új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nácizmusnak nevezte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn, hogy hat európai uniós ország és Norvégia megtiltotta a belépést az orosz rendszámú személyautóknak – írja az MTI.

    Megdöbbentett, hogy az európaiakról, gyakorlatilag mindannyijukról, milyen gyorsan hullott le az a külső illendőség, amellyel az elmúlt években még takaróztak, megőrizve magukban a diplomácia és az elemi etika némi maradványát

    – mondta Lavrov.

    Ez lényegében annak a megnyilvánulása, amit nácizmusnak szoktak nevezni. És kizárólag az oroszokkal szemben (alkalmazzák), ahogyan sok más dolog is az oroszokkal kapcsolatban történik. Azt állítják: nem csak Putyin hibás, hanem minden orosz hibás azért, hogy megválasztották őt. Itt van hát önöknek a színtiszta nácizmus

    – tette hozzá.

    Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő válaszintézkedéseket helyezett kilátásba.

    Az Európai Bizottság szeptember elején kiadott pontosító állásfoglalásában közölte, hogy az Európia Unió Tanácsa által Oroszország ellen még 2022-ben elrendelt szankciók az orosz állampolgárok orosz rendszámú személygépkocsijára is vonatkoznak, és ennek megfelelően az orosz állampolgárok még turisztikai céllal sem léphetnek be személygépkocsijukkal az Európai Unió területére.

    Az orosz rendszámú gépkocsik behajtásának tilalmát a balti államok, Lengyelország és Finnország után hétfőtől Bulgária, keddtől pedig Norvégia vezeti be.

  • Az Egyesült Államok felfüggesztette az Ukrán Biztonsági Segítségnyújtási Kezdeményezés (USAI) és a Külföldi Katonai Finanszírozás (FMF) szerződéses programjait Ukrajna számára – közölte hétfőn Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

    A szóvivő hozzátette, ezek azok a szerződéses programok, amelyek lehetővé teszik az Egyesült Államok számára, hogy hosszú távon szerződjenek Ukrajnával.

    Azt is közölte, hogy rövid távon egyelőre még tudnak biztonsági segítséget nyújtani Ukrajnának – írja a Sputnik News.

  • Bulgária is megtiltotta az orosz rendszámú autók behajtását a területére – írja az MTI a helyi hatóságok közlése alapján.

    A bolgár határrendőrség tájékoztatása szerint a tilalom hétfővel lépett életbe.

    Korábban Norvégia, Finnország, Lengyelország és a három balti állam is bejelentette, hogy lezárják határaikat az Oroszországban regisztrált járművek előtt.

    Közlésük szerint a tilalmat az Európai Bizottság azon szabályozásával összhangban hozták meg, amelyeket Oroszország Ukrajna elleni háborújára válaszul alakított ki.

  • Karin Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője újabb segélycsomagot jelenthet be Ukrajnának, írja a Korrespondent.

    „Ha Putyin azt hiszi, hogy tovább bírja, mint mi, akkor téved. Ezért hamarosan újabb segélycsomagot jelentünk be Ukrajnának, hogy megmutassuk, továbbra is támogatjuk a bátor ukrán népet” – jegyezte meg.

    Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjevasárnapi kijevi látogatása során kijelentette, hogy Ukrajnának több katonai segítségre van szüksége, és folyamatos uniós támogatást ígért.

    „Ukrajnának több katonai segélyre van szüksége, ezekhez pedig minél gyorsabban hozzá kell jutnia” – mondta az X-en közzétett nyilatkozatábanBorrell, írja a The Independent.

  • Az ukrán központi bank kormányzója szerint az ország pénzügyi stabilitása „történelmi csúcson” van a háború ellenére.

    Andrij Pisnij szerint ez lehetővé tette a bank számára, hogy megkezdje a háborús korlátozások enyhítését a gazdaság és a vállalkozások megsegítése érdekében.

    Ez jelentősen erősebbé fog és kell hogy tegyen bennünket

    – tette hozzá a Sky News beszámolója szerint.

  • Még nem várható Európában a fősodorbeli álláspont változása az ukrajnai háborút illetően, mert akkor el kellene ismerni az eddigi hibákat, ehhez felhajtóerőt a patrióta fordulat hozhatna a jövő évi európai parlamenti választáson – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Győrben.

    Az ukrajnai háború ügyében a miniszter ismét tűzszünetre és béketárgyalásokra szólított fel, és kiemelte, hogy már egyre több ország osztja ezt az álláspontot a világon – egyrészt mert képmutatónak gondolják az európai viselkedést, a konfliktus tüzelését, másrészt a negatív kihatások, például a magas infláció miatt.

    Ahelyett, hogy ezt a háborút fogtuk volna, aztán izoláltuk volna itt, Európában, globalizáltuk. Egyelőre még csak a hatások globálisak, most már azért kell imádkozni, hogy maga a háború fizikailag ne legyen globális

    – jelentette ki.

    Úgy vélekedett, hogy a globális változás két felhajtóerőből származhat, az amerikai elnökválasztásból és az európai parlamenti választásokból, ha sikerülne patrióta fordulatot elérni.

  • Az ukrán hadsereg októberben újabb ellentámadást indíthat, ugyanis csapatösszevonásokat hajt végre Orihove és Vuhledar közelében – jelentette ki Gyenyisz Pusilin, a „Donyecki Népköztársaság” vezetője hétfőn a Rosszija 24 hírcsatornának nyilatkozva.

    „Úgy tűnik, az ellenség arra készül, hogy még a talaj felázása előtt aktívabb akciókat hajtson végre. Látjuk, hogy vannak ilyen elképzelések, ezért nem zárjuk ki egy újabb offenzíva lehetőségét” – mondta Pusilin.

    Közölte, hogy az ukrán fél fokozta aktivitását, és növelte bevetésre kész rohamcsapatainak számát Zaporizzsja megyében Novoprokopivka, Robotine és Verbove felé is.

    A donyecki régióban Pusilin szerint az ukrán erők eredménytelen kísérletet tettek Torszke bevételére. Úgy vélekedett, hogy a harcok miatt az Artyomovszktól (Bahmuttól) északra fekvő Orihovo-Vaszilivka lesz a következő település, amely teljesen elpusztul.

    Elfogott rádiókommunikációra hivatkozva azt mondta: az ukrán hadsereg parancsot kapott arra, hogy rendezkedjen be körkörös védelemre Kupjanszk és Borova körzetében, írja az MTI.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Kezdődik az Index keddi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A vasárnapi percről percre cikkünk legfontosabb hírei a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!