új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • További mintegy félmillió dollárt (173 millió forint) foglaltak le az ukrán legfelsőbb bíróság vesztegetés miatt őrizetbe vett egykori elnökénél – közölte kedden az Ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal (NABU).

    A NABU és a Korrupcióellenes Különleges Ügyészség (SZAP) vizsgálataikor nagy mennyiségű készpénzt foglaltak le majdnem félmillió dollár összegben, amelyet a legfelsőbb bíróság meggyanúsított elnökének cinkosai próbáltak elrejteni

    – ismertette a NABU Telegram-oldalán.

    Vszevolod Knyazjevet május 15-én vették őrizetbe a NABU munkatársai. Azzal vádolják, hogy 2,7 millió dollár (938 millió forint) összegben fogadott el kenőpénzt Kosztyantin Zsivago ukrán milliárdos üzletembertől, a Finanszi kredit pénzintézet tulajdonosától.

    Nem sokkal korábban a legfelsőbb bíróság engedélyezte volt elnökének őrizetbe vételét, és tagjai bizalmatlansági indítvánnyal menesztették őt posztjáról.

    A volt főbíró szerint bosszúból kezdeményezett, politikai indíttatású ügyről van szó. Emellett azzal érvelt, hogy irodájában „egyszerűen csak őrizték” azt a pénzt, amelyet más személyek, köztük bírák vittek oda.

    Később a Legfelsőbb Korrupcióellenes Bíróság (VAKSZ) 60 napos vizsgálati őrizetet rendelt el a vesztegetéssel vádolt Knyazjevvel szemben, illetve lehetőségként engedélyezte 107,4 millió hrivnya (több mint egymilliárd forint) óvadék ellenében azt, hogy szabadlábon védekezhessen.

  • Egy Ukrajna-barát agytröszt Dallasba repítette Boris Johnson volt brit miniszterelnököt egy privát ebédre, ahol két tucat vezető konzervatív személyiséget próbált meggyőzni Ukrajna támogatásáról.

    Csak arra kérem önöket, hogy mindannyian tartsanak ki mellette. Önök a jó lóra tesznek. Ukrajna győzni fog. Le fogják győzni Putyint

    – mondta nekik Johnson a Politico beszámolója szerint.

    Az ebéden Emmanuel Macronról is szó esett. Boris Johnson felidézte, hogy a francia elnök volt az, aki azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnököt nem szabad megalázni. A volt brit miniszterelnök szerint azonban a világ vezetőinek nem az a dolga, hogy Putyin egója, politikai kilátásai vagy karrierje miatt aggódjanak.

  • Szvetlana Cihanouszkaja belorusz ellenzéki politikus azzal vádolta meg Aljakszandr Lukasenka belorusz elnököt, hogy ukrán gyermekek Belaruszba való deportálásában vett részt, és érintett lehet az orosz hadsereg által elkövetett más háborús bűnökben is.

    A Litvániában élő Cihanouszkaja azt mondta, hogy „elegendő bizonyítékot” gyűjtöttek össze ezzel kapcsolatban, és továbbították is ezeket az Európai Bizottságnak, Ursula von der Leyen EB-elnöknek, valamint az Európai Unió külügyminisztereinek. Állítása szerint a gyermekek deportálására személyesen Lukasenka adott parancsot, és a belarusz rezsim pénzügyi és intézményi támogatást adott mindehhez az oroszoknak.

    Az ellenzéki politikus szerint legalább 2150 ukrán kiskorút vittek Belaruszba eddig. 

    Az EU korábban szankciókat vezetett be a beloruszok ellen, a közelmúltban viszont az uniós tárgyalásokon szó esett arról, hogy ezek egy részét (elsősorban a mezőgazdasági szektort érintő korlátozásokat) feloldhatják – írta a The Guardian.

  • Ha 2024-ben újraválasztják Donald Trumpot, az mind Ukrajna, mind az amerikai demokrácia bukását jelentené – vélekedett Hillary Clinton volt demokrata elnökjelölt, akivel a Financial Times készített interjút – vette észre a Mandiner.

    Az egykori elnökjelölt szerint amennyiben Donald Trump győz, az Egyesült Államok kilép a NATO-ból. Szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnök emiatt remélte azt, hogy Donald Trump nyeri a 2020-as elnökválasztást is. „Donald Trump ajándék volt Putyinnak és Hszi Csin-ping kínai elnöknek” – jegyezte meg.

  • Sean Penn hollywoodi színész főszerepet kapott egy ukrán filmantológiában. A kilenc, valós eseményeket feldolgozó rövidfilmből álló sorozatban az Ukrajnát támogató színész a hangproducer szerepét kapta, aki véletlenül szemtanúja lesz a háború kitörésének.

    Ez ráadásul valóban így is történt, hiszen Sean Penn Kijevben volt február 24-én reggel, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát. A film a Háború az állatok szemével címet kapta, és Miroszlav Szlabospickij rendezi.

    Nagyon boldog vagyok, hogy részese lehetek ennek a filmnek. Megtiszteltetés, hogy egy hihetetlen színésszel, egy rendkívüli emberrel és Ukrajna egyik legnagyobb barátjával, Sean Penn-nel dolgozhatok együtt. Velünk volt a február 24-i támadás idején, és dokumentumfilmjében az ukrajnai háborút tárja fel. Az ő támogatása felbecsülhetetlen számunkra, és ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni

    – fogalmazott Szlabospickij az Unian Life-nak.

  • Robbanások rázták meg kedd éjjel az ukrajnai Mikolajivi régiót – közölte a TSN ukrán hírügynökség. 

    A tájékoztatás szerint a Mikolajivi, a Herszoni, a Dnyipropetroviszki és a Kirovohradi régióban légiriadó van érvényben.

  • Vlagyimir Szolovjovnak, az orosz elnökkel is jó barátságot ápoló műsorvezetőnek az Egyesült Államokban született két eltitkolt gyermeke – derült ki az orosz navalny.com portál által közzétett oknyomozó cikkből. 

    Az Alekszej Navalnij ellenzéki politikushoz köthető portál szerint Szolovjovnak – akinek az előző és a mostani házasságából összesen 8 gyermeke van – titokban két gyereke született a szeretőjétől, Szvetlana Abrosimova orosz kosárlabdázónőtől. A lap szerint a sportolónőnek egy óriási, félmilliárd rubel (kb. 2,15 milliárd forint) értékű luxusvillája van az oroszországi Szocsiban.

    A történet pikantériája, hogy Abrosimovának, valamint a gyerekeinek (születésük révén) amerikai állampolgárságuk is van.  

  • Vjacseszlav Gladkov orosz kormányzó kijelentette, hogy a Belgorodi területen folytatódik a „terrorellenes művelet” a május 22-én a régió területére behatoló fegyveres csoportok ellen.

    Az orosz hatóságok hétfőn számoltak be arról, hogy Ukrajna irányából szabotőrök hatoltak be a belgorodi területre. Velük szemben a védelmi minisztérium, a titkosszolgálat (FSZB) és a határőrség egységeit mozgósították.

    A kormányzó szerint két civilt sebesítettek meg azok a fegyveres csoportok, amelyeket az orosz biztonsági erők még nem tudtak lekapcsolni.

    „A rendvédelmi szervek részéről minden szükséges intézkedést végrehajtanak. Várjuk a »terrorellenes művelet« befejezését” – tette hozzá a kormányzó.

  • Hétfőn az ukrán és az orosz csapatok több mint 30 alkalommal csaptak össze 5 különböző szektorban – közölte az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara.

    Az előző nap az oroszok 20 rakétatámadást indítottak. Dnyipro, Zaporizzsja és Harkiv régiók városaiban légi úton indított cirkálórakétákat, Iskander-M ballisztikus rakétákat és S–300-as légvédelmi irányított rakétákat használtak. Ezenkívül 48 légicsapást hajtottak végre iráni Shahed csapásmérő UAV-kkal –  írta meg az Ukrajinszka Pravda.

    A további rakéta- és légicsapások valószínűsége Ukrajna-szerte még mindig nagyon magas.

  • Magyarország területére 2023. május 22-én az ukrán–magyar határszakaszon 5766 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 4476 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 32 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől 2023. május 22-én nem érkeztek Budapestre vonattal. A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket.

  • A belgorodi régióban kialakult helyzet pánikot keltett és következetlenséget váltott ki az orosz információs térben – írja legfrissebb jelentésében az amerikai Háborús Tanulmányok Intézete (ISW).

    Az orosz haditudósítók és -bloggerek megragadták azt a tényt, hogy az Orosz Önkéntes Hadtest (RDK) és a Szabadságot Oroszországnak légió (LSR) nagyrészt oroszokból áll, és Oroszország árulóinak nevezték őket. Továbbá alaptalanul vádolták őket azzal, hogy az ukrán hírszerzésnek dolgoznak.

    Ugyanakkor többen azt is felvetették, hogy a támadás egy célzott információs művelet volt, amelynek célja, hogy elterelje a figyelmet Bahmut állítólagos elfogásáról, és pánikot keltsen az orosz információs térben.

    Az ISW szerint az, hogy az orosz háborúpárti bloggerekben aggodalmat keltettek a belgorodi események, valamint az, hogy az orosz információs tér nem állt össze egyetlen koherens válasz köré, azt jelzi, hogy a támadás váratlanul érte Oroszországot.

  • Igor Girkin, az orosz hadsereg korábbi tisztje (aki napjainkban hadibloggerként követi és kommentálja a háborút) egy Telegram-posztban kritizálta az orosz hadvezetést és a hírszerzést amiatt, hogy nem tudták megelőzni a Belgorodi terület ellen hétfőn, orosz önkéntesek által indított támadást.

    „Nos, kijelenthetjük, hogy a hírszerzésünk (az összes intézmény) csillagos ötösre vizsgázott” – írta Girkin, majd azt is hozzátette, hogy szerinte könnyen előrelátható lett volna ez a támadás – mások mellett még ő is figyelmeztetett arra korábban, hogy ez megtörténhet.

    És mi történt? Megtámadtak minket. Ráadásul úgy fest, hogy sikerrel, bejutottak. Úgyhogy most kiszoríthatjuk őket, és közben megsemmisíthetjük a saját településeinket. Röviden: szép munka volt! [...] Csak így tovább!

    – írta az orosz hadsereg egykori tisztje, aki a közelmúltban is kritizálta néhányszor Putyint a háborúval kapcsolatban hozott döntései miatt.

  • Amerikai tisztviselők azzal vádolják az orosz Wagner-zsoldoscsoportot, hogy titkos katonai felszerelést vásárolnának külföldi beszállítóktól, majd azt a nyugat-afrikai Malin keresztül Oroszországba szállítják.

    Sky News információi szerint erről az amerikai külügyminisztérium beszélt.

    A jelek szerint Wagner megpróbált katonai rendszereket vásárolni külföldi beszállítóktól, és harmadik félként Malin keresztül irányítani ezeket a fegyvereket

    – mondta egy szóvivő Washingtonban.

    Még nem láttunk arra utaló jelet, hogy ezeket az akvizíciókat végrehajtották volna, de szorosan figyelemmel kísérjük a helyzetet” – tette hozzá a szóvivő.

  • A helyi lakosok bepánikoltak hétfőn, amikor az ukrán oldalon harcoló orosz légiósok támadást indítottak az Oroszországhoz tartozó Belgorodi terület ellen.

    Az alábbi felvételen az látható, hogy egy menedékhelyre próbálnak bejutni a helyiek, nem sok sikerrel, és közben a kormányzót szidják. 

    Korábbi videókon látható volt, hogy egy helikopter légicsapást hajtott végre a területen, és egy másik (meg nem erősítette) felvétel szerint legalább egy repülőgépes csapás, valamint egy oroszok által indított rakétatámadás is volt már a régióban küzdő orosz önkéntesek ellen.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index keddi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ma is!