új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Andrij Kovaljov, az Ukrán Fegyveres Erők vezérkari szóvivője azt közölte, hogy az ukránok folytatják az offenzív műveleteket Bahmut, Melitopol és Berdjanszk irányába, és megerősítik az eddig elért határokat – írja az Unian ukrán hírügynökség.

    Hozzátette, hogy a fegyveres erők tüzérségi támadást mértek az azonosított ellenséges célpontokra.

    A szóvivő azt is elmondta, hogy Bahmut irányában továbbra is támadó akciókat folytatnak a várostól északra és délre. 

  • Az Egyesült Államoknak nincs bátorsága beismerni, hogy az Oroszország legyőzésére irányuló tervei kudarcot vallanak – jelentette ki szerdán Oroszország amerikai nagykövete, kommentálva a Kijevnek nyújtott újabb amerikai katonai segélycsomagot.

    „Washington tehetetlen dühében újabb rakétákat és lőszert küld bábjainak. Az USA azt hiszi, hogy így árthat nekünk” – idézte Anatolij Antonovot a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

    „Mindennap újabb bizonyítékokat látunk arra, hogy a nyugati gyártmányú eszközök »sebezhetetlensége« csak egy mítosz, semmi több. Az amerikai segítség csak újabb áldozatokhoz vezet, emiatt több civil élete is veszélybe kerülhet” – figyelmeztetett a nagykövet.

    Lapunk szerdán megírta, hogy az Egyesült Államok a következő napokban újabb, 1,3 milliárd dollár katonai segélyt nyújt Kijevnek.

    A fegyvercsomag légvédelmi eszközöket, drónelhárító rendszereket, robbanódrónokat és lőszereket tartalmaz.

  • A prágai képviselőház szerdán este jóváhagyta a cseh–amerikai védelmi együttműködésről szóló szerződést. Miután a szenátus már a múlt héten igent mondott, a dokumentum érvénybelépéséhez már csak az államfő aláírása hiányzik –adta hírül az MTI.

    Petr Pavel korábban közölte, hogy támogatja a szerződést, amely vitákat váltott ki a cseh sajtóban és a közvéleményben is.

    A 200 tagú parlamenti alsóházban a többórás éles vita után a szavazáskor jelen lévő 144 képviselőből 115-en támogatták a szerződés elfogadását, míg az ellenzéki Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalom összes, valamint az ANO mozgalom négy képviselője ellene szavazott.

    Az ellenzők szerint a szerződés lehetővé teszi az Egyesült Államoknak, hogy Prága beleegyezése nélkül katonákat állomásoztasson, illetve támaszpontokat létesítsen Csehország területén.

    Jana Cernochová védelmi miniszter a bírálatokat alaptalannak minősítette és elutasította. Kijelentette, hogy a szerződés megerősíti Csehország biztonságát, ami az Ukrajna elleni orosz agresszió idején rendkívül fontos.

    A tárcavezető újságírók előtt leszögezte: a kormányoldalnak nem volt problémája az ellenzék kezdeményezte nyilatkozat támogatásával, mert az egybeesik a kabinet véleményével.

  • Oroszország szerdán rakéta- és dróntámadások sorozatát indította a dél-ukrajnai kikötői és gabonainfrastruktúra ellen, valószínűleg azért, hogy „tovább hangsúlyozza Oroszország ellenérzéseit a fekete-tengeri gabonaegyezmény megújításával szemben, és akadályozza Ukrajna gabonaexport-képességét” – írta legfrissebb elemzésében az amerikai hadtudományi intézet (ISW).

    Mint írják, Natalija Humenyuk, az ukrán déli hadműveleti parancsnokság szóvivője kijelentette, hogy a július 19-i orosz csapások „gyakorlatilag egyszerre történtek”, és hogy az orosz erők valószínűleg megpróbálták túlterhelni az ukrán légvédelmi rendszereket.

    Jurij Ihnat ezredes, az Ukrán Légierő szóvivője kijelentette, hogy ez a támadás volt a legintenzívebb rakéta- és dróntámadás az odesszai terület ellen a teljes körű invázió 2022. februári kezdete óta – számolt be a The Guardian.

  • Oroszország február 24-én indított, Ukrajna elleni háborújában eddig körülbelül 240 010 orosz katona esett el, az elmúlt napon 530 ellenséges katona halt meg – számolt be az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara.

    A vezérkar beszámolója szerint

    • 4129 tankot,
    • 8065 páncélozott harcjárművet,
    • 4592 tüzérségi rendszert,
    • 692 rakétavetőt,
    • 433 légvédelmi berendezést,
    • 315 repülőgépet,
    • 310 helikoptert és
    • 7134 katonai gépjárművet és tartálykocsit semmisítettek meg az ukrán védők.

    Ezenkívül 18 orosz hajót, 3918 hadműveleti és taktikai drónt, 685 egység speciális felszerelést és 1293 cirkálórakétát számoltak fel.

  • Oroszországban nem változtak a termelői árak júniusban éves és havi összevetésben az orosz statisztikai hivatal adatai szerint. Az előző hónapban, májusban éves szinten 3,6 százalékos termelői árcsökkenést, havi összevetésben pedig 3,7 százalékos növekedést regisztráltak – adta hírül az MTI.

    Az idei első hat hónapban a termelői árak 6,7 százalékkal csökkentek éves összevetésben.

    Egy hete közölt adat szerint Oroszországban a fogyasztói árak 3,2 százalékkal emelkedtek júniusban éves összevetésben a májusi 2,5 százalék után, és ezzel 12 egymást követő hónapnyi lassulás után a második egymást követő hónapban jegyeztek fel éves szintű gyorsulást.

    Oroszország éves inflációs rátája tavaly 11,9 százalék volt, csaknem háromszorosa a kormány 4 százalékos céljának. Az orosz jegybank júniusban ismertetett legfrissebb inflációs előrejelzése az idei évre 4,56,5 százalék, a gazdaságfejlesztési minisztériumé pedig 5,3 százalék.

  • Az Ukrán Fegyveres Erők újabb erődítményekkel és aknacsapdákkal erősítik meg az ukrán–belorusz határ védelmét, miután a Wagner orosz zsoldossereg csapatai Fehéroroszországba érkeztek – közölte Szerhij Najev altábornagy, az ukrán Egyesített Erők parancsnoka szerdán a Telegramon.

    Tudjuk, hogy az utóbbi időben Wagner-zsoldosok érkeznek Belarusz területére. Most (…) olyan feltételeket teremtünk, hogy Ukrajna államhatára teljesen átjárhatatlan legyen az ellenséges erők számára

    – fogalmazott a parancsnok. Kifejtette, hogy egyebek mellett a csernyihivi régióban az ukrán hadsereg kiásott már több mint negyven kilométer hosszú árkot harckocsik behatolásának megakadályozására. Emellett több mint harmincezer, különböző típusú aknacsapdát alakítottak ki a határ mentén.

    Egy belorusz megfigyelőcsoport szerint a napokban a Wagner-zsoldosoknak már a hatodik, 100-120 katonai járműből álló hadoszlopa érkezett meg Fehéroroszországba – írja az MTI.

  • Magyarország területére 2023. július 19-én az ukrán–magyar határszakaszon 7346 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 6066 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 99 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • A Belorusz Vöröskereszt nemzetközi felháborodást váltott ki, miután vezetője az állami televíziónak azt mondta, hogy a szervezet aktívan részt vesz abban, hogy ukrán gyerekeket hozzanak Belaruszba az orosz megszállás alatt álló területekről.

    Ukrajna és a belorusz ellenzék egyaránt jogellenes deportálásként ítélte el az áthelyezést, és a Vlagyimir Putyin orosz elnök elleni vádakhoz hasonlóan nemzetközi háborús bűnökkel kapcsolatos vádak emelésére szólították fel a tekintélyelvű fehérorosz vezetőt – írja az al Dzsazíra pánarab hírtelevízió.

    A belorusz Vöröskereszt akcióját a Vöröskereszt és a Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége élesen bírálta.

    Az állami Belarus 1 tévécsatorna által sugárzott riportban Dzmitrij Shautsou, a belorusz Vöröskereszt vezetője az oroszok kezén lévő ukrajnai Luhanszk városába, a luhanszki területre látogatott.

    A felvételen elmondja, hogy a szervezet aktívan részt vett abban, hogy ukrán gyerekeket szállítsanak Belaruszba egészségügyi ellátás céljából.

    A Belorusz Vöröskereszt aktívan részt vett – vesz, és fog is venni – ebben

    – mondta Shautsou.

  • Az új belorusz Wagner-tábor tele van járművekkel, miközben folyamatosan érkeznek a konvojok – derül ki az új műholdfelvételekből.

    Körülbelül 72 órával az első konvoj megérkezése után a Planet Labs PBC által készített műholdfelvételek szerint a Wagner-csoport konvojainak több száz járműve tölt meg egy használaton kívüli katonai bázist Fehéroroszországban. 

    Az új kép kevesebb mint nyolc órával azután készült, hogy egy videófelvételen egy férfi – állítólag a Wagner-csoport vezérigazgatója, Jevgenyij Prigozsin – beszélget a csapataival a táborban. A CNN geolokalizálta a videót, és megállapította, hogy valószínűleg kedden, közvetlenül napnyugta után készült. 

    Napok óta jelennek meg az interneten olyan videók, amelyeken 100 járműből álló konvojok haladnak Oroszország főbb autópályáin Fehéroroszország felé. 

    A CNN július 6-án a belorusz kormány meghívására ellátogatott az Oszipovicsiban lévő katonai bázisra. Leonyid Kaszinszkij fehérorosz vezérőrnagy akkor azt mondta a CNN Matthew Chance-nak, hogy a tábort a belorusz területvédelem és a milícia kiképzésére építették, de Wagner-harcosokat is el tudnak szállásolni, ha azok az országba érkeznek.

     

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök „arroganciának és arcátlanságnak” nevezte, hogy a Nyugat nem teljesíti Moszkva követelését az ENSZ által közvetített fekete-tengeri gabonakezdeményezés meghosszabbítására, és azt mondta, hogy országa fontolóra venné a visszatérést, ha a feltételek teljesülnek – írja a CNN.

    Csak nyílt arrogancia és arcátlanság. Ígéretek és üres fecsegés. És ezzel csak saját magukat kompromittálták

    – mondta Putyin a kormány tagjaival tartott beszélgetésen. „Aláásták többek között az ENSZ-titkárság vezetőségének tekintélyét, amely tulajdonképpen a gabonaüzlet garanciájaként lépett fel” – tette hozzá.

    Moszkva a kitartás és a tolerancia csodájáról tett tanúbizonyságot, amikor a múltban folyamatosan meghosszabbította az alkut

    – mondta az orosz elnök.

    Putyin azt is elmondta, hogy Moszkva megfontolja a megállapodáshoz való visszatérés lehetőségét, ha az abban foglalt elveket kivétel nélkül figyelembe veszik és végrehajtják.

    Nincs szükségünk ígéretekre és ötletekre ebben a tekintetben. Nekünk ezeknek a feltételeknek a teljesítésére van szükségünk

    – tette hozzá.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Kezdődik az Index csütörtöki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A szerdai percről percre cikkünk legfontosabb hírei a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!