új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Franciaország igyekszik véget vetni az ukrajnai konfliktusnak, és nem akarja, hogy az átterjedjen és új világháborúvá fajuljon – mondta Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön a France 2 és a TF1 tévécsatornáknak adott interjújában.

    Szeretnénk megállítani a háborút anélkül, hogy csatlakoznánk hozzá. Nem akarunk globális háborút, és azt sem, hogy a konfliktus más régiókra is átterjedjen

    – idézte a francia elnököt a TASZSZ orosz hírügynökség.

  • A mikolajivi regionális katonai közigazgatás vezetője, Vitalij Kim egy felvételt tett közzé az egyetemek elleni rakétatámadásról. 

    Ma az orosz terroristák megtámadták Mikolajiv két legnagyobb egyetemét. Legalább 10 rakéta csapódott be. Most az oktatási rendszerünket támadják

    – fogalmazott a vezető.

    Alekszandr Szenkevics, Mikolajiv polgármestere szerint a mentők már a helyszínen vannak. Eddig két sebesültről tudnak. Elmondása szerint a rakétatámadás reggel 7 óra 50 perc körül történt, és az oroszok jól tudták, hogy ekkor már rengeteg ember tartózkodik az utcákon. „Igazi terroristák” – tette hozzá az Unian szerint.

  • A február 24-én kezdődött invázió óta már mintegy 38 ezer katonát veszített Oroszország – állítja az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara.

    Az Unian által közölt tájékoztatás szerint az ukrán hadsereg eddig 1672 orosz harckocsit, 842 tüzérségi rendszert, 220 repülőgépet és 188 helikoptert is megsemmisített.

  • Az oroszok és az oroszbarát ukrán szakadárok azt állítják, hogy behatoltak az ukrajnai Donbászban lévő Szeverszk külvárosába, közölte péntek reggel a brit védelmi minisztérium.

    A tárca szerint az orosz erők lassan nyomulnak előre nyugat felé. Szeverszk biztosítása után valószínűleg Bahmut lesz a következő célpont, olvasható a jelentésben.

  • A mikolajivi regionális katonai közigazgatás vezetője, Vitalij Kim arról számolt be, hogy orosz csapatok támadást intéztek két mikolajivi egyetem ellen.

    Ma az orosz terroristák megtámadták Mikolajiv két legnagyobb egyetemét. Legalább 10 rakéta csapódott be. Most az oktatási rendszerünket támadják

    – írta közösségi oldalán a vezető. Továbbá arra kérte „minden demokratikus ország egyetemét, hogy nyilvánítsák ki, hogy Oroszország az, ami valójában: egy terrorista ország” – írja az Interfax.

  • Rakéták csapódtak be az éjszaka folyamán Harkiv városában, megrongálva két oktatási intézményt, közölte az állami katasztrófavédelmi szolgálat.

    Az egyik rakéta egy iskola udvarán csapódott be, és megrongálta az épület egy részét.

    A szolgálat közlése szerint a tágabb értelemben vett Harkiv régióban is történtek rakétacsapások, írja az al-Dzsazíra. Csuhujiv városában két tüzet kellett eloltani, az egyiket egy lakónegyedben. A katasztrófavédelmi szolgálat közlése szerint nem voltak áldozatok.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újra arra szólított fel, hogy Oroszországot hivatalosan is terrorista államként ismerjék el, ezúttal a Vinnyica elleni rakétatámadás miatt, amelyben legalább 23 ember vesztette életét. 

    Ez a nap, megint csak azt bizonyította, hogy Oroszországot hivatalosan is terrorista államként kell elismerni. Nincs másik olyan ország, amely akkora terrorfenyegetettséget jelent a világra, mint Oroszország. Nincs másik olyan ország a világon, amely megengedi magának, hogy békés városokat és emberi életeket pusztítson el naponta rakétákkal

    – fogalmazott az ukrán elnök az éjjeli videóüzenetében. 

    Zelenszkij arról is beszámolt, hogy a törmelékek eltakarítása jelenleg is zajlik. Az elnök arra is emlékeztetett, hogy három tíz éven aluli gyerek halt meg a támadásban, és ez a szám nem a végleges. Továbbá több tucat ember eltűnt, és a súlyos sérülteket kórházban ápolják. 

  • Az oroszok állt megszállt Szeverodonyeck városában felrobbantottak egy megszállókkal teli autót. Ezt a Luhanszki terület kormányzója, Szerhij Hajdaj jelentette be a Telegramon, írja az Unian hírügynökség.

    A luhanszki területen egyre nő az elégedetlenség a megszálló hatóságokkal és a katonasággal szemben, akik csak fosztogatnak és fenyegetőznek

    – közölte Hajdaj, aki szerint a robbanás következtében hat orosz megsérült, közülük négyen súlyos állapotban kerültek kórházba.

  • Egy négyéves kislány is meghalt a Vinnyica elleni rakétatámadásban, az édesanyja pedig súlyosan megsérült. Az ukrán védelmi minisztérium egy videót tett közzé a hivatalos Twitter-oldalán, amelyen a négyéves Lisa Dmitrieva életének „utolsó percei” láthatóak.

    Édesanyja, Irina elvesztette a lábát a támadásban. A Guardian beszámolója szerint az interneten egy olyan felvétel is terjed, amelyen a négyéves kislány holtteste látható a babakocsi mellett, amely az édesanyja által posztolt videóban is látszik.

    Olena Zelenszka, az ukrán first lady is reagált a hírre, miszerint személyesen is ismeri a Down-szindrómás kislányt. Az ukrán elnök felesége egy, a karácsonyi ünnepekre készült kisfilmben találkozott Lisával, ahol több gyermekkel közösen festettek karácsonyi díszeket. 

  • Az ukrán–magyar határszakaszon 7445 ember lépett be csütörtökön Magyarországra, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 6225-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek, közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-vel.

    A beléptetettek közül a rendőrség 295 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért, írták.

    Vonattal 68 ember – köztük 22 gyermek – érkezett csütörtökön az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre  tudatta az ORFK. A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte a police.hu-n, hogy a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket.

    A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is. Folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival, olvasható a közleményben.

  • Összesen 68 menekültet fogadott csütörtökön a fővárosban a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a társszervekkel együttműködve – közölte a rendőrség.

    A 68 érkező közül 22 gyermek volt, akik vonattal érkeztek Budapestre. A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatok ellátásában a Budapesti Polgárőr Szövetség is támogatást nyújt.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sürgette az Európai és a Nemzetközi Büntetőbíróság tisztviselőit, hogy nyissanak „különleges bíróságot” az országa elleni orosz invázió kivizsgálására.

    Az ukrán vezető megjegyzései azután hangzottak el, hogy orosz rakéták csapást mértek a közép-ukrajnai Vinnyica városára, és legalább 22 gyermek, köztük három gyermek életét oltották ki. További 52 embert, köztük négy gyermeket kórházba szállítottak, 34 ember állapota súlyos – írja a Guardian.

    A meglévő igazságszolgáltatási intézmények nem tudják az összes bűnös felet bíróság elé állítani. Ezért egy különleges bíróságra van szükség az Ukrajna elleni orosz agresszió bűntettének kezelésére. Kötelező és elvi büntetést kell kiszabni minden orosz bűnözőre

    – mondta Zelenszkij. Hozzátette, egy törvényszék biztosítaná azoknak a méltányos és törvényes büntetését, akik ezt a katasztrófasorozatot elindították.

  • Az orosz csapatok a „hadműveleti szünet” után valószínűleg nagyszabású offenzívát indítanak a SzlavjanszkSzeverszkBahmut-vonal mentén, de nem tudni, hogy ez az offenzíva mikor kezdődik és pontosan hova koncentrálódik – ez olvasható a Hadtudományi Intézet (ISW) friss jelentésében, írja az Unian hírügynökség.

    Az ukrán hadsereg tűzzel válaszolt a korábban megindított orosz előrenyomulásra, a támadók a hírek szerint megrohamozták a Bahmuttól délkeletre fekvő településeket. A harcok a várostól 20 kilométerre folytak.

    Az orosz hadsereg Avdiivkától északkeletre folytatta a támadó hadműveleteket, valószínűleg azért, hogy megkerüljék az ukrán erődítményeket a térségben – magyarázzák a szakértők.

    Korábban az ukránok légicsapásokat mértek a megszállók dél-ukrajnai állásaira, emlékeztet az Unian.

  • A mikolajivi regionális katonai közigazgatás vezetője, Vitalij Kim arról számolt be, hogy orosz csapatok támadást intéztek két mikolajivi egyetem ellen.

    Ma az orosz terroristák megtámadták Mikolajiv két legnagyobb egyetemét. Legalább 10 rakéta csapódott be. Most az oktatási rendszerünket támadják

    – írta közösségi oldalán a vezető. Továbbá arra kérte „minden demokratikus ország egyetemét, hogy nyilvánítsák ki, hogy Oroszország az, ami valójában: egy terrorista ország” – írja az Interfax.

  • Két hónappal azután, hogy az orosz csapatok kezére került, a kelet-ukrajnai Popaszna, amely egykor 20 ezer lakosnak adott otthont, szellemvárossá vált, ahol az életnek alig van nyoma, jelentette a Reuters.

    A hírügynökség riportere arról jelentett, hogy a város kihaltnak tűnt, állítása szerint szinte az összes lakóház megsemmisült vagy súlyosan megrongálódott. Az üres utcákon senkivel nem találkozott.

  • Az ukrán katasztrófavédelem jelentése szerint egy csütörtöki légitámadást követően súlyos károkat szenvedett egy szálloda épülete Mikolajiv kikötővárosában.

    A város polgármestere, Olekszandr Szienkevics pedig arról számolt be, hogy a robbanások következtében a helyi iskolák is megrongálódtak, írja az al-Dzsazíra.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Kezdődik az Index pénteki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Csütörtöki percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

    Kövessenek bennünket ma is!