új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Percről percre tudósításunk ezzel a poszttal véget ér, így összefoglaljuk önöknek az elmúlt órák legfontosabb történéseit:

    • Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint a háború következő szakasza közeledik. A kormányfő meglátogatta a Be'eri és Kfar Azza kibucokat.
    • Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közlése szerint egy Libanon felől érkező tüzérségi támadás alkalmával egy terroristaegység akart beszivárogni Izraelbe, de támadást indítottak ellenük.
    • Lejárt a határidő, amit Izrael adott Észak-Gáza evakuálására.
    • Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy összehangolt szárazföldi invázióra készülnek a Hamász terrorszervezet ellen, és behatolnak Gáza szívébe. A hadsereg a szárazföldi, légi és tengeri erőit is be fogja vetni.
    • Gideon Szaár tárca nélküli izraeli miniszter azt mondta, hogy háborúban állnak Iránnal is, de először a Hamászt kell megsemmisíteniük.
    • Elemzések szerint az izraeli hadsereg még mindig készül a korábban hangoztatott szárazföldi offenzívára, és a támadás megindításához logisztikai központokat hoz létre a Gázai övezet határában, mert elhúzódó konfliktusra számít, ehhez pedig jól felszerelt hadseregre van szüksége.
    • Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) megerősítette, hogy Szíriából rakétákat lőttek ki Észak-Izraelre, és azt állítja, hogy tüzérségi tűzzel válaszoltak erre.
    • Egy magas rangú izraeli tisztviselő, Cahi Hanegbi  elismerte, hogy hibákat követett el a hírszerzés értékeléseiben a Hamász múlt hétvégi brutális terrortámadása előtt, amely váratlanul érte az országot.
    • Izraeli kormányzati tisztviselők jelezték, hogy a civilek kapnak még időt, hogy elhagyják a Gázai övezetet az ostrom előtt. 

      Köszönjük, hogy velünk tartottak, élő hírfolyamunk vasárnap folytatódik!
  • Kormányzati tisztviselők jelezték, hogy több időt adnak a palesztin civileknek, hogy elhagyják Gáza északi részét a várható teljes körű szárazföldi offenzíva előtt – írja az al Dzsazíra.

    Peter Lerner alezredes, katonai szóvivő nem mondott új határidőt Gáza északi részének elhagyására, de egy sajtótájékoztatón elmondta:

    Ismét meghosszabbítottuk, mert rájöttünk, hogy rengeteg embernek kell távoznia. Továbbra is arra bátorítjuk a Gázai övezet északi részén és Gázavárosban élő lakosságot, hogy menjenek délre, és kerüljenek ki a veszélyből.

    Lior Haiat külügyminisztériumi szóvivő a tájékoztatón elmondta, hogy Izrael nem követeli a palesztinoktól, hogy hagyják el Gázát – csak azt, hogy menjenek el az északi területekről. Emellett megerősítette, hogy adnak még időt a palesztin civileknek, hogy elhagyják a Hamász infrastruktúrájához szükségesnek vélt területeket.

  • Daniel Hagari ellentengernagy, izraeli katonai szóvivő nem volt hajlandó elárulni, mikor kezdődik a szárazföldi támadás a Gázai övezetben – írja a Washington Post.

    Hagari, az Izraeli Védelmi Erők munkatársa egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy az ellencsapások részeként 279 izraeli katona vesztette életét. További 126 családot értesítettek arról, hogy szeretteiket feltehetően túszul ejtették.

  • A Hamász erőszakkal akadályozza meg, hogy a polgári lakosság a saját biztonsága érdekében a Gázai övezet déli részére vonuljon – állítja az IDF.

  • A gázai Arab Ahli kórházat izraeli légicsapás érte, és károkat szenvedett – közölte az azt működtető Jeruzsálemi Püspökség, amit az al Dzsazíra vett észre.

    Két emelet részben megrongálódott, és négy ember megsérült. Az ultrahang- és mammográfiai helyiségek [is] megsérültek

    – közölte Hosam Naoum érsek a Facebookon.

  • Izrael megtagadhatta a segélyszállító járművek belépését a Gázai övezetbe. Ez derül ki Sulaiman Ahmed tényfeltáró újságíró posztjából. A határon hosszú sorban vesztegelnek a teherautók. 

  • Benjamin Netanjahu miniszterelnök elmondta, hogy szombaton beszélt Olaf Scholz német kancellárral, Emmanuel Macron francia elnökkel és Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnökkel.

    Állítása szerint mindhárom európai vezető:

    kifejezte rendíthetetlen támogatását Izrael iránt.

  • Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) megerősítették, hogy Szíriából rakétákat lőttek ki Észak-Izraelre, és azt állítják, hogy tüzérségi tűzzel válaszolnak erre.

    Az IDF nem részletezte azonnal, hány rakétát lőttek ki Szíriából. A libanoni határhoz közeli Almában és a Golán-fennsíkon, a szíriai határhoz közeli Avnei Eitanban megszólaltak a szirénák – írja a The Times of Israel.

    Az AFP hírügynökség az X-en azonban arról számolt be, hogy Izrael bombázhatja is Szíriát.

    Az Izraeli Védelmi Erők időközben megerősítette, korábban két rakétát lőttek ki Szíriából Észak-Izraelre. Az IDF szerint mindkét rakéta nyílt területen landolt, és nem okozott kárt.

    Frissítés:

    Egy szíriai kormánypárti médium szerint az izraeli hadsereg megtámadta az északi Aleppó város nemzetközi repülőterét, és üzemen kívül helyezte azt – közölte a The Times of Israel.

  • Egy magas rangú izraeli tisztviselő szombaton elismerte, hogy hibákat követett el a hírszerzés értékeléseiben a Hamász múlt hétvégi brutális támadása előtt, amely váratlanul érte az országot – írja a CBSNews.

    Ez az én hibám, és ez tükrözi mindazok hibáit, akik (hírszerzési) értékeléseket készítenek

    – mondta Cahi Hanegbi nemzetbiztonsági tanácsadó egy sajtótájékoztatón, amikor a Hamász-agresszió elmaradását előre jelző legutóbbi megjegyzéseiről kérdezték.

    Tényleg azt hittük, hogy a Hamász megtanulta a leckét az Izrael elleni utolsó, 2021-es nagy háborújából

    – mondta Hanegbi.

  • Tom Bateman, a BBC jeruzsálemi tudósítója szerint az izraeli hadsereg által kiadott közlemény az eddigi legrészletesebb leírása a szárazföldi támadás előkészületeinek. 

    Alapvetően arról szól, hogy az izraeli erők még mindig készülnek, de egyértelművé is teszi, hogy ez egy potenciálisan hosszadalmas művelet lesz. A közlemény szerint a haderő azt követően, hogy visszaszerezte a Hamász által elfoglalt izraeli területek feletti ellenőrzést, kritikus pontra került

    – fogalmaz Bateman, aki szerint az átfogó művelethez óriási logisztikai feladatokat is el kell látni. 

    Az izraeli haderő közleménye szerint egy előretolt logisztikai központot kell létrehozniuk az ellátási folyamat racionalizálása érdekében, ez tenné lehetővé a csapatok  számára a hatékony utánpótlást.

    Ez azt is jelenti, hogy még mindig egy olyan rendszer felállításán dolgoznak, amely a fronton szolgáló erőket látná el, amikor az IDF bevonul Gázába.

  • A Hamász által a Gázai övezetből kilőtt rakéták után Izrael-szerte megszólaltak a légiriadó-szirénák, többek között Tel-Avivban, Risón Leciónban, Bnei Brakban, Holonban, Ramlában és számos más városban – közölte a The Times of Israel.

  • A Gázában működő ENSZ-segélyszervezet közölte, hogy a terület északi részén lévő óvóhelyei már nem biztonságosak, és ezt példátlannak nevezte – írja a BBC.

    Ez a háború nem lehet kivétel. A civilek és a polgári infrastruktúra védelmének, beleértve az ENSZ épületeit is, erre a konfliktusra is vonatkoznia kell

    – közölte az ENSZ helyi szervezete, hozzátéve, hogy a terhes nők, gyermekek, idősek és fogyatékkal élők nem tudnak elmenekülni a térségből. 

  • Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős vezetője azt mondta, hogy attól tart, a legrosszabb hátravan. Az elmúlt hét izraeli, gázai és ciszjordániai eseményeit az emberiség próbatételének nevezte. 

    Az emberiség kudarcot vallott 

    – fogalmazott Griffiths, hozzátéve, hogy a felek cselekedetei és retorikája elfogadhatatlan és rendkívül aggasztó. 

    Még a háborúknak is vannak szabályai, és ezeket a szabályokat mindenkor és minden félnek be kell tartania. Minden befolyásos országnak gyakorolnia kell, hogyan biztosítsa a háborús szabályok tiszteletben tartását, és kerülje el a további eszkalációt

    – tette hozzá.

  • Az izraeli hadsereg csapást mért a Hezbollah libanoni katonai infrastruktúrájára, az újabb, Izrael felé irányuló támadásokat követőn – írja a Haaretz.

  • A francia Eutelsat műholdszolgáltató lekapcsolta az Al Aqsa TV-t, közölte a Hamászhoz kötődő csatorna közleményben – írja az al-Dzsazíra.

    Ez a szólásszabadságnak és a nemzetközi törvényeknek a megsértése, amelyek garantálják a véleménynyilvánítás szabadságát és a jogot, hogy népünk hangját a világ felé közvetítsük

    – fogalmazott a csatorna.

  • Összefoglaljuk önöknek az elmúlt órák legfontosabb történéseit:

    • Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint a háború következő szakasza közeledik. A kormányfő meglátogatta a Be’eri és Kfar Azza kibucokat.
    • Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közlése szerint egy Libanon felől érkező tüzérségi támadás alkalmával egy terroristaegység akart beszivárogni Izraelbe, de támadást indítottak ellenük.
    • Lejárt a határidő, amit Izrael adott Észak-Gáza evakuálására. 
    • Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy összehangolt szárazföldi invázióra készülnek a Hamász terrorszervezet ellen, és behatolnak Gáza szívébe. A hadsereg a szárazföldi, légi és tengeri erőit is be fogja vetni. 
    • Gideon Szaár tárca nélküli izraeli miniszter azt mondta, hogy háborúban állnak Iránnal is, de először a Hamászt kell megsemmisíteniük.
  • Az IDF szóvívője szerint a Hamász-támadás óta legalább 279 katonát veszítettek, és több mint 126-ot raboltak el a terroristák.

    Legalább 279 katonát veszítettünk a Hamász múlt szombati meglepetésszerű támadása óta. 126-ot raboltak el

    – közölte Daniel Hagari, az IDF szóvivője.

  • Cahi Hanegbi, az izraeli Nemzetbiztonsági Tanács vezetője megerősítette, hogy mintegy 150-200 izraeli túszt tartanak fogva a Gázai övezetben. Hozzátette, hogy a kormány hét nappal az elfogásuk után még mindig nem ismeri valamennyiük személyazonosságát – írja a The Times of Israel.

    Hanegbi elmondta, hogy nem folynak aktív tárgyalások a Hamász által múlt szombaton elrabolt izraeliek kiszabadításáról, mondván, hogy jelenleg nincs mód tárgyalásokra.

    Izrael nem fog tárgyalásokat folytatni egy olyan ellenséggel, akinek megfogadtuk, hogy eltöröljük a föld színéről

    – tette hozzá. 

  • Gideon Szaár izraeli tárca nélküli miniszter egy friss interjúban azt mondta, hogy a háború végeztével a Gázai övezet kisebb lesz, és lennie kell egy olyan, biztonsági sávnak minősített területnek, ahová bárki belép, azt azonnal elfogják. 

    Szaár hozzátette, hogy Izrael háborúban áll Iránnal, és hogy az országnak először a Hamász katonai képességeit kell megsemmisítenie. 

    „Világossá kell tennünk mindenki számára, aki körülöttünk van, hogy aki háborút indít Izrael ellen, annak területet kell veszítenie” – fogalmazott.

  • Az izraeli hadsereg bejelentése szerint összehangolt szárazföldi manőverre kerül sor, és ehhez be kell hatolni Gáza szívébe – írja a Haaretz.

    A hadsereg megállapította, hogy az offenzívát övező operatív döntések még nem születtek meg, beleértve számos olyan megfontolást, amely a politikai vezetéssel folytatott megbeszélések során merült fel.

  • A BBC irodájának bejáratát vörös festékkel öntötték le, nyilvánvaló tiltakozásul az ellen, hogy a brit média nem volt hajlandó terrorszervezetnek nevezni a Hamászt.

    A BBC-t éles kritikák érték azért, mert nem használták a terrorista kifejezést a Hamász terrortámadásáról szóló tudósításokban.  

    A BBC szerint a semlegességre való törekvés részeként kerülik a kifejezést, annak ellenére, hogy a Hamász Nagy-Britanniában betiltott terrorszervezet. A brit törvények szerint akár 14 évig terjedő börtönbüntetéssel is sújthatók a szervezet tagjai – írja a The Times of Israel

  • Gáza legnagyobb kórházának vezetője azt állítja, hogy 35 ezer ember húzza meg magát a kórházban a várható izraeli szárazföldi hadművelet előtt – közölte az AFP.

    Az izraeli hadsereg friss bejelentése szerint összehangolt és nagyszabású szárazföldi hadműveletre készülnek. Nagy valószínűséggel a következő órákban megszállják a Gázai övezetet.

  • Cahi Hanegbi, Izrael nemzetbiztonsági tanácsadója Tel-Avivban újságíróknak azt mondta, hogy az izraeli kormány célja, hogy

    megsemmisítse a Hamász képességeit Gázában. 

    A csata után a Hamász szuverén uralma véget ér Gázában – tette hozzá Hanegbi. Elismerte, hogy a cél nagyszabású és ambiciózus – írja a The New York Times.

  • Az AFP hírügynökség szerint a Hamász vezetője friss megszólalásában nemet mondott a gázai kitelepítésekre. Azt mondta, hogy Ciszjordániát és Gázát sem fogják elhagyni a palesztinok.

    Úgy döntöttünk, hogy a földünkön maradunk

    – mondta Iszmail Hanije.

  • Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy a gázai hadjárat kiterjesztésére készülnek, szárazföldön, tengeren és levegőben is támadni fognak. 

    A támadási tervek széles körű végrehajtására készülünk, amelyek egyebek mellett integrált és összehangolt légi, tengeri és szárazföldi támadást foglalnak magukban

    – idézi a Haaretz az IDF közleményét.

    Az izraeli hadsereg zászlóaljai és katonái az egész országban készen állnak bevetésre, és felkészültek a készenlét növelésére, a háború következő szakaszaira, főleg egy jelentős szárazföldi hadműveletre

    – tette hozzá az IDF.

  • Az ENSZ helyi forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy több mint 700 gyermek halt meg Gázában, és további 2450 megsebesült múlt szombat óta.

    „A legfrissebb jelentések szerint legalább 2215 palesztin halt meg, köztük több mint 700 gyermek, és több mint 8714 ember sebesült meg, köztük több mint 2450 gyermek” – mondta a CNN-nek Sara Al Hattab, az UNICEF szóvivője, hozzátéve, hogy ez a szám folyamatosan emelkedik.

    A gyermekek megölésének véget kell vetni. A képek egyértelműek: szörnyű égési sérülésekkel, aknavető okozta sebekkel és elvesztett végtagokkal rendelkező gyermekekről. A kórházak pedig teljesen túlterheltek

    – mondta James Elder, az UNICEF másik szóvivője.

  • Az Európai Bizottság (EB) ma délután bejelentette, hogy megháromszorozza a Gázának szánt humanitárius segélyt. A lépésre azt követően került sor, hogy az Európai Uniót bírálatok érték a felső vezetés ellentmondásos üzenetei miatt. Ursula von der Leyen tárgyalt António Guterres ENSZ-főtitkárral.

    A bizottság azonnal 50 millió euróval emeli a Gázának szánt jelenlegi humanitárius segélykeretet. Ezzel a teljes összeg több mint 75 millió euróra emelkedik

    – írta von der Leyen az X-en (korábbi nevén Twitter), hozzátéve, hogy az EB folytatja a tárgyalásokat az ENSZ-szel és annak szervezeteivel annak érdekében, hogy a segély eljusson a Gázai övezet rászorulóihoz.

    A bizottság támogatja Izrael jogát, hogy a nemzetközi humanitárius jog teljes tiszteletben tartásával védekezzen a Hamász terroristái ellen. Keményen dolgozunk annak biztosításán, hogy a Gázai övezetben élő ártatlan civilek támogatást kapjanak

    – tette hozzá von der Leyen a közösségi oldalán.

  • Ali Hámenei, Irán legfelsőbb vezetője szerint az Izrael ellen végrehajtott Hamász-támadás a palesztinok győzelméhez vezet, illetve a folyamatban lévő háborút „az iszlám hatalmának egyik szimbólumának” nevezte.

    A jelenlegi események egy része az iszlám hihetetlen erejét jelzi Palesztinában, és ha Isten úgy akarja, a Palesztinában elkezdődött lépés tovább halad a továbbiakban, és a palesztinok teljes győzelméhez vezet

     – fogalmazott.

  • A BBC térképén látható vörös terület Gáza azon része, amelyből két, sárgával jelölt útvonalon próbálják evakuálni az embereket, miután Izrael felszólította a lakosságot, hogy hagyják el a területet.

    Sötétszürkével jelölték azokat a területeket, ahol menekülttáborok találhatóak, illetve világossal a különböző, rendkívül sűrűn lakott területeket. 

    A Rafah átkelőn keresztül Egyiptomba tudnának távozni a háború elől menekülő gázaiak, az átkelőt jelenleg százak elől zárták le. 

  • Olaf Scholz német kancellár szombaton ismét tárgyalt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel a kialakult helyzetről. A telefonbeszélgetésük alatt a két vezető egyetértett abban, hogy el kell kerülni a regionális konfliktus kirobbanását, különösen a Hezbollah beavatkozását a konfliktusba.

    A német kormány közleményében hozzátette: Scholz tájékoztatta Netanjahut az ezzel kapcsolatos legújabb diplomáciai erőfeszítésekről is.