2024. június 30. 18:00
Anglia 2
Szlovákia 1
Arena AufSchalke Nyolcaddöntő
2024. június 30. 21:00 ÉLŐ
Spanyolország 2
Georgia 1
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Mint ismert, Volodimir Zelenszkij bejelentette, hogy leváltaná Olekszij Reznyikov védelmi minisztert posztjáról, a helyére pedig az Állami Vagyonkezelő Alap vezetőjét, Rusztem Umjerov kinevezését javasolja. Erről az ukrán parlament még a héten döntést hozhat.

    A 41 éves Umjerov az ellenzéki Holosz párt tagja, és 2022 szeptembere óta vezeti az ukrán Állami Vagyonkezelő Alapot.

    A Sky News szerint jelentős szerepet játszott különböző humanitárius erőfeszítésekben, többek között a hadifoglyok, politikai foglyok, gyermekek és civilek cseréjében, valamint a civilek evakuálásában a megszállt területekről.

    Umjerov az ENSZ által támogatott, Oroszországgal folytatott gabonamegállapodások tárgyalásain kulcsfontosságú tagja volt az ukrán delegációnak.

  • Az orosz védelmi minisztérium azt állítja, hogy megsemmisített négy amerikai gyártmányú ukrán hajót, amelyek katonai csapatokat szállítottak a Fekete-tengeren – írja a The Guardian.

    A múlt héten a minisztérium közölte, hogy Oroszország megsemmisített négy másik, legfeljebb 50 katonát szállító ukrán katonai hajót a Fekete-tengeren.

    Egyik állítást sem sikerült független forrásból ellenőrizni.

  • Orosz repülőgépek megsemmisítettek négy, a Krím felé tartó ukrán partra szálló erőket szállító hajót a védelmi minisztérium közleménye szerint – írja a Sky News.

    Azt mondták, az amerikai gyártmányú Willard Marine Sea Force felfújható csónakok a Tarkankut-fok felé tartottak, amikor hétfő reggel elsüllyedtek a Fekete-tengeren.

    A Willard Marine honlapja szerint a katonai Sea Force csónakok a modelltől függően hat és 18 ember szállítására alkalmasak.

    Azt egyelőre nem tudni, hogy a balesetnek vannak-e halálos áldozatai.

  • Oroszország két éjszaka alatt másodszor indított támadást ukrán kikötők ellen – írja a The Guardian. Az ukrán hatóságok hétfőn kora hajnalban arra figyelmeztették Izmail lakosait, hogy maradjanak az óvóhelyeken.

    Oleg Kiper, Odessza kormányzója elmondta, hogy Moszkva több mint háromórás dróntámadással ostromolta a Duna-parti várost, amely egyike Ukrajna két nagy gabonaexportáló kikötőjének.

    Az Ukrajinszka Pravda szerint Oroszország hatalmas dróntámadást indított a város ellen, az ukránoknak ezek közül 17 Shahed típusú drónt sikerült hatástalanítaniuk. 

    Mint arról már írtunk, vasárnap Ukrajna azt állította, hogy 22 orosz drónt semmisített meg a Romániával határos Reni dunai kikötőjénél.

  • Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök kijelentette, hogy a vizsgálat, amely azt az amerikai állítást vizsgálta, miszerint egy orosz hajó tavaly év végén fegyvereket vett fel Dél-Afrikában, nem talált bizonyítékot arra, hogy a hajó fegyvereket szállított volna Oroszországba.

    Nem adtak ki engedélyt a fegyverexportra, és nem is exportáltak fegyvereket

    – mondta.

    Az év elején a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője, John Kirby admirális súlyos ügynek nevezte azokat a jelentéseket, amelyek szerint egy orosz teherhajó 2022 decemberében fegyvereket szállított egy dél-afrikai kikötőből Oroszországba.

    Amerika dél-afrikai nagykövete is azt mondta korábban, hogy biztos abban, hogy az orosz hajó, a Lady R tavaly vett fel fegyvereket az országban, ami Pretoria deklarált semlegességének megsértését jelentené a háborúban – közölte a Sky News.

  • Az ukrán légi felderítés 27. dandárja megsemmisítette az oroszok három harckocsiját a keleti irányban – írja az Interfax Ihor Klimenko belügyminiszter vasárnap esti közleménye alapján.

    A Nemzeti Gárda 27. dandárjának légi felderítői továbbra is folytatják az ellenséges felszerelések megsemmisítését. A pontos munka eredménye: mínusz három tank

     – írta Klimenko.

  • Az orosz Keleti harccsoport megsemmisített egy ukrán nehézfegyverzetű hangárt a déli Donyeck térségében – közölte vasárnap Oleg Csehov, a harccsoport szóvivője.

    Egy csapat katona megsemmisített egy ukrán nehézfegyverzetű hangárt a Juzsnyodonbasszkaja bánya közelében, Uglesbytocskaja településen. Négy harckocsi és három páncélozott gyalogsági jármű megsemmisült. A repülőgépek ukrán csapatok és fegyverek telepítési helyeit találták el Ugledar, Precsisztovka, Urozsajnoje és Sztaromajorszkoje közelében a Donyecki Népköztársaságban

    – hangzott el az orosz védelmi minisztérium Telegram-csatornáján közzétett videóban.

    Emellett Csehov szerint a harccsoport tüzérséggel támogatott egységei eltalálták az ukrán 23. gépesített dandár ideiglenes állomáshelyeit zaporizzsjai területén – írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

  • A lett kormány azt tervezi, hogy mintegy 10 millió euróval növeli a helyi önkormányzatok támogatását, hogy az Ukrajnából érkező menekülteket segítse – írja az Ukrajinszka Pravda.

    A lett kormány közlése szerint 2023. március 28-án rendeletet adtak ki arról, hogy a Környezetvédelmi és Regionális Fejlesztési Minisztérium 21 788 249 euró összegű támogatást biztosít azoknak a helyi önkormányzatoknak a költségeire, amelyek 2023-ban támogatást nyújtottak az ukrán állampolgároknak, beleértve a szállást és az étkezést.

    A lett kormány most azt tervezi, hogy a finanszírozást 32 152 527 euróra emeli, hogy tovább fedezze az ukrán menekültek támogatásával kapcsolatban az önkormányzatoknál adódó költségeket.

    Korábban arról számoltak be, hogy a brit Kiegyenlítési, Lakásügyi és Közösségi Minisztérium 11,5 millió font értékű támogatási csomagot jelentett be az ukrán menekültek számára.

  • Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint Magyarország területére szeptember 3-án az ukrán–magyar határszakaszon 7071 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 12284 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 134 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. 

  • Az ukrán haditengerészet megsemmisített egy ellenséges járőrhajót, hat utas meghalt, ketten megsebesültek – írja az Interfax.

    Az ukrán haditengerészet megsemmisített egy ellenséges KC–701 Tuna típusú járőrhajót a Fekete-tenger északnyugati részén, hat utas meghalt, két másik pedig megsebesült

    – áll a közleményben.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Kezdődik az Index hétfői élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Előző napi cikkünk legfontosabb hírei a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!