új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ukrajnából érkezett gyerekekre támadt egy férfi a németországi Einbeck városában – közölte az Unian ukrán hírügynökség a Bild értesülését. A lap úgy tudja, a támadót azzal hergelték fel, hogy a gyerekek ukránul beszéltek egymáshoz.

    Mint írták, egy tízéves kisfiú a többi gyerekkel játszott, amikor egy járókelő odament hozzájuk. A férfit felháborította, hogy a gyerekek egymás között ukránul beszéltek, majd azt mondta nekik, hogy a háborút Ukrajna indította el.

    A férfi megrángatta az egyik lány haját, majd megragadta a tízéves kisfiút és ledobta őt a hídról. A gyermek a fején és a bal lábán sérült meg.

  • Volodmir Zelenszkij ukrán elnök várhatóan részt vesz a világ vezetőinek éves találkozóján szeptemberben az ENSZ New York-i székházában. Az államfő az ENSZ Biztonsági Tanácsának Ukrajnával foglalkozó ülésén tiszteletét teszi – közölte pénteken újságírókkal Ferit Hoxha, Albánia ENSZ-nagykövete.

    Szeptemberben Albánia a 15 tagú tanács elnöke. A világ vezetői szeptember 18-tól gyűlnek össze New Yorkban az ENSZ-közgyűlés magas szintű ülésére. A Biztonsági Tanács Ukrajnával foglalkozó ülését szeptember 20-án tartják – írja a The Guardian.

  • Legalább négy ember megsérült az északkelet-ukrajnai Szumi városát ért bombatámadásban, jelentették a helyi hatóságok – írja a Sky News.

    Az orosz csapatok a városon belül egy olyan lakóövezetet lőttek, ahol 16 lakóházat, három iskolát, valamint több üzletet és járművet is megrongáltak – közölte a szumi területi katonai közigazgatás.

    Az ellenség újabb kegyetlen és cinikus bűncselekményt követett el Szumi polgári lakossága ellen

    – írta a hatóság.

    A támadás miatt „önkéntes evakuálást” kellett végrehajtani a térségben.

    Arra kérem a lakosokat, hogy éljenek a lehetőséggel, és költözzenek biztonságosabb területre. Vigyázzanak magukra és szeretteikre!

    – mondta a szervezet vezetője, Volodimir Artyukh.

  • Az ukrán–magyar határszakaszon 7389-en léptek be Magyarországra pénteken, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 18 848-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) az MTI-t.

    A beléptetettek közül a rendőrség 186 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

  • Oroszország Kelet-Ukrajnában veti be az alulképzett hadosztályát, hogy tartalékokat szabadítson fel a Luhanszk megyei fronton – közölte az Unian ukrán hírügynökség.

    Az Amerikai Háborús Tanulmányozó Intézet (ISW) elemzői szerint Oroszország újonnan megalakult egységei valószínűleg leépültek, és rotáció nélkül működnek a dandárok és ezredek szintjén.

    Megjegyezték, hogy az elmúlt időszakra jellemző katonai átcsoportosítás jelzi, hogy Oroszország folyamatosan a védelem stabilitása miatt aggódik.

  • A Biden-kormányzat első alkalommal küld Ukrajnába olyan vitatott páncéltörő lőszereket, amelyek kimerített uránt tartalmaznak – derül ki egy, a Reuters által látott dokumentumból, amelyet két amerikai tisztviselő külön is megerősített.

    A lövedékek, amelyek segíthetnek az orosz tankok megsemmisítésében, részei az Ukrajnának szánt új katonai segélycsomagnak, amelyet a jövő héten mutatnak be.

    A lőszereket amerikai Abrams harckocsikból lehet kilőni, amelyeket az ügyet ismerő személy szerint várhatóan a következő hetekben szállítanak Ukrajnának.

    Az egyik tisztségviselő szerint a közelgő segélycsomag értéke 240 és 375 millió dollár között lesz, attól függően, hogy mit tartalmaz.

    A csomag értékét és tartalmát még véglegesítik

    – mondták a tisztviselők. A Fehér Ház nem reagált azonnal a megkeresésre.

    Bár Nagy-Britannia az év elején küldött kimerített uránnal töltött lőszert Ukrajnának, ez lenne az első amerikai lőszerszállítmány, és valószínűleg vitákat fog kiváltani. Ez a Biden-kormányzat korábbi döntésével van összhangban, amely szerint kazettás lőszert szállítanak Ukrajnának, annak ellenére, hogy aggályok övezik az ilyen fegyverek használatát a polgári lakosságra jelentett veszélyek miatt.

    A kimerített uránnal töltött lőszerek használatát heves viták övezik, az ellenzők, például az Urániumfegyverek Betiltására Létrehozott Nemzetközi Koalíció szerint a kimerített uránpor lenyelése vagy belélegzése veszélyes egészségügyi kockázatokkal jár, beleértve a rákos megbetegedéseket és a születési rendellenességeket.

    Az urándúsítás melléktermékeként keletkező kimerített uránt lőszerekhez használják, mivel rendkívüli sűrűsége miatt a lövedékek könnyen áthatolnak a páncéllemezeken, és öngyulladással perzselő por- és fémfelhőt hoznak létre.

    Még júliusban döntött úgy az Egyesült Államok, hogy egy másik vitatott fegyvert, az úgynevezett kazettás bombákat is biztosítja Ukrajna számára a háborúban való bevetéshez. Arról, hogy mi az a kazettás bomba, ebben a cikkben írtunk bővebben.

  • Az elmúlt 24 órában 45 katonai összecsapásra került sor.

    A megszállók az elmúlt 24 órában négy irányban kíséreltek meg támadást, de sikertelenül, derül ki az AFU vezérkarának reggeli jelentéséből – írja az Unian.

    Így Kupjanszk irányában az ellenség sikertelen támadó akciókat hajtott végre a luhanszki területen lévő Novoszelovszkoje térségében. Az ellenség légicsapást mért a harkivi területen lévő Krakhmalnoje közelében.

    Több mint 15 települést ért ellenséges tüzérségi és aknavető ágyúzás.

    Bahmut irányában az ellenség megpróbált előrenyomulni a donyecki területen lévő Kurdjumovka térségében. Az ellenség légicsapásokat mért Sztupocskov, Bila Gora, New York, Donyeck terület térségében, és több mint 20 települést lőtt tüzérséggel.

    Ezenkívül Avdijivka irányában az ellenség sikertelen offenzívákat hajtott végre a donyecki terület Szevernojje térségében.

    Marijinka irányában az ellenség sikertelen offenzívákat hajtott végre a donyecki terület Krasznogorovka térségében. Több mint 10 települést, köztük a donyecki terület Krasznogorovka, Kurahovo, Pobeda, Konsztantyinovka, Elizavetovka településeit tüzérségi támadásnak vetettek alá

    – áll a közleményben.

    Más irányokban az ellenség légicsapásokat, aknavető és tüzérségi ágyúzást hajtott végre a települések ellen.

    Ugyanakkor az Ukrán Védelmi Erők folytatják a támadó hadműveleteket Melitopol irányában, megszilárdítják az elért határokat, ellentámadásokat hajtanak végre

    – áll a vezérkari jelentésben.

  • A Leszja Ukrajinka Országos Ukrán Nemzetiségi Nyelvoktató Iskola pénteken tartotta tanévnyitóját a budapesti Ward Mária Általános Iskola épületében, ahol ezentúl szombatonként ukrán nemzetiségű gyerekek tanulják, tökéletesítik anyanyelvi és hazájukkal kapcsolatos ismereteiket – adta hírül az MTI.

    Az oktatás Budapesten és Nyíregyházán zajlik, összesen 92 diák számára. Az ukrán nyelvet heti négy órában, a népismeretet heti két órában tanítják.

  • Az ukrajnai gyerekeket a drónok irányítására is megtanítják – közölte a Sky News.

    Mint írták, Andrij Sadovij Lviv polgármestere fényképeket is megosztott közösségi oldalán azokról a fiatalokról, akik számítógép segítségével tanulják meg a repülési ismereteket. A polgármester szerint a repülési készségek a Protect Ukraine program egyik része.

    A drónok a háború óriási szereplőivé váltak, Ukrajna és Oroszország egyaránt olcsó, könnyen adaptálható fegyverként használja őket. 

  • Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő pénteken azzal reagált a dán bejelentésre, hogy ez „újabb bizonyítéka” a koppenhágai vezetés „Oroszországgal szembeni ellenségességének”.

    Természetesen levonjuk a szükséges következtetéseket

    – tette hozzá.

    Az Ukrajna elleni orosz háború kezdetét követően, tavaly áprilisban Dánia kiutasított 15 orosz diplomatát, válaszul Oroszország a moszkvai dán diplomáciai képviselet hét alkalmazottját minősítette nemkívánatos személynek – számolt be az MTI.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgy látja, hogy a Wagner-vezető, Jevgenyij Prigozsin meggyilkolása is azt jelzi, hogy nem érdemes Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalni – közölte az Unian ukrán hírügynökség.

    Az ukrán elnök megjegyezte, hogy intézményileg Oroszország nagyon hosszú ideje gyenge. Zelenszkij szerint Prigozsin Moszkva elleni kampánya is azt bizonyította, hogy Putyin nem képes irányítani az államát. 

    Hozzátette, hogy Putyin gyengesége abban mutatkozott meg, hogy eleinte bizonyos garanciákat ígért Prigozsinnak, majd végül megölte.

  • Egy lengyel katonai helikopter megsértette Belarusz légterét – közölte a belorusz állami határbizottság. Közleményük szerint az M1–24-es „rendkívül alacsony magasságban” lépte át a határt, mielőtt visszafordult volna.

    A történtek miatt bekérették Lengyelország diplomáciai képviselőjét, Belorusz pedig követelte, hogy az ügyben indítsanak vizsgálatot – számolt be a Sky News.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Kezdődik az Index szombati élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A pénteki percről percre cikkünk legfontosabb hírei a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!