új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Kreml külügyminisztériuma a román nagykövetség egyik munkatársát persona non gratának, azaz nemkívánatos személynek nyilvánította – közölte az orosz állami RIA hírügynökség.

    A Sky News beszámolója szerint nem ritka, hogy a nagykövetségeken diplomatákat utasítanak ki a fogadó országok, különösen feszült nemzetközi kapcsolatok idején. Ezen lépés magyarázatához azonban kevés információ áll rendelkezésre.

    Románia segélyekkel támogatta Ukrajnát az Oroszországgal való konfliktusában, Klaus Iohannis államfő pedig arról biztosította Kijevet, hogy Románia teljes mértékben támogatja Ukrajna uniós csatlakozását. 

  • Az Egyesült Államok további 675 millió dolláros katonai segélyt hagyott jóvá Ukrajnának – közölte Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter.

    Austin a németországi Ramstein légi bázison tartott sajtótájékoztatón tette a bejelentést, írja az al-Dzsazíra angol nyelvű kiadása.

    Elmondta, hogy a szövetségeseknek fejlődniük kell Ukrajna támogatása érdekében, különösen, mivel a háború „hosszú télnek” néz elébe, de üdvözölte az ukrajnai harctéren elért „kézzelfogható sikereket”.

  • Oroszország február 24-én indított, Ukrajna elleni háborújában eddig körülbelül 51 250 orosz katona esett el, az elmúlt napon 640 ellenséges katona halt meg – számolt be az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara.

    A vezérkar beszámolója szerint

    • 2112 tankot,
    • 4557 páncélozott harcjárművet,
    • 1226 tüzérségi rendszert,
    • 305 rakétavetőt,
    • 159 légvédelmi berendezést,
    • 239 repülőgépet,
    • 210 helikoptert
    • és 3344 katonai gépjárművet és tartálykocsit semmisítettek meg az ukrán védők.

    Ezenkívül 15 orosz hajót, 884 hadműveleti és taktikai drónt, 110 egység speciális felszerelést és 214 cirkálórakétát számoltak fel.

  • Két úszó cseppfolyósítottföldgáz-terminál települ egy holland kikötőbe, ezek az első olyan speciális tartályhajók, amelyekkel Európa az orosz gáztól való függőséget próbálja enyhíteni, írja a Bloomberg.

    A Golar Igloo és az Eemshaven LNG jelenleg együtt horgonyoz Eemshaven északi kikötőjében. Mindkettő úszó tároló és újragázosító egység, amelyet arra terveztek, hogy a tengerjáró hajókon szállított szuperhűtött üzemanyagot a szárazföldi hálózatokba szivattyúzható gázzá alakítsák át.

    A hajók tél előtti érkezése kulcsfontosságú lesz ahhoz, hogy Európa átvészelje az egyre súlyosbodó üzemanyagválságot, miután Oroszország az ukrajnai invázió miatt bevezetett szankciók megtorlásaként csökkentette a gázszállításokat.

    Az emelkedő energiaárak a recesszió szélére sodorták a gazdaságokat, ami arra kényszerítette a kormányokat, hogy felgyorsítsák az úszó gázterminálok használatát, amelyek létesítése töredék annyi időt vesz igénybe, mint a szárazföldi változatoké.

  • Az Ukrán Fegyveres Erők ellentámadásától tartva kivezette a sebesülteket, illetve a családokat Herszonból az orosz hadsereg. A kórházak ráadásul teljesen megteltek a sebesült és meggyilkolt orosz katonákkal – írja az Unian ukrán hírügynökség.

    Amennyire tudjuk, még a családjukat is kivitték a városból. Napról napra rosszabb a helyzet , az ellenség jelentős veszteségeket szenved

    – fogalmazott Jaroszlav Janusevics, a herszoni kerületi katonai körzet vezetője.

  • Mintegy 400 négyzetkilométernyi területet foglalt vissza a Harkiv régió keleti részén az ukrán hadsereg – írja jelentésében az amerikai The Institute for the Study of War.

    A Guardian a jelentés alapján azt írja, hogy az ukrán erők valószínűleg kihasználják, hogy az oroszok átcsoportosítják haderejüket délre, mert Izylumtól északnyugatra így hatékony ellentámadást tudnak végrehajtani.

    Az ISW elemzésében arra is kitér, hogy Oroszország kénytelen volt átcsoportosítani az erőit délen a Herszoni régióban zajló ukrán műveletek miatt.

  • Robbanás történt csütörtök reggel a Herszon régióban található Novoalekszejevka közelében, melyről Szergej Bratcsuk, az odesszai regionális katonai közigazgatás vezetőjének sajtótitkára számolt be.

    Az Unian ukrán hírügynökség ez alapján azt írja, hogy valószínűleg a vasút közelében történt a robbanás. 

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök egy most közzétett videófelvétel tanúsága szerint szó szerint elaludt egy államtanácsi ülésen, ami után állítólag, „fáradtságra és légszomjra” panaszkodott az orvosoknak, írja az Express.co.uk.

    Az ülésre a Vlagyivosztok városához közeli Russzkij-szigeten került sor, ahol az orosz tisztviselők a turizmusról tárgyaltak. A videófelvételen az orosz vezető fáradtnak tűnik, de láthatóan más tisztviselők is álmossággal küzdöttek.

    Az orosz elnök részt vett a Vosztok–2022 nemzetközi hadgyakorlaton, de az egészségi állapotával kapcsolatos találgatások újra felbukkantak, miután egy kamcsatkai viziten a lábai rángatózni látszottak.

    A Kreml, Dmitrij Peszkov azt mondta, hogy az orosz vezető „kiváló egészségnek” örvend, a pletykák pedig „teljes képtelenségek”.

  • Oleh Szinyehubov, Ukrajna harkivi kormányzója arról számolt be, hogy az orosz erők az elmúlt 24 órában öt támadást indítottak Harkiv több kerülete ellen. A jelentések szerint a Harkivszkij kerületben két ember került kórházba repesz és robbanás okozta sérülésekkel, a Csuhuivszkij kerületben ketten, és Iziumszkij kerületben is ketten sérültek meg, köztük egy kétéves gyermek.

  • Adrian Boke volt francia katona azzal vádolta hazáját, hogy részt vett a Donyeck elleni vegyi támadásban és a donbászi lakosság elleni népirtásban – jelentette a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség tudósítója.

    A nyugalmazott katona sürgette a köztársaság hatóságait, hogy ismerjék el a vegyi támadásban való részvételt, amely a lőszer leesésének helyével szomszédos területen lévő két víztározó szennyezéséhez vezetett.

    Augusztus 10-én este az ukrán szakadárok arról számoltak be, hogy ukrán csapatok lőttek egy sörgyárra a Donyecki területen, ami ammóniaszivárgást okozott. A helyi rendkívüli helyzetek minisztériuma szerint a becsapódáskor 32 ember tartózkodott az üzemben, legalább egy ember meghalt.

  • Hanna Maljar ukrán védelmiminiszter-helyettes közlése szerint a hadseregben szolgálatot teljesítő katonanők száma meghaladja a 30 ezret, közülük körülbelül ötezren harcolnak a frontvonalban − írta meg a Kárpáthír.

    Elmondása szerint a nők önkéntes alapon jelentkeztek az ukrán hadseregbe. A védelmiminiszter-helyettes elárulta, hogy amennyiben nem veszik figyelembe az utóbbi hónapokban mozgósított több százezer főt, a békebeli összlétszám (215 ezer) 15 százalékát teszik ki a nők. Mint fogalmazott, ez az arány az egyik legmagasabb a NATO-tagállamok fegyveres erőihez képest.

  • Összesen 63 menekültet fogadtak szerdán a fővárosban a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) munkatársai a társszervekkel közösen – közölte a rendőrség.

    A 63 érkező közül 19 gyermek volt, akik vonattal érkeztek Budapestre. 

    A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

  • A lengyel hatóságok képviselőinek tanulniuk kellene egy kis történelmet, mielőtt megpróbálnak „háborúra készülni” Oroszországgal – írta Alekszej Puskov szenátor a Telegramban, írja a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség.

    Marcin Ocepa lengyel védelmiminiszter-helyettes azt mondta, hogy Varsó és Moszkva a következő három-tíz évben fegyveres konfliktusba keveredhet egymással. Emiatt a kelet-európai állam katonai tárcája az ország történetének legambiciózusabb újrafegyverkezésébe kezdett.

    Korábban Varsóban bejelentették, hogy 400 ezer főre kívánják emelni a hadsereg létszámát. Az utóbbi időben aktívan vásároltak harci és szállító repülőgépeket, harckocsikat, rakéta- és ágyútüzérséget, drónokat, illetve páncél- és rakétaelhárító fegyvereket.

    Szergej Andrejev varsói orosz nagykövet kijelentette, Moszkva nem fogja megtámadni Varsót, és nincs oka arra, hogy veszélyeztesse annak biztonságát. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője korábban megjegyezte, hogy a lengyel hatóságok „az őrület határán lévő, veszett álláspontot” képviselnek Oroszországgal szemben.

  • Az amerikai védelmi minisztérium részletes elemzést és útitervet dolgoz ki arra, hogy miként tudja közép- és hosszú távon támogatni Ukrajna fegyveres erejét, a katonai eszközökről is szóló dokumentumot hamarosan Kijevben is bemutatják – jelentette a CNN a tárca egy magas rangú tisztségviselőjét idézve.

    Az értesülés szerint az elemző munkát az Egyesült Államok egyesített vezérkari főnökségének elnöke, Mark Milley tábornok irányítja, a tervet az Ukrajnának nyújtott és ígért többmilliárdos katonai segítségre alapozzák.

    A tisztviselő elmondása szerint még a munka kezdeti szakaszában járnak: jelenleg az ukrán fegyveres erők jövőjére koncentrálnak.

    Elsősorban arra, hogy az Egyesült Államok mit kíván elérni abban a tekintetben, hogy Kijev milyen eszközökkel rendelkezzen közép- és hosszú távon. Washington elhúzódó konfliktusra számít, és a háborút követő 5 évre is készít elemzést Ukrajna haderejét illetően – derül ki a beszámolóból.

    Az értesülés szerint az amerikai katonai szakértők ukránokkal is együttműködnek a tervek kidolgozásában, és ha azokat Joe Biden elnök elfogadja, akkor az eredmény több évre szóló fegyvereladás is lehet, valamint egy hosszú távú katonai képzési program, amelyet az Egyesült Államok nyújtana Ukrajna számára – adta hírül az MTI.

  • Rakétákat és tüzérségi lövedékeket tervez eladni Oroszországnak Észak-Korea, amelyek közül sok valószínűleg régi készletekből származhat – állítja az amerikai hírszerzés.

    A Sky News szerint Moszkva hamisnak minősítette az erről szóló jelentést, az amerikai tisztviselők viszont úgy vélik: mindez annak a jele, hogy Oroszország elkeseredett az ukrajnai háború állása miatt, ezért tervezi további katonai eszközök vásárlását Észak-Koreától.

  • Összesen 5861-en léptek be Magyarországra szerdán az ukránmagyar határszakaszon. A románmagyar határszakaszon belépők közül 6828-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az MTI-vel az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

    A beléptetettek közül a rendőrség 249 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

    Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

  • Újraindult a lövöldözés a zaporizzsjai atomerőmű közelében, nem sokkal azután, hogy az ENSZ atomenergia-felügyeleti szerve biztonsági zóna létrehozását sürgette a létesítmény körül a nukleáris katasztrófa megelőzése érdekében.

    Kijev szerint az orosz erők rakétákkal és nehéztüzérséggel lőtték Nikopol városát, amely a Dnyeper folyó túlsó partján fekszik, Európa legnagyobb atomerőművével szemben – közölte a Dnyipropetrovszki terület kormányzója, Valentyin Reznyicsenko.

    Dmitro Orlov polgármester szerint Enerhodar városa nemrég másodszor is orosz támadás alá került, és áram nélkül maradt.

  • Huszonnégy vámtisztet távolítottak el pozíciójukból, miután az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) akciójában kiderült: a tisztek, beleértve vezető beosztásban lévők is, segítettek csempészeknek – erről Volodimir Zelenszkij ukrán elnök számolt be szerda esti videóüzenetében.

    Ami a szankcionált személyeket illeti, akik külföldi, különösen orosz és román állampolgársággal is rendelkeznek, az SBU javaslata alapján és a hatályos jogszabályok értelmében úgy döntöttem, hogy megszüntetem az ukrán állampolgárságukat

     – mondta az államfő. 

    Volodimir Zelenszkij megjegyezte, hogy Ukrajnában nincs helye csempészeknek és bűnözői hálózatnak. „Úgy tűnik, hogy néhányan ezt nem értették. Most majd érteni fogják” – tette hozzá az ukrán elnök az Unian ukrán hírügynökség szerint.

  • Az ENSZ Biztonsági Tanácsának szeptember 7-i ülésén Ukrajna ENSZ-nagykövethelyettese azt mondta, hogy Ukrajnából 2,5 millió embert, köztük 38 ezer gyermeket deportáltak erőszakkal Oroszország távol-keleti régióiba – írja a CNN.

  • Összesen 606 különböző orosz politikus ellen vezetett be szankciókat Ukrajna, erről Volodimir Zelenszkij ukrán elnök számolt be Telegram-csatornáján még szerdán.

    A TASZSZ orosz hírügynökség beszámolója szerint Zelenszkij nem közölt konkrét listát a korlátozás alá kerülő személyekről, és azt sem fejtette ki, pontosan milyen intézkedések és tiltások vonatkoznak majd rájuk.

    A mai napon fontos döntést hozott Ukrajna Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsa: szankciókat vezetett be 606 olyan személy ellen, akik Oroszország uralkodó elitjéhez tartoznak. Az érintettek között van az Orosz Biztonsági Tanács 28 tagja, a Föderációs Tanács 154 tagja [Szövetségi Közgyűlés], Oroszország és az orosz Állami Duma [Szövetségi Gyűlés] 424 képviselője

    – ismertette a döntést az ukrán elnök.

  • Három holttestet találtak egy lakóépület romjai alatt Szlovjanszkban, amelyet szerda reggel rakétatámadás ért – írja az Unian ukrán hírügynökség.

    Az Állami Sürgősségi Szolgálat főigazgatósága szerint két férfi és egy nő holttestét találták meg egy 3 szintes lakóház romjai alatt. Az épület mintegy 50 tonnányi romjait eltakarították, a helyszíni munka befejeződött.

  • Volodimir Zelenszkij   ukrán elnök szerdán este közölte, hogy a kijevi csapatok visszafoglaltak az orosz erőktől több települést az ország északkeleti részén fekvő Harkiv térségében, írja a Sky News .

    Volodimir Zelenszkij 2022. augusztus 24-én
    Volodimir Zelenszkij 2022. augusztus 24-én
    Fotó: Ukrainian Presidential Press Ser / Reuters

    Megfigyelők az elmúlt napokban az ukrán erők áttöréséről számoltak be a Harkivi területen, hivatalos megerősítés azonban eddig nem érkezett az esetleges térnyerésről.

  • Egy fogságban elhunyt brit férfi holttestét Oroszország visszaszolgáltatta, és Ukrajna szerint „kimondhatatlan kínzásra utaló jeleket” találtak rajta. A 45 éves Paul Urey a jelentések szerint júliusban halt meg fogságban, miután oroszbarát szeparatisták elfogták.

    Az önhatalmúlag kikiáltott „Donyecki Népköztársaság” (DPR) nevű szakadár ukrajnai régióban tartották fogva.

    Az Egyesült Királyság korábban elmondta, hogy az áldozat szociális munkás volt, és közölte, hogy Oroszországnak vállalnia kell a felelősséget a haláláért.

    Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter elmondta, hogy miután az oroszok visszaszolgáltatták a holttestét, „kimondhatatlan kínzások jeleit” fedezték fel rajta, de további részleteket a BBC szerint nem közölt.

  • Több mint száz orosz katonát likvidált és mintegy negyven egységes katonai felszerelést, illetve lőszerraktárat semmisített meg az ukrán hadsereg egy nap alatt – állítja a Dél névre hallgató hadműveleti parancsnokság.

    „Az ukrán erők megsemmisítettek három Grad rakétaindítót, 15 páncélozott járművet, 10 tarackot és nehéz tüzérségi ágyút, két lőszerraktárt Mikolajiv városában, és megöltek 108 orosz katonát” – közölte a parancsnokság.

    Az Unian ukrán hírügynökség beszámolója szerint az orosz erők jelenleg az elfoglalt vonalak megtartására és a távoli akciókra összpontosítanak.

  • Köszöntjük olvasóinkat! 

    Indul az Index csütörtöki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Szerdai percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!