új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A zaporizzsjai atomerőműben megszűnt az áramellátás, miután az orosz erők rakétatámadást indítottak Ukrajna városai ellen – közölte az Energoatom állami vállalat.

    Megszakadt az utolsó kapcsolat a megszállt zaporizzsjai atomerőmű és az ukrán áramhálózat között

    – olvasható a vállalat közleményében.

    Az Energoatom közölte, hogy az ötödik és a hatodik reaktort leállították, az erőmű működéséhez szükséges elektromos energiát 18 dízelgenerátor biztosítja, amelyekben 10 napra elegendő üzemanyag van. A legutóbbi frissítés azután történt, hogy Oroszország ma reggel hatalmas rakétatüzet zúdított Ukrajna városaira, energetikai infrastruktúralétesítményeit célba véve – írja a Sky News.

    Az erőmű stratégiai szempontból kritikus fontosságú az ukrán–orosz konfliktus mindkét fele számára, de a folyamatos patthelyzet miatt egyre nagyobb aggodalomra ad okot a nukleáris biztonsággal kapcsolatban.

  • Felvételek jelentek meg a Lviv nyugati régiójára mért orosz rakétacsapások után maradt pusztításról.

    A felvételen, amelyet Maksym Kozytskyi, a lvivi regionális katonai közigazgatás vezetője osztott meg, elszenesedett épületek és a támadást követően a földön szétszóródott törmelék látható.

    A vezető elmondta, hogy négy ember meghalt ott, miután a rakéta a Zolocsivszkij kerület egyik lakónegyedébe csapódott – közölte a Sky News.

  • Oroszország Kinnzhal rakétával csapott le Kijevre, az infrastruktúrát találta el.

    Kijevben az előzetes jelentések szerint egy orosz Kinnzhal típusú légi ballisztikus rakéta csapódott be egy infrastrukturális létesítménybe. A légiriadó csaknem hét órán át tartott a fővárosban. 

    Erről a kijevi városi katonai közigazgatás számolt be. A rakétatámadásnál Oroszország a légi fegyverzetének szinte minden típusát kilőtte, a Shahed kamikaze drónoktól kezdve a cirkálórakéták szinte teljes sorát – közölte az Unian ukrán hírügynökség.

  • Tegnap további öt ellenséges harckocsit, 13 páncélozott harcjárművet, két tüzérségi rendszert és egyéb felszerelést semmisítettek meg.

    A védelmi erők 24 óra alatt 590 támadót semmisítettek meg. Az ellenség összes vesztesége több mint 156 000 főt tett ki – írja az Unian ukrán hírügynökség.

    „Az összes ellenséges harci veszteségek a háború kezdete óta az alábbiak szerint alakulnak: személyzet – körülbelül 156 120 (plusz 590 az elmúlt 24 órában) ember likvidálva” – áll az Ukrán Fegyveres Erők vezérkarának közleményében.

    Az oroszok veszteségei Ukrajnában:

    • tankok: 3441 (+5) egység;
    • páncélozott harcjárművek: 6736 (+13) egység;
    • tüzérségi rendszerek: 2465 (+2) egység;
    • légvédelmi egységek: 254 (+1) egység;
    • járművek és tartálykocsik: 5331 (+1) egység;
    • speciális célú járművek: 237 (+1) egység.
  • Ukrajna több nagyvárosában is rakéták csapódtak be csütörtök hajnalban. 

    Az Ukrajinszka Pravda azt írta, hogy hajnalban egész Ukrajnában elrendelték a légiriadót. A Sky News szerint az ukrán tisztviselők eddig azt közölték, hogy Kijevben, Harkivban, valamint az odesszai területen is rakéták csapódtak be. Mindhárom helyen lakóházakat és az energiaellátást biztosító létesítményeket is eltaláltak a robbanóeszközök. 

    A Liveuamap oldalán látható adatok szerint azonban több másik helyen is robbanásokat jelentettek, köztük Dnyipropetrovszk és Krivij Rih városaiban, valamint a ternopili és a zsitomiri területen is. 

    A harkivi támadásról azt is lehet már tudni, hogy körülbelül 15 rakéta csapódhatott be, ezek közül néhányról fotó is készült a helyszínen. 

    Legutóbb három héttel ezelőtt volt példa a mostanihoz hasonló méretű támadásra – jegyezte meg a Sky News. 

  • Az ukrán állami energetikai vállalat vezérigazgatója, Szerhij Kovalenko jelentette, hogy több helyen is rendkívüli áramszünetekre kell felkészülni amiatt a rakétatámadás miatt, amely reggel Ukrajnát érte.

    A The Guardian szerint a tisztviselő azt mondta, hogy néhány helyen „megelőző jelleggel le kellett állítaniuk a szolgáltatást azért, hogy ne terhelődjön túl a rendszer.

    Mindeközben Vitalij Klicsko kijevi polgármester a saját Telegram-posztjában azt írta, hogy az ukrán főváros lakosságának körülbelül 15 százaléka áram nélkül maradt.

  • Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes szerint a háború előtti mintegy 70 ezer fős lakosságból kevesebb mint 4000 civil – köztük 38 gyermek – maradt a harcok sújtotta Bahmut városában – írja az Al Jazeera.

    Egy ukrán határőr az Állami Határszolgálat által közzétett videóban azt mondta, hogy „a városban rendkívül nehéz a helyzet”.

    Az ellenség aktívan ostromolja a várost. Azonban nem járnak sikerrel, és hatalmas veszteségeket szenvednek. A város áll, mert Bahmut Ukrajnáé volt, és mindig is az lesz

    – hangzik el a videóban. 

  • Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkarának állítása szerint az ukrán légierő szerdán 11 csapást mért az orosz erők személyi állományának és katonai felszereléseinek koncentrációs területeire – írja az Unian.

    Ukrajna Védelmi Erőinek légiereje 11 csapást mért a megszállók koncentrációs területeire és egy csapást az ellenség légvédelmi rakétarendszerének indítóállására

    – jegyezte meg a vezérkar.

  • A Ptaha néven ismert orosz rapper tűz alá került a Donyecki Népköztársaságban, ahová azért küldték, hogy koncerttel szórakoztassa az orosz katonákat. Erről szerda este számolt be a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek a köztársaság rendvédelmi szerveinek képviselője.

    Ptaha koncertezni ment a harcosokhoz. Egyelőre csak annyit tudni, hogy tűz alá került, a kommunikáció pedig megszakadt vele

    – mondta el a képviselő.

    Azoknak, akik nem lennének tisztában az előadó munkásságával, mutatunk egy kis ízelítőt belőle:

  • Fedir Sándor és Troski Viktor, az Ungvári Egyetem tanárai az ukrajnai háborúban harcolnak, több száz kárpátaljai magyarhoz hasonlóan. Előbbi gyalogosként, utóbbi pedig tüzérként erősíti az ukrán hadsereget. Mindketten a katonai toborzóirodában jelentkeztek, hogy beálljanak az ukrán seregbe.

    Látjuk, hogy a gátlástalan politikusok mindent megtesznek azért, hogy a magyarok és az ukránok egymás ellen forduljanak. Mesterségesen botrányokat szítanak, konfliktusokat gerjesztenek

    – írta Facebook-bejegyzésében Fedir Sándor, aki szerint „az emberek bölcsebbek, mint a politikusok, és megértik, hogy a világ békéjének legfőbb veszélye Oroszország agressziója”.

    Itt, a fronton folyamatosan érezzük a támogatást a magyarság részéről. Hiszen azzal, hogy megvédjük Ukrajnát, egész Európát védjük

    –  tette hozzá.

  • Indul az Index csütörtöki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Szerdai percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

    A nap legfontosabb történései az alábbiak voltak: