új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az Egyesült Államok kemény intézkedéseket kíván hozni annak megakadályozására, hogy Oroszország kijátssza az Ukrajna elleni orosz invázió után bevezetett olajszankciókat – jelentette ki Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter.

    A The Wall Street Journal beszámolója szerint a pénzügyminiszter megjegyezte, hogy a jelenlegi korlátozások betartásáról van szó, beleértve az orosz olajra vonatkozó árplafont is. A miniszter hangsúlyozta, hogy a jelenlegi piaci árak azt jelzik, hogy ez a mechanizmus már nem biztos, hogy úgy működik, ahogy kellene.

    Biztosítani akarjuk, hogy a piaci szereplők felismerjék, komolyan gondoljuk ezt az árplafont. Arról van szó, hogy tiszteletben tartjuk a meglévő korlátokat

    – mondta a miniszter.

    Az orosz olajra vonatkozó árkorlátozások érvényesítését várhatóan a G7-ek pénzügyminisztereinek e heti marokkói találkozóján vitatják meg.

  • Egy orosz állampolgár meghalt, kilencen pedig eltűntek Izraelben – közölte Oroszország izraeli nagykövete a CNN szerint az orosz köztévében.

    Anatolij Viktorov azt mondta, most kaptak hivatalos megerősítést arról, hogy meghalt egy fiatalember, aki orosz–izraeli kettős állampolgárként izraeli állandó lakos volt. Közlése szerint a halálának körülményeit még vizsgálják, és igyekeznek felvenni a kapcsolatot a hozzátartozóival.

    Azt is közölte, jelenleg kilenc olyan orosz állampolgár van, akiknek a hozzátartozói jelezték az orosz külügynél, hogy semmit nem tudnak róla szombat óta. E kilenc személy közül négyet az izraeli kormányzat is eltűnt személyként tüntetett fel a saját listáján, velük jelenleg is egyeztetnek ezzel kapcsolatban. Beszélt arról is, hogy fontolgatják egy orosz mentőakció indítását a Gázai övezetbe.

  • Az ukrán parlament október 5-én nyilvántartásba vette a Moszkvai Patriarchátus Ukrán Ortodox Egyházának (UOC-MP) betiltásáról szóló törvénytervezetet. A szükséges 226 szavazat összegyűjtése után a törvénytervezetet hivatalosan is nyilvántartásba vették.

    A törvényjavaslat kimondja annak lehetőségét, hogy betiltsanak minden olyan vallási szervezetet, amely háborús propagandával vagy Ukrajna orosz megszállásának igazolásával áll kapcsolatban.

    A moszkvai egyházi vezetésnek alárendelt UOC-MP-t azzal vádolták, hogy a háború alatt az orosz kormányhoz igazodott – írja a The Kyiv Independent.

  • Oroszország egyik napról a másikra 36 dróntámadást intézett Ukrajna ellen – közölte kedd reggel az ukrán légierő. Hozzátették, légvédelmi rendszereik 27 drónt semmisítettek meg.

    A támadások Odessza, Mikolajiv és Herszon régiókat célozták – írta a Sky News.

  • Oroszország 2022. február 24-én indított, Ukrajna elleni háborújában eddig körülbelül 283 080 orosz katona esett el, az elmúlt napon 450 ellenséges katona halt meg – számolt be az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara.

    A vezérkar beszámolója szerint

    • 4829 tankot,
    • 9129 páncélozott harcjárművet,
    • 6713 tüzérségi rendszert,
    • 808 rakétavetőt,
    • 544 légvédelmi berendezést,
    • 315 repülőgépet,
    • 316 helikoptert és
    • 9125 katonai gépjárművet és tartálykocsit semmisítettek meg az ukrán védők.

    Ezenkívül 20 orosz hajót, 1 tengeralattjárót, 5207 hadműveleti és taktikai drónt, 961 egység speciális felszerelést és 1530 cirkálórakétát számoltak fel.

  • Az észak-koreai–orosz határon jelentősen megnőtt a vasúti forgalom, ami valószínűleg annak a jele, hogy Kim Dzsongun lőszerek szállításával segíti Vlagyimir Putyin orosz elnököt a Beyond Parallel, a washingtoni székhelyű Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja által működtetett honlap szerint.

    Az október 5-i műholdfelvételek „drámai és példátlan mértékű tehervagon-forgalmat” mutattak a tumangangi vasúti létesítménynél. A múlt heti felvételeken körülbelül 73 vasúti kocsi volt látható, míg az elmúlt öt év korábbi műholdfelvételei legfeljebb 20 vasúti kocsit mutattak – írja a The Independent.

  • Az orosz kormány arra készül, hogy visszavonja az Átfogó Atomcsend-szerződés oroszországi ratifikációját – írja az amerikai hadtudományi intézet (ISW).

    A jelentés emlékeztet, hogy az orosz Állami Duma vezetői október 18-ig adtak időt a Duma külügyi bizottságának, hogy megvitassák a szerződés oroszországi ratifikációjának visszavonásának folyamatát.

    Vlagyimir Putyin orosz elnök október 5-én nyilatkozott először arról a lehetőségről, hogy Oroszország visszavonja a szerződés ratifikációját.

    Az ISW korábban úgy értékelte, hogy a Kreml a nukleáris retorikával arra ösztönzi az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy nyomást gyakoroljanak Ukrajnára a tárgyalások megkezdésére, és hogy továbbra sem valószínű, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vetne be Ukrajnában

    – áll a jelentésben.

  • Oroszország többször figyelmeztetett arra, hogy a NATO által Ukrajnának szállított fegyverek az illegális piacokon terjednek – közölte Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

    Másfél éve az orosz külügyminisztériumban tartott hivatalos tájékoztatókon már beszéltem arról, hogy a NATO és elsősorban az Egyesült Államok által szállított fegyverek hogyan terjednek a feketepiacokon

    – emlékeztetett a szóvivő. Zaharova szerint Oroszország többször is kérte a világ médiumait, hogy figyeljenek oda erre a problémára, de ez nem történt meg.

  • Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint Magyarország területére hétfőn az ukrán–magyar határszakaszon 4715 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 4158 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 38 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

  • Volodomir Zelenszkij ukrán elnök beszámolója szerint megbeszélést tartott az ukrán hírszerzés vezetőivel és diplomatákkal az Izraelben zajló eseményekről. 

    A rendelkezésre álló, egyértelmű információink szerint Oroszország abban érdekelt, hogy háborút szítson a Közel-Keleten, hogy a fájdalom és szenvedés új forrása gyengítse a világ egységét, növelje a megosztottságot és az ellentmondásokat, és így segítse Oroszországot az európai szabadság elpusztításában

    – írta közösségi oldalán Zelenszkij, hozzátéve, hogy az orosz propagandisták kárörvendenek, és a fenyegetés sokkal nagyobb, mint amit a világ jelenleg érzékel.

    A múlt világháborúit helyi agressziók váltották ki, és mi tudjuk, hogyan lehet ellensúlyozni ezt a fenyegetést. És előkészítjük a megfelelő lépéseket

    – tette hozzá az ukrán elnök.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Kezdődik az Index keddi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A hétfői percről percre tudósításunk legfontosabb hírei a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!