új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az ukrán hadvezetés felkészületlen, nemrég mozgósított harcosokat küldött Kreminna közelébe – mondta a RIA Novosztyinak Andrij Marocsko, a de facto Luhanszki Népköztársaság népi milíciájának nyugalmazott alezredese.

    Körülbelül száz frissen mozgósított civil érkezett Kreminna településtől délre, akik nem részesültek speciális kiképzésben, és a mozgósítás után szinte azonnal a harci övezetbe küldték őket

    – mondta.

  • Az amerikai székhelyű Institute for the Study of War (ISW) szerint az orosz csapatok továbbra is védelmi vonalakat építenek a jelenlegi frontvonaltól távol eső hátsó területeken, valamint Oroszország mélyén, ahol nem valószínű, hogy valaha is harcra kerül sor.

    Az elemzők úgy vélik, hogy a védelmi vonal kiépítése esztelen pénzkidobás, és pusztán propagandacélja van, hogy „démonizálják” Ukrajnát.

    Ami az orosz erődítmények megjelenését illeti a Krímben, az ISW úgy véli: ez arra utalhat, hogy az orosz csapatok nem bíznak abban, hogy hosszú távon képesek megtartani a megszállt dél-ukrajnai területeket.

  • Magyarország területére pénteken az ukrán–magyar határszakaszon 6106 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 4692 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 57 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől 2023. március 10-én 39 ember, köztük 14 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

  • A Maxar Technologies nemrég közzétett műholdfelvételein az látható, hogy a háború mekkora pusztítást végzett Bahmut városában. A felvételek március 6-án készültek.

    A képeken megsemmisült lakóházak és egy megrongálódott vasúti híd látható.

    Az ukrán hadsereg március 9-én arról számolt be, hogy a helyzet Bahmutban „nagyon nehéz”, de az ukrán erők egyelőre megakadályozták a város bekerítését.

    Március 8-án Jens Stoltenberg NATO-főtitkár arra figyelmeztetett, hogy Bahmut az elkövetkező napokban eleshet. „A város elvesztése ugyanakkor nem jelentene fordulópontot a háborúban” – tette hozzá rögvest.

    Az egykor virágzó kelet-ukrajnai iparvárosért már hét hónapja folyik a harc. Az orosz hadsereg megpróbálja elfoglalni az egész Donyecki területet, amelynek nagyjából a felét jelenleg megszállva tartja.

  • Péntek este Volodimir Zelenszkij ukrán elnök összehívta a Legfelsőbb Főparancsnokság vezérkarának ülését. A megbeszélésen Bahmut és más régiók védelméről esett a legtöbb szó.

    „A védelmi főnökök értekezlete most ért véget. A legfőbb tisztek beszámoltak a frontvonalbeli helyzetről. Beszéltünk Bahmut védelméről, a terrortámadásokra adott lehetséges válaszlépésekről, valamint a lőszer- és utánpótlási igényekről” – tájékoztatott az elnök.

    Zelenszkij megjegyezte: a nyugati szövetségesekkel is egyeztetett a védelem megerősítéséről.

  • Az orosz fegyveres erők által használt „Tornádó–G” többszörös rakétaindító rakétarendszer megsemmisítette az ukrán fegyveres erők megfigyelőállását Zaporizzsja irányába – írja a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség.

    Az volt a feladat, hogy megsemmisítsük a megfigyelőállást, amelyet csapataink pilóta nélküli légi járműve észlelt. Az akciót sikerült végrehajtani

    – közölte a hírügynökséggel az egyik orosz parancsnok.

  • A minisztérium felszólította a polgárokat, hogy „ne engedjenek a provokációnak, és probléma esetén forduljanak a forródróthoz, hogy felvilágosítást kapjanak”.

    A részleges mobilizálás keretében nincsenek további intézkedések, és nem is terveznek ilyeneket. Erről pénteken számolt be az orosz Nemzeti Védelmi Irányítási Központ a mozgósított állampolgárok és önkéntesek katonai szolgálati forródrótjáról tartott tájékoztatón – írja a TASZSZ orosz hírügynökség.

    „Az ellenzéki távirati csatornákon megjelent félretájékoztatás hatására megnőtt a részleges mozgósítás keretében a sorkatonai szolgálat újbóli felvételének lehetősége miatt aggódó állampolgárok felhívásainak száma. A forródróton minden egyes hívónak elmagyarázták, hogy a részleges mozgósítás keretében semmilyen további intézkedést nem terveznek, és nem is hajtanak végre” – áll a közleményben.

    A védelmi minisztérium közölte: a forródrótra az elmúlt héten 54 hívás érkezett, és fennállásának teljes időtartama alatt 12 867 megkereséssel foglalkozott.

  • Kanada bejelentette az Oroszországból származó acél és alumínium behozatalának tilalmát. A kanadai kormány hivatalos honlapja szerint a korlátozás március 10-én lépett hatályba – írta az Unian.

    Chrystia Freeland kanadai miniszterelnök-helyettes kijelentette: a lépéssel Oroszország háborús tevékenysége ellen tiltakoznak.

  • Candice Owens amerikai újságírónőt felháborította, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Oscar-gálán kívánt felszólalni. Véleményét a Twitteren osztotta meg.

    Szerintem Zelenszkij azt akarja, hogy utáljuk őt. Működik

    – kommentálta a hírt Owens.

  • Oroszország március 14-ére kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsának Ukrajnával foglalkozó ülését – írta a TASZSZ.

    Oroszország kérését Dmitrij Poljanszkij, Oroszország első helyettes állandó ENSZ-képviselője közvetítette.

  • A georgiai törvényhozás házelnökhelyettese, Gia Volszki azt mondta az orosz állami hírügynökség szerint: az ukrán hadseregben szolgáló fiatal harcosok érkeztek Georgiába azért, hogy megdöntsék a kormányt.

    Volszki közölte: a fegyveresek a most börtönben lévő volt elnök, Miheil Szaakasvili támogatói (aki önmagát Vlagyimir Putyin foglyának nevezi, és korábban kormányzói tisztséget töltött be Ukrajnában). A georgiai kormánypárti politikus azt mondta, hogy a harcosok polgárháborút akarnak kirobbantani az országban. 

    Hozzátette: szerinte ezek az emberek a dezinformáció eszközével tüntetéseket gerjesztenek az országban, és ez állhat azok mögött a megmozdulások mögött, amelyek az utóbbi napokban voltak az ország fővárosában.

    Kedden a rendőrség könnygázzal és vízágyúval oszlatta a tüntetőket Tbilisziben, 133 tüntetőt el is vittek (később elengedték őket). A The Moscow Times szerint a tiltakozók az ellen tüntetnek, hogy a grúz kormánypárt egypártrendszert akar bevezetni az országban, és olyan törvényeket fogadnak el, mint amilyeneket Oroszországban alkalmaznak az ellenzék elnyomására.

  • Az ukrán hadsereg offenzívája a Zaporizzsjai területen a kijevi rendszer összeomlásához vezethet – mondta a RIA Novosztyinak Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett igazgatási főtanácsának tagja.

    Ha Washington parancsot ad Zelenszkijnek, hogy indítson offenzívát a Zaporizzsjai területen, az végzetes lehet az egész kijevi rezsim és az ukrán hadsereg számára. Ha hátat fordítanak nekünk, akkor kikapnak. És ez lehet a Zelenszkij-rezsim vége

    – vélekedett.

    Zaporizzsja Moszkva által kinevezett területi hatósága február közepe óta rögzíti az erődítmények építését és az ukrán csapatok koncentrációját a térségben. Az ott tartózkodó fegyveresek száma az orosz jelentések szerint már elérte a 40 ezer főt.

    Rogov kifejtette, hogy Kijev el akarja érni az Azovi-tengert, és szárazföldi folyosót akar vágni a Krím felé. Rogov szerint az ukrán fegyveres erők offenzívája akkor kezdődhet, amikor „az első levelek rügyet bontanak”, azaz március-áprilisban, de a régió készen áll a támadás visszaverésére – tette hozzá.

  • Köszöntjük olvasóinkat! 

    Indul az Index élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről.

    A pénteki nap legfontosabb hírei a következők voltak:

    • Vlagyimir Putyin orosz elnök minden bizonnyal tovább fejleszti a nagy hatótávolságú nukleáris rakétákból álló arzenálját, hogy elrettentse Kijevet és erős nyugati szövetségeseit – figyelmeztettek amerikai tisztviselők.
    • Guy Verhofstadt EP-képviselő szerint erkölcsi kötelesség harci repülőgépekkel és rakétákkal támogatni Ukrajnát.
    • Az orosz erők arra készülnek, hogy folytassák támadó hadműveleteiket a Donyecki területen található Vuhledar közelében, de a személyzettel és lőszerrel kapcsolatos tartós problémák valószínűleg tovább hátráltatják az előrenyomulásukat – véli az Institute for the Study of War.
    • Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója azt mondta a La Stampa című lapnak adott interjújában, hogy az ukrán fegyveres erők két hónapon belül ellentámadást indítanak.
    • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken azt mondta: szerinte az, hogy Ukrajnát hírbe hozzák az Északi Áramlat felrobbantásának ügyével, csak arra szolgál, hogy csökkentsék a nyugati támogatásokat.
    • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy interjúban azt mondta, hogy „konstruktív” párbeszédet folytatott a G20 csúcson Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel, de semmi újat nem hallott amerikai partnerétől.

    Tartsanak velünk ma is!