2024. július 2. 18:00
Románia 0
Hollandia 3
Fussballaréna München Nyolcaddöntő
2024. július 2. 21:00
Ausztria 1
Törökország 2
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök bejárta a Be’eri és Kfar Azza kibucokat. A múlt heti Hamász-terrortámadás két legsúlyosabban érintett területe a gázai határ mellett található – jelentette be a miniszterelnöki hivatal, miután már a kormányfő elhagyta a térséget. A közlemény szerint Netanjahu meglátogatta azoknak a házaknak a romjait, ahol „ezek a szörnyű mészárlások történtek”.

    Közben a miniszterelnök legfrissebb Twitter-posztjában azt írta, hogy „közeledik a következő szakasz”. Benjamin Netanjahu a videója mellé azt is írta, hogy a „harcosainkkal a Gázai övezetnél, a fronton. Mind készen állunk.”

  • Az egyiptomi hatóságok elutasították azt az elképzelést, hogy a rafahi átkelőt csak külföldiek használják. Hozzátették, hogy az egyiptomi álláspont egyértelmű, és a segélyek Gázai övezetbe való be- és átjutásának megkönnyítését követelik – írja a CNN egyiptomi forrásokra hivatkozva.

    Mindez azt követően történt, hogy az amerikai külügyminisztérium a Gázában élő palesztin–amerikaiaknak iránymutatást küldött, amelyben az állt, hogy a rafahi határátkelő nyitva lehet.

    Külföldi útlevéllel rendelkező palesztinok százai özönlöttek szombaton a rafahi határátkelőhöz, és órák óta az utcán ülnek, arra várva, hogy átkelhessenek. A kapuk zárva vannak, és senkit sem engednek át

    – nyilatkozta egy egyiptomi határőr, hozzátéve, hogy egyetlen utazó sem tud átjutni, legyenek arabok vagy külföldi állampolgársággal rendelkezők. A becslések szerint 500-600 palesztin–amerikai él Gázában. A helyzet folyamatosan változik a határátkelőnél.

  • Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) és a Sin Bet (Izraeli Biztonsági Ügynökség) likvidálta Ali Kadit, a „Nukba Force” parancsnokát, aki a múlt héten több mint 1300 izraeli halálát okozó Hamász-mészárlást vezette – jelentette be szombat délután az IDF.

    Az IDF repülőgépei a Sin Bet és a Katonai Hírszerzési Igazgatóság irányításával vették célba a terroristát. Kadit 2005-ben tartóztatták le izraeliek elrablása és meggyilkolása miatt, majd később a Gilad Salitért kötött csereüzlet részeként szabadon engedték.

  • Ismét rakétákat lőttek ki a Gázai övezetből Tel-Aviv és Izrael középső része felé. Sérültekről egyelőre nem érkezett hír. 

  • Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közölték, hogy kisebb rajtaütéseket hajtottak végre Gáza közelében.

    Figyelmeztettek, hogy bárkit lelőnek, aki a gázai határ közelébe megy.

    Richard Hecht alezredes, az IDF szóvivője hozzátette, hogy a hadsereg felkészül a válaszcsapás következő szakaszaira. További információkat nem osztott meg. 

    Izrael több százezer katonával és katonai felszereléssel árasztotta el a határt, miközben fokozza Gáza ostromát. Nem világos azonban, hogy az IDF milyen hadműveletre készül, és hogy mikor kerülhet rá sor – írja a CNN.

    Két emberrel végzett az IDF, akik megközelítették a határt, amelynek jelenleg is dolgozunk a biztosításán

    – tette hozzá Hecht.

  • A palesztin egészségügyi miniszter szerint múlt szombat óta 28 orvos halt meg az izraeli légicsapásokban a Gázai övezetben – írja a Sky News.

    A gázai hatóságok szerint több mint 2200 ember halt meg, köztük sok gyermek, és több ezren megsebesültek a Hamász támadásaira adott izraeli válaszcsapásokban a Gázai övezetben.

  • A Gázai övezet északi részéből folyamatban lévő evakuálás közepette a Palesztin Vörös Félhold Társaság (PRCS) módosított határidőt kapott az Al-Kudsz kórház személyzetének és betegeinek kimenekítésére. Helyi idő szerint 16:00-ig kell evakuálni a kórház személyzetét és a betegeket. 

    Az X-en közzétett nyilatkozatában a PRCS azt írja, hogy eredetileg reggel 6 óra volt a határidő. Ezt később délre módosították, majd végül 16 órára.

    A szervezet jelezte, hogy nem tudják kiüríteni a kórházat, és a humanitárius mandátum értelmében kötelesek továbbra is ellátni a betegeket és sebesülteket.

  • Lengyelország múlt vasárnap, a radikális iszlamista Hamász előző napi támadását követően kezdte el állampolgárai kimenekítését Izraelből. A Varsó és Tel-Aviv közötti közvetlen útvonal mellett kedden Kréta szigetén keresztül légihidat is létesítettek az Izraelben tartózkodó lengyelek elszállítására.

    A NEON fedőnevű művelet keretében a Hercules C–130 és Casa C–295 katonai személyszállító gépek a Varsó–Tel-Aviv útvonalon 5 járatot, Kréta és Tel-Aviv között pedig 27 járatot tettek meg – közölte Busz, hozzátéve:

    egy Hercules és két Casa továbbra is Krétán marad, szükség esetén folytathatják az evakuálást.

    A lengyel külügyi tárca korábban mintegy kétezerre becsülte az Izraelben tartózkodó lengyel állampolgárok számát. Egy részük harmadik országokon keresztül, civil repülőjáratokkal tért haza. Az evakuáltak között számos lengyel zarándok is volt.

    A lengyel püspöki konferencia keretében működő turisztikai, zarándok- és migrációügyi tanács pénteken közölte: a testülettel kapcsolatban lévő összes zarándokcsoportot már evakuálták a háborús övezetből – összegezte az MTI.

  • Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közlése szerint a Libanon felől érkező támadás során terroristaegység akart beszivárogni Izraelbe, de támadást indítottak ellenük. 

    Az IDF repülőgépei megtámadták a terroristák egy egységét, amely a Dov-hegy északi területének aknavető ágyúzása közben megpróbált beszivárogni izraeli területre

    – közölte a szóvivő, hozzátéve, hogy 30 aknagránátot lőttek ki izraeli területre, amelyek közül néhány Libanonban landolt. A támadást a Hezbollah vállalta magára. 

    Válaszul az IDF megtámadta a diszpécserközpontokat, és felismerte a terroristaegységet, amelyről azt gyanították, hogy páncéltörő rakétát akart kilőni, és támadást indított ellenük – írja a Haaretz.

    Mindeközben Dél-Izraelben és Izrael középső részén is megszólaltak a légvédelmi szirénák.

  • Antony Blinken amerikai külügyminiszter a kínai kollégájával, Vang Jivel folytatott telefonbeszélgetését arra használta fel, hogy segítséget kérjen Pekingtől annak biztosításához, hogy az Izrael és Hamász közötti konfliktus ne terjedjen át a Közel-Kelet más országaira.

    Vang Ji szerint Washingtonnak konstruktív és felelős szerepet kell betöltenie. A kínai külügyminiszter azt mondta, hogy a vezető országoknak a krízis kezelésekor ragaszkodniuk kell az objektivitáshoz és a tisztességhez, valamint meg kell őrizniük a nyugalmukat, és be kell tartatniuk a nemzetközi jogot.

    A kínai külügyminiszter kijelentette: Peking szerint a lehető leghamarabb nemzetközi béketalálkozóra van szükség.

    Kína azonnali tűzszünetre szólította fel a feleket, elítélték a válogatás nélküli erőszak alkalmazását, de a Hamászt nem nevezték meg nyilatkozataikban – írja a BBC.

  • Izraeli katonai járművek gyülekeznek Erez közelében is, Gáza és Izrael határától északra – írja a The New York Times.

    A Hamász múlt szombati terrorakciója óta az izraeli erők katonai felszereléseket, katonákat küldtek a határra, blokád alá vonták Gázát egy szárazföldi invázióra készülve. 

  • Két palesztin megsérült Ciszjordániában, miközben az összecsapások folytatódnak – írja az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió.

    Továbbá Oroszország izraeli nagykövetsége szerint 16-ra emelkedett az orosz áldozatok száma azóta, hogy a Hamász egy hete megkezdte támadását Izrael ellen. További nyolc orosz állampolgár eltűnt – erről már a Times of Israel számolt be.

  • Antony Blinken amerikai külügyminiszter a Gázai övezetben és Izraelben élő civilek védelmére szólít fel a várható szárazföldi támadás előtt. Blinken Rijádban találkozott szaúd-arábiai kollégájával, Faisal bin Farhan herceggel, amikor megkezdte a közel-keleti diplomáciai túrájának a harmadik napját.

    Az Egyesült Államok szeretné megakadályozni, hogy az Izrael és a Hamász közötti összecsapás

    regionális konfliktussá szélesedjen, és humanitárius válság alakuljon ki.

    „Egyikünk sem akarja, hogy a civilek szenvedjenek bármelyik oldalon” – mondta az amerikai diplomácia vezetője.

  • Joe Biden amerikai elnök szerint Washington azon dolgozik, hogy

    megteremtse a segítségnyújtás újraindításához szükséges feltételeket, és kiálljon a nemzetközi jog betartása mellett.

  • Az amerikai külügyminisztérium engedélyezi a diplomaták családtagjainak és a nem létfontosságú dolgozóknak az Izraelből való távozását, de a nagykövetség nyitva marad.

    A külügyminisztériumnak nincs nagyobb prioritása, mint az amerikai állampolgárok biztonsága és védelme, beleértve a külföldön szolgálatot teljesítő kormányzati személyzetet is

    – írják, majd hozzátették: „a nagykövetség nyitva marad. Továbbra is a legmagasabb szinten folytatjuk diplomáciai tevékenységünket”.

  • A Hamász vezetője háborús bűnökkel vádolja Izraelt a Gáza elleni akciói miatt.

  • Egy korábbi posztunkban már tudósítottunk arról, hogy az Izraeli Védelmi Erők (IDF) bejelentése szerint több kilövést észleltek libanoni területről. Az izraeli erők szerint Libanonból több aknavetőt lőttek ki izraeli katonai objektumokra a határ közelében, a vitatott Dov-hegy térségében. 

    Az Izraeli Védelmi Erők először azt állították, hogy vizsgálják a történteket, majd egyértelművé tették, hogy viszonozták a tüzet.

     A Haaretz szerint a Hezbollah vállalta a felelősséget a libanoni határ közelében lévő izraeli katonai állások támadásáért.

    A Hezbollah közölte, hogy aknavető gránátokat és páncéltörő rakétákat lőttek ki az IDF öt állására.

  • A legfrissebb jelentések szerint több mint 120 civilt tart fogva a Gázai övezetben a Hamász – az Izraeli Védelmi Erők adatai lapján (IDF). Korábban az izraeli média arról számolt be, hogy a múlt heti támadáskor eltűnt emberek maradványait találták meg az IDF rajtaütéseiben.

    A Haaretz című izraeli újság szerint a fegyveres erők behatoltak egy területre, ahol a feltételezések szerint akár 200 embert tart túszként a Hamász, és több ember holttestét is sikerült visszahozni Izraelbe.

  • Izrael a nemzetközi jognak megfelelően cselekszik – reagált Richard Hecht, az izraeli hadsereg szóvivője azokra a vádakra, amely szerint az emberek erőszakos kitelepítése a Gázai övezet északi részéből háborús bűncselekménynek minősül.

    Richard Hecht alezredes, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője Jan Egeland volt diplomata, az oslói megállapodásban részt vevő, a palesztinok és Izrael közötti tárgyalásokat elősegítő egykori diplomata korábbi megjegyzéseire reagált.

    Nem rakunk embereket teherautókba. Azt mondjuk az embereknek, hogy menjenek délre. A Hamász el tudná őket költöztetni, ha érdekelné őket, ez az ő felelősségük

    – mondta Hecht a BBC-nek, hozzátéve, hogy azt javasolja a menekülő gázaiaknak, maradjanak a rokonoknál, vagy vegyenek sátrat, és találjanak olyan helyet, ahol hosszú távon is maradhatnak. 

    Nem fogjuk elveszíteni emberségünket. Mi nem vagyunk ők 

    –  tette hozzá Hecht. 

  • Bár az izraeli erők tagadják, hogy foszforalapú bombát használtak volna a Gázai övezetben, Marija Ristic, az Amnesty International munkatársa elmondta: ellenőrizték a képeket, amelyeket az izraeli erők hétfőn tettek közzé.

    „Szderót közelében D528-as jelzésű tüzérségi lövedékekkel szerelték fel a lövedékeket. Az amerikai védelmi minisztérium ilyen kóddal látja el a fehérfoszfor-alapú töltényeket” – írja bejegyzésében az Amnesty munkatársa.

    A Genfi Egyezmény tiltja a foszforfegyverek használatát lakott területek közelében.

    Ezek a bombák súlyos égési sérüléseket okoznak, amíg elegendő oxigént kapnak, szinte lehetetlen őket eloltani, nagyjából 1000 fokon égnek. Már az első, illetve a második világháborúban is használták őket.

  • A nap legfontosabb hírei röviden:

    • az izraeli hadsereg állítása szerint katonáik mindenhol állomásoznak a Gázai övezet környékén
    • Izrael közölte, megölt két magas rangú Hamász-parancsnokot
    • Szaúd-Arábia leállította a tárgyalásokat Izraellel a két ország közötti viszony normalizálását illetően
    • a térségből folyamatosan menekülnek déli irányba a civilek, megszólalt az ENSZ is. A szervezet aggodalmát fejezte ki
    • Izrael magyar idő szerint 15 óráig két fő útvonalon engedélyezte a palesztin civilek evakuálását. A nagyszabású támadás egyelőre nem indult meg
    • Libanon területéről is támadják Izraelt, ahonnan már viszonozták a tüzet
    • eddig több mint kétezer palesztin vesztette életét a Gázai övezetben az izraeli támadásokban
    • nyugati nagyvárosokban tüntetnek a palesztinok, Franciaországban a legmagasabb szintű a terrorkészültség 
  • A BBC helyszíni tudósítója arról számolt be az elmúlt percekben a Gázai övezet határánál, hogy az izraeli erők elköltöztették őket onnan, ahol állomásoztak, miközben lejárt az Izrael által adott határidő a palesztin civilek evakuálására. 

    Nick Beake Szderótból tudosítva azt állítja: egyelőre szórványosak az izraeli tüzérségi támadások, és az IDF kisebb behatolásokat hajtott végre Gázában annak érdekében, hogy célba vegyék a Hamász állásait, és információkat szerezzenek a terroristák túszairól. 

  • A Hamász terrorszervezet azt közölte, hogy kilenc túsz, köztük négy nem izraeli állampolgár halt meg az elmúlt 24 órában a Gázai övezet izraeli bombázása miatt. A beszámoló szerint a túszok akkor haltak meg, amikor az izraeli hadsereg olyan területeket támadott, ahol fogva tartották őket.

  • Szaúd-Arábia rendkívüli találkozóra hívja az Iszlám Együttműködési Szervezet külügyminisztereit, ebbe 57 muszlim ország tartozik. A közleményükben azt írják,

    a találkozó a Gázában és környékén kialakult katonai helyzet eszkalálódásával, valamint a romló körülményekkel fog foglalkozni, amelyek veszélyeztetik a civilek életét és a régió általános biztonságát és stabilitását.

    A találkozóra szerdán kerül sor Dzsiddában.

  • Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) bejelentése szerint több rakétakilövést észleltek libanoni területről. Az IDF vizsgálja a történteket. Majd később az is kiderült, hogy a hadsereg szerint Libanonból több aknavetőt lőttek ki izraeli katonai objektumokra a határ közelében, a vitatott Dov-hegy térségében. 

    Az Izraeli Védelmi Erők közleményben először azt közölték, vizsgálják a részleteket,

    majd később egyértelművé tették, hogy már viszonozzák a tüzet.

  • Mint ismert, Izrael elrendelte Gáza északi részének teljes evakuálását, aminek következtében több mint 1 millió embernek kellene elhagynia otthonát. A Hamász felszólította a gázaiakat, ezt hagyják figyelmen kívül. Ugyanakkor az izraeli felhívást követően 70 ember – főként nők és gyerekek – életüket vesztették, miután izraeli légicsapások érték a Gázában délre tartó palesztin evakuáltak konvoját. 

    Az ENSZ számításai szerint már több mint 423 ezer ember menekült el otthonából, ám ezt még az előtt publikálták, hogy pénteken megszületett volna Izrael utasítása a Gázai övezet északi részére vonatkozóan.

    AZ IZRAELI ÜZENET EGYÉRTELMŰ: AZ IDF SZÁRAZFÖLDI INVÁZIÓRA KÉSZÜL, MIUTÁN EGY HÉTIG TARTÓ LÉGIBOMBÁZÁSSAL VÁLASZOLT A HAMÁSZ MÚLT SZOMBATI TÁMADÁSÁRA.

    Korábban a Hamász terroristái 1300 embert öltek meg, többségük civil áldozat volt.

  • Jelentős palesztinpárti tüntetést tartanak London központjában, a BBC Broadcasting House épületének közelében. A tüntető tömeg a brit kormány székhelye, a Whitehall felé tart – írja a BBC.

    Tüntetők egy csoportja hatalmas palesztin zászlót bontott.

    Szabad Palesztinát, állítsátok meg Izrael felfegyverzését, a megszállás bűncselekmény

    – skandálja a tömeg.

  • Egyiptom, Izrael és az Egyesült Államok megállapodott abban, hogy a Gázában tartózkodó külföldiek átmehetnek Egyiptomba a rafahi határátkelőhelyen – közölte szombaton egy magas rangú egyiptomi tisztségviselő.

    Az AP által idézett tisztviselő elmondta: Izrael beleegyezett abba, hogy nem támadja azokat a területeket, amelyeken a külföldiek áthaladnak, hogy kijussanak az ostromlott palesztin területről.

    Elmondta azt is, hogy Katart is bevonták a tárgyalásokba, és a felek beleegyezést kaptak a palesztin fegyveres csoportoktól, a Hamásztól és az Iszlám Dzsihádtól is.

    Egy másik tisztségviselő a rafahi átkelőhely egyiptomi oldalán elmondta: „utasítást” kaptak arra, hogy szombat délután nyissák meg a rafahi átkelőhelyet a Gázából érkező külföldiek előtt. Mindkét tisztségviselő név nélkül nyilatkozott, mert nem voltak felhatalmazva a sajtó tájékoztatására – összegezte az MTI.

  • Izrael keményen reagált a múlt szombati terrortámadásra, a zsidó állam ugyanis azóta számos rajtaütést hajtott végre sikeresen, annak ellenére, hogy városait így is többször rakétatámadás érte. A legfrissebb információk szerint Izrael várhatóan helyi idő szerint délután 4 órától megindítja a nagyszabású szárazföldi hadműveletet a Gázai övezetben.

    A szombat délutáni hírek szerint a Gázai övezetben 2215-re emelkedett az izraeli támadások halálos áldozatainak száma. A tájékoztatás szerint a halottak között 724 a gyermek. A sebesültek számát 8714-ben adta meg a minisztérium.

    A legutóbbi jelentés szerint még 1800 körül volt a halálos áldozatok száma.

    A Hamász vezette gázai kormány egészségügyi minisztériuma kiemelte, hogy az elmúlt 24 órában az izraeli légitámadások legkevesebb 324 ember, köztük 126 gyermek és 88 nő életét oltották ki, 1018-an sebesültek meg. A Jordán folyó nyugati partján (Ciszjordániában) eddig 54 ember vesztette életét az összecsapásokban, 1100 sebesült meg – közölte a tárca.

  • Egyre forróbb a hangulat Gáza körül, miután Izrael megüzente, hogy szombaton 16 óráig (magyar idő szerint 15 óra) két fő útvonalon szabadon távozhatnak a civilek a térségből. Az izraeli hadsereg sürgeti az evakuációt, ez pedig arra enged következtetni, hogy hamarosan véres összecsapásokra lehet készülni Gáza északi részén. 

    Izrael a közösségi médiában és levegőből ledobott szórólapokon figyelmeztet, miközben a Hamász arra buzdítja az embereket, hogy maradjanak otthonukban. 

    Az izraeli–palesztin konfliktussal ma is részletesen foglalkozunk az Indexen, korábban megjelent cikkeinket ide kattintva olvashatja! 

    Tartson velünk, késő estig percről percre követjük az eseményeket!