új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A 23 éves Rory Mason az ukrán Nemzetközi Légió harcai közben halt meg az orosz határ közelében – jelentette a BBCAz ukrajnai harcokban megölt ír férfit családja „lendületes, céltudatos és meggyőződéses embernek” nevezte.

    Ukrajna az orosz inváziót követően hívott külföldi önkénteseket a harcba. Nem világos, hogy jelenleg hány önkéntest soroztak be, de Ukrajna korábban körülbelül 16 ezerre tette a számukat.

  • Szerhij Hajdaj ukrán regionális tisztségviselő szerint elkezdődött a kelet-ukrajnai Luhanszk régió visszafoglalása.

    „Több települést már felszabadított az ukrán hadsereg az orosz megszállók alól” – mondta Szerhij Hajdaj, a Luhanszki terület ukrán katonai közigazgatásának vezetője szerdán.

    Miután a hétvégén visszaszerezték a Donyecki területen fekvő kulcsfontosságú keleti Liman városát, az ukrán erők folytatták ellentámadásukat, benyomulva a Luhanszki területre – írja a CNN.

    Oroszország ellenőrzi az ukrajnai Luhanszk régió szinte teljes területét. Az ukrán erők szeptember végén felszabadították a luhanszki Bilohorivka falut.

  • Az Orosz Nyomozó Bizottság szakértői meghatározták a de facto Luhanszki és Donyecki Népköztársaságban található polgári létesítményeket ért károk értékét és a helyreállításukhoz szükséges pénzösszeget – számolt be szerdán a bizottság sajtószolgálata.

    Az osztály szakértőinek felmérése alapján a megrongálódott épületek értéke meghaladja az 560 milliárd rubelt (körülbelül 4 ezer milliárd forint), helyreállításukhoz pedig legalább 211 milliárd rubelre (körülbelül 1,5 ezer milliárd forint) lesz szükség

    – áll a közleményben a TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint. 

  • A Krím szépségkirálynője lejáratta és megalázta az orosz hadsereget, mert barátnőjével együtt egy Instagram-sztoriban egy hazafias ukrán dalt énekeltek – mondta ki egy orosz bíróság. A két lány a Cservona Kalina című számot énekelte. 

    A szépségverseny győztesét, Olga Valejevát negyvenezer rubel pénzbüntetésre ítélték, a barátnője pedig tíz nap elzárást kapott. A két lány azzal védekezett, hogy nem volt tudomásuk az ukrán dal nacionalista jellegéről, nem szándékosan terjesztették a propagandát, csak elénekeltek egy ukrán dalt, amelyet régóta ismertek – írja a New York Post

  • Andrew Wood, Nagy-Britannia volt jugoszláviai és oroszországi nagykövete azt mondta, hogy szerinte Vlagyimir Putyin végzetes hibát követett el a részleges mozgósítással, amely közelebb hozta a háborút a többi országhoz, és zűrzavart okozott.

    Elmondta, arra számít, hogy a harcok még jövőre is folytatódnak, de kétségeit fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Oroszország nukleáris szintig fokozná-e a konfliktust. 

    Nyugaton senki sem akar belekeveredni egy nukleáris konfliktusba. Nem hiszem, hogy az Orosz Föderációban bárki is bele akarna keveredni egy nukleáris szóváltásba, kivéve talán Putyin elnököt

    – mondta az oroszországi nagykövet. Hozzátette, hogy csak „az a baj Oroszországgal, hogy mindenről egy ember dönt, aki elrejtőzik a vita elől és más nézetek elől” – írja a The Guardian.

  • Elérte a novemberre előírt 100 százalékot a franciaországi gáztározók töltöttsége jelentette be szerdán az energiaszabályozó bizottság (CRE), amely ugyanakkor továbbra is energiatakarékosságra kérte a lakosságot.

    A CRE közleménye szerint ezzel Franciaország a harmadik ország Belgium és Portugália után, amely teljesen feltöltötte a gáztározóit.

    A CRE jelezte, hogy 130 terrawattórás töltöttséggel a tározók idén magasabb szinten vannak az elmúlt évek átlagánál, ez a mennyiség a kis- és középvállalatok, valamint a háztartások téli fogyasztása kétharmadának felel meg. A szervezet ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy még így is elképzelhetők „feszült helyzetek” attól függően, hogy mennyire lesz hideg a tél.

    A kormány célja az volt, hogy az ország gáztározói novemberre teljesen töltöttek legyenek, miközben Oroszországból már szeptember eleje óta nem érkezik egyáltalán gáz az országba.

    Az orosz gázszállítás teljes leállásától tartva a francia kormány már júniusban energiatakarékossági tervet hirdetett meg, amelynek célja az energiafelhasználás 10 százalékos csökkentése 2024-ig. Ennek a társadalmi és gazdasági élet minden területére kiterjedő részleteit csütörtökön mutatja be a kormány – írta az MTI.

  • Október 4-én az Ukrán Fegyveres Erők csaknem negyven csapást mértek Energodar területére – számolt be Jevgenyij Balickij, a zaporizzsjai régió oroszok által megbízott kormányzója szerdán. 

    A tegnapi nap elég meleg volt számunkra. Körülbelül negyven támadás érte Energodar külvárosát és a város területét

    – mondta a TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint a vezető, hozzátéve, az ukrán erők szándékosan támadják a város hőerőművét, hogy megzavarják a fűtési szezont.

  • Az orosz elnyomás alól felszabadított ukrán városok lakossága az elhagyott orosz lövészárkokban kutat tűzifa után, hogy meg tudjanak melegedni. Az oroszok eközben folyamatosan tűz alatt tartják az erőműveket és a vasútállomásokat is. 

    A visszafoglalt településeken nincs áram, és nagyon kevés az ennivaló: a különböző segélyszervezetek igyekeznek élelmiszerrel segíteni a lakosságon. A helyiek minden erejükkel az elkövetkezendő hidegebb napokra és éjszakákra készülnek – írja a Szabad Európa

  • A brit védelmi minisztérium közzétette a háborúról szóló napi hírszerzési jelentését, amely szerint Ukrajna továbbra is halad előre mind az északkeleti, mind a déli fronton az ellentámadási műveletben. Északkeleten, a Harkivi területen Ukrajna mostanra jelentős területet szilárdított meg az Oszkil folyótól keletre. A jelentésben szereplő további fejlemények a következők voltak:

    • Az ukrán alakulatok a folyón túlra, akár 20 kilométerre is előrenyomultak Oroszország védelmi övezetébe, Szvatove város utánpótlási csomópontja felé.
    • Nagyon valószínű, hogy Ukrajna most már a tüzérségi rendszereinek nagy részével csapást tud mérni a kulcsfontosságú Szvatove-Kremina útra, ami tovább nehezíti Oroszország számára, hogy keleti egységeit utánpótlással lássa el.
    • Az orosz vezetők tarthatnak attól, hogy az ukrán vezető egységek közelednek Luhanszk területének határaihoz, amelyet Oroszország múlt pénteken hivatalosan is annektált.
  • A Gazprom és az olaszországi gázvásárlók megoldást találtak az ellátásra, így újraindul az orosz gáz szállítása Ausztria területén keresztül – áll az orosz gázholding közleményében.

    A Gazpromnak szeptember végén sikerült konszenzusra jutnia az olasz vevőkkel az Ausztriában bekövetkezett szabályozási változásokkal kapcsolatban. Az osztrák üzemeltető bejelentette, hogy kész megerősíteni a Gazprom Export szállításait, ami lehetővé teszi az orosz gázszállítás újraindítását Ausztria területén.

    Az olasz Eni energiavállalat is megerősítette a szállítás újraindítását – írta a TASZSZ orosz állami hírügynökség. 

  • Az olajtermelés csökkentéséről állapodott meg egymással Oroszország és Szaúd-Arábia szerdán – közölte a Financial Times. 

    A termelési mennyiség csökkentésének mértékét várhatóan az OPEC+ soron következő ülésén jelentik be. 

    A csökkentés mértékéről még nem állapodtak meg, de Szaúd-Arábia és Oroszország ragaszkodik a napi egy-két millió hordós vagy annál nagyobb csökkentéshez 

    – áll a cikkben az Unian ukrán hírügynökség szerint.

  • Az „Élni akarok” projekt forródrótjára több mint kétezer hívás érkezett orosz katonáktól, akik meg akarják adni magukat – közölte Andrij Juszov, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatóságának képviselője a Szabadság csatornán.

    Elmondta azt is, hogy olyanok is jelentkeznek, akiket még nem küldtek a frontra, de szeretnék tudni előre, mit kell tenniük, ha megadásra szánnák el magukat. Juszov megjegyezte: az „Élni akarok” ukrajnai állami projekt lehetővé teszi az oroszok számára, hogy elkerüljék a harcot, és megmentsék életüket. Felvilágosítást adott arról az algoritmusról is, melynek segítségével az orosz katonák megadhatják magukat az ukrán fegyveres erőknek.

    Erre ad lehetőséget több forródrótos telefonvonal, Telegram-csatorna, chatbot és weboldal is. Aki beírja a keresőbe, minden információt megtalál a projektről. A megadást fehér zászlóval, eldobott fegyverrel vagy felemelt kezekkel lehet demonstrálni.

    Juszov hozzátette: Ukrajna betartja a genfi egyezményeket, a foglyoknak szállást és élelmet is biztosítanak.

  • Oroszország megvárja, hogy a jelenlegi ukrán elnök álláspontja megváltozzon vagy a következő ukrán elnök más állásponton legyen a Moszkvával folytatott tárgyalások ügyében, a megállapodáshoz szükség van Kijev részvételére – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak. 

    Nem, a tárgyalásokhoz két fél kell

    – felelt Peszkov arra a kérdésre, hogy lehetséges-e megállapodás a hivatalos Kijev részvétele nélkül.

    Most vagy megvárjuk, hogy a jelenlegi elnök, Volodimir Zelenszkij megváltoztassa az álláspontját, vagy kivárunk egy másik elnököt, aki más álláspontot képvisel az ukrán nép érdekében

    – nyilatkozott. Peszkov arra reagált, hogy az ukrán államfő hivatalának honlapján kedden megjelent a kijevi Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács döntése, miszerint Zelenszkij nem tárgyal Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A Kreml szóvivője szerint Oroszország már a „különleges hadművelet” megkezdése előtt is elkötelezettje volt az ukrajnai helyzet diplomáciai rendezésének – írja az MTI.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán aláírta a törvényeket, melyek szerint négy ukrajnai régiót Oroszországhoz csatoltak. Ezzel a lépéssel véglegesítette a nemzetközi joggal szembemenő annexiót – írja az APNews.

    A hét elején az orosz parlament mindkét háza ratifikálta azokat a szerződéseket, amelyek a donyecki, luhanszki, herszoni és zaporizzsjai területeket Oroszország részévé teszik.

    A hivatalos elnöki jóváhagyás a Kreml népszavazásait követte, melyet a négy régióban tartott, és amelyeket Ukrajna és a Nyugat csalásként utasított el.

  • Magyarország területére október 4-én az ukránmagyar határszakaszon 5208 fő lépett be. A románmagyar határszakaszon belépők közül 4362 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – számolt be a rendőrség. 

    A beléptetettek közül a rendőrség 197 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Hozzátették: az ukrajnai háború elől október 4-én 31 ember, köztük 17 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

  • Az elmúlt 24 órában az orosz megszállók kilenc rakétacsapást mértek Ukrajna területére, és több mint 27 települést ért támadás – számolt be az Ukrán Fegyveres Erők Facebook-oldalán.

    Ukrajna egész területén fennáll a rakétacsapások veszélye. Csak az elmúlt napon kilenc rakéta- és hat légicsapást indítottak, és több mint 56 támadást hajtottak végre az orosz fegyveres erők. Ezzel több mint 27 település lakossága és infrastruktúrája sérült meg az ellenséges csapások következtében 

    – áll a bejegyzésben. 

  • A bebörtönzött Kreml-kritikus, Alekszej Navalnij társai kedden közölték, hogy újraindítják regionális politikai hálózatukat, hogy harcoljanak Oroszország ukrajnai inváziója és az azt követő, Vlagyimir Putyin elnök által elrendelt „részleges” mozgósítás ellen. 

    Itt az ideje, hogy újraindítsuk hálózatunkat a mozgósítás és a háború ellen

    – mondta Ivan Zsdanov, Navalnij korrupcióellenes alapítványának volt igazgatója abban a videóban, amelyet Leonyid Volkov, Navalnij kabinetfőnöke tett közzé kedden a közösségi médiában. 

    Navalnij politikai hálózatát, amelynek egy időben 50 regionális központja volt Oroszország-szerte, tavaly feloszlatták, miután egy moszkvai bíróság „szélsőséges” szervezetnek minősítette.

    Putyin háborút és szenvedést hozott minden orosz családba, minden otthonba

    – mondta Volkov a videóban. 

    Zsdanov, aki Volkovhoz hasonlóan száműzetésben él, ígéretet tett arra, hogy az új csoport egy „föld alatti partizánmozgalom” lesz Oroszországon belül, és felszólította a polgárokat, hogy álljanak ellen a Kremlnek és dolgozzanak együtt a csoporttal.

  • Az ENSZ tényfeltáró missziója a biztonsági garanciák hiánya miatt nem tud belépni a donyecki régióban működtetett orosz fogolytáborba, ahol az ukránok szerint több mint ötven katonát öltek meg – mondta Stefan Dujarric, az ENSZ-főtitkár hivatalának szóvivője kedden. 

    Nem tudunk missziót küldeni anélkül, hogy ne garantálnánk, minden biztonsági garanciával rendelkezünk. Vannak logisztikai problémák is, de mindenekelőtt biztonsági garanciákra van szükségünk. Amíg ez nem történik meg, nem küldhetjük el őket 

    – mondta a szóvivő az Unian ukrán hírügynökség szerint. Az azonban egyelőre nem derült ki, melyik fél miatt nem indulhat delegáció a fogolytáborba. 

  • Visszatérhettek családjuk körébe az Azovsztal védői. Először Törökországban találkozhattak szeretteikkel, oda szállították ugyanis a katonákat az Oroszország és Ukrajna között lezajlott fogolycsere után. 

    Mindannyian büszkék vagyunk rátok, és nagyon boldog vagyok, hogy a rokonaitokkal vagytok, hogy itt vagytok nekünk, és ami a legfontosabb, hogy nemcsak hősök vagytok, hanem élő hősök is, és ez nagyon fontos 

    – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki telefonon beszélt a hazatért katonákkal. 

    Szeptember 21-én a háború kezdete óta a legnagyobb szabású fogolycserét hajtotta végre a két háborúban álló ország: közel 300 katona szabadult ki a fogságból, akik között voltak az Azovsztal zászlóalj tisztjei is – írja a Szabad Európa

  • Egyelőre nem tudnak arról, hogy az oroszok atomtámadást készülnének végrehajtani Ukrajnában – közölte Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője.

    A szóvivő arra a hírre reagált, miszerint az oroszok elkezdték mozgósítani a nukleáris egységeiket. Karine Jean-Pierre azt mondta: komolyan veszik az orosz fenyegetéseket, de mindez a jelek szerint csak a „nukleáris kardcsörtetés” része, és nem látják jelét annak, hogy Oroszország a fegyverek bevetésére készülne.

  • Az Egyesült Államok úgy véli, hogy az Ukrajnába szállított HIMARS rakétavető rendszer segítségével képesek eltalálni az orosz célpontok döntő többségét az ukrán fegyveres erők a Krím félszigeten – mondta Laura Cooper amerikai védelmiminiszter-helyettes. 

    A miniszterhelyettes hozzátette: a Pentagon nem tartja szükségesnek a 300 kilométer hatótávolságú ATACMS taktikai rakéták Ukrajnába szállítását.

    Képesek eltalálni a célpontok túlnyomó részét, beleértve a Krímet is. És hogy egyértelmű legyen: a Krím Ukrajna

    – mondta Cooper a RIA Novosztyi orosz média szerint.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jogilag semmisnek nyilvánította kedden Vlagyimir Putyin orosz elnök azon rendeleteit, amelyek a szakadár donyecki és luhanszki „népköztársaságok”, valamint a herszoni és a zaporizzsjai megszállt területek Ukrajnától való függetlenségéről szólnak – adta hírül az MTI.

    Zelenszkij rendelete megerősíti Ukrajna elidegeníthetetlen szuverén jogát ahhoz, hogy a nemzetközileg elismert államhatár keretein belül helyreállítsa és megőrizze területi épségét, szuverenitását, a nemzetbiztonságot az egyének jogainak védelme érdekében. A döntés a nemzetközi jog általánosan elismert elveinek és normáinak, valamint Ukrajna hatályos nemzetközi szerződéseinek betartásával született – szögezte le az elnök.

  • Rendkívüli tanácskozást tart október 10-én az ENSZ-közgyűlés a négy ukrajnai régió elcsatolása miatt – derült ki a 194 tagállamnak kedden megküldött körüzenetből.

    Diplomáciai források szerint szavazást is tartanak egy határozatról, amelyben Moszkva cselekményeit tervezik elítélni.

    Ugyanakkor egyelőre nem világos, hogy a szavazást erről hétfőn meg tudják-e tartani a felszólalók nagy száma miatt.

    Oroszország megvétózott egy hasonló határozattervezetet az ENSZ 15 tagú Biztonsági Tanácsában (BT) pénteken. A voksoláson Kína, Gabon, Brazília és India tartózkodott.

    Várakozások szerint nagy többséggel elfogadják az elítélő határozatot az ENSZ-közgyűlésben, bár ennek a voksolásnak az eredményét csak két korábbinak a fényében tudják értékelni.

  • Vlagyimir Putyin hamarosan elrejtőzik egy atombunkerben, és taktikai nukleáris csapást készül végrehajtani Ukrajnában – írta a brit Mirror.

    A bulvárlap szerint mindezt egy orosz Telegram-csatorna, az SVR közölte, amely már korábban is azt állította, hogy Putyin egészségügyi problémákkal küzd (bár ezt nem tudták bizonyítani).

    Az SVR most azt állítja, hogy az orosz elnök és a Kreml felső vezetése már megkezdték az előkészületeket a taktikai nukleáris csapásra, és annak végrehajtása előtt a családjaikkal együtt elrejtőznek egy olyan atombunkerben, amely ellen szerintük nem tudnak válaszcsapást végrehajtani a nyugatiak.

    A Telegram-csatorna szerint az orosz elnök már szombat óta Szibériában tartózkodik és mágikus helyeket is meglátogatott,

    valamint kétszer is találkozott a helyi sámánokkal, miközben a nukleáris csapásra készül.

    Az SVR szerint Putyint védelmi minisztere, a tuvai származású Szergej Sojgu hozta össze a sámánokkal. A csatorna úgy tudja, hogy a sámánok egy „rituálét” is végrehajtottak, és megpróbálták megjósolni, hogy mit hoz a jövő. A rituálé után pedig azt közölték az orosz elnökkel, hogy:

    Az égő madár győzelmet és halált hozhat.

    Az SVR szerint azt nem tudni, hogy az orosz elnök mindezt miként értelmezte, de a csatorna úgy tudja, hogy a sámánok véleményétől függetlenül Putyin taktikai nukleáris csapásra készül Ukrajnában. A csatorna eredeti bejegyzése itt olvasható: 

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index szerdai élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Keddi percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!