Újabb puccs készül Vlagyimir Putyin ellen?

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index csütörtöki hírösszefoglalója

Index
2023.06.29. 08:42
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Oroszországban gyorsult a kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés növekedése májusban, történelmi mélypontra esett a munkanélküliség – adta hírül az MTI.

    Az orosz statisztikai hivatal azt közölte, hogy a kiskereskedelmi forgalom 9,3 százalékkal nőtt májusban éves szinten, ami gyorsulás az áprilisi éves szintű 7,8 százalékhoz képest. Elemzői várakozások átlagában áprilisihoz hasonló ütemű, 7,8 százalékos bővülés szerepelt.

    Áprilissal összevetve májusban a kiskereskedelmi forgalom 2 százalékkal nőtt, az idei első öt hónapban azonban 0,7 százalékkal csökkent.

    Az ipari termelés növekedése 7,1 százalékra gyorsult májusban éves szinten az áprilisi 5,2 százalékról, a statisztikai hivatal megjegyzése szerint elsősorban azért, mert alacsony volt az összehasonlító bázis. Havi szinten az ipari termelés 0,3 százalékkal csökkent. Az idei első öt hónapban éves szinten 1,8 százalékos növekedést mértek.

    Ugyancsak a statisztikai hivatal közölte, hogy májusban 1991 óta a legalacsonyabb szintre, 3,2 százalékra csökkent a munkanélküliség az áprilisi 3,3 százalékról. Egy éve májusban a ráta 3,9 százalék volt. Szakértők emelkedő, 3,5 százalékos munkanélküliségre számítottak májusra. Hivatalos adatok szerint májusban a munkanélküliek száma 2 millió 406 ezer volt, 60 ezerrel kevesebb az áprilisinál.

  • Az elmúlt 24 órában az Ukrán Védelmi Erők öt irányból verték vissza az orosz offenzívákat – közölte napi összefoglalójában az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara.

    Az ellenség továbbra is Liman, Bahmut és Mariinszk irányába összpontosítja fő erőfeszítéseit. Egy nap alatt 40 katonai összecsapás történt

    – olvasható a jelentésben.

    A vezérkar megjegyezte, hogy Liman irányában az orosz hadsereg sikertelen offenzívát indított Razdolevka közelében, valamint Bahmut irányában Orekhovo-Vasziljevka, Bohdanivka és Bila Hora közelében. 

    Hozzátették, hogy az ukrán védők visszaverték az Avdijivka irányában végrehajtott orosz offenzívákat Avdijivka és Szevernojje közelében. Továbbá Marinka irányában Marinka város közelében. Ugyanakkor az oroszok légicsapást hajtottak végre e településen belül.

    Az oroszok Novomikhailovka irányában, Shakhtar közelében hajtottak végre sikertelen támadást. A jelentés hozzátette, hogy Zaporizzsja és Herszon irányában az orosz csapatok az ukrán előrenyomulás megakadályozására összpontosítják erőiket – számolt be az Unian ukrán hírügynökség.

  • Magyarország területére 2023. június 28-án az ukrán–magyar határszakaszon 7059 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 6032 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 95 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • 12-re emelkedett a halálos áldozatok száma Kramatorszkban. A városban június 29-én reggel a mentők újabb áldozat holttestét húzták ki a romok alól – írja az Ukrajinszkva Pravda.

    Mint arról korábban beszámoltunk, kedden orosz rakétacsapás érte a kelet-ukrajnai települést. Több ember meghalt és rengetegen megsérültek.

    A támadás után egy videó is készült a helyszínen. Arnauld de Decker holland újságíró a helyszínről azt jelentette a csapás után, hogy rengeteg a sérült, többen a romok alól kiáltoztak segítségért, és hosszú időbe telhet, mire kimentik őket.

    Az újságíró azt is közölte, hogy ő maga alig 20 perccel a csapás előtt még az egyik étteremben evett.

  • Az orosz elnököt a déli Derbent városában tömeg fogadta. Vlagyimir Putyin kezet fogott a tömeg tagjaival, akik közül néhányan fényképezkedtek is vele. 

    Elemzők és egyes nyugati vezetők szerint Putyin meggyengült a múlt hétvégi oroszországi lázadás miatt, ezért az elnök valószínűleg meg akarja mutatni, hogy továbbra is népszerű a nép körében.

    A Twitterre feltöltött videón azt írták a leírásban, hogy teljesen spontán eseményről van szó, de erre kicsi az esély.

  • Az inváziós erők Sz–300-as rakétákkal csaptak le a harkivi régióra. Ezt Szerhij Melnyik ukrán dandártábornok jelentette be a Telegram üzenetküldő alkalmazásban – írja az Ukrinform.

    „Az ellenség valószínűleg Sz–300-as rakétákkal csapott le a harkivi régióra. A pusztítás mértékéről és az áldozatok számáról szóló információk tisztázása folyamatban van” – írta.

  • Szergej Szurovikin vezérezredest – aki az orosz hadsereg második számú parancsnoka – letartóztatták egy orosz médiajelentés szerint.

    Az orosz védelmi minisztériumhoz közel álló két forrás a The Moscow Timesnak beszélt a letartóztatásról – bár hivatalosan nem jelentették be.

    Az egyik forrás szerint Szurovikin a lázadás során a Wagner-főnök Jevgenyij Prigozsin oldalára állt, ezért „tökön ragadták”.

    Orosz katonai bloggerek korábban pletykákat tettek közzé Szurovikin letartóztatásáról, akit szombat óta nem láttak – írja a Sky News.

  • A litván kémelhárítás szerint nem Jevgenyij Prigozsin, hanem a dublőrje használta azt az útlevelet, amelyet a Wagner orosz magánhadsereg alapítójának oroszországi irodáiban találtak nemrégiben. Három évvel ezelőtt a dublőr utazott az útlevéllel Litvániába, ahol a szolgálat szerdai közlése szerint információs támadásra készült.

    A litván kémelhárítás még 2021-ben tett közzé képet egy körözött férfiról, aki Prigozsin néven utazott az országba. Ugyanez a kép található a most előkerült, szintén Prigozsin névre szóló útlevélben.

    Azonban az útlevelet „2020-ban Litvánia elleni információs támadás céljára használták” – írta szerdán a biztonsági szolgálat Facebook-oldalán.

    A szolgálat szerint a dublőr alkalmazásával az európai szolidaritást szerették volna aláaknázni: azt akarták elhitetni, hogy Jevgenyij Prigozsin a rá – a Wagner tevékenysége miatt már korábban – kirótt nemzetközi beutazási tilalom ellenére belépett az európai uniós tagállam Litvániába. Az, hogy az útlevelet Prigozsin irodájában találták meg, Vilnius szerint arra enged következtetni, hogy a múlt héten az orosz vezetés ellen fellázadt üzletember is részese volt az összeesküvésnek – írja az MTI.

    A litván hírszerzés megállapította: a dokumentum azt bizonyítja, hogy az információs támadást Jevgenyij Prigozsin által ellenőrzött emberek hajtották végre az orosz rendszer titkosszolgálataival összehangoltan 

    – áll a közleményben.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index csütörtöki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A szerdai percről percre  cikkünk legfontosabb hírei a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!