új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Bár az orosz védelmi minisztérium és a Wagner-csoport közt valóban konfliktusok vannak, ennek ellenére a minisztérium továbbra is ellátja utánpótlással a Wagnert – közölte a washingtoni székhelyű Institute for the Study of War (ISW).

    Mint írták: a híres orosz parancsnok, Mihail Teplinszkij frontra való visszatérése is arra utalhat, hogy a minisztérium hajlandó szorosabbra fűzni az együttműködést a Wagnerrel. Beszédes az is, hogy az utóbbi napokban a Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin is felhagyott a minisztérium kritizálásával.

    Ezenkívül orosz hadibloggerek is arról számoltak be, 

    hogy a Wagner csapatai már T–90-es harckocsikat is használnak Bahmut térségében.

    Ebből is arra lehet következtetni, hogy az orosz hadvezetés úgy döntött: modernebb eszközöket is átadnak a zsoldosoknak azért, hogy elfoglalhassák a várost – írta az ISW. 

  • Az ukrán hadsereg vezérkara az ortodox húsvétvasárnapon számolt be arról, hogy az utóbbi 24 órában több mint 50 rakétatámadás és légicsapás érte őket.

    Közlésük szerint 25 alkalommal az eredetileg légvédelmi célokra használt SZ–300-as rakétákkal intéztek támadást az oroszok szárazföldi célpontok ellen, 28 alkalommal pedig légicsapásokat hajtottak végre.

    Ezenkívül több mint 70, a front közelében fekvő település volt kitéve az orosz tüzérségi támadásoknak. 

  • Az ukrán határ közelében lévő Belgorodot még vasárnap éjjel érte dróntámadás, amelynek következtében egy áramszolgálató létesítmény is kigyulladt.

    A helyi lakosok közül többen is áramkimaradásokra panaszkodtak. A városban a háború kezdete óta számos alkalommal hajtott végre ehhez hasonló csapásokat az ukrán hadsereg.

  • ‚A G7-országoknak be kell bizonyítaniuk Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy nem lesz képes megvalósítani agresszív terveit egy teljes körű ukrajnai háborúra” –jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter a G7-országok külügyminisztereinek találkozóján – írja az Ukrinform.

    Mint egy válságstáb egy hosszú küldetésen, a G7-ek tavaly az orosz agressziónak egyik akadályt a másik után állították szembe: téli segély az ukrajnai embereknek, oroszellenes szankciók, és az olajárak felső korlátozása. A mi támogatásunkkal Ukrajna ellenállt az orosz energiaháborúnak és a téli offenzívának

    – hangsúlyozta Baerbock.

    Meggyőződése, hogy a G7 tagjainak meg kell mutatniuk Putyinnak „az elszántságot, hogy a háborús fáradtság miatt nem fogja elérni céljait”. Szerinte a „Nagy Hetes” a legfejlettebb demokráciák csoportja, amely szemben áll az autokratikus erőkkel, és partnerei és szövetségesei világszerte bíznak bennük.

  • Li Csangfu, Kína védelmi minisztere egy előre be nem jelentett munkalátogatáson vesz részt az orosz fővárosban, és Vlagyimir Putyinnal is találkozott. A The Moscow Times szerint e találkozón azt mondta: sose volt ennyire erős és stabil Oroszország és Kína kapcsolata.

    Szoros kötelékek fűznek össze minket, még a hidegháborús korszak katonai-politikai szövetségénél is szorosabbak […] és nagyon stabilak

    – közölte.

    Li Csangfu azt is hozzáfűzte, hogy a kínai–orosz kapcsolatok „egy új korszakba léptek”, és nem véletlen, hogy védelmi miniszteri kinevezése után elsőként látogatott Oroszországba.

    Mindeközben Vlagyimir Putyin is arról beszélt, hogy számos területen együttműködnek Kínával. Kiemelte ezek közül, hogy közös hadgyakorlatokat is tartanak, amelyek megerősítik a kapcsolat „bizalmas, stratégiai jellegét”.

  • Az ukrán–magyar határszakaszon 4020-an léptek be Magyarországra vasárnap, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 5142-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn az MTI-t.

    A beléptetettek közül a rendőrség 42 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

    Vonattal 37 ember – köztük 14 gyermek  érkezett Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve  tudatta az ORFK.

    A Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon azt közölte, hogy a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

       

  • Az orosz tengerészgyalogság nagyszabású hadgyakorlatot tartott a csendes-óceáni flotta hirtelen harckészültségi ellenőrzésének részeként.

    A Nikolay Vilkov és az Admiral Nevelskoy partraszálló hajók részt vettek a gyakorlaton, amelyet 160 km-re (99 mérföldre) tartottak a nagy orosz kikötővárostól, Vlagyivosztoktól – közölte a Sky News.

    Az orosz haditengerészet part menti csapatainak legénységei is partra szálltak, ahol taktikai feladatokat hajtottak végre, például tankokat vezettek és ágyúkkal lőttek. 

    A gyakorlatokról készült felvételeket az orosz állami műsorszolgáltató nyilvánosságra hozta, de azokat nem ellenőrizték függetlenül. A viditt érhető el.

  • Az orosz hadsereg három ukrán szabotázs- és felderítőcsapatot számolt fel Kupjanszk térségében – közölte a TASZSZ orosz állami hírügynökséggel Dmitrij Szepeljavcev, a Nyugati Harccsoport szóvivője.

    A Nyugati Harccsoport katonái Kupjanszk térségében felderítették és megsemmisítették az ellenfél 14. önálló gépesített dandárjának három szabotázs- és felderítőegységét. A tüzérségi tűz megzavarta az ukrán fegyveres erők egységeinek forgását az Orljanszkoje és Szinkovka települések közelében lévő frontállásoknál

    – mondta a szóvivő.

    Az ellentüzérségi műveletben az Msta–S önjáró tüzérségi egység legénysége megsemmisített egy 120 mm-es aknavetős legénységet Dvurecsnoje település közelében

    – tette hozzá.

  • Szövetséget hoztak létre, hogy „elszigeteljék Putyin Oroszországát” az atomenergia-piactól.

    Az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Kanada, Japán és Franciaország szövetséget hozott létre, hogy megpróbálja kiszorítani Vlagyimir Putyint a nemzetközi atomenergia-piacról – jelentették be. 

    A megállapodás részeként az öt ország saját nukleáris energiaforrásait fogja felhasználni, hogy „aláássa Oroszországnak az ellátási láncok felett gyakorolt hatalmát”. 

    Emellett támogatja a „stabil tüzelőanyag-ellátást a mai igények kielégítésére, valamint garantálja a jövő fejlett reaktoraihoz szükséges tüzelőanyagok biztonságos fejlesztését és alkalmazását” – olvasható a közös nyilatkozatban, amit a Sky News közölt. 

  • A kazahsztáni Nemzetbiztonsági Bizottság tíz büntetőügyet vizsgál az ország állampolgárainak az ukrajnai háborúban való részvételével kapcsolatos tények alapján – írja az Ukrinform.   

    A büntetőügyben érintett személyekről és tetteikről egyelőre nincs információ. A büntető törvénykönyv 201. cikkelye alapján nem is hozhatók nyilvánosságra.

    A Kazah Köztársaság büntető törvénykönyvének 172. cikke szerint a külföldi fegyveres konfliktusokban való részvétel 5-től 9 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

  • Az Egyesült Államok úgy véli, hogy az Oroszországi Föderációnak fizetnie kell a megrongált infrastruktúra helyreállításáért.

    Washington tárgyal a szövetségesekkel arról, hogyan lehetne megkerülni az Oroszország befagyasztott eszközeinek e célra történő felhasználására vonatkozó jogi korlátozásokat – mondta Janet Yellen pénzügyminiszter a CNN-nek.

    A globális közösség elvárja Oroszországtól, hogy vállalja ezt a felelősséget. Erről tárgyalunk partnereinkkel, de jogi korlátozások vannak arra vonatkozóan, hogy mit tehetünk a befagyasztott orosz eszközökkel

    – mondta.

  • A törökországi földrengések halálos áldozatainak száma jóval meghaladja az ukránok veszteségeit – jelentette ki Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a La Razon spanyol napilapnak adott interjújában.

    Természetesen vannak veszteségeink, mert háborúban állunk. De ezek jelentősen kisebbek, mint az oroszoké. Számot nem tudok mondani, de biztosíthatom önöket, hogy az összlétszám a törökországi földrengésben meghaltak számánál kevesebb

    – fogalmazott a védelmi miniszter.

    Mint megírtuk, február 6-án több erős földrengés is megrázta Törökországot és Szíriát hétfő hajnalban, a legnagyobb rengésnél 7,8-as erősséget mértek, majd nem sokkal később újabb erős, 7,7-es magnitúdójú földmozgást észleltek Törökországban.

    A természeti katasztrófában legkevesebb 50 ezren haltak meg, miközben milliók hagyták el a térséget vagy váltak földönfutóvá.

  • Vlagyimir Putyin váratlan munkamegbeszélést folytatott Moszkvában Kína védelmi miniszterével – jelentette az orosz állami média.

    Li Csangfu látogatását a múlt héten jelentették be, de Peking azt mondta, hogy védelmi tisztviselőkkel találkozik, és nem tett említést az orosz elnökről – írja a Sky News

    Aktívan együttműködünk katonai minisztériumainkon keresztül, rendszeresen hasznos információkat cserélünk, együtt dolgozunk a katonai-technikai együttműködés terén, és közös gyakorlatokat tartunk

    – mondta Putyin.

    Hozzátette, hogy a gyakorlatokat a Távol-Keleten és Európában is megtartották, és a szárazföldi, a haditengerészeti és a légi erők részvételével zajlottak. A találkozóra azt követően került sor, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök a múlt hónapban Moszkvában találkozott Putyinnal.

  • Indul az Index hétfői élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    • Ukrajnának megvannak a maga követelményei, nem csatlakozna csak úgy a NATO-hoz,
    • a brazil elnök szerint az Egyesült Államoknak fel kéne hagynia a háború támogatásával,
    • a YouTube-on toboroz zsoldosokat a Wagner-csoport,
    • kiderült, mit okozna egy ukrán ellentámadás,
    • Vlagyimir Putyin orosz elnök beismerte, hogy komoly kihívást jelent neki a háború,
    • elfogadhatatlannak tartja az Európai Bizottság a magyarok és a lengyelek lépését.

    Tartsanak velünk ezúttal is!