2024. június 30. 18:00
Anglia 2
Szlovákia 1
Arena AufSchalke Nyolcaddöntő
2024. június 30. 21:00 ÉLŐ
Spanyolország 3
Georgia 1
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Megérkezett az Ukrán Fegyveres Erők vezérkarának jelentése, melyben az orosz harci veszteségről számoltak be.

    Ukrajna 2022. február 24. és 2023. szeptember 21. között megsemmisített megközelítőleg:

    • 4638 (+3) harckocsit,
    • 8883 (+15) páncélozott harcjárművet,
    • 6137 (+41) tüzérségi rendszert,
    • 781 (+2) többszörös rakétavetőt,
    • 528 (+2) légvédelmi rendszert,
    • 315 (+0) repülőgépet,
    • 313 (+0) helikoptert,
    • 4850 (+29) drónt,
    • 1479 (+0) cirkálórakétát,
    • 20 (+0) hajót,
    • 8670 (+37) járművet és üzemanyagtartályt,
    • 911 (+5) egység különleges felszerelést.

    Zárójelben az elmúlt nap veszteségei láthatók.

    A háború kitörése óta 274 470 orosz katona esett el, ebből 490 az elmúlt napon – közölte az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara a Facebookon.

  • Az Oroszország és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok megtárgyalása az ENSZ Közgyűlésén nem szerepel Szergej Lavrov orosz külügyminiszter napirendjén – jelentette ki az orosz külügyminisztérium hivatalos képviselője, Maria Zaharova a Solovyov Live TV műsorában.

    Mint Zaharova hangsúlyozta, a miniszter ütemterve nem tartalmazza az Egyesült Királysággal és más NATO-országokkal való kapcsolatokat sem. Ugyanakkor Ázsia, Latin-Amerika, Afrika országaival, „baráti” országokkal és nemzetközi szervezetekkel kapcsolatban állnak – tette hozzá.

    Az ENSZ-közgyűlés 78. ülésszakasza szeptember 19-én vette kezdetét New Yorkban. A közgyűlés hagyományosan államfőket, miniszterelnököket, külügyminisztereket, nemzetközi szervezetek képviselőit tömöríti magába a világ minden tájáról. Az orosz delegációt Szergej Lavrov külügyminiszter vezeti – írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

  • Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint Magyarország területére 2023. szeptember 20-án az ukránmagyar határszakaszon 6707 fő lépett be. A románmagyar határszakaszon belépők közül 5271 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – adta hírül az MTI.

    A rendőrség 130 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ez 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • Kevin McCarthy, az amerikai képviselőház elnöke egy sajtótájékoztatón szerdán azt mondta, hogy a képviselőházi republikánusok közel állnak az amerikai kormány ideiglenes finanszírozási tervének bevezetéséhez, mellyel elkerülnék az esetleges összeomlást – írja a Sputnik News.

    A szenátus vezetése arra törekszik, hogy az Ukrajnának nyújtott segélyeket minden kormányzati finanszírozási intézkedésbe belefoglalja.

    McCarthy és más republikánus törvényhozók azonban azt javasolták, hogy külön kezeljék azokat.

    A kongresszusnak a hónap vége előtt el kell fogadnia egy kormányzati finanszírozási intézkedést, hogy elkerülje az anyagi összeomlást. A képviselőházi republikánusok törvényjavaslatot nyújtottak be a kormányzati finanszírozás jövő hónap végéig történő meghosszabbítására, a határbiztonsági intézkedések mellett.

    McCarthy kifejezte arra irányuló szándékát, hogy rövid távú kormányzati finanszírozási intézkedést fogadjon el annak érdekében, hogy a törvényhozóknak több idejük legyen a szokásos előirányzatokról szóló törvényjavaslatok elfogadására. A képviselőház csütörtökön tárgyalja a védelmi minisztérium költségvetési törvényjavaslatának szabályát.

  • Lengyelország leállítja fegyverszállításait Ukrajnába, mivel saját maga felfegyverzésére kíván összpontosítani – írja a Sky News.

    A beszámolók szerint a további szállítmányok helyett Lengyelország mostantól arra koncentrál, hogy megvédje magát a legmodernebb fegyverekkel.

    A bejelentésre akkor került sor, amikor a gabonaimport körüli feszültség új csúcspontra jutott.

    Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy Kijev keményen dolgozik a gabonaexport szárazföldi útvonalainak megőrzésén, és hogy a gabonaimport körüli politikai színjáték csak Moszkvát segíti.

    Lengyelország, Szlovákia és Magyarország a hazai piacok védelmére hivatkozva pénteken bejelentette az ukrán gabonaimport korlátozását, miután az Európai Bizottság úgy döntött, hogy nem terjeszti ki az ukrán gabonaimportra vonatkozó tilalmát az Európai Unió öt kelet-európai tagállamára.

    Ez Varsó és Kijev között feszültséget okozott, amely a héten tovább fokozódott.

  • Jun Szogjol, Dél-Korea elnöke most azt mondta, hogy Oroszország és Észak-Korea katonai együttműködése nemcsak Ukrajnát, hanem az ő országát is fenyegeti. 

    Az elnök azt is megígérte, hogy nem fogja tétlenül nézni, ahogy Moszkva és Phenjan továbbra is fenyegeti a világbékét. 

    Yoon elnök korábban azt mondta, hogy az Észak-Korea és Oroszország közötti katonai együttműködés „illegális és igazságtalan”, és hogy az „ellentétes az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozataival és különböző más nemzetközi szankciókkal”.

  • Olaf Scholz német kancellár Vlagyimir Putyin orosz elnököt bírálta az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) szerdai ülésén – írta az MTI.

    „Borzasztóan egyszerű oka van annak, hogy tart a szenvedés Ukrajnában és mindenhol a világban: Oroszország elnöke meg akarja valósítani imperialista tervét szuverén szomszédja, Ukrajna elfoglalására” – hangoztatta a német szociáldemokrata politikus első beszédében az ENSZ BT-ben.

    A német vezető újfent óva intett az ukrajnai konfliktus látszatmegoldásától. „Béke szabadság nélkül elnyomást jelent. Béke igazságosság nélkül kényszer” – húzta alá.

    „Minél határozottabban szállunk síkra egy igazságos békéért, minél egységesebbek vagyunk az orosz agresszió elítélésében, annál hamarabb fog véget érni ez a háború” – tette hozzá Scholz.

  • „A Szovjetunió összeomlása és a helyébe lépő független államok létrejötte óta az USA és szövetségesei szemérmetlenül és nyíltan beavatkoznak Ukrajna belügyeibe” – mutatott rá az orosz külügyminiszter.

    Az Egyesült Államok és szövetségesei a szovjet széthullás óta nyíltan beavatkoznak Ukrajna belügyeibe, és bizonyítékok vannak arra, hogy ők szervezték meg az ottani válságot

    – mondta Lavrov orosz külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsának Ukrajnával foglalkozó ülésén a TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint.

    „A Szovjetunió összeomlása és a helyette létrejött független államok megjelenése óta az USA és szövetségesei szemérmetlenül és nyíltan beavatkoznak Ukrajna belügyeibe. Ahogy azt Victoria Nuland amerikai külügyminiszter-helyettes 2013 végén nyilvánosan, sőt büszkén elismerte, Washington 5 milliárd dollárt költött arra, hogy Kijevben a Nyugatnak engedékeny politikusokat neveljen. Az ukrán válság megkonstruálásának minden ténye régóta nyilvános, de minden eszközzel megpróbálják lekicsinyelni őket, hogy a 2014-ig vezető teljes történelmet visszacsinálják” – mondta a miniszter.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Kezdődik az Index csütörtöki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A szerdai percről percre cikkünk legfontosabb hírei a következők voltak:

    Egészen meredek pletykát terjesztenek Vlagyimir Putyinról és Oroszországról;

    Wagner visszatér Ukrajnába;

    Videón a lángba borult orosz olajtároló;

    Robbanás történt egy hajón a román vizeken, az ukrán határ közelében;

    Videón a Szevasztopolt ért rakétatámadás.

    Tartsanak velünk ezúttal is!