Ezernél több orosz katona veszhetett oda egy nap alatt a húsdarálóban

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index vasárnapi hírösszefoglalója

Index
2023.03.12. 08:40
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az ukrán külügyminiszter egy vasárnap közzétett interjúban sürgette Németországot, hogy gyorsítsa fel a lőszerszállításokat, és kezdje meg az ukrán pilóták kiképzését nyugati vadászgépeken.

    Dmitro Kuleba a Bild am Sonntag napilapnak azt mondta, hogy a lőszerhiány az „első számú” probléma az orosz invázió visszaverésére tett ukrán erőfeszítésekben.

    Elmondta azt is, hogy a német fegyvergyártók a múlt hónapban a müncheni biztonsági konferencián közölték vele: készek szállítani, de a kormányra várnak a szerződések aláírására.

    A probléma tehát a kormánynál van

    idézték Kuleba szavait, aki világossá tette: nem számít arra, hogy a nyugati szövetségesek egyhamar megadják Ukrajnának a kért vadászgépeket, de szerinte az ukrán pilótákat mindenképpen ki kell képezni, hogy készen álljanak, amint ez a döntés megszületik – írta a lap.

    Ha Németország ukrán pilótákat képezne ki, az „politikai elkötelezettségének egyértelmű üzenete” lenne – mondta.

  • Az ukrán–magyar határszakaszon 5076-an léptek be Magyarországra szombaton, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 4860-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap.

    A beléptetettek közül a rendőrség 96 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

    Vonattal 34 ember – köztük 12 gyermek – érkezett Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve.

  • Orosz rakétatámadás rongált meg egy ipari létesítményt és egy gázvezetéket Zaporizzsja városában március 11-én – közölte a főügyészség. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

    A rakétatámadás következtében tűz ütött ki a város egyik városrészében – jelentette Anatolij Kurtiev, Zaporizzsja megbízott polgármestere.

    Az előzetes információk szerint a várost SZ–300-as föld-levegő rakétákkal támadták.

  • Március 11-én, szombaton egy amerikai B–52-es bombázó lengyel vadászgépekkel közös átrepülést hajtott végre – írja az orosz média a Flightradar24 szerint.

    A bombázók az orosz határ mentén repültek, a közös bevetést Mariusz Blaszczak lengyel miniszterelnök-helyettes is bejelentette Twitter-oldalán. Blaszczak szerint a lengyel vadászgépek egy amerikai B–52-es bombázót kísértek.

    Ez az interoperabilitási gyakorlat fontos része. Együtt gondoskodunk a NATO keleti szárnyának biztonságáról

    – olvasható az üzenetben.

  • Mintegy 20-25 ezren tüntettek szombat délután Prágában a magas infláció és a nyugdíjtörvény módosítása ellen. A demonstrálók követelték az Oroszország által megtámadott Ukrajna katonai támogatásának leállítását, és hogy a kormány az ukránok helyett a cseh lakosság gondjaival foglalkozzon.

    A megmozdulás végén néhány száz tüntető a cseh Nemzeti Múzeum elé vonult, és

    követelte az épület homlokzatán lévő ukrán zászló eltávolítását.

    Miután követeléseikre senki sem reagált, többen megpróbáltak behatolni az épületbe, amit a rendőrségi kommandósok megakadályoztak. Dulakodás alakult ki, a rendőrség rendbontás címén 15 személyt őrizetbe vett.

    Vít Rakusan belügyminiszter az oroszbarát személyek akciójának minősítette a tüntetést, és azt mondta, hogy a rendőrség beavatkozása törvényes és szükséges volt – számolt be az MTI.

  • A kijevi hatóságok csak az Egyesült Államok támogatásával próbálhatnak offenzívát indítani a Krím ellen, ami katasztrofális következményekkel járhat Európára nézve – áll az Asia Times cikkében.

    A tavaszi offenzívát, amelyre Ukrajna készül, valószínűleg a Pentagonban tervezték meg, nem Kijevben

    – írta Stephen Brien, a cikk szerzője.

    Arra is felhívta a figyelmet, hogy a kijevi hatóságok gyakran fenyegetőznek azzal, hogy „elfoglalják a félszigetet”. Washington a maga részéről hatalmas mennyiségű katonai felszerelést szállít erre a célra – tette hozzá.

    Hogy hány amerikai hajó van még az óceánon most, vagy érkezik más kikötőkbe, még nem tudni. De az ismert, hogy a NATO arra készül, hogy bevonuljon, amint az ukrán offenzíva kezdetét veszi

    – jegyezte meg Brien, hozzátéve: szerinte a Fehér Ház repülőgépeket is biztosít Ukrajnának a krími hadművelethez.

  • Bahmut városának külső részei tele vannak az orosz katonák holttesteivel, amelyeket senki sem szállít el – mondta Olekszij Danilov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára.

    Katonáink védik a dicső Bahmut városát, ez a mi erődünk. És amit most tesznek, el sem tudjuk képzelni, hogy a közeljövőben milyen hasznos lesz az ország, a hadseregünk számára. Hatalmas mennyiségű, a területünkre behatolt söpredéket lapátolnak oda

    – fogalmazott Danilov egy televíziós műsor adásában az Ukrajinszka Pravda szerint. Elmondta, hogy a város környékét orosz katonák holttestei borítják, amelyeket senki sem szállít el, mert „már senkinek sincs rájuk szüksége”.

    „Képzeljék el, hol lennének ma ezek a terroristák, milyen városokban lennének, ha a mi fiaink és lányaink nem védték volna meg ezt a várost. Nagy erkölcsi lökést jelentett volna számukra, hogy a világ második hadserege végre képes volt bevenni Bahmut központját, és ezzel megoldani azt a kérdést, amit már régóta nem tudtak megoldani” – mondta.

    Ahogy a nácik Sztálingrádnál vesztettek, úgy ők Bahmutnál fognak biztosan veszíteni

    – tette hozzá.

  • Érvénytelennek nyilvánítottak egyes útleveleket Ukrajnában. Februárban ugyanis szoftverfrissítésen esett át a biometrikus útlevélokmányok kiállításának rendszere – írja a Kárpáti Igaz Szó.

    A lakosságnak emiatt azt tanácsolják, hogy ellenőrizzék külföldi útlevelüket és személyi igazolványukat. Ha a külföldi utazásra jogosító okmány és a személyi igazolvány eltérő átírással rendelkezik, akkor az egyik okmány érvénytelennek minősül.

  • Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő megerősítette, hogy a Kreml belső köreiben belharcok vannak, ugyanis a Kreml átengedte az orosz információs tér feletti központi ellenőrzést, és hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök láthatóan nem tudja ezt könnyen helyrehozni – írja a washingtoni hadtudományi intézet (ISW).

    Kremlbeli újságírók, akadémikusok és a Novorosszija támogatói március 11-én Moszkvában fórumot tartottak. A panelbeszélgetésen Zaharova kijelentette:

    a Kreml nem tudja megismételni a sztálini megközelítést, vagyis a szovjet Információs Iroda modern megfelelőjének létrehozását az orosz belső információs tér központi ellenőrzésére, a Kreml meg nem nevezett »elitjei« közötti harcok miatt.

    Zaharova kijelentése alátámasztja az ISW több régóta fennálló értékelését a Kreml-rezsim és az információs tér ellenőrzésének romló dinamikájáról. Szerintük

    1. Putyin belső körének kulcsemberei között kremlbeli belharcok folynak.
    2. Putyin idővel nagyrészt átengedte az orosz információs teret különböző kvázi független szereplőknek.
    3. Putyin láthatóan képtelen határozott lépéseket tenni az orosz információs tér feletti ellenőrzés visszaszerzése érdekében.
  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről.

    A szombati legfontosabb történések az alábbiak voltak:

    Tartsanak velünk ma is!