2024. július 5. 18:00
Spanyolország 2
Németország 1
StuttgartArena Negyeddöntő
2024. július 5. 21:00 ÉLŐ
Portugália 0
Franciaország 0
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A brit védelmi minisztérium rövid videós anyagban számolt be arról, hogy az oroszok a KH–22 (amelyet a NATO rendszerében AS-4 Kitchen néven ismernek) nevű rakétájukat is bevetették a dél-ukrajnai csapásokban.

    Ez a fegyver 5820 kilós rakéta, amelyet eredetileg a repülőgép-hordozók megsemmisítésére terveztek. 

    Most azonban a dél-ukrajnai gabonatározókat és kikötőket lőtték velük. A britek szerint a csapásokban több ezer tonna ukrán gabona semmisült meg, és ennek következtében több százezer ember élelmiszer-ellátása kerülhet veszélybe Afrikában.

    A rakétát egyébként az orosz hadsereg számos alkalommal használta már Ukrajnában, és az ukrán hadsereg légvédelme a legtöbb esetben nem volt képes lelőni őket, mivel rendkívül gyorsak. Az ukrán légierő szóvivője korábban azt mondta, hogy legfeljebb a nyugati Patriot vagy SAMP-T légvédelmi rendszerek képesek lelőni a KH–22-t, de ezekből nincs elég a déli régiókban. 

    A legsúlyosabb csapás egy ilyen fegyverrel Dnyipróban történhetett az idei év elején, ahol 44 ember meghalt és 73 ember megsérült, amikor egy kilencemeletes épületet talált el egy KH–22.

  • Nigerben – ahol az előző héten katonai puccs ment végbe, és egy tábornok kikiáltotta magát az ország új vezetőjének – vasárnap tömegdemonstrációt tartottak a francia nagykövetség épülete előtt. 

     A CNN szerint a tüntetésen az emberek azt skandálták: 

    Éljen soká Putyin, éljen soká Oroszország!

    Közben Emmanuel Macron francia elnököt és Franciaországot szidták. 

    Az utóbbi napokban már azt is felvetették egyesek, hogy Oroszországnak is köze lehetett a puccshoz. A Fehér Ház legutóbb azt közölte, nem látják annak jelét, hogy ez így lett volna.

  • Az ukrán–magyar határszakaszon 7510-en léptek be Magyarországra vasárnap, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 9805-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn az MTI-t.

    A beléptetettek közül a rendőrség 142 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes.

    Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

    A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket – áll a közleményben.

  • Hanna Maljar ukrán védelmiminiszter-helyettes vasárnap arról beszélt egy tévéinterjúban, hogy kemény harcokat vívnak az orosz hadsereggel az ország északkeleti és déli részén is – írja a Reuters.

    Elmondása szerint az oroszok északkeleten „megpróbálják kiszorítani” az ukrán hadsereget a jól védhető pozíciókból. Szerinte az orosz hadsereg célja az lehet, hogy elvonja az ukrán erőket Bahmut térségéből, ahol jelenleg sikeresen nyomulnak előre az ukrán csapatok.

    Állandóan támadásokat indítottak ezen a héten. De a katonáink ellenállnak, és néha súlyos veszteségeket okozva szorítják vissza őket

    – mondta.

    Beszélt arról is, hogy az orosz hadsereg a déli fronton is állandóan ellentámadásokat indít, és „állhatatosan” törekszenek arra, hogy visszaszerezzék azokat a területeket, amelyeket az ukrán hadsereg a jelenleg zajló offenzívában elfoglalt tőlük. Maljar elmondása szerint eddig 200 négyzetkilométernyi területet vettek vissza délen. 

  • Ukrajna a héten tárgyalásokba kezd az Egyesült Államokkal a biztonsági garanciákról, amelyekre addig van szükség, amíg Kijev a NATO-hoz való csatlakozásra vár – közölte Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője a Telegramon.

    Az Ukrajnának nyújtott biztonsági garanciák konkrét, hosszú távú kötelezettségek lesznek, amelyek biztosítják Ukrajna képességét arra, hogy a jövőben legyőzze és visszatartsa az orosz agressziót. Ezek világosan megfogalmazott formátumok és támogatási mechanizmusok lesznek

    – fogalmazott Jermak a The Independent beszámolója szerint.

  • Több mint egy évig őrizgetett egy ukrán férfi egy orosz tankot a kertjében – számolt be a Telegram-oldalán egy kijevi tisztviselő.

    Szerhij Bratcsuk szerint a férfi mintegy trófeaként tartotta magánál a leselejtezett T–80-as harckocsit.

    A járművet átadták az ukrán ügyészségnek, mivel a tankot az oroszok egy kórház ágyúzására használták. A jármű később az Ukrán Fegyveres Erőkhöz kerül.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz haditengerészet napján beszédet mondott, és közölte, hogy az év végéig harminc új hadihajót adnak át a tengeri haderőnek – írja az Europa Press hírügynökség a Kreml oldalán megjelent tájékoztatás alapján.

    Ma Oroszország magabiztosan hajt végre nagyszabású feladatokat a haditengerészet területén, és állandóan növeli a flottája erejét. Csak ebben az évben harminc hajóval erősítjük meg a flottánkat

    – mondta Putyin.

    Hozzátette azt is, hogy az erős orosz flotta az ország védelmének „áthatolhatatlan bástyája, és biztosítja azt, hogy Oroszország képviselni tudja érdekeit a világtengeren.

    Az ünnepen 33 orosz hadihajó és mintegy 3000 orosz fegyveres vonult fel. 

  • Oroszország parádéval ünnepelte a haditengerészet napját Szentpéterváron, amelynek alkalmából ukrán hekkerek úgy döntöttek, hogy egy hamis gratulációs üzenettel viccelik meg a felvonuló tengerészeket – számolt be a Sky News.

    Az üzenet azonban nem csak a tréfa célját szolgálta. A hekkerek egy reklámspamet használva küldtek üzeneteket a Viberen, a Telegramon és a WhatsAppon a tengerészeknek, köztük az orosz haditengerészet parancsnokainak is. 

    Az „üdvözlet” olyan klipet tartalmazott, amely orosz hadihajók elleni támadásokat mutatott, köztük a Moszkva nevű zászlóshajója ellenit, amelyet tavaly egy irányított cirkálórakéta semmisített meg. Az üzenettel együtt pedig a telefonon lévő összes adatot is megkaparintották a hekkerek.

  • Andrij Jermak, Ukrajna elnöki hivatalának vezetője arról írt Telegramon, hogy Ukrajna a jövő héten tárgyalásokat kezd az Egyesült Államokkal a biztonsági garanciákról szóló kétoldalú megállapodásról.

    Ezek addig lesznek érvényben, amíg Ukrajna a NATO tagjává nem válik, ami a legmegbízhatóbb biztonsági garancia

    – közölte Jermak.

    „Amíg hazánkban háború dúl, és nem tudunk csatlakozni a NATO-hoz, addig hazánknak megbízható garanciákat kell biztosítania az átmeneti időszakra, melyek konkrét és hosszú távú kötelezettségvállalások, és amelyek biztosítják Ukrajna jelenlegi győzelmi képességét, és elrettentik az orosz agressziót a jövőben” – írta a vezető.

  • Indul az Index élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb hírei a következők voltak:

    Tartsanak velünk ma is!