új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Vlagyimir Putyin elnök egyik legfőbb szövetségese hétfőn kijelentette, kétli, hogy az Északi Áramlat vezetékeket egy ukránbarát csoport robbantotta fel. Szerinte még Moszkva sem tudja, hogy pontosan ki állhat a támadás háttérében – írja az Interfax.

    Nyikolaj Patrusev, az Orosz Biztonsági Tanács titkára szerint Ukrajna semmit sem nyert a vezetékek felrobbantásával.

    Mint megírtuk, az amerikai hírszerzés szerint egy ukránbarát csoport áll a szeptemberi, a vezetékeket megrongáló robbantások mögött. Oroszország terrortámadásnak nevezte az incidenst, és azt sugallta, hogy nyugati országok állnak mögötte.

  • Az ukrán újoncokat villámkiképzés után küldik a frontra, a katonai nyilvántartási és besorozási hivatalok pedig figyelmen kívül hagyják az orvosi bizottságok kéréseit – mondta a Ria Novosztyinak az Ukrán Fegyveres Erők 53. dandárjának egyik katonája, aki megadta magát Avdijivka közelében.

    A fogoly elmondása szerint a második orvosi vizsgálaton közölték vele, hogy betegsége miatt teljesen alkalmatlan a katonai szolgálatra. Hát- és lábfájdalmak gyötörték, valamint még jóval korábban csípőízületi kopást állapítottak meg nála, mégis besorozták. Az illetékes hivatalban elvették tőle az iratait, majd az 53. dandárba irányították.

    A csapatokhoz csatlakozva az újoncnak két hetet kellett várnia az egyenruhák átvételére, majd más besorozottakkal együtt kiképzésre küldték, amely mindössze két napig tartott.

    Kétszer elvittek a lőtérre. Az első nap elmondták, mit kell kezdeni a katonai érszorítóval, beszéltem az orvosokkal, és meséltek néhány dolgot az aknákról. A második napon megmutatták, hogyan kell lőni AK–74-essel, RPG-vel, és néhány gránátot is eldobtunk. Ezzel véget is ért az egész kiképzés

    – részletezte a fogoly.

    Később Zaporizzsja környékére küldték, onnan pedig Avdijivkába helyezték át, aztán március elején fogságba esett Vodiane mellett.

  • Oroszország február 24-én indított, Ukrajna elleni háborújában eddig körülbelül 159 800 orosz katona esett el, az elmúlt napon 710 ellenséges katona halt meg – számolt be az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara.

    A vezérkar beszámolója szerint

    • 3474 tankot,
    • 6774 páncélozott harcjárművet,
    • 2503 tüzérségi rendszert,
    • 493 rakétavetőt,
    • 259 légvédelmi berendezést,
    • 304 repülőgépet,
    • 289 helikoptert és
    • 5354 katonai gépjárművet és tartálykocsit semmisítettek meg az ukrán védők.

    Ezenkívül 18 orosz hajót, 2109 hadműveleti és taktikai drónt, 251 egység speciális felszerelést és 907 cirkálórakétát számoltak fel.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök posztumusz a legmagasabb katonai kitüntetést adományozta annak a fogságba esett ukrán katonának, akit az orosz erők lőttek le, mert azt skandálta, hogy „Dicsőség Ukrajnának”.

    Ma az Ukrajna Hőse címet adományoztam Olekszandr Matszijevszkijnek. Egy olyan embernek, akit minden ukrán ismer. Egy ember, akire örökké emlékezni fognak. A bátorságáért, az Ukrajnába vetett bizalmáért és a „Dicsőség Ukrajnának!” kijelentéséért

    – közölte az ukrán elnök a Twitteren.

    A The Independent beszámolója szerint az ukrán újságírók méltatták a lelőtt katonát és a Zelenszkij-adminisztráció kitüntetését.

    „Most már tudjuk ennek a férfinak a nevét. Olekszandr Matszijevszkij, a csernyihivi területvédelmi brigád mesterlövésze. 2022. december végén tűnt el, és az ukrán hatóságok szerint az oroszok közvetlenül újév előtt ölték meg. Posztumusz Ukrajna Hőse címet kapott. Nyugodjék békében” – írta Olga Tokariak újságíró.

  • Vjacseszlav Gladkov, Belgorod régió kormányzója a Telegramon azt állította, hogy az orosz erők március 13-án négy rakétát lőttek le az orosz régió és annak fővárosa felett, legalább egy embert megsebesítve.

    „Jelenleg egy személy sérüléséről tudunk. Két lakóépületben is rakétatörmelékek okoztak károkat” – jelentette a kormányzó.

    Gladkov további információkkal nem szolgált, és azt sem tisztázta, hogy a rakéták ukrán eredetűek voltak-e, vagy olyan orosz fegyverekről van szó, amelyek letértek a röppályáról.

  • A Washingtoni Hadtudományi Intézet (ISW) legutóbbi, március 12-i frissítésében arról számolt be, hogy az orosz védelmi minisztérium „valószínűleg megragadja a lehetőséget, hogy szándékosan feláldozza mind az elit, mind az elítélt Wagner-erőket Bahmut városában”.

    A jelentés idővonalat közöl a Wagner zsoldoscsoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin, valamint Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter és Valerij Geraszimov tábornok, az orosz hadsereg vezérkari főnöke közötti rivalizálásról.

    A jelentés szerint a Kreml azért küldte Bahmutba a Wagnert, mert a katonai vezetők megharagudtak Prigozsinra, aki 2022 májusában „rágalomhadjáratot” indított az orosz védelmi minisztérium ellen. 

    A kritikák miatt a Wagner minden bizonnyal nem részesül majd olyan állami támogatásban, mint korábban, állítják a szakértők. Ehelyett a Wagner-erőket valószínűleg „bűnbakként fogják használni a Bahmut elleni költséges hadjárathoz, amint az offenzíva tetőzik” – áll a washingtoni székhelyű agytröszt értékelésében.

    A jelentés a Wagner azon kísérletei közepette készült, hogy újabb tagokat toborozzon 42 orosz városban.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök félti a saját biztonságát, és életmódjában is változások következtek be az ukrajnai invázió óta – állítja az Egyesült Államok volt oroszországi nagykövete.

    A CNN műsorvezetőjének, Erin Burnettnek adott interjújában John Sullivan, az Egyesült Államok volt oroszországi nagykövete kifejtette gondolatait arról, hogy az elnök pazar életmódjára hatással volt-e az általa tavaly februárban indított háború.

    Sullivan, aki 2020 és 2022 között volt nagykövet, elárulta, hogy a vezető megérezte a tettei súlyát.

    Nem mer repülővel utazni Szocsiba, az egyik legkedveltebb helyére. Most már inkább vonattal utazik. Aggódik a saját biztonsága miatt

    – idézte a férfit a The Daily Star.

  • Jevgenyij Prigozsin, a Wagner orosz zsoldoscsoport vezetője a Telegramon közölte, hogy erőinek újraindítását tervezi, és újabb harcosokat toboroz.

    A Wagner magán katonai csoportnak egy egyszerű magán, de a világ legjobb hadseregéből – amely képes megvédeni az államot – egy ideológiával rendelkező hadsereggé kell válnia 

    – fogalmazott Prigozsin, hozzátéve, hogy „ez az ideológia az igazságért folytatott harc”.

    A Wagner-vezér pénteken azt mondta, hogy a zsoldoscsoport 42 városban nyitott toborzóközpontokat, mivel igyekszik pótolni a Bahmutért folytatott harcokban elszenvedett súlyos veszteségeket – számolt be a Sky News.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Twitteren arról írt, hogy új cseh kollégájával, Petr Pavellel tárgyalt.

    Telefonon beszéltem Csehország új elnökével. Gratuláltam neki, és ismertettem a fronton kialakult helyzetet. Tárgyaltunk Ukrajna EU-integrációjáról, és egyetértettünk a további együttműködésről. Csehország támogatása kulcsfontosságú Ukrajna számára

    – írta.

  • A közösségi médiában terjed az a videó, amelyen az látszik, ahogy Viktor Vituszevics szakaszparancsnok előbb ököllel megüti, majd megrúgja a fiatal sorkatonát társai jelenlétében.

    Sajtóértesülések szerint az eset a Zsitomir megyei Gujva településen található 190. számú kiképzőközpontban történt – számolt be a Kárpáthír.

    Miután napvilágra került a felvétel, a bántalmazó hadnagy is közzétett egy videót a saját közösségi oldalán, melyben arra tesz utalásokat, hogy a sorkatona alkoholt fogyasztott, szerinte ez megengedhetetlen a hadseregben, ám egyelőre ezt még hivatalosan nem erősítették meg.

    A kiképzőközpont parancsnoksága közleményben kommentálta az incidenst, ebben megköszönték az embereknek a tájékoztatást. Megjegyezték, hogy belső vizsgálat indult az ügyben, az érintett parancsnokot a nyomozás idejére felfüggesztették. Kiemelték, hogy új formátumú hadsereget építenek, ahol nincs helye a bántalmazásnak és a testi fenyítésnek.

    A közleményben az áll, hogy az elkövetők a nyomozás eredménye alapján minden bizonnyal súlyos büntetés kiszabására számíthatnak.

  • Az orosz erők több mint 1100 halálos áldozatot szenvedtek kevesebb mint egy hét alatt a kelet-ukrajnai harcok gyújtópontjának számító kelet-ukrajnai Bahmut város közelében zajló harcokban – közölte vasárnap éjjeli videóüzenetében Volodimir Zelenszkij.

    Az ukrán elnök szerint az orosz erők további 1500 „egészségügyi veszteséget” is elszenvedtek, vagyis olyan katonákat, akik elég súlyosan megsebesültek ahhoz, hogy  távol maradjanak a további akcióktól.

    Több tucat ellenséges felszerelés, valamint több mint 10 orosz lőszerraktár megsemmisült – tette hozzá Volodimir Zelenszkij.

  • Vasárnap Magyarország területére az ukrán–magyar határszakaszon 4696-an léptek be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 4546 személy nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – derül ki az Országos Rendőr-főkapitányság közleményéből.

    A beléptetettek közül a rendőrség 64 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől vasárnap 61 ember, közülük 18 gyermek érkezett Budapestre vonattal. A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket.

  • Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner zsoldoscsoport vezetője elismerte, hogy az ukrán erők ádázul harcolnak Bahmutban, mondván, hogy „minden méterért harcolnak”.

    A Telegram-oldalán vasárnap közzétett új hangüzenetében Prigozsin a következőt mondta: „A helyzet Bahmutban nagyon nehéz, az ukrán csapatok minden méterért harcolnak. Minél közelebb vagyunk a városközponthoz, annál keményebbek a harcok.”

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről.

    A vasárnapi legfontosabb történések az alábbiak voltak:

    Tartsanak velünk ma is!