új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az orosz hatóságok szerdán bejelentették, hogy megöltek egy katonát, aki elhagyta katonai bázisát. Az állami média az ukrajnai harcokból fegyveresen dezertáló katonaként azonosította a férfit − írta meg a The Telegraph

    Dimitrij Perovot, akit katonai egységének engedély nélküli elhagyása miatt köröztek, megtalálták és likvidálták. A helyzetet ellenőrzés alatt tartjuk. A lakosokat nem fenyegeti veszély. A vizsgálat folyamatban van

    − közölte a nyugat-oroszországi Lipcsec régió kormánya a közösségi médiában.

  • Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Twitteren reagált a ma reggeli tragédiára.

    Tragédia sújtja a háborút vívó Ukrajna szívét. Őszinte részvétemet fejezem ki az áldozatok családjainak és az egész országnak a Brovarinál történt helikopter-baleset után. Önökkel együtt gyászolunk

    − írta. 

  • Suella Braverman brit belügyminiszter a Twitteren reagált ukrán kollégája halálhírére.

    Ez valóban szívszorító. A belügyminiszter, Gyenyisz Monasztirszkij vezető szerepet játszott az ukrán nép támogatásában Putyin inváziója alatt, és amikor októberben beszélgettünk, lenyűgözött az elszántsága, optimizmusa és hazafisága

    − írta Braverman. 

  • A helikopterek általában alacsonyan repülnek, hogy kikerüljék az ellenséges föld-levegő rakétákat (SAM). Kijev például a szomszédos Belaruszban állomásozó orosz S–400-as SAM-egységek közelében van − közölte Chris Partridge, a BBC haditechnikai elemzője. 

    Ezek nagy hatótávú rendszerek, amelyek arra kényszerítik a repülőgépeket és helikoptereket, hogy olyan magasságban repüljenek, hogy ne észlelhessék őket a radarok.

    Az alacsony repülési magasság azonban növeli a földnek csapódás kockázatát. Ez a fajta repülés meglehetősen megterhelő a pilóták számára, különösen városi környezetben, ahol számos magas objektum, például épületek és fák vannak.

    A baleset okát még nem tisztázták, de az alacsony magasságon való repülés nem kockázatmentes.

  • A tragédia hírére Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Telegramon fejezte ki részvétét a helikopter-balesetben elhunytak családtagjainak és barátainak. Bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy a fájdalom kimondhatatlan.

    Az ukrán elnök arra utasította az Ukrán Biztonsági Szolgálatot, hogy Ukrajna nemzeti rendőrségével és más illetékes szervekkel együttműködve derítsék fel a történtek körülményeit. Hozzátette, hogy jelenleg minden egység a tragédia helyszínén dolgozik.

    Gyenisz, Jevhen, Jurij, a Belügyminisztérium csapata… Ukrajna igazi hazafiai. Nyugodjanak békében! Nyugodjanak békében mindazok, akiknek életét ezen a fekete reggelen kioltották!

    – fogalmazott Volodimir Zelenszkij.

  • Elérkezett az ideje, hogy több felszerelést biztosítsunk és harckocsikkal lássuk el Ukrajnát – jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén szerdán.

    Charles Michel, a tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács decemberi csúcstalálkozójának eredményeit értékelő EP-vitán elmondott beszédében hangsúlyozta: Ukrajnának több katonai felszerelésre van szüksége.

    Az Európai Unió mindaddig pénzügyi és katonai segítséget nyújt Ukrajnának, ameddig arra a megtámadott országnak szüksége van. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédében kiemelte: részben már sikerült felszámolni a függőséget az orosz energiától, az Európai Unió továbbra is elszánt az orosz fosszilis tüzelőanyagok teljes kivezetése és az energiaárak csökkentése mellett, írja az MTI.

  • A rossz látási viszonyok is szerepet játszhattak a legalább 18 ember halálát okozó helikopterszerencsétlenségben – mondta Peter Zalmajev az al-Dzsazírának.

    „Az eset azonban nagyon gyanús, nem zárnám ki, hogy az Orosz Föderáció terrorcselekménye lehetett” – mondta az Eurasia Democracy Initiative elemzője.

    Zalmajev szerint a helikopterpilóták az időjárási viszonyoktól függetlenül ismerik a területet, ahol repülnek, és a lehetséges akadályokkal is tisztában vannak.

  • Olekszij Kuleba, a Kijevi terület kormányzója közölte, hogy a régióban, a Brovaryban lezuhant helikopter 18 halottja között három gyermek van − írta meg a The Guardian

    Ahogy fogalmazott,

    nőtt az áldozatok száma. 18 halott ember halt meg, köztük három gyermek. Eddig 29 sebesültről, köztük 15 gyermekről van tudomásunk. Valamennyi sürgősségi szolgálat a helyszínen van.

  • A nyugati szövetségesek a tervek szerint pénteken a németországi Ramstein légi támaszponton találkoznak, hogy katonai támogatást ígérjenek Ukrajnának, a legnagyobb hangsúly a harckocsik biztosításán lesz – értesült az Independent.

    Kijev német gyártmányú Leopard harckocsikat kaphat, de Berlin eddig vonakodott megadni a szükséges jóváhagyást.

    Ez a döntés most Németország új védelmi miniszterén, Boris Pistoriuson múlik, aki Christine Lambrechtet váltotta a tárca élén.

  • Szokásos év eleji értékelő nemzetközi sajtótájékoztatóján az orosz külügyminiszter Napóleon és Hitler tetteihez hasonlította, ahogyan mostanában a Nyugat Oroszországhoz viszonyul. Szergej Lavrov hosszú beszédében úgy vélte, a Nyugat az ukrajnai fegyverszállításokkal arra játszik, hogy kifárassza Oroszországot. Megerősítette a korábbi orosz retorikát, amely szerint ami Ukrajnában zajlik, az nem más, mint a Nyugat hibrid háborúja Moszkva ellen.

    Lavrov bármilyen javaslatot szívesen venne a Nyugattól, de sajnos nincs az asztalon semmiféle értékelhető rendezési tervezet – mondta a külügyminiszter.

  • Ukrajna belügyminisztere is a Kijev közelében ma reggel történt helikopter-baleset 16 halálos áldozata között van − írta meg a Sky News

    Ihor Klimenko, az ukrán nemzeti rendőrség vezetője nyilatkozatában elmondta:

    A helikopterszerencsétlenség következtében meghalt a belügyminisztérium vezetősége: a miniszter, az első miniszterhelyettes és az államtitkár. Összesen 16 ember haláláról tudunk, köztük 2 gyermekről. Közülük 9-en voltak a forgószárnyas fedélzetén. A 22 áldozat kórházban van, köztük 10 gyermek.

  • A jelentések szerint lezuhant egy helikopter egy óvoda mellett az ukrajnai Brovari városában, Kijev közelében − írta meg a Sky News

    Kijev kormányzója, Olekszij Kuleba jelentése szerint a helyszínen sérültek vannak, és a baleset idején gyerekek tartózkodtak az óvodában. 

    A Telegramon azt írta, hogy

    a tragédia idején a gyermekek és a dolgozók az óvodában tartózkodtak. Mostanra már mindenkit evakuáltak.

    Kijlo Timosenko elnöki tanácsadó közölte, hogy a mentőalakulatok a helyszínen vannak.

    Irina Prjanisnikova, a kijevi régió rendőrségének szóvivője szerint a baleset miatt az óvoda közelében tűz ütött ki − írta meg a Kárpáthír

    Az újabb hírek szerint eddig 9 halottról és 29 sérültről, köztük 15 gyermekről lehet tudni. A rendőrség jelentése szerint a szerencsétlenségben az ukrán belügyminiszter, annak első helyettese és egy államtitkár is életét vesztette.

  • Oroszország február 24-én indított, Ukrajna elleni háborújában eddig körülbelül 117 770 orosz katona esett el, az elmúlt napon 820 ellenséges katona halt meg – számolt be az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara.

    A vezérkar beszámolója szerint

    • 3130 tankot,
    • 6225 páncélozott harcjárművet,
    • 2108 tüzérségi rendszert,
    • 442 rakétavetőt,
    • 220 légvédelmi berendezést,
    • 287 repülőgépet,
    • 276 helikoptert és
    • 4889 katonai gépjárművet és tartálykocsit semmisítettek meg az ukrán védők.

    Ezenkívül 17 orosz hajót, 1876 hadműveleti és taktikai drónt, 190 egységnyi speciális felszerelést és 749 cirkálórakétát számoltak fel.

  • Bulgária tavaly tavasszal titokban lőszert szállított Ukrajnának, amely az ukrán hadsereg szükségleteinek mintegy harmadát fedezte – derül ki a Die Welt német napilap cikkéből, írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

    Az ukrán határtól 70 kilométerre fekvő lengyelországi Rzeszow repülőtere jelentős szerepet játszott a szállítások végrehajtásában. Emellett a Románián és Magyarországon átvezető szárazföldi útvonalakat is igénybe vették.

    „Becsléseink szerint a háború korai szakaszában az ukrán hadseregnek szükséges lőszerek mintegy harmada Bulgáriából érkezett” – mondta a lapnak Kiril Petkov, aki 2021 decemberétől 2022 augusztusáig Bulgária miniszterelnöke volt.

    Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter megerősítette a német lapnak, hogy Bulgária nyújtotta a segítséget. „Tudtuk, hogy nagy mennyiségű lőszer van a bolgár raktárakban, ezért Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra utasított engem, hogy tárgyaljak a lőszerek beszerzéséről” – mondta az ukrán diplomata.

  • Oroszország svédországi nagykövetsége közzétett egy térképet az európai országokról, amelyen a Krím Ukrajna területeként van jelölve.

    A térkép közzététele után, amely állítólag az európai benzinárakat mutatja, Ukrajna külügyminiszter-helyettese, Emine Dzseppar azt mondta, hogy Oroszország tudta, hogy „ki fogják rúgni a félszigetről”.

    Hozzátette: „Minden illegális dolog törékeny. A Krím Ukrajnáé volt, és az is lesz.”

    Vlagyimir Putyin 2014-ben illegálisan annektálta a Krímet, Oroszország pedig látszat-népszavazást tartott az annexióról, írja a Sky News.

  • A Romániába ideiglenesen telepített három NATO megfigyelő repülőgép közül kettő megérkezett egy Bukarest melletti légibázisra, ahonnan a katonai szövetség határai közelében zajló orosz katonai tevékenységet figyelő küldetéseket fognak végrehajtani – jelentette az Associated Press.

    A gépek kedden délután szálltak le az Otopeni légibázison, egy további gépet későbbre várnak. A tervek szerint több hétig fognak ott állomásozni.

  • Hollandia Patriot rakétavédelmi rendszert küld Ukrajnába − jelentette az ANP holland hírügynökség Mark Rutte miniszterelnökre hivatkozva.

    Rutte jelenleg Washingtonban tartózkodik, ahol Joe Biden amerikai elnökkel találkozik.

  • Magyarország területére 2023. január 17-én az ukránmagyar határszakaszon 4587 fő lépett be. A románmagyar határszakaszon belépők közül 5178 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 162 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől 2023. január 17-én 20 ember, köztük 4 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

  • Ben Wallace brit védelmi miniszter Lengyelország és a balti országok képviselőivel együtt Észtországban tesz egy utolsó kísérletet arra, hogy nyomást gyakoroljon Németországra annak érdekében, hogy a héten engedélyezze a Leopard 2 harckocsik Ukrajnába küldését − írta meg a The Guardian

    A nyugati harckocsik Ukrajnába küldését szorgalmazó országok úgynevezett „Leopard-koalíciójának” találkozójára egy nappal azelőtt kerül sor, hogy a németországi Ramsteinben mintegy 50 ország védelmi miniszterei fognak tárgyalni, hogy megvitassák az Ukrajnának szánt jövőbeli fegyverszállítmányokat.

  • Egy különleges csecsen katonai egység tagjai megrohamozták és elfoglalták az ukrán fegyveres erők egyik megerősített állását Marjinka város közelében, és nagyszámú ukrán katonát ejtettek foglyul – közölte Ramzan Kadirov csecsen vezető a Telegram-csatornáján.

    „Harcosaink ragyogó eredményt értek el. Ennek az erődített állásnak stratégiai szempontból nagy jelentősége van, elfoglalása komoly siker a marjinkai fronton” – tette hozzá Kadirov, írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

  • Az orosz Wagner-csoport volt szakaszvezetője, aki Norvégiában kért menedékjogot, a múlt hónapban Oroszországban a The Guardiannak adott interjújában arról beszélt, hogy féltette az életét.

    A 26 éves Andrej Medvegyev elmondta, hogy Ukrajnában szemtanúja volt annak, hogy a saját parancsnokaik által parancsmegtagadással vádolt Wagner-harcosokat − néha párosával − a helyszínen kivégezték.

    Miután elmenekült az egységéből, múlt pénteken helyi idő szerint nem sokkal hajnali 2 óra előtt átlépte a határt Norvégiába a Pasvikdalen-völgy közelében, ahol a határőrök letartóztatták és őrizetbe vették.

    Medvegyev elmondta, hogy egykori egységét többnyire olyan volt foglyok alkotják, akiket „ágyútölteléknek” küldtek a háborúba.

  • Az Oroszországgal szemben bevezetett amerikai szankciók Washington döntései szerint nem vonatkoznak a mezőgazdasági ágazatban történő termékellátásra, sem a klinikai kísérletekkel kapcsolatos ügyletekre – derült ki az amerikai pénzügyminisztérium kedden közzétett 6C nevű engedélyéből a TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint. 

    A most közzétett engedély a tavaly júniusban közzétett 6B nevű engedélyt váltja fel. Az új dokumentum szövege több ponton is eltér a korábbitól. Ennek értelmében az Oroszországhoz kapcsolódó mezőgazdasági áruk, mezőgazdasági berendezések, gyógyszerek, orvostechnikai eszközök, azok alkatrészei és alkotóelemei vagy az ezekhez készült szoftverfrissítések, a Covid–19 terjedésének megelőzése, diagnosztizálása vagy kezelése, beleértve a Covid19-hez kapcsolódó kutatásokat vagy klinikai vizsgálatokat és egyéb orvosi vizsgálati tevékenységek gyártásával, értékesítésével, szállításával vagy szolgáltatásával kapcsolatos ügyletek engedélyezettek.

    Az amerikai pénzügyminisztérium nem határozta meg, hogy a 6C engedély mennyi ideig lesz érvényes, és azt sem, hogy a korábbi változatának érvényessége meddig lesz érvényes.

  • Oroszország ukrajnai háborúja valószínűleg „még egy ideig folytatódni fog”, és az amerikai külügyminiszter szerint most van itt az ideje a katonai segítségnyújtás növelésének − írta meg a Sky News.

    Antony Blinken szerint „kegyetlen” harcok folynak Ukrajna keleti frontján − de a nyugati partnerek eltökéltek abban, hogy

    biztosítsák, hogy az ukránok megkapják, amire szükségük van ahhoz, hogy visszaszerezzék, amit elvesztettek, és hogy megbirkózzanak az orosz agresszióval.

    A James Cleverly brit külügyminiszterrel együtt tartott washingtoni sajtótájékoztatón Blinken arra is figyelmeztetett, hogy Oroszország továbbra is

    az energiát fogja használni arra, hogy megpróbálja megbüntetni az Ukrajnát támogató országokat.

  • Oroszország csaknem 14 000 ukrán gyermeket rabolt el, közölte Daria Herasimcsuk, az ukrán elnök gyermekjogi főtanácsadója.

    „Sikerült azonosítanunk és ellenőriznünk legalább 13 899 gyermek adatait, akiket az orosz hadsereg elrabolt és deportált. Közülük sajnos csak 125 tért haza” – közölte a főtanácsadó.

    Herasimcsuk hozzátette, hogy információk szerint az orosz csapatok 456 gyermeket öltek meg és 897-et sebesítettek meg a háború kezdete óta.

  • John Kirby, az amerikai Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője a CNN-nek azt mondta, hogy Washington további katonai segélyt helyez kilátásba Ukrajnának.

    Kirby nem részletezte a csomag tartalmát, de azt mondta, hogy az Egyesült Államok arra összpontosít, hogy mindent megadjon Ukrajnának, „amire az országnak szüksége van”.

    Január 6-án Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára bejelentette, hogy „az eddigi legnagyobb” új katonai segélycsomagban részesül Ukrajna, beleértve a régóta várt Bradley gyalogsági harcjárműveket is.

  • Az orosz rakétákat gyakorlatilag lehetetlen megsemmisíteni az ukrán légvédelmi erőknek, így bármikor eltalálhatják a kijevi döntéshozatali központokat – mondta YouTube-csatornáján Oleg Szoszkin, Leonyid Kucsma egykori tanácsadója.

    Kiderült, hogy ezeket az orosz rakétákat nem lehet lelőni. Egyáltalán nem lehet eltalálni őket

    – hangsúlyozta a videóban a RIA Novosztyi orosz hírportál szerint.

    A szakértő úgy véli az orosz fegyveres erők könnyen lecsaphatnak az ukrán elnöki adminisztrációra, és a hatalom fő csomópontjaira.

    A Kijev elleni csapások megmutatták, hogy Ukrajna légvédelmi erői nem képesek fedezni a fővárost és más városokat sem

    – összegezte Szoszkin.

  • A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök január 18-án beszédet mond.

    A washingtoni Hadtudományi Intézet (ISW) szerint az államfő ezt az alkalmat arra használhatja fel, hogy egy második mozgósítási hullámot rendeljen el.

    Az ukrán katonai hírszerzés korábban arról számolt be, hogy Oroszország újabb 500 ezer sorköteles katonát hívhat be, hogy elérje céljait az Ukrajna ellen vívott háborúban.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index szerdai élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Keddi percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ezúttal is!