2024. július 1. 18:00
Franciaország
Belgium
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00
Portugália
Szlovénia
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Munkács után zsúfolásig telt Ungvár egyik tere is a kárpátaljai dandár elesett katonáinak emlékére – számolt be a Kárpáti Igaz Szó.

    A lap szerint a Színház téren este 18:30-tól gyászmisét celebráltak az áldozatok emlékére, ahová hétfő délután folyamatosan érkeztek az emberek, hogy gyertyát gyújtassanak a katonák emlékére, estére teljesen megtelt a tér.

    Mint megírtuk, vasárnap súlyos csapás érte a magyarokkal is feltöltött kárpátaljai dandárt egy kitüntetési ceremónia közben. A történtek miatt Kárpátalján háromnapos gyászt hirdettek.

    A feltételezett halottakról azóta fotók és videók is terjednek a közösségi médiában, de megerősített veszteséglista még nem látott napvilágot. Az utolsó hivatalos közlésben 28 halottról számoltak be. 

  • Magyarország területére 2023. november 6-án 0 óra és 24 óra között az ukrán–magyar határszakaszon 4544 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 3652 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 45 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

    Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében – közölte az MTI-vel az Országos Rendőr-főkapitányság.

  • Egy, a Kyiv Post által megszerzett videón látható, ahogy állítólag az ukrán különleges erők a szudáni Wagner-harcosokat támadják.

    A felvételen az állítások szerint ukrán ügynökök láthatóak, amint az afrikai város utcáin lopakodnak, és közelről, RPG-kkel támadják a Wagner-harcosokat.

    A videót a Kyiv Post tette közzé az X-en, de megerősíteni nem tudták, hogy valóban az ukrán különleges műveleti erők hajtották-e végre ezt az akciót. 

  • A növekvő kereslet miatt, amelyet részben a katonai kiadások nagymértékű növekedése és a zsugorodó munkaerőpiac folyamatos nyomása okoz, az orosz gazdaságot „valószínűleg a túlmelegedés veszélye fenyegeti” – írta az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma november 6-án.

    Ez nagy valószínűséggel biztosítja, hogy az oroszországi infláció a 4 százalékos célszint felett marad, ami valószínűleg erodálja a reálértéken számított kormányzati kiadásokat, különösen az olyan területeken, mint a szociális ellátás, ahol az infláció alatt emelkednek a kiadások – írta a minisztérium a brit katonai hírszerzés jelentése alapján. 

    A minisztérium szerint az oroszországi infláció az augusztusi 5,3 százalékról a következő hónapban 6 százalékra emelkedett, amit a fogyasztói árak emelkedése, különösen az élelmiszerek és az üzemanyagok árának növekedése okozott.

    Erre válaszul az orosz központi bank 2 százalékkal emelte az alapkamatot, amely tavaly május óta a legmagasabb, 15 százalékos új alapkamatlábat jelentette – írja a Kyiv Independent.

    Ez nagy valószínűséggel növelni fogja az orosz fogyasztók hitelfelvételi költségeit és hatással lesz a kormány adósságszolgálati költségeire – állapította meg a brit védelmi minisztérium.

  • Felelőtlenség az ukrán társadalomba kiszivárogtatott információ a választásokról az Oroszországgal vívott teljes körű háború alatt. Erről az RBC hírportál számolt be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök esti beszédére hivatkozva.

    Az államfő megjegyezte, hogy most nincs itt az ideje a nagy ünnepségeknek vagy más merész dolgoknak a hátországban, amelyek elfogadhatatlanok háborús körülmények között, és amikor a katonaság teljesen más érzelmekkel él.

    Mindannyian megértjük, hogy most, háborús időkben, amikor sok a kihívás, teljesen felelőtlen dolog – valahogy... könnyelműen és játékosan a társadalomba dobni a választások témáját... El kell döntenünk, hogy most van a védekezés, a harc ideje, amelytől az állam és a nép sorsa függ [...] Úgy gondolom, hogy most nem a választások ideje van itt

    – tette hozzá Zelenszkij.

    Az elnök megjegyezte, hogy ha szükség van arra, hogy „véget vessenek” ennek vagy annak a politikai vitának, és csak egységben folytassák a munkát, akkor az állam rendelkezik a megfelelő struktúrákkal, amelyek minden szükséges választ meg tudnak adni a társadalomnak.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index mai élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb eseményei a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!