Bahmuti halálkatlan: bekeríthettek tízezer ukrán katonát

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index hétfői hírösszefoglalója

Index
2023.03.06. 09:25
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A brit védelmi minisztérium friss jelentése szerint az orosz hadsereg 60 éves T–62-es harckocsikkal harcol – közölte a Sky News.

    A hírek szerint arra is van esély, hogy az oroszok más egységeket is T–62-esekkel szerelnek fel annak érdekében, hogy pótolják a korábbi veszteségeket.

  • A dél-ukrajnai Mariupolba látogatott Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

    Az orosz védelmi minisztérium szerint Sojgu megtekintette azokat a Donbászban zajló újjáépítési munkálatokat, amelyekben az orosz hadsereg is részt vesz. A látogatásról egy videót is közzétettek.

    Néhány napja számoltunk be arról, hogy Szergej Sojgu a frontvonalon is tartott egy ellenőrzést az egyik parancsnoki állásnál. 

  • Ukrán katonák töltöttek fel nemrég egy videót arról, hogy miként álcázták magukat azelőtt, hogy éjszakai rajtaütésre indultak volna az oroszok ellen.

  • Legalább két, nagy erejű detonáció történt vasárnap éjjel Melitopol városában – számolt be a település polgármestere, Ivan Fedorov. 

    A városvezető szerint két, a településtől északra található orosz katonai bázist ért csapás. Valószínűsíthető, hogy két olyan objektumot semmisített meg az ukrán hadsereg, ahol rakétákat tároltak az oroszok – mondta Fedorov. 

  • A Kyiv Independent belorusz forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a minszki régióban újabb razziasorozat kezdődött a múlt héten végrehajtott drónos támadás miatt. 

    A Vjaszna Telegram-oldala szerint több tucat embert őrizetbe vettek, többségében olyan személyeket, akik ellen az ellenzéki demonstrációkban való részvétel miatt korábban bűntetőeljárás indult.

    Az előző héten a belorusz partizánok és a száműzetésben élő ellenzék tagjai vállalták a felelősséget egy orosz A–50-es katonai felderítő repülőgép elleni dróntámadásért a belorusz főváros, Minszk közelében lévő repülőtéren. Az akció jelentősen meggyengítette az orosz légierőt a térségben. 

  • „A következő fűtési szezonra meg kell erősíteni az erőművek védelmét, helyre kell állítani az ellenség által elpusztított infrastruktúrát” – mondta az ukrán elnök.

    Megjegyezte továbbá, hogy a múlt héten több fontos eredmény született Oroszország agresszióért való felelősségre vonásának biztosítása érdekében.

    Elmondása szerint a hét második fontos eredménye az energetika, ez a következő fűtési szezon előkészületeinek megkezdése. Ugyanakkor hozzátette, hogy minden forgatókönyvre felkészülnek, és mindent megtesznek azért, hogy a következő télre minden veszélyre felkészültek legyenek – közölte az Unian ukrán hírügynökség.

    Zelenszkij megjegyezte, hogy hat hónapon belül az energiaiparnak, a hivatalnokoknak, a biztonsági és védelmi szektornak és minden érintettnek meg kell erősítenie az energetikai létesítmények védelmét, helyre kell állítania az elmúlt hat hónapban az orosz csapások által lerombolt infrastruktúrát. Emellett több lehetőséget kell adnia az embereknek az energiarendszer decentralizációs projektjének részeként, hogy saját magánterületükön, magánlétesítményeikben termelhessenek és szolgáltathassanak áramot.

  • „Vlagyimir Putyinnak meg kell értenie, hogy nem győz Ukrajnában, és hogy csapatainak kivonása szükséges ahhoz, hogy béketárgyalásokra kerülhessen sor” – mondta Olaf Scholz német kancellár.

    Véleményem szerint szükséges, hogy Putyin megértse, nem jár sikerrel ezzel az invázióval és imperialista agressziójával, így ki kell vonnia csapatait

    – mondta Scholz.

    Ez szerinte a tárgyalások alapja, majd hozzátette, hogy Ukrajna készen áll a békére. Scholz a háború befejezését célzó lehetséges megállapodásról és arról, hogy Ukrajna esetleg elismeri, hogy nem foglalja vissza a Krímet vagy a keleti Donbász régió egyes részeit, azt mondta, döntéseket csak Kijev bevonásával lehet hozni – írja a Sky News.

  • Igor Girkin volt orosz hadiblogger, FSZB-tiszt – aki 2014 után a donbászi milicisták önjelölt parancsnoka volt, és akinek a fejére Ukrajna százezer dolláros (43 millió forintos) vérdíjat tűzött ki – egy indulatos bejegyzésben ment neki Jevgenyij Prigozsinnak, a Wagner-csoport vezérének.

    Prigozsin a minap fogalmazott meg egy burkolt fenyegetést az orosz hadvezetéssel szemben, és azt mondta, ha nem kapnak elég lőszert, akkor akár vissza is vonulhatnak, és akkor az egész front összeomlik.

    A szlovjanszki mészárosként is ismert, a maláj Boeing MH17-es repülőgép repülőgép lelövése miatt is elítélt Girkin most egy hosszú bejegyzésben kritizálta a Wagner vezetőjét. Mint írta, a Wagner-csoportnak egyáltalán nincs akkora ráhatása a háborús stratégiai helyzetre, mint azt Prigozsin állítja.

    Szerinte a zsoldosvezér „háborús bűnösként” próbálja építgetni a saját ambícióit. Girkin azt elismerte, hogy ha a Wagner visszavonulna, akkor Bahmut környékén valóban rosszabb lenne az orosz hadsereg helyzete, de általánosságban véve, az ukrajnai fronton egészét nézve szinte semmilyen jelentősége nem lenne (ahogy annak sem, ha az oroszok nem tudnák elfoglalni Bahmutot – tette hozzá). 

    Prigozsin már válaszolt is, és azt mondta: ha Girkin ismét harcolni szeretne, és nemcsak másokat kritizálni, akkor szívesen látják a Wagner-csoportnál. Hozzátette azonban, hogy szerinte most az egykori FSZB-tiszt gyáván, „nőként” viselkedik, nőket pedig nem szokás sértegetni, ezért nem reagál érdemben a kritikákra. 

  • Az ukrán hadsereg vezetői a csapatok korlátozott és ellenőrzött taktikai kivonásáról döntöttek Bahmutban, mert a város északkeleti részén megsemmisült a folyón átvezető vasúti híd – közölte az Institute for the Study of War.

    Az írás ugyanakkor megjegyzi, hogy ezek fényében is túl korai lenne azt állítani, hogy az ukránok Bahmut végleges elhagyásáról döntöttek volna. Az elemzők azt is hozzáteszik, hogy a Wagner-csoport erői március 5-én előrenyomultak a város északkeleti részén, a Stupki pályaudvar közelében.

  • Hat országgal, köztük Indonéziával, Szíriával és Indiával is vízumkönnyítésre készül Oroszország, melyről Jevgenyij Ivanov külügyminiszter-helyettes számolt a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek.

    A miniszterhelyettes közlése szerint a már fentebb leírt három ország mellett Angola, Vietnám és a Fülöp-szigetek is hasonló könnyítésben részesül. Jevgenyij Ivanov korábban arról is beszámolt, hogy Oroszország tizenegy országgal készült vízummentességről szóló kormányközi megállapodásra. Köztük van 

    • Bahrein,
    • Omán,
    • Szaúd-Arábia,
    • Bahamák,
    • Barbados,
    • Haiti,
    • Zambia,
    • Kuvait,
    • Malajzia,
    • Mexikó,
    • valamint Trinidad és Tobago.

    Korábban az Index is beszámolt arról, hogy Oroszország szerződésszegés miatt felfüggesztette a diplomata-útlevéllel rendelkező magyarok vízummentes beutazását az országba mindaddig, amíg Budapest nem tesz lépéseket az ügyben.

  • A dél-ukrajnai Zaporizzsja városi tanácsa gyásznapot hirdetett hétfőre, miután 13 ember meghalt, amikor a hét elején rakéta csapódott be egy magas lakóépületbe – közölte Anatolij Kurtyev, a tanács titkára.

    Ez nagy gyász egész Zaporizzsja számára. Ezért a holnapi napot gyásznappá nyilvánították városunkban. Tisztelegjünk együtt mindazok megbecsült emléke előtt, akiknek az élete örökre megszakadt azon a tragikus márciusi éjszakán

    – mondta Kurtyev vasárnap a Telegram-oldalán.

    Az állami katasztrófavédelmi szolgálat mentősei a csütörtöki csapás után négy napig keresték a túlélőket. A legénységek férfiakat, nőket és egy kisgyermeket találtak holtan – írja a CNN.

    Kilenc embert – köztük egy terhes nőt – mentettek ki a romok alól csütörtökön kora reggel – jelentette az Állami Sürgősségi Szolgálat.

    Öt másik személyt továbbra is eltűntként tartanak nyilván

    – mondta Kurtyev.

  • Kraken harcosok megmutatták, hogyan romboltak le egy megfigyelőtornyot az Orosz Föderáció brjanszki régiójában 

    Így az ukrán védelmi minisztérium fő hírszerzési igazgatóságának külön felderítő- és szabotázsegysége, a Kraken különleges egysége egy kamikaze drónt használva lerombolta a Grenadier autonóm megfigyelőtornyot az Orosz Föderáció brjanszki területén.

    A nyilvánosságra hozott felvételeken látható, ahogy a drón a toronyba csapódott, amely ettől felrobbant. Valószínű, hogy az ukrán harcosok használhatatlanná tették az orosz megfigyelőállást – közölte az Unian ukrán hírügynökség.

  • Indul az Index hétfői hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Vasárnapi percről percre frissülő cikkünk ide kattintva érhető el.

    A nap legfontosabb hírei az alábbiak voltak: