új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Egy nap alatt kétszer mértek csapást az orosz erők a Donyecki területen lévő Kurakhove városára. A támadásban egy ember megsebesült – írja a The Kyiv Independent.

    Az orosz erők a Donyecki területen lévő, az oroszok által megszállt Donyecktől 50 kilométerre fekvő Kurakhove városát lőtték, megrongálva két ötemeletes épületet és egy autót – közölte Pavlo Kijrilenko, a Donyecki terület kormányzója.

    A kormányzó szerint a támadás előtt pár órával az oroszok a város energia-infrastruktúráját ágyúzták.

  • Telepíthető és hordozható áramfejlesztőket, ezerliteres tartályokat és az eszközök feltöltését segítő, a gépjárművek otthoni tankolására is alkalmas mobil üzemanyagtöltő berendezést szállít Kárpátaljára a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

    A segélyszervezet szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írták, hogy a térségben hetek óta csak napi néhány órán át működik az energiaszolgáltatás. Az áramfejlesztők a beregszászi máltai szervezet koordinálásával a karitatív létesítmények, szociális ellátást nyújtó és oktatási intézmények működését teszik biztonságosabbá.

    Makuk János, a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat vezetője úgy tájékoztatott, hogy sok városi szervezet, több iskola, óvoda és szociális feladatot ellátó intézmény kért tőlük áramot vagy áramfejlesztő eszközt mindennapos működéséhez.

    A közlemény szerint a szeretetszolgálat szerdán áramfejlesztő készülékeket, az aggregátorok üzemanyag-ellátásához egy köbméteres tartályt, illetve mobil üzemanyagtöltő berendezést szállított Beregszászra. Ez utóbbi eszköz akár egy furgon csomagtartójában házhoz vihető „mozgó benzinkútként” működtethető készülék, amely az áramfejlesztők feltöltését teszi lehetővé, de gépjárművek tankolására is alkalmas.

    Emlékeztettek arra, hogy a szeretetszolgálat a háború kitörése óta ezer raklapnyi segélyszállítmányt küldött Ukrajnába; a szállítmányok nagy részét a beregszászi máltai szervezet használta fel, illetve vitte más kárpátaljai településekre – írta az MTI a közlemény alapján. 

  • Dmitrij Medvegyev, az Orosz Föderáció Biztonsági Tanácsának alelnöke Pekingbe utazott, ahol Hszi Csin-ping kínai elnökkel is egyeztetett, és a találkozón beszéltek a jelenlegi háborús helyzetről is.

    A korábbi orosz elnök közzétett egy videót is Telegram-csatornáján a találkozóról. Elmondása szerint Hszi Csin-pinggel megerősítették a két ország közötti, korlátok nélküli stratégiai partnerséget, valamint a frontokon zajló események is szóba kerültek, de ezekről további részleteket nem közölt – írja a The Guardian.

    Kína és Oroszország gazdasági együttműködéséről tárgyaltunk. Stratégiai partnerségünk továbbra is szilárd alapokon nyugszik, nemcsak a gazdaság, hanem az ipari termelés területén is. Megosztottuk egymással gondolatainkat a nemzetközi helyzetről is, beleértve természetesen az ukrajnai konfliktust is. A megbeszélés hasznos volt

    – fogalmazott Medvegyev.

  • Karácsonyi ajándékcsomagokat kaptak az Ukrajnából menekült gyerekek Budapesten – számolt be szerdán a Kárpátalja.ma.  

    Az ajándékcsomagokat Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek, Herczegh Anita, a Katolikus Karitász jószolgálati nagykövete és Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára adta át a gyerekeknek és családtagjaiknak kedden, a budapesti Magyar Szentek templomában.

    Karácsonykor Jézus minden népet és minden kor emberét megajándékozza azzal, hogy szolidaritást vállal az emberiséggel

    – fogalmazott Erdő Péter beszédében.  

  • Elhagyják állásaikat az ukrán katonák Szoledar térségében – számolt be Andrej Marocsko, a de facto Luhanszki Népköztársaság Népi Milíciájának vezetője szerdán.

    Anélkül, hogy megvárták volna a fegyelmi vétségek miatt hozott szigorúbb intézkedéseket, a mozgósított állampolgárok közül néhány katona elkezdett elmenekülni a helyéről, és megadta magát a katonai rendfenntartó szerveknek

    – mondta a Ria Novosztyinak Marocsko. 

    A lap szerint az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij nemrég sürgette az ukrán elnököt, hogy írja alá a Legfelsőbb Tanács által már elfogadott törvényt, amely szigorítja a parancsok be nem tartásának büntetését. Ennek értelmében a parancstagadás öttől nyolc évig tartó szabadságvesztést jelenthet majd Ukrajnában. 

  • Az orosz elnök hétfőn utazott Belaruszba, ahol hosszan találkozott és tárgyalt Aljakszandr Lukasenka elnökkel. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) szerint a látogatás azt jelzi, hogy Putyin lassanként orosz alárendeltségbe vonja Belaruszt.

    Az intézet arra hívta fel a figyelmet, hogy a találkozó után Lukasenka hivatalosan is bejelentette: az oroszok által gyártott Sz–400-as típusú légvédelmi rakétarendszereket telepítenek Belaruszban. Ez azért jelentős fejlemény az ISW szerint, mert 2 éve Lukasenka még elutasította azt, hogy orosz gyártmányú légvédelmi eszközöket használjanak.

    Mindemellett egyelőre nem valószínű, hogy Belarusz csatlakozna az ukrajnai háborúhoz az oroszok oldalán, az ISW szerint ezt Lukasenka azáltal igyekszik elkerülni, hogy olyan kisebb engedményeket tesz az oroszoknak, amelyeket az utóbbi években megtagadott (mint például a fenti esetben).

  • Az Ukrán Fegyveres Erők beszámolója szerint csaknem 100 ezer orosz katona halt meg a február 24-e óta tartó háborúban és közel 3000 orosz tankot sikerült megsemmisíteniük. 

    Az ukrán erők megsemmisítettek többek között

    • 5979 páncélozott harci járművet,
    • 282 repülőgépet,
    • 267 helikoptert,
    • 653 cirkáló rakétát, 
    • 16 hajót
    • és 178 különleges felszerelést. 
  • December 20-án 71 alkalommal támadták meg Herszont az orosz csapatok – számolt be az Unian ukrán hírügynökség szerint Jaroszlav Janusevics, a régió katonai vezetője szerdán. 

    A lap azt írta, a támadásokban egy ember életét vesztette és további hat ember megsérült. 

    Sajnos vannak áldozataink a lakosság körében is. Tegnap az oroszok egy embert megöltek és hat ember különböző súlyosságú sérüléseket szenvedett

    – közölte a katonai vezető. 

  • Átmenetileg korlátozta a beutazást, belépést és ideiglenes tartózkodást az Ukrajnával szomszédos Homel megye három kerületének határ menti sávjába a belorusz kormány.

    Az erről szóló rendeletet Raman Halovcsenka belorusz miniszterelnök írta alá, és szerdán tették közzé a hivatalos közlöny internetes oldalán.

    Az intézkedés a Lojevi, Bragini és Hojnyiki kerületekre vonatkozik. Nem érinti a hivatalos, szolgálati úton lévő személyeket, a területen lakókat, illetve az őket meglátogató közeli rokonokat, illetve kivételes esetekben az Állami Határőr Bizottság vagy az általa meghatalmazott hivatalos személy által kiadott engedély alapján oda beutazókat. A kormány nem tájékoztatott arról, hogy a beutazási tilalom milyen időszakra szól.

    Belarusz október 11-én „szabotázsellenes gyakorlatot” kezdett Homel megyében. Négy nappal később orosz katonák érkeztek a térségbe, hogy csatlakozzanak a gyakorlathoz.

    Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn látogatást tett Minszkben, és tárgyalásokat folytatott Aljakszandr Lukasenka belorusz elnökkel. Ez volt az első útja Belaruszba 2019 óta. Útjára elkísérte Szergej Lavrov külügy- és Szergej Sojgu védelmi miniszter – írta az MTI. 

  • A közösségi médiában terjed egy videó, amely szerint az ukrán fővárosban szokatlan módon irányítják az autós forgalmat.

    Az áramhiány miatt a jelzőlámpák nem működtek. Ezt a helyzetet orvosolta egy férfi azáltal, hogy kiállt az út közepére, és zseblámpával világítva terelte a forgalmat.

  • Mint beszámoltunk róla, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Washingtonba utazott, ahol Joe Biden amerikai elnökkel egyeztet, valamint az amerikai Kongresszus előtt is tart majd egy beszédet.

    Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke közzétett egy nyílt levelet, melyben hivatalosan is felkérte az ukrán államfőt a felszólalásra. A többi között azt írta, hogy az Ukrajnáért folytatott harc maga a demokráciáért folytatott harc.

    „Óriási megbecsüléssel és csodálattal fejezem ki rendkívüli tevékenysége iránti tiszteletemet. Örömmel és büszkeséggel tölt el, hogy a kétpárti kongresszusi vezetés nevében felkérhetem arra, hogy december 21-én, szerdán tartson beszédet az ülésünkön” – írta Pelosi.

    Amerikát és az egész világot lenyűgözi az ukrán nép hősiessége. Putyin szörnyűséges atrocitásaival szemben az ukrán szabadságharcosok vasakarattal és törhetetlen lelkülettel állnak ellen, inspirálva ezzel a világot. Lesz visszavágás Oroszország brutális, indokolatlan inváziója ellen

    – idézi az amerikai politikust a The Guardian.

  • Németország tizenöt Leopard 2A4 tankot küldött Szlovákiának, cserébe az Ukrajnának átadott harminc gyalogsági harcjárműért. Jaroslav Nad szlovák és Christine Lambrecht német védelmi miniszter bejelentették: Németország újabb légvédelmi rendszert biztosít Szlovákiának, hogy megerősítsék a keleti országrészt. A két német Patriot légvédelmi rendszer legalább 2023 végéig marad Szlovákiában – közölte az InfoRádió.

    Ezekkel a német harckocsikkal Szlovákia eleget tesz a NATO-szabványoknak

    – mondta a szlovák védelmi miniszter, aki hozzátette: 2023 végéig kiképezik a megfelelő számú katonát is. Jaroslav Nad közölte: az összes harcjárművet felszerelik a titkos katonai kommunikációhoz szükséges berendezéssel, amely kompatibilis lesz a hadsereg rendszereivel. Christine Lambrecht elismerően beszélt a kölcsönös együttműködésről. Kiemelte, hogy Szlovákia rövid időn belül szovjet fegyvereket küld Ukrajnának, olyanokat, amelyeket az ukránok jól ismernek.

    „Nemcsak az Ukrán Fegyveres Erőket segítettük az orosz agresszióval szemben a szabadságért és a demokráciáért folytatott igazságos harcukban, hanem fejlesztettük a szlovák fegyveres erőket is” – jelentette ki a szlovák védelmi miniszter, aki hozzátette: jó hír Szlovákiának, hogy Leopard harcjárművek érkeznek az országba.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök várhatóan egy szerdai találkozón tűzi ki katonai céljait a 2023-as évre vonatkozóan – írja az AFP a Kremlre hivatkozva.

    A védelmi tisztviselőkkel folytatott megbeszélésen Szergej Sojgu védelmi miniszter is beszédet mond.

    Múlt héten Sojgu meglátogatta az úgynevezett „különleges katonai hadműveletben” részt vevő csapatokat Ukrajnában, miután a védelmi minisztérium bejelentette egy „frontvonalbeli kreatív brigád” megalakulását, amelyben énekesek és zenészek is helyet kaptak a morál emelése érdekében.

    A minisztérium közölte, hogy Sojgu a csapatok bevetési területein is járt, és ellenőrizte az orosz egységek előretolt állásait, továbbá egyeztetett a frontcsapatok vezetőivel is. A BBC nem tudta leellenőrizni, hogy a látogatás pontosan mikor történhetett, és azt sem, hogy Sojgu valóban járt-e Ukrajnában.

  • Az ukrán elnök egy Twitter posztot tett közzé nemrég, amelyben megerősítette azt a nemrég megjelent sajtóhírt, miszerint Washingtonba utazott.

    Az Egyesült Államokba utaztam, hogy megerősítsem Ukrajna stabilitását és védelmi képességeit. Joe Biden elnökkel elsősorban az Ukrajna és az Egyesült Államok együttműködéséről fogunk tárgyalni. Ezenkívül felszólalok a Kongresszusban, és több kétoldalú találkozóm is lesz

    – foglalta össze Zelenszkij. 

    Az ukrán elnök a minap még a háború keleti frontjának egyik legforróbb pontján tett látogatást, amiről itt számoltunk be.

  • Az Ukrán Fegyveres Erők ágyúzásának következtében megrongálódott egy iskola épülete a donyecki régióban található Gorlovkában – számolt be Telegram-csatornáján Ivan Prihodko, a település polgármestere szerdán. 

    Ismét egy intézmény épületének megsemmisítését rögzítettük. Az ukrán fegyveresek ágyúzása következtében a kalinyini bánya falujában lévő 62-es számú iskola épülete megrongálódott 

    – írta a bejegyzésben Prihodko. 

  • Magyarország területére december 20-án az ukránmagyar határszakaszon 6226 fő lépett be. A románmagyar határszakaszon belépők közül 4095 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – számolt be a rendőrség. 

    A beléptetettek közül a rendőrség 168 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Hozzátették: az ukrajnai háború elől december 20-án 91 ember, köztük 29 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

  • Szerdán Joe Biden amerikai elnök a Fehér Házban fogadta Volodimir Zelenszkijt – közölte alig pár órája a CNN.

    Az amerikai hírportál több forrásból is értesült a két vezető találkozásáról. Úgy tudják, hogy 

    Zelenszkij már úton is van az Egyesült Államok fővárosába, és ez az első alkalom, hogy külföldre utazik a háború kezdete óta. 

    A CNN Zelenszkij látogatását azzal hozza összefüggésbe, hogy az Egyesült Államok a közeljövőben újabb fegyverszállítmányt adhat Ukrajnának. Joe Biden várhatóan szerdán jelenti be hivatalosan azt, hogy 1,8 milliárd dollár értékben adnak további segítséget Ukrajnának, és többek közt Patriot légvédelmi rendszereket is leszállítanak.

    Az ukrán politikus a találkozó mellett az amerikai Kongresszus előtt is tart majd egy beszédet – írta a CNN.

  • Szociális és gazdasági kérdésekről tárgyalt a de facto Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok vezetőivel Vlagyimir Putyin december 20-án. Az orosz vezető először találkozott Denisz Puskinnal és Leonyid Pasecsnyikkel, mióta az elcsatolt területek vezetőjévé választották őket. 

    Putyin Pasecsnyikkel folytatott beszélgetésében „nagyon bonyolultnak” nevezte a helyzetet a luhanszki régóban, míg Puskinnak azt mondta, „nem kevésbé bonyolult, sőt talán még bonyolultabb Donyeckben”. Az elnök elmondása szerint ugyanis heves bombázások zajlanak a területen. 

    A külföldi média és az emberi jogi szervezetek erről nem emelnek hangot 

    – hangsúlyozta Putyin a TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint. 

    Donyeck vezetője a megbeszélésen arra kérte Vlagyimir Putyint, hogy erősítse meg a köztársaság területén a légvédelmi rendszert. Pasecsnyik pedig tűzifát és szenet kért a lakosság számára.

  • Az ukrán oldalon fennálló áramszünet miatt szünetel a határforgalom a barabási és a lónyai közúti határátkelőhelyeken december 20-án 14 órától.

    A rendőrség felhívja az Ukrajnába utazók figyelmét, hogy az átkelésre a várakozás elkerülése érdekében válasszák a záhonyi, beregsurányi vagy a tiszabecsi közúti határátkelőhelyek valamelyikét.

    A külföldre utazóknak azt ajánlják, hogy elindulás előtt tájékozódjanak a határátkelőhelyek nyitvatartási idejéről és az aktuális várakozási időkről a rendőrségi honlap Határinfó oldalán, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobilapplikáció segítségével.

  • Két olasz újságíró videófelvételen arról beszélt kedden, hogy az orosz erők szándékosan lőttek rájuk a kelet-ukrajnai Herszonban – jelentette az ANSA olasz hírügynökség.

    Egy lövedék megrongálta a gépkocsit, tűz alatt voltunk, majd sikerült épségben kiszállni a járműből. Én véreztem, de a sérülés nem volt súlyos

    – mondta a kollégájával, Niccolo Celestivel közösen készített felvételen Claudio Locatelli riporter.

    Ha kinyitottam volna az ajtót, akkor elveszíthettem volna a lábam, vagy még rosszabb történik. Az autón jól látható jelzés volt, hogy újságírókat szállít. Az ellenünk intézett támadás – tekintettel a helyszínre és a hevességére – szándékos volt

    – mondta az újságíró, aki szerint a lövések a Dnyeper túlpartjáról jöttek, ahol az orosz katonák voltak. 

    A videón az állítólagos támadás több pillanata, valamint a gépkocsi golyó által összezúzott ablaka látható – írta az MTI. 

  • Az általános mozgósítás meghirdetését tervezik az orosz hatóságok – közölte Olekszij Danilov, Ukrajna Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsának titkára. Elmondta, hogy a Kreml lezárná a határokat a 65 év alatti férfiak előtt, így nem hagyhatnák el Oroszország területét.

    Ezt már régen meg kellett volna tenni és be kellene keríteni őket. Ha elfogadták volna a szabályokat, már régen le kellett volna zárni Oroszország határait, hogy egyetlen repülőgép és autó se hagyhassa el az országot.

    – mondta Olekszij Danilov az Unian ukrán hírügynökség szerint.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Keddi percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!