2024. június 23. 21:00 ÉLŐ
Svájc 1
Németország 0
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 23. 21:00 ÉLŐ
Skócia 0
Magyarország 0
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az ukrán hadsereg csütörtökön lelőtt egy orosz harci helikoptert – közölte Mikola Olescsuk, a légierő parancsnoka. Hozzátette, ez pár nap kihagyással a második – írja a Sky News.

    A Telegramon Olescsuk azt mondta, a Ka–52-es helikoptert csütörtök reggel lőtték le a kelet-ukrajnai Bahmut irányában.

    Azt is állította, hogy hétfőn egy másik helikoptert is lelőttek, nyolc orosz Kalibr cirkálórakétával és 15 harci drónnal együtt.

  • A Radio Svoboda cikke szerint Oroszország mintegy 256 050 katonáját vesztette el az Ukrajna elleni teljes körű háborúban, ebből 480-at az elmúlt 24 órában – közölte az ukrán fegyveres erők vezérkara augusztus 17-én reggel.

    Az orosz veszteségek között a vezérkar a következőket említette:

    • harckocsik – 4329 (5  az elmúlt napon),
    • páncélozott harcjárművek  8398 (+18)
    • tüzérségi rendszerek  5169 (+17)
    • rakéta-sorozatvetők  714
    • légvédelmi rendszerek  486 (+1)
    • repülőgépek  315
    • helikopterek  314
    • operatív és taktikai drónok  4272 (+24)
    • cirkálórakéták  1406 (+2)
    • hajók  18
    • különleges felszerelések  773

    Fontos megjegyezni, hogy ezeket az adatokat nem sikerült semleges forrásból ellenőrizni.

  • A háborús nehézségek ellenére Ukrajnának sikerül elegendő fűtőanyagot tartalékba helyeznie a jövő télre – írja legújabb jelentésében a brit katonai hírszerzés.

    Közlésük szerint az ukránoknak sikerült a megfelelő szinten tartaniuk a bányászati termelésüket, és szénből, valamint földgázból is jelentős tartalékokat halmoznak fel. Ezekkel biztosítani tudják majd a télen, hogy a hőerőművek megfelelően működjenek.

    Emlékeztettek arra is, hogy Oroszország az előző télen megpróbálta lerombolni Ukrajna energiainfrastruktúráját, de az ukránok akkor bizonyították, hogy van elegendő munkaerejük és eszközük a szükséges javításokhoz, és működőképes maradt az energiarendszer.

    A hírszerzés szerint Moszkva idén is ehhez a taktikához fordulhat a hidegebb évszakokban.

  • Jelenleg 45 ezer moszkvai lakos harcol Ukrajnában – közölte Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere a Radio Szvoboda szerint. 

    A városvezető szerint közülük nagyjából 5 ezer hivatásos katona van. További 20 ezer fő a „különleges hadművelet” kezdete után önként jelentkezett szolgálatra, míg a maradék 20 ezer ember a tavaly ősszel elrendelt mozgósítás után került Ukrajnába.

    Szobjanyin ezen túl azt állította, hogy a moszkvai lakosok közül az ukrajnai orosz „védművek építése közben” több mint 20 fő meghalt, és több mint 100-an megsérültek. Arról, hogy más harci cselekmények közben hányan haltak meg, nem adott tájékoztatást.

  • Az orosz statisztikai hivatal adatai szerint Oroszországban havi és éves összevetésben is nőttek a termelői árak júliusban.

    1,4 százalékkal emelkedtek júniushoz képest és 4,1 százalékkal egy év alatt.

    Júniusban nem változtak a termelői árak havi és éves szinten. Az idei első hét hónapban a termelői árak 5,2 százalékkal csökkentek éves összevetésben.

    Múlt héten közölt adat szerint, Oroszországban a fogyasztói árak 4,3 százalékkal emelkedtek júliusban éves összevetésben a júniusi 3,25 százalék után, és ezzel 12 egymást követő hónapnyi lassulás után, a harmadik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves szintű gyorsulást.

    Oroszország éves inflációs rátája tavaly 11,9 százalék volt, csaknem háromszorosa a kormány 4 százalékos céljának. Az orosz jegybank inflációs célja 4 százalék, a gazdaságfejlesztési minisztérium 5,3 százalékos inflációval számol az idei évre.

  • A washingtoni kormányzat még nem hozott végleges döntést az ATACMS műveleti-taktikai rakétarendszerek Ukrajnának történő átadásának lehetőségéről – írja a TASZSZ.

    John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának (NSC) stratégiai kommunikációért felelős koordinátora bejelentette:

    Nincs új információm az ATACMS-sel kapcsolatban. (…) Semmilyen módon nem fogok részleteket közölni az Ukrajnának nyújtandó katonai segítséggel kapcsolatos belső megbeszélésekről. Az ATACMS-ről egyelőre nem született döntés.

    „Arra összpontosítunk, hogy Ukrajna rendelkezzen azzal, amire szüksége van egy ellentámadás végrehajtása során” – tette hozzá Kirby.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán egy rendkívüli ülés összehívását kezdeményezte, amelyen arról lehet szó, hogy miként állíthatnák meg a rubel gyengülését a külföldi valutákkal szemben – tudta meg az orosz pénzügyminisztériumnál dolgozó forrásoktól a Financial Times.

    Az orosz pénz az utóbbi napokban süllyedt másfél éves mélypontra a dollárral szemben, és azóta is gyengül. Amiatt az orosz jegybank már összehívott egy rendkívüli kamatdöntő ülést. 

    A Putyin által tervezett ülésen több olyan lépést is megtárgyalhatnának, amely erősíthetné az orosz fizetőeszköz árfolyamát. A Financial Times szerint az egyik ilyen lehetséges javaslat az lenne, hogy a nagy exportvállalatokat rendeleti úton köteleznék arra, hogy a külföldi valutájuk akár 80 százalékát rubelre váltsák át, amivel növelnék az orosz pénz iránti keresletet.

    Ezen kívül – a Financial Times szerint – felvetették azt is, hogy bizonyos pénzügyi tranzakcióknál (például a vállalati osztalék kifizetésénél) megtiltanák a külföldi valuták használatát, vagy más módokon korlátoznák azt, hogy az orosz nagyvállalatok külföldi devizához jussanak.

  • Az Egyesült Államok kormánya szövetségeseivel együtt azon dolgozik, hogy a lehető leghamarabb elkezdje azt a programot, amelynek keretében ukrán pilótákat képeznek ki az F–16-os vadászbombázók használatára – írja a TASZSZ.

    Ezt John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának (NSC) stratégiai kommunikációért felelős koordinátora jelentette be.

    Az F–16-osokat Ukrajnának fogják szállítani, ez a kiképzéssel kezdődik, és együttműködünk európai szövetségeseinkkel is

    – mondta.

    Nincs információm arról, hogy ez mikor kezdődik és hol, de intenzíven dolgozunk azon, hogy minél hamarabb megkezdjük ezt a kiképzést

    –  tette hozzá Kirby.

  • Az Ukrán Védelmi Erők folytatják az offenzívát Melitopol és Bergyanszk irányában, megszilárdítják az elért határokat, és ellentámadást is folytatnak – írja az Ukrajinszka Pravda.

    A nap folyamán a honvédség légiereje 9 csapást mért az ellenséges személyi állomány, fegyverzet és katonai felszerelés koncentrációs területeire és egy csapást hajtott végre egy légvédelmi rakétarendszerre

    – írja az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara.

    Beszámoltak továbbá arról, hogy Kupjanszk irányában az oroszok sikertelen támadó akciókat hajtottak végre a harkivi területen és sikertelen offenzívát folytattak a donyecki területen is.

    Arról is beszámoltak, hogy az oroszok tömeges házkutatásokat tartanak és ellenőrzik a telefonokat. A fő figyelmet azokra a lakosokra fordítják, akik ukrán szolgáltatók SIM-kártyáival rendelkeznek.

  • A belorusz egységes állami nyilvántartásában közzétett információk szerint a Wagner orosz zsoldoscsoport oktatási szervezetként került bejegyzésre az országban – írja a CNN.

    A nyilvántartás szerint a Wagner-csoport nevű jogi személyt idén augusztus 3-án jegyezte be az egyik belorusz járás végrehajtó bizottsága.

    A Wagner-csoport a nyilvántartás szerint egyetlen tevékenységének oktatási célúnak nyilvánította magát.

  • Az Egyesült Államok szerdán azt nyilatkozta, hogy az ukrajnai Duna infrastruktúrája elleni orosz dróncsapások azt mutatják, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem törődik a fejlődő világ élelmiszer-ellátásával – írja a Barron's.

    Ez elfogadhatatlan. Putyint egyszerűen nem érdekli a globális élelmezésbiztonság

    – mondta Vedant Patel külügyminisztériumi szóvivő.

    Az ukrajnai Odessza régió kormányzója elmondta, hogy az orosz támadó drónok megrongálták a gabonakészleteket a Duna egyik kikötőjében.

    Az Egyesült Államok felszólította Oroszországot, hogy azonnal térjen vissza a részben Törökország által megtárgyalt fekete-tengeri gabonakezdeményezéshez.

  • Meghalt Gennagyij Lopirev altábornagy, a Biztonsági Szolgálat volt vezetője, írja az RBC. A tábornok a büntetőtelepen töltötte büntetését kenőpénz elfogadásának vádjával.

    Lopirev egészségi állapota megromlott, és gyorsan kórházba szállították a Rjazanyi területi kórházba. Halálának okát nem hozták nyilvánosságra.

  • Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint Magyarország területére augusztus 16-án az ukrán–magyar határszakaszon 7557 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 7284 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 118 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. 

  • A negyedik mozgósítási hullám esetén minden férfi háborúba megy – jelentette ki Jehor Csernyev, a Verhovna Rada nemzetbiztonsági, védelmi és hírszerzési bizottságának helyettes vezetője.

    Elmondása szerint Ukrajnában mozgósítás zajlik, amely négy hullámot irányoz elő. 

    Egyelőre nincs szükség arra, hogy minden embert besorozzanak, de ha ilyen szükség lesz, mindenki hadba vonul.

    Arra a kérdésre, hogy reális-e, hogy minden besorozott férfinak háborúba kell vonulnia, azt mondta, hogy minden attól függ, hogy meddig tart ez a háború, és hogy az Orosz Föderáció mennyi erőforrást vet be a folytatásához.

    Minden attól függ, hogy meddig tart ez a háború, és hogy az Orosz Föderáció részéről mennyi erőforrást vonnak be

    – mondta Csernyev. A képviselő szerint, ha Ukrajnát az államiság elvesztésének valós veszélye fenyegeti, akkor mindenkit behívnak, hiszen minden ember kötelessége megvédeni a hazáját.

    A mai napig azonban nem beszélünk erről a lehetőségről. Megvan az erőforrásunk arra, hogy megfékezzük az oroszokat Ukrajna keleti és déli részén

    – mondta a képviselő.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index csütörtöki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A szerdai percről percre cikkünk legfontosabb hírei a következők voltak:

    Tartsanak velünk ma is!