új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az amerikai székhelyű Google értesítette az orosz állami csúcstechnológiai vállalatot, a Rostecet, hogy blokkolja YouTube-csatornáját, hivatkozva a korábban bevezetett szankciókra  értesült a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

    A Google ma értesített minket a Rostec YouTube-csatornájának blokkolásáról, és szankciókat említett indokként – áll a Rostec közleményében.

    Amint írják, ez egy orosz mérnökökről és műszaki újításokról szóló csatorna volt.

    Ez egy nyilvánvaló példa arra, hogyan működik a nyugati demokrácia a valóságban. Ez nem demokrácia, hanem a véleményszabadság fojtogatása és elnémítása

    – írják közleményükben.

    A Rostec továbbá azt is hozzátette, hogy felkészült YouTube-csatornája esetleges megszüntetésére, és minden korábban közzétett videóját átmásolta a Rutube videómegosztó platformra.

  • Magyarország területére szombaton az ukrán–magyar határszakaszon 6423 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 9721 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 308 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől 2022. augusztus 06-án 107 ember, köztük 40 gyermek érkezett Budapestre vonattal – írja az MTI.

  • Az orosz és az ukrán erők augusztus 6-án az oroszok által megszállt Zaporizzsjai Atomerőmű ágyúzásával vádolták egymást, írja jelentésében az Institute of the Study of War (ISW).

    Közlésük szerint az ISW nem tudja függetlenül megállapítani, hogy melyik fél felelős az incidensért. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „nyílt, arcátlan bűncselekményként” és „terrorcselekményként” ítélte el az állítólagos orosz akciót.

    Mindkét fél azt állította, hogy a lövések tüzet okoztak az erőmű hidrogénállomásán. 

    Egy orosz ellenzéki orgánum arról számolt be, hogy az orosz erők robbanóanyagot és lőszert tárolnak az atomerőmű körül. A The Insider augusztus 5-én arról számolt be, hogy egy forrás szerint

    az orosz erők augusztus 2. körül aláaknázták az atomerőmű 1. energiablokkjának turbinatermét.

     Egy másik forrás azt állította, hogy mintegy 500 orosz katona, valamint páncélozott személyszállító járművek és légvédelmi ágyúk állomásoznak az erőmű területén, és hogy az orosz erők aláaknázzák az erőmű környékét.

    Egy másik forrás szerint az orosz erők „aknákat és lőszert tárolnak az energiablokkok közvetlen közelében, gerendák alatt, a lőszerek egy részét pedig az energiablokkban tárolják”. A második forrás nem volt biztos abban, hogy „az energiablokkot aláaknázták-e, vagy egyszerűen csak robbanóanyagok tárolására használják”.

  • Dimitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács alelnöke arról tájékoztatott Telegram-oldalán, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök javaslatot tett egy orosz vagyon elkobzásáról szóló határozatra.

    Mint írta: „ők papíron vesznek el tőlünk dolgokat, mi pedig a harctéren tőlük”.

    Hozzátette: A kijevi rezsim által bűncselekmény útján szerzett vagyon elkobzásával és annak visszaszolgáltatásának kérdéseivel az orosz fegyveres erők sikeresen foglalkoznak.

  • Az Ukrán Független Információ Ügynökség, azaz az Unian értesülései szerint augusztus 7-én reggel Harkiv két területét is orosz rakétacsapás érte.

    Helyi idő szerint körülbelül 4:40-kor robbanások sorozata rázta meg a várost. Az előzetes adatok szerint Novobavarszkij és Nyemisljanszkij kerületekre lőttek ki rakétákat – írta meg Igor Terekhov, Harkiv polgármestere Telegram-oldalán.

  • Volodimir Zelenszkij este ismét videóüzenetben jelentkezett, ahol elmondta, hogy a hét folyamán az ukrán fegyveres erők és a katonai hírszerzés komoly eredményeket ért el az orosz megszállók bázisainak megsemmisítésében, ami jövő héten tovább fokozódhat.

    Az elnök külön köszönetet mondott az ukrán hadseregnek, amely „rendkívüli erőfeszítések árán tartja vissza az ellenséget” – fogalmazott Zelenszkij.

    Véleménye szerint az orosz csapat nem fog változtatni a taktikáján. Elmondása szerint egy héten belül az ukrán fegyveres erők és a hírszerzés is gyarapíthatja sikereit az orosz hadsereggel szemben – írja az UNIAN.

  • Tisztelt olvasóink!

    Indul az Index vasárnapi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A szombati percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!