 12 országnak a zászlajai láthatóak, amelyek a legtöbb támogatást nyújtották Ukrajnának.

    Az Ukrajinszka Pravda szerint több hasonló emlékérmét is ki fog adni az ukrán nemzeti bank a „Halhatatlan Ukrajna érmesorozat részeként. 

  • A kelet-ukrajnai Donyeck régió kormányzója azt állítja, hogy a háború előtti lakosság mintegy 80 százalékát már evakuálták a területről, amely az elmúlt hetekben intenzív orosz támadások középpontjában állt – írja a Guardian.

    Pavlo Kirilenko szerint mintegy 340 ezer ember, vagyis a február 24-e előtti helyi lakosság 20 százaléka maradt a területen. Kirilenko a múlt héten, miután Oroszország fokozta offenzíváját, menekülésre szólította fel a régió megmaradt lakosságát. A Donyeck elleni közelmúltbeli rakétatámadások számos civil halálát okozták, Ukrajna azzal vádolja Moszkvát, hogy szándékosan lakóövezeteket vesz célba.

    Donyeck Ukrajna utolsó megmaradt keleti tartománya, amely részben Kijev ellenőrzése alatt áll, és a hadsereg harcol a terület megtartásáért.

    Az egész ország sorsát a Donyecki régió fogja eldönteni. Ha egyszer kevesebb lesz az ember, jobban tudunk majd az ellenségre koncentrálni és a fő feladatainkat végrehajtani

    – mondta Kirilenko az evakuálásokat indokolva.

  • Az utóbbi 14 napban összesen 14 lőszerraktár és katonai bázis ellen hajtottak végre precíziós csapást az ukránok – írja a BBC

    Az ukránok korábban jelezték, hogy a lőszerraktárakra fognak fókuszálni a nagy hatótávolságú precíziós csapásokkal. Az egyik ukrán tisztviselő hétfőn azt mondta, hogy ezzel demoralizálják, demilitarizálják az ellenségüket. 

  • Egy T–34-es tankot videóztak az oroszok által nemrég elfoglalt Liszicsanszk városában.

    A NEXTA szerint a matuzsálemi harckocsit az egyik ellenőrző pont közelében állították fel, de vélhetően csak azért, hogy megtévesszék és elrettentsék vele az ellenséget.

    Az első T–34-est 1940 szeptemberében gyártották le, a harckocsik utána végigszolgálták a második világháborút.