új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Úgy tűnik, hogy ukrán harcosok áttörték az orosz hadsereg első védelmi vonalát délen, különösen Zaporizzsja térségében – írja az Ukrajinszka Pravda.

    Egyre több jel utal arra, hogy az ukrán csapatok áttörték az orosz védelem első vonalát a déli frontvonal egy részén, Zaporizzsja régióban, és a stratégiailag fontos Tokmak városa felé törnek

     – nyilatkozta Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője, azt is hozzátette, lassú a nyolc hete tartó ukrán offenzíva.

    Több orosz katonai blogger borús képet fest a frontvonalról a moszkvai csapatok számára. Egyikük konkrétan azt állította, hogy az ukrán fegyveres erők délen előrenyomulnak Novoprokopivka felé, ezt az ukrán fegyveres erők vezérkara is megerősítette, és párhuzamos offenzívát indítottak a keleti Verbove térségében.

    Egyes orosz katonai parancsnokok arról számolnak be, hogy Ukrajna repülőgépeket használ az előrenyomuló gyalogság fedezésére.

  • Moszkvát kellemetlen meglepetés érte, hogy Jereván nem engedte be a Örményországba Viktor Krivopuskovot, az Orosz-Örmény Baráti Társaság vezetőjét – közölte egy diplomáciai forrás a RIA Novosztyival.

    Az örmény partnereket arra kérték, magyarázzák meg a hatóságok döntésének indítékait. Sajnos az orosz politikusokkal, közéleti személyiségekkel, médiaszemélyiségekkel szemben bevezetett korlátozások nem szolgálják a kétoldalú kapcsolatok fejlődését

    – mondta a forrás.

    Mint Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hangsúlyozta, Moszkva negatívan kezeli az ilyen tiltást. Szerinte Örményország Oroszország nagy barátja, szövetségese és stratégiai partnere.

  • Oroszország újabb Moszkva elleni ukrán dróntámadásról számolt be szombaton kora hajnalban. A hatóságok ideiglenesen lezárták az orosz főváros valamennyi repterét − közölte a Kyiv Independent. 

    Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester közlése szerint az orosz légvédelem a Moszkva belvárosától mintegy 50 kilométerre nyugatra fekvő Isztra fölött semmisítette meg a drónt − írta meg az MTI. 

    Pénteken néhány órára felfüggesztették három nagy moszkvai repülőtér, a Seremetyjevo, a Domogyedovo és a Vnukovó légiforgalmát − jelentette a TASZSZ hírügynökség.    

    Az orosz védelmi minisztérium pénteken arról számolt be, hogy az ukrán hadsereg 42 repülőgéptípusú drónnal próbálta támadni a Krímet, de mindegyiket semlegesítették.

  • Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök tudott a Wagner alapítója, Jevgenyij Prigozsin elleni merénylet előkészítéséről, és az információt átadta a Kremlnek – írja a RIA.

    Amikor legutóbb az Emírségekbe repültünk, nagyon komoly forrásokból származó információkat kaptam Jevgenyij Prigozsin elleni merényletről

    – mondta Lukasenka.

    Elmondása szerint két órán belül átadott egy rejtjeles üzenetet az Egyesült Arab Emírségekben lévő orosz nagykövetnek, hogy tájékoztassa Vlagyimir Putyin orosz elnököt és Alekszandr Bortnyikovot, az FSZB vezetőjét.

    A belorusz elnök azt mondta, nem tudja, ki tette, és hozzátette, nem hiszi, hogy a gépet rakétával lőhették volna le.

    Tisztában van vele, hogy hány embernek kell részt vennie egy ilyen akcióban? Miféle idióta tenne ilyet? Bár nem tagadom, a fene tudja, lehet, hogy néhány őrült döntött így. De én ezt nem hiszem

     tette hozzá Lukasenka.

    Megjegyzi, hogy sokan az orosz elnökre próbálják ráhúzni a felelősséget a katasztrófáért. A belorusz államfő szerint azonban az orosz vezetőnek ehhez semmi köze.

  • A Gazprom-Media tulajdonában lévő Premier platformon sugárzott Kontakt című sorozat második évadában Maxim Vitorgan arcát egy deepfake, azaz mesterséges intelligencia által generált képre cserélték − közölte a Meduza

    A Mediazona tudósítója, aki megnézte a megjelent epizódokat, meggyőződött arról, hogy abban az epizódban, ahol a főhős megjelenik, az arckifejezése valójában nem változik, és az ajkak mozgása nem mindig felel meg az elmondott szövegnek.

    Maga Vitorgan Instagramon azt írta, hogy nem nézte a sorozatot, és nem tudja megerősíteni vagy cáfolni a deepfake használatát, de nem lepődik meg, ha ez igaznak bizonyul.

    A színész korábban nyilvánosan felszólalt a háború ellen. 

  • Az ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Ügynökség (NAZK) arról számolt be, hogy 14 millió hrivnya (134 millió forint) illegális vagyongyarapodásra utaló jeleket találtak Denisz Haluska odesszai katonai komisszárhelyettesnél. Az ő hivatala állítja ki azokat a papírokat, amelyek azt igazolják, hogy valaki alkalmatlan a frontszolgálatra. Főnökét korábban már letartóztatták egy hasonló ügy miatt − írta meg az Ukrajinszka Pravda

    A jelentések szerint az ügynökség nyomon követte Haluska életvitelét, és kiderítette, hogy a katonai komisszárhelyettes anyósa 2020-tól kezdődően két autót vásárolt, melyeket később eladott. Egy Mercedes-Benz GLE 43 AMG-t 2 millió hrivnya (19 millió forint) értékben és egy Mercedes-Benz GLS 350-et 2,3 millió hrivnya (22 millió forint) értékben. Emellett tavaly vásárolt egy BMW X7 XDRIVE 30D személygépkocsit is.

    Ezenkívül tavaly ősszel egy lakóházat vásárolt a hozzá tartozó telekkel együtt, amelynek értéke meghaladja a 3 millió hrivnyát (28 millió forintot).

    Augusztus elején a NAZK vezetője, Olekszandr Novikov bejelentette, hogy az ügynökség megkezdte 135 katonai komisszár életvitelének ellenőrzését.

  • Nagy hatótávolságú, tengeri indítású precíziós fegyverekkel mért csapást az ukrán fegyveres erők érdekeit szolgáló kikötői infrastrukturális létesítményre éjjel az orosz haditengerészet  közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője pénteken – írja az MTI.

    A szóvivő azt mondta, hogy a csapás elérte célját, ám az eltalált objektumot nem nevezte meg. A Vesztyi FM orosz állami hírrádió jelentése szerint a támadást Odessza megyében hajtották végre.

    Konasenkov szerint az orosz hadsereg tíz ukrán támadást vert vissza. Az orosz tábornok azt mondta, hogy az elmúlt nap folyamán a fronton mintegy 675 ukrán katona esett el, köztük mintegy 260 a Donyeck környékén vívott harcokban.

    A háborús övezetben megsemmisített ukrán katonai objektumok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek között egy tábori lőszerraktárat a Zaporizzsja megyei Robotine közelében, két Szu–25-ös harci gépet, hat harckocsit, két amerikai Bradley gyalogsági harcjárművet, két amerikai Stryker páncélozott személyszállító járművet, öt HIMARS- és egy csapásmérésre átalakított Sz200-as légvédelmi rakétát, valamint 73 drónt.

    Az Ukrajnával határos orosz régiók és az orosz ellenőrzés alá került területek több pontjáról jelentettek a helyi hatóságok ukrán tüzérségi támadást.

  • A Nyugat által támogatott ukrán hatóságok nem haboznak, hogy terroristamódszereket alkalmazzanak, sőt még büszkélkednek is ezzel – jelentette ki pénteken Marija Zabolocskaja, az ENSZ orosz állandó képviselőjének helyettese.

    A Nyugat nyilvánvalóan terroristákat és szélsőségeseket használ fel geopolitikai céljaira Ukrajnában. Az Egyesült Államok és európai szatellitjei segítették a neonácikat, akiket eszközként használtak a törvényes hatóságok megdöntésére a 2014-es véres államcsíny következtében

    – mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén. 

    Szerinte Ukrajna hatóságai kizárólag a Nyugat jótékonyságának köszönhetően léteznek, de „nem haboznak nyíltan terroristamódszereket alkalmazni” – írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség. 

    Ezek azok a nehéz körülmények, amelyek között nemzetközi terrorellenes együttműködést kell folytatnunk. Míg egyesek harcolnak ez ellen a gonosz ellen, addig mások új formákban és új területeken ápolják azt

    – hangsúlyozta.

    háború kitörésekor is azzal indokolták a támadást az oroszok, hogy az ukrán vezetés neonáci, és kegyetlenül bánnak az oroszokkal. 

  • Az orosz erők támadást indítottak Nikopol városa ellen az Ukrajna középső részén fekvő Dnyipropetrovszk régióban még pénteken. 

    Egy 59 éves férfi meghalt – közölte Szerhij Liszak regionális kormányzó. 

    Továbbá két ház, egy villanyvezeték, egy gázvezeték és egy autó megrongálódott – írja a Sky News

    Nikopol a folyó túloldalán fekszik, a Zaporizzsjai atomerőművel szemben, amelyet jelenleg az orosz erők tartanak megszállás alatt.

  • Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint Magyarország területére augusztus 25-én az ukrán–magyar határszakaszon 7812 fő lépett be. A románmagyar határszakaszon belépők közül 14 832 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 207 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. 

  • Az orosz Nyomozó Bizottság közölte, hogy a baleset helyszínén megtalálták Jevgenyij Prigozsin repülőgépének repülési adatrögzítő berendezését. 

    A magánrepülőgép szerdán zuhant le, a fedélzeten tartózkodó mind a 10 ember meghalt – közölték az orosz hatóságok. Feltételezések szerint Prigozsin is a gépen tartózkodott.

    A baleset helyszínén talált holttestek DNS-vizsgálatát most végzik el 

    – közölte a nyomozóbizottság. 

    Hozzátették, hogy a vizsgálat „gondosan ellenőrizni fogja a történtek minden lehetséges verzióját”.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Kezdődik az Index szombati élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző napi percről percre cikkünk legfontosabb hírei a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!