új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Véget ért az Index szerdai élő hírfolyama az izraeli–palesztin konfliktus eseményeiről. A nap legfontosabb hírei a következők voltak:

    Köszönjük kitartó figyelmüket, tartsanak velünk csütörtökön is. Jó pihenést kívánunk!

  • Megvétózta az Egyesült Államok az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) benyújtott azon határozattervezetet, amely humanitárius tűzszünet elrendelésével biztosítaná a segélyszállítmányok eljutását a Gázai övezetbe – közölte az MTI.

    A szerdai szavazás során a benyújtott dokumentumot a BT tizenkét tagja támogatta, Oroszország és Nagy-Britannia tartózkodott, az Egyesült Államok pedig nemmel szavazott.

    A dokumentumban felszólítják Izraelt, hogy vonja vissza a gázai civilek és az ENSZ segélymunkásai számára kiadott parancsot, miszerint vonuljanak az övezet északi részéből a délibe, és elítélik a Hamász palesztin iszlamista szervezet terrortámadásait.

    Elítélik továbbá a civilek elleni erőszak és az ellenségeskedés minden formáját, az összes terrorcselekményt, és túszaik feltétel nélküli szabadon engedésére szólítják fel a Hamászt.

    Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövet a szerdai szavazás után közölte: Joe Biden amerikai elnök jelenleg a régióban folytat diplomáciai egyeztetéseket, amire jelen esetben hatalmas szükség van.

    Bírálatot fogalmazott meg a dokumentummal kapcsolatban, amiért az nem említi meg Izrael jogát az önvédelemhez.

  • A gázai lakosok erőszakos kitelepítése olyan vörös vonal, amelyet nem lehet átlépni – közölte a palesztin vezetés szerdán a ciszjordániai Rámalláhban tartott tanácskozás után kiadott nyilatkozatában – közölte a Hárec.

    A nyilatkozat szerint a palesztin vezetés a palesztinok Gázai övezetből való kitelepítésének gondolatát:

    olyan vörös vonalnak tekinti, amelynek átlépését nem engedjük meg, mint ahogyan a palesztinok jeruzsálemi vagy ciszjordániai otthonaikból való kitelepítését sem szabad megengedni.

  • A légierő pilótáival tartott megbeszélésen Herci Halevi, az IDF vezérkari főnöke kijelentette: „Harcolni fogunk, de a másik oldallal szemben mi emberek maradunk.”

    Halevi közlölte a pilótákkal, hogy a katonai hadjárat nem lesz rövid, de az IDF győzni fog – a The Times of Israel szerint.

  • Az IDF bejelentette, hogy megölt egy terroristaosztagot, amely aknavető gránátokat lőtt Libanonból Izraelbe. A közlemény szerint egy izraeli drón csapott le a csoportra – írja a Hárec.

    A hadsereg hozzátette, hogy az elmúlt egy órában több páncéltörő rakétát lőttek ki több izraeli városra, és az izraeli erők válaszul célba vették a tűz forrásait.

    Ami az Izrael északi részén életbe lépett riasztásokat illeti, az IDF közölte, hogy kilenc rakétakilövést azonosított, amelyek Libanonból haladtak át izraeli területre, és ezek közül négyet elfogtak.

  • Eli Cohen izraeli külügyminiszter egy szerdai rádióinterjúban utalt arra, hogy Izrael annektálhatja a Gázai övezet egy részét.

    Cohen a Times of Israel szerint így nyilatkozott:

    A háború végén nemcsak a Hamász nem lesz többé Gázában, hanem Gáza területe is csökkenni fog.

  • A jordániai rendőrség szerdán közölte, hogy több rendfenntartó rendőr megsérült az izraeli nagykövetség közelében randalírozó tüntetőkkel kitört összecsapásokban, akik ingatlanokat gyújtogattak – közölte a Hárec.

    A hatóságok korábban rohamrendőröket vetettek be, hogy szétoszlassák a több ezer tüntetőt, akik a súlyosan megerősített izraeli nagykövetséghez akartak vonulni, hogy tiltakozzanak Izrael Gáza elleni katonai támadása ellen.

  • Az Egyesült Államok 100 millió dollár (36,5 milliárd forint) értékű humanitárius segélyt nyújt a Gázai övezetben és Ciszjordániában élő palesztin népnek – közölte a Fehér Ház – írja a The Guardian.

    A segítséget „megbízható partnereken” keresztül nyújtják, beleértve az ENSZ ügynökségeket és nemzetközi nem kormányzati szervezeteket – áll a Fehér Ház közleményében.

    A támogatás több mint egymillió embernek nyújt majd segítséget tiszta vízzel, élelmiszerrel, higiéniai támogatással, orvosi ellátással és más alapvető szükségletekkel 

    – áll a közleményben.

     

  • A Hamász palesztin iszlamista szervezet libanoni képviselője a gázaiak melletti tüntetésekre kérte szerdán a világban élő muszlimokat, illetve arabokat.

    Oszama Hamdan bejrúti sajtótájékoztatóján arra kérte az így megszólított embereket, hogy most pénteken „tiltakozzanak a Gázában elkövetett mészárlások, háborús bűnök és népirtás ellen”, hozzátéve, hogy a tiltakozás vasárnap is folytatódhat.

    Az Izrael, az Egyesült Államok és az Európai Unió által is terrorszervezetnek tekintett Hamász korábban arra kérte az arab, illetve az iszlám országokat, hogy utasítsák ki az amerikai nagyköveteket, illetve fagyasszák be kapcsolataik folyamatban lévő normalizálását Izraellel.

    A Hamász annak hatására tette közzé nemzetközi felhívását, hogy szerdán az arab és a muszlim világ számos nagyvárosában, egyebek között Ammánban, Tuniszban, Bejrútban és Damaszkuszban is több ezer ember tiltakozott azon rakétatámadás miatt, amely egy gázai kórházat ért, és amelyben 471 ember vesztette életét – emlékeztetett az MTI.

    A Hamász Izraelt tette felelőssé a támadásért. Izrael cáfolta érintettségét, és a Hamásszal szövetséges Iszlám Dzsihád nevű szervezetnek tulajdonította a kórház eltalálását egy elvtévedt rakétával. Az Iszlám Dzsihád viszont „hazugságnak” nevezte az izraeli magyarázatot.

  • Az Egyesült Államok és Izrael Argentínában található nagykövetségét evakuálták, miután két bombariadó fenyegetést kaptak – jelentette a helyi média.

    Bombaelhárítókat vezényeltek a helyszínre. A hatóságok közölték, hogy az egyik nagykövetség első átvizsgálása negatív eredményt hozott – közölte a The Guardian.

  • Az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője megerősítette, hogy nem Izrael bombázta le a Gázavárosban lévő al-Ahli Kórházat, ami több száz ember halálát okozta – írja a Hárec.

    Miközben folytatjuk az információgyűjtést, jelenlegi értékelésünk a felülnézeti képek, lehallgatások és nyílt forrásból származó információk elemzése alapján az, hogy Izrael nem felelős a gázai kórházban tegnap történt robbanásért

    – Adrienne Watson, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője.

  • Szaúd-Arábia libanoni nagykövetsége felszólította állampolgárait, hogy hagyják el az országot – írja az Alarabija News.

    Szaúd-Arábia libanoni nagykövetsége közölte, hogy szorosan követi a dél-libanoni fejleményeket, és „felszólítja minden állampolgárát, hogy tartsa be az utazási tilalmat, és haladéktalanul hagyják el a libanoni területet a Libanonban tartózkodók”.

    A Hamász Izrael elleni támadásait követően határokon átívelő tűzharcokra került sor, miután a Libanonon belüli palesztin csoportok rakétatámadásai izraeli megtorlást eredményeztek a Hezbollah célpontjai ellen. A Hezbollah pedig emiatt ugyancsak megtorlásba kezdett.

  • A libanoni Hezbollah terrorcsoport magára vállalta a felelősséget több izraeli katonai állás megtámadásáért az északi határon – írja a The Times of Israel.

    A Hezbollah közleményében azt állítja, hogy három objektumot támadott páncéltörő irányított rakétákkal és lövésekkel.

    Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szerint tüzérségi tűzzel válaszolt a támadásra. Az IDF katonái között nem jelentettek áldozatokat.

  • Az Egyesült Államok újabb szankciókat bocsát ki kilenc, a Hamászhoz kötődő személy és egy szervezet ellen – írja a Hárec.

    A Biden-kormányzat új szankciókat bocsátott ki kilenc, a Hamászhoz kötődő személy és egy szervezet ellen – közölte az amerikai pénzügyminisztérium.

    A szankciókat a Külföldi Eszközök Ellenőrzési Hivatalának különlegesen kijelölt személyek listája alapján hozták meg.

    Közben Irán arra kéri a muszlim országokat, hogy szankcionálják Izraelt. Hoszein Amirabdollahian iráni külügyminiszter az Iszlám Országok Szervezete (OIC) rendkívüli ülésén azt javasolta, hogy a tagállamok olajembargót és egyéb szankciókat vezessenek be Izrael ellen.

  • Olaf Scholz német kancellár repülőgépét kedd este rakétatámadások miatt evakuálni kellett az izraeli Ben Gurion repülőtéren – írja a Politico

    A közösségi médiában közzétett képek és videók azt mutatják, hogy a német államfővel utazó segédeknek és újságíróknak sietve kellett elhagyniuk a gépet, és a kifutópályán le kellett feküdniük, majd fedezékbe vonulniuk.

    Scholzot közben a jelentések szerint egy óvóhelyre kísérték a repülőtéren. A riasztás visszavonása után a kancellár Kairóba repült.

  • Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője szerint a hadsereg dél-libanoni célpontokra tüzelt, miután a határon lévő egyik állását lőtték.

    Közben már tizenkét palesztin halt meg egy izraeli légitámadásban, amely egy házat vett célba a Gázai övezet déli részén fekvő Khan Júniszban – írja az al-Dzsazíra.

  • A gázai egészségügyi minisztérium szerint összesen 3478 palesztin halt meg az izraeli légitámadásokban, míg további 12 000 ember megsebesült – közölte az al-Dzsazíra.

    A minisztérium közölte továbbá, hogy a Gázavárosban lévő al-Ahli kórházban kedden történt robbanásban 471 ember vesztette életét – tette hozzá a Hárec.

  • Németországban is rendbontásra került sor az éjjel az előző esti incidens miatt, amelyben több száz palesztin meghalhatott. Minderről itt írtunk részletesen.

  • Szerdán általános sztrájkot hirdettek Ciszjordániában a kedd este, egy gázai kórház ellen történt csapás miatt – írja a The Times of Israel a Wafa című helyi lap alapján. 

    A portál szerint a sztrájkot a nacionalista-iszlamista politikai erők hirdették meg Ciszjordánia északi részén, de végül az egész területen életbe lépett. A sztrájk az üzletekre, bankokra és egyetemekre is kiterjed.

    Kedd éjjel Ciszjordániában is tüntetéseket tartottak. A demonstrálók Mahmud Abbász palesztin elnök távozását követelték – aki szerintük tétlenül nézi Izrael palesztinok elleni akcióit –, és összecsaptak a helyi biztonsági erőkkel is.

  • Mozgalmasan alakult a szerdai nap első fele, miután

  • Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök „nagyon megindítónak” nevezte azt, hogy Joe Biden amerikai elnök az országába látogatott.

    Mint mondta, ez az első alkalom, hogy az amerikai elnök háború idején az országba látogat. Felidézte a Hamász által elkövetett szörnyűségeket, és hozzátette, hogy népességarányosan Izrael hússzor annyi lakost veszített a támadásban, mint az Egyesült Államok a szeptember 11-i terrortámadás idején.

    Ahogy a civilizált világ összeállt a nácik és az ISIS legyőzése érdekében, úgy kell összeállnia a Hamász legyőzése érdekében is

    – szögezte le a kormányfő a The Times of Israel szerint a Bidennel tartott találkozóján.

  • Az Egyesült Államok elnöke – aki szerda délelőtt Izraelbe érkezett – Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel találkozva beszélt a gázai Al-Ahli kórházat ért csapásról.

    Nemrég írtunk arról, hogy egy sajtóértesülés szerint az Egyesült Államok elfogadta Izrael álláspontját a kérdésben. Joe Biden most egy nyilatkozattal megerősítette ezt.

    Nagyon elszomorít és feldühít a gázai kórháznál tegnap történt robbanás. És annak alapján, amit láttam, úgy fest, hogy a másik csapat [értsd: az Iszlám Dzsihád – a szerk.] a felelős érte, nem ti

    mondta Biden Netanjahunak.

    Az amerikai elnök azt is megjegyezte, hogy sokan még mindig bizonytalanok azzal kapcsolatban, hogy ki a felelős a támadásért. Beszélt arról is, hogy látogatásával szeretne kiállni Izrael mellett, és azt akarja, hogy a világ tudja, hol áll az Egyesült Államok a konfliktusban.

    Olyan gonoszságokat és atrocitásokat követtek el, amelyekhez képest még az ISIS [az Iszlám Állam] is egész racionálisnak tűnhet

    – mondta, hozzátéve: együttéreznek az izraeliekkel, és garantálni fogják, hogy Izraelnek mindene meglegyen az önvédelemhez. Végül azt is megjegyezte, hogy a Hamász nem egyenlő a palesztin néppel, és csak szenvedést hozott rájuk.

  • Az Egyesült Államok elfogadta Izrael hivatalos álláspontját, amely szerint az Iszlám Dzsihád terrorszervezet meghibásodott rakétája csapódott be a gázai Al-Ahli kórházban kedd este – írja a The Times of Israel az Ynet nevű izraeli hírportál értesülése alapján.

    Az Ynetnek izraeli és amerikai tisztviselők is megerősítették ezt. Előzőleg a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának egy nyilatkozata még arra utalt, hogy az amerikaiak szerint is Izrael lehet a felelős a csapásért.

  • Negatív figyelőlistára vette Izrael államadós-kötelezettségeinek osztályzatait kedden a Fitch Ratings, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet Izrael elleni támadása nyomán megnövekedtek a konfliktus kiszélesedésének kockázatai.

    A nemzetközi hitelminősítő kedd este Londonban bejelentett lépése a devizában és helyi valutában fennálló hosszú futamú szuverén izraeli adósságállomány A plusz, illetve a rövid távú kötelezettségek F1 plusz besorolására vonatkozik.

    Ezek elsőrendű, befektetési ajánlású osztályzatok, ám a Fitch gyakorlatában a negatív figyelőlista a negatív osztályzati kilátásnál számottevően erőteljesebb jelzés a leminősítés valószínűségére.

    Indoklásában a hitelminősítő kiemelte: megítélése szerint jelentősen megnőtt annak a kockázata, hogy más, Izraellel szintén ellenséges államok és szervezetek – köztük Irán és a vele szövetséges libanoni síita Hezbollah – is a konfliktus részeseivé válnak.

    A Fitch Ratings hangsúlyozta: jóllehet az ilyen nagymértékű eszkaláció nem tartozik alapeseti előrejelzési forgatókönyvei közé, de ha mégis bekövetkezik, ez az izraeli katonai kiadások emelkedésével, infrastrukturális létesítmények megsemmisülésével, valamint a fogyasztói és a befektetői hangulat tartós változásával járna, és így az izraeli adósságmutatók komoly romlását okozná.

    Izrael azonban dinamikus, magas hozzáadott értéket előállító gazdaság, amely hagyományosan ellenállóképes a regionális konfliktusokkal szemben, felkészült a katonai konfrontációkra, költségvetési, külső fizetési és készpénztartalék-mérőszámai szilárdak, így ha a konfliktus viszonylag rövid lesz, és jórészt a Gázai övezet területére korlátozódik, akkor valószínűtlen, hogy hatással lenne Izrael államadós-osztályzataira – áll a Fitch Ratings elemzésében.

    A Fitch elemzői hangsúlyozzák: a konfliktus eszkalációjáért Irán és a Hezbollah is nagy árat fizetne, ahogy erre az Egyesült Államok és Izrael részéről elhangzott figyelmeztetések is utaltak.

  • Négy izraeli katona megsérült abban a csapásban, amelyet a libanoni Hezbollah indított Izrael ellen szerdán kora reggel – közölte az izraeli hadsereg (IDF).

    Állításuk szerint a fegyveres szervezet tankelhárító rakétákat lőtt ki ellenük. Időközben a Hezbollah is magára vállalta az akciót, és a The Times of Israel szerint ez már legalább a hetedik rakétatámadásuk lehetett az utóbbi 24 órában.

  • Az Egyesült Államok elnökének gépe landolt Tel-Avivban, a Ben Gurion reptéren. A Reuters videót is közölt erről.

    A reptéren rögtön találkozott is Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel.

    Előzőleg írtunk arról, hogy mire lehet számítani az amerikai elnök látogatásával kapcsolatban. 

  • Az izraeli hadsereg (IDF) közzétett egy hangfelvételt, amelyen a Hamász két tisztviselője beszél egymással arról, hogy az Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezet rakétája csapódott be kedd esti a Gázai övezetben található Al-Ahli kórházba.

    Mint írtuk, a csapásnak a helyi hatóságok szerint több száz halottja lehet. A Hamász szerint izraeli légicsapás végzett velük, míg Izrael azt állította, hogy az Iszlám Dzsihád sikertelenül elindított rakétája csapódott be.

    Az izraeli hadsereg most közzétett egy lehallgatott hívást, amelyen állításuk szerint a Hamász két tisztviselője beszél erről.

    Ez az első alkalom, hogy egy rakétával ilyen meghibásodás történik. És ezért mondjuk azt, hogy a Palesztinai Iszlám Dzsihád állhat mögötte.

    Az egyik tisztviselő azt is hozzáteszi a felvételen: a repeszekből is arra következtethetnek, hogy a saját rakétájuk lehetett, nem az izraelieké. Majd az is elhangzik, hogy a rakétát a kórház melletti temetőből lőhették ki.

    Mindeközben a The Times of Israel szerint Daniel Hagari ellentengernagy azt is szóvá tette, hogy a nemzetközi sajtó elfogadta a Hamász több száz áldozatról szóló adatközlését, holott szerinte az túl hamar jelent meg a robbanás után, ennyi idő alatt „lehetetlen” lett volna felmérni az áldozatok számát. 

    A hangfelvétel hitelességét egyelőre nem lehet megerősíteni (ahogy a Hamász által közölt veszteségi adatokat sem).

  • Az izraeli hadsereg szerda reggel közölte: létrehoznak egy humanitárius, biztonsági zónát a Gázai övezet déli részén, ahol a lakosok hozzájuthatnak az övezetbe érkező segélyszállítmányokhoz. 

    A The Times of Israel szerint Izrael több napig tárgyalt erről Egyiptommal és az Egyesült Államokkal. A zónát Al-Mawaszi térségében hozzák létre, egy térképen ki is jelölték a helyszínt. 

    A hadsereg arra kérte a palesztinokat, hogy ebben a zónában gyűljenek össze. Ezen kívül megismételték azt a korábbi felszólítást, miszerint mindenkinek muszáj elhagynia a Gázai övezet északi részét, mivel ott fokozódni fognak a csapások.

  • Az al-Dzsazíra pánarab televízió közölt egy videót még az éjjel, amelyen állítólag a gázai kórház elleni, több száz halálos áldozatot követelő csapás látható – írja a Jerusalem Post.

    A felvételen egy rakéta becsapódása látszik. Jair Lapid, Izrael volt miniszterelnöke ezzel kapcsolatban azt állította: 

    Ma este 19 óra körül az al-Dzsazírán élőben mutattak meg egy sikertelen rakétaindítást. A rakétát Gázában indították el és ott is landolt, robbanást okozva. Nemcsak a mi gyermekeinket ölik, hanem a sajátjaikat is. 

    Az izraeli hadsereg (IDF) szerint több forrásból is arról értesült, hogy az Iszlám Dzsihád a felelős az akcióért. Állításuk szerint egy hangfelvétel is a birtokukba került ezzel kapcsolatban.

    Az egész világnak tudnia kell: a gázai barbár terroristák támadták meg a gázai kórházat, nem az IDF

    – írta Benjamin Netanjahu miniszterelnök.

  • Az izraeli hadsereg (IDF) közzétett egy drónfelvételt a gázai kórház elleni csapással kapcsolatban.

    A videón állítólag a kórház parkolója látható. Állításuk szerint

    azt, hogy nem légicsapás történt, az bizonyítja, hogy nem látható kráter a felvételen.

    Ehelyett az látszik, hogy tűz ütött ki a parkolóban és az épületek tetőzetében repeszek okoztak károkat – közölték.