„Erősebb lesz a hadseregünk” – ígéri Putyin fő szövetségese

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index pénteki hírösszefoglalója

Index
2023.04.28. 11:40
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • 12-re nőtt a hajnali orosz rakétatámadás halálos áldozatainak száma – írja a Reuters.

    A hírügynökség azt írta: a legfrissebb adatok szerint Umán városában már 10 halottról tudnak, 9 embert pedig kórházban kezelnek. Dnyipro városában 2 halottról és 3 sérültről lehet tudni.

  • Az ukrán elnök péntek reggel posztolt arról az orosz rakétatámadás-sorozatról, amely hajnalban érte Ukrajnát.

    Volodimir Zelenszkij azt írta, hogy Umánban körülbelül tíz épületben keletkeztek kisebb-nagyobb károk a támadás miatt, még mindig emberek vannak a törmelékek alatt, és többen meghaltak, köztük egy gyermek is.

    Az államfő részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak, és megköszönte az ukrán légierő, valamint a mentési munkálatokban részt vevők munkáját. 

    Erre az orosz terrorra megfelelő választ kell adnia Ukrajnának és a világnak. És ez meg is fog történni. Minden ilyen támadás, minden, az országunk és népünk elleni gonosz cselekedet csak közelebb viszi a terrorista államot a kudarchoz és a büntetéshez […] Nem fogjuk elfelejteni a bűnöket, és nem engedjük meg a megszállóknak, hogy megmeneküljenek a felelősségre vonás alól

    – írta.

  • Egy új kutatás feltárta, hogy Irán milyen mértékben építette ki a nyugati technológián alapuló, erős fegyveripart, és hogy ezt a technológiát Oroszország hogyan használja fel ukrajnai városok ellen.

    A Konfliktus Fegyverkezési Kutatás (CAR), egy brit székhelyű, fegyverek alkatrészeit vizsgáló szervezet megállapította, hogy az Irán által Oroszországnak eladott Shahed–136-os drónokat német technológián alapuló motor hajtja – olyan technológia, amelyet Irán csaknem 20 évvel ezelőtt illegálisan szerzett meg.

    Az Ukrajnában megtalált alkatrészek részletes vizsgálata során tett megállapítás – amelyet kizárólag a CNN-nel osztottak meg – kiemeli Irán azon képességét, hogy utánozza és finomítja a jogellenesen megszerzett katonai technológiát.

    Nyugati tisztviselők attól is tartanak, hogy Oroszország esetleg megosztja az irániakkal az ukrajnai harctéren talált, nyugati gyártású fegyvereket és felszereléseket. Egyelőre nincs kézzelfogható bizonyíték arra, hogy ez megtörtént volna.

  • Meghalt Olekszandr Bondarenko, a BBC Ukraine korábbi munkatársa.

    A halálhírről – amelyet Bondarenko egyik kollégája tett közzé – a BBC ukrán portálja számolt be. A bejegyzésben azt írták, hogy Bondarenko a háború első napján önként jelentkezett a hadseregbe.

    Olekszandr Bondarenko 2007 és 2011 közt volt a BBC Ukraine munkatársa.

  • Péntek reggel, vonattal az ukrán fővárosba érkezett Petr Pavel cseh elnök és Zuzana Caputová szlovák elnök.

    Pavel már március elején megígérte, hogy áprilisban meglátogatja Ukrajnát és Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

  • Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese egy Telegram-posztban tagadta Moldova létezését.

    „Egy Recean nevű titokzatos lény azt mondta, hogy sem az orosz elnök, sem az orosz tisztviselők nem léphetnek be az országába, Moldovába” – így reagált Medvegyev arra, hogy Dorin Recean moldovai miniszterelnök nemrég közölte: ezentúl nem fogják beengedni Moldovába Vlagyimir Putyin orosz elnököt vagy bármilyen más orosz tisztviselőt. 

    Először is, most senki sem fog odamenni. Talán később… Másrészt, ez az ország már valójában nem létezik. A helyi vezetők eladták Romániának, és hazaárulókká váltak

    – írta Medvegyev a Telegramon. 

  • Az Umán városában történt orosz rakétacsapásnak legalább 7 halálos áldozata és 17 sérültje van – közölte az Ukrajinszka Pravda Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter közlése alapján. 

    A tárcavezető elmondta, hogy még zajlanak a mentési munkálatok a helyszínen. A 9 emeletes lakóépületen kívül egy másik rakéta egy raktárat is eltalált.

    A csapás annak a támadássorozatnak a része volt, amelyről ebben a posztban számoltunk be.

    Úgy tudni, hogy a rakétákat orosz Tu–95-ös katonai repülőgépek lőtték ki a Kaszpi-tenger felett hajnal 4-kor. A Kyiv Independent szerint az ukrán légvédelem a 23-ból 21 rakétát megsemmisített.

  • Kelet-Ukrajnában, Marinka térségében gyakran hajt végre csapásokat az ukrán hadsereg az orosz páncélozott járművek ellen (többnyire kamikaze drónokkal). Ezekről nem egy esetben videó is készült, mint az alábbi esetben.

    A páncélosok mellett az öngyilkos drónokat a rejtett orosz harcállások megsemmisítésére is használják, alább erről is látható egy videó.

  • A dán fegyveres erők megerősítették, hogy az orosz különleges hajó az Északi Áramlat robbanásának helyszínén tartózkodott. Ezt a dán védelmi minisztérium közölte.

    Egy dán hajó állítólag négy nappal a vezeték felrobbanása előtt lefényképezte az orosz SS–750-es különleges hajót az Északi Áramlatnál.

    Az SS–750 egy víz alatti műveletek végrehajtására szolgáló speciális hajó, amelynek fedélzetén egy AC–26 „Priz” típusú mini-tengeralattjáró található.

    A védelmi minisztérium nem mutatott fotókat a különleges hajóról, arra hivatkozva, hogy azok felderítő jellegűek. Az SS–750-esről azonban van egy fotó az orosz védelmi minisztérium honlapján – közölte az Unian ukrán hírügynökség.

    A norvég védelmi parancsnokság is megerősítette állítólag, hogy 2022. szeptember 22-én 26 fényképet készítettek az orosz hajóról egy dán járőrhajóról a Bornholmtól keletre fekvő területen.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felesége tett közzé néhány fotót Twitteren az umani lakóépületben keletkezett károkról. Korábban beszámoltunk arról, hogy a támadásban öt ember megsérült.

    Uman mintegy 215 kilométerre délre fekszik Kijevtől, Ukrajna fővárosától.

    Az oroszok célzott rakétatűzzel lerombolták egy magasépület egy részét. Emberek vannak a romok alatt. Ez annyira ijesztő, hogy olyan, mintha egy párhuzamos valóság lenne. Mert az emberek nem tehetnek ilyet az emberekkel. Az oroszok viszont igen. Részvétem az áldozatok családjainak… A megtorlás biztosan eljön

    – olvasható a First Lady posztjában.

    Az ukrán védelmi minisztérium is csak most közölte, hogy a rakétákat orosz Tu–95-ös bombázókról lőtték ki, mondván, hogy a 23 rakétából 21-et lőttek le, két drónnal együtt.

  • Az észak-atlanti szövetség szinte valamennyi országának harci potenciálját és képességeit bevetették Oroszország ellen az ukrajnai különleges katonai művelet  megkezdésével – közölte Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

    A Nyugat bebizonyította, hogy előre felkészült az Oroszországi Föderációval való konfrontációra. Azonnal nagyszabású szankciókat vezettek be Oroszországgal szemben, megszervezték az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat, hírszerzést, katonai tanácsadókat és zsoldosokat küldtek a harci övezetbe

    – mondta Sojgu a részt vevő országok védelmi minisztereinek találkozóján Újdelhiben.

    Majd kijelentette, szerinte „így gyakorlatilag az összes NATO-ország katonai potenciálját és képességeit bevonták” – közölte a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

  • Jerome Powellt, az Egyesült Államok jegybankjának (Fed) elnökét orosz humoristák verték át, akik Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek adták ki magukat.

    A Vovan és Lexus néven ismert orosz komikusok korábban számos közéleti szereplőt átvertek. A gyanú szerint az orosz titkosszolgálat is segítheti a munkájukat. 

    Csütörtökön az orosz állami köztévében tették közzé azt a videót, amelyben Powellt is átverték. A jegybank elnökét a videóban Zelenszkijként feltűnő személy arról kérdezte, hogy szerinte mely országok szenvedhették meg gazdaságilag leginkább a háborút, mire Powell azt mondta:

    Ön még jobban is tudhatja nálam, de valószínűleg […] Lengyelország és azok a kelet-európai államok […] amelyek a legközelebb vannak Ukrajnához.

    Powell arról is beszélt az állítólag még januárban készült videóban, hogy valószínűleg a jegybanknak további kamatemeléseket kell meglépnie az infláció miatt. 

    A The Guardian szerint az orosz köztévében közzétett videóról a Fed elismerte, hogy hiteles, de azt is hozzáfűzték, hogy szerintük az anyagot részben átszerkesztették. Azt viszont megerősítették, hogy Jerome Powell januárban valóban „baráti beszélgetést” folytatott egy olyan emberrel, aki Zelenszkijnek adta ki magát. Állításuk szerint a jegybank elnöke nem közölt bizalmas információkat azon a beszélgetésen, de az esetet jelentették az illetékes amerikai hatóságoknak. 

    Az orosz telefonbetyárok legutóbb Angela Merkel volt német kancellárt húzták be a csőbe.

  • Több ukrán várost is rakétatámadás ért péntek hajnalban – számolt be a BBC hírportálja.

    Dnyipro polgármestere közölte, hogy egy nő és egy hároméves gyermek meghalt a város elleni támadásban. Rakéták csapódtak be Umánban is, ahol egy kilencemeletes lakóépületet ért találat. Három ember ott is meghalt, öt embert pedig kórházba kellett szállítani.

    Ezen kívül robbanásokat jelentettek Kremencsukból és Poltavából,

    valamint Kijevből is.

    Az ukrán főváros katonai közigazgatásának vezetője szerint 11 orosz rakétát és 2 kamikaze drónt lőtt le a városban az ukrán légvédelem. Hozzátette: 51 nap óta ez az első alkalom, hogy rakétacsapás érte Kijevet.

  • Készültségbe helyezték a Patriot légvédelmi rendszer második hadosztályát is Ukrajnában − írja az Unian. Az orosz–ukrán háború kitörése óta az Egyesült Államok, Németország és Hollandia is küldött a fegyverrendszerből Ukrajnának.

    A hadrendbe állítást az Ukrán Fegyveres Erők légierejének parancsnoka, Mikola Olescsuk altábornagy jelentette be. A parancsnok szerint a Patriot nagyban hozzájárul az ukrán légvédelem sikerességéhez és közelebb hozza Ukrajna számára a győzelmet.

  • Andrej Medvegyev, a Wagner-csoport Norvégiába szökött és ott 14 nap börtönbüntetésre ítélt parancsnoka közölte, hogy menedékkérelmet nyújtott be az országban.

    A menekült zsoldost azért ítélték el, mert engedély nélkül hordozott magánál egy légipuskát, és belekeveredett egy kocsmai verekedésbe is. A hivatalos személyek (rendőrök) elleni erőszak vádja alól azonban felmentették.

    Köszönöm a bíróságnak az igazságos ítéletet. Remélem, hogy megkapom a menedékjogot

    mondta Medvegyev a Reuters hírügynökségnek, hozzátéve: már tanulja a norvég nyelvet is. 

    Az egykori zsoldos még az év elején menekült Norvégiába, és akkor részletesen vallott arról is, hogy mi mindent élt át a fronton.

  • Az Egyesült Államok amerikai állampolgárok jogellenes letartóztatása miatt szankciókkal sújtotta az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatot, valamint az iráni Iszlám Forradalmi Gárda hírszerző szervezetét. 

    A Szövetségi Biztonsági Szolgálat és az Iszlám Forradalmi Gárda már eddig is több szankció hatálya alatt volt az Egyesült Államok részéről, ezek egészültek ki most az újabbakkal. Az amerikai kormány tavaly teremtette meg annak lehetőségét egy elnöki intézkedés nyomán, hogy az Egyesült Államok polgárait jogtalanul fogva tartó szervezetekkel és személyekkel szemben büntetőintézkedéseket vezethessen be. 

    Amerikai kormányzati illetékesek nem közölték, hogy az újabb szankcióknak mely amerikai állampolgárok fogva tartása az oka, de jelezték, hogy az intézkedéseket már jóval azelőtt elkezdték kidolgozni, hogy március végén az orosz hatóságok őrizetbe vették és kémkedés vádjával azóta is fogva tartják Evan Gershkovichot, a The Wall Street Journal napilap moszkvai tudósítóját.

    Az amerikai pénzügyminisztérium újabb szankciókról szóló sajtóközleménye megjegyzi, hogy az iráni hatóságok folyamatosan fogva tartanak és hallgatnak ki őrizetbe vett embereket a teheráni Evin börtönben, és közvetlen szerepet játszanak a tüntetések elfojtásában, valamint a másként gondolkodók, köztük kettős állampolgárok letartóztatásában.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök legalizálta az elcsatolt ukrajnai területek azon lakosainak kitoloncolását, akik nem voltak hajlandóak elfogadni az orosz állampolgárságot.

    A rendelet szerint azok az ukrán állampolgárok, akik az elcsatolt területeken élnek, és úgy döntenek, hogy megtartják ukrán állampolgárságukat, 2024. július 1-jéig tartózkodhatnak ott. Ezt követően kitoloncolják őket.

    Az elnöki rendelet egy külön záradékot szentel azoknak, akik „veszélyt jelentenek Oroszország nemzetbiztonságára”. Az elcsatolt régiók azon lakosait, akik „az alkotmányos rend alapjainak erőszakos megváltoztatását” szorgalmazzák Oroszországban, terrorista és szélsőséges tevékenységeket finanszíroznak, vagy „nem engedélyezett” akciókban vesznek részt, kitoloncolják, és megtiltják nekik a beutazást az országba – írja az Unian összefoglalója.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index pénteki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!