2024. június 29. 18:00
Svájc
Olaszország
Olympiastadion Nyolcaddöntő
2024. június 29. 21:00
Németország
Dánia
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Izrael egy fontos célpontot semmisíthetett meg

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Fehér Ház közölte: Joe Biden elnök nem ért egyet azzal az izraeli tervvel, amelynek értelmében huzamosabb ideig megszállnák a Gázai övezetet.

    The Guardian szerint a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője, John Kirby emlékeztetett arra, hogy Benjamin Netanjahu elnök kedden azt mondta az ABC Newsnak: Izraelnek „határozatlan időre” felelősséget kell vállalnia biztonsági szempontból az övezetért – vagyis megszállhatná azt az izraeli állam biztonságpolitikai érdekeire hivatkozva.

    Gáza izraeli erők által történő újbóli megszállása nem a helyes döntés

    – mondta erről Kirby, majd azt is hozzátette: Izrael és az Egyesült Államok szövetségesek ugyan, de nem értenek egyet minden egyes kérdésben.

  • Szaúd-Arábia három különböző csúcstalálkozót tart az arab, az afrikai, valamint a muszlim nemzetekkel a gázai konfliktussal kapcsolatban – írja a The Times of Israel a szaúdi befektetési miniszter közlésére hivatkozva.

    A miniszter, Khalid al-Falih azt mondta: a konferenciák célja az lesz, hogy előremozdítsák a békés megoldást Gázában.

  • Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök az éjjel beszédet mondott, és közölte: mélyebbre hatoltak Gázába, mint azt a Hamász „valaha is képzelte volna” – írta a The Times of Israel.

    Mint mondta, akkora erőket vetnek be, amekkorákat a Hamász még sosem látott, és minden nap, minden órában növelik a nyomást a terrorszervezeten. Hangsúlyozta, hogy több ezer terroristát öltek meg a harcok kezdete óta. 

    Netanjahu azt is közölte, hogy 

    addig nem egyeznek bele semmilyen tűzszünetbe, amíg a Hamász el nem engedi a túszait.

    (Nemrég Joe Biden amerikai elnök beszélt arról, hogy humanitárius tűzszünetre kérte az izraeli kormányfőt.) 

    Netanjahu végül figyelmeztette a libanoni Hezbollahot is arra, hogy maradjanak ki a háborúból, és ne kövessék el „életük legnagyobb hibáját” azzal, hogy megtámadják Izraelt. 

    Gázaváros szívében járnak

    A kormányfő után Joáv Gallant védelmi miniszter is beszélt, aki elmondta: az izraeli hadsereg „egyre szorosabb hurkot” fon a Hamász nyaka körül Gázavárosban, és már behatoltak „a város szívébe” is.  

      

  • Joe Biden amerikai elnök újságírókkal közölte egy sajtótájákoztatón, hogy valóban egy gázai humanitárius tűzszünetet kért Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöktől – írja a The Times of Israel.

    A két vezető kedden telefonon egyeztetett, és Biden szerint ekkor hangzott el a kérés. Az már nem derült ki a közléséből, hogy mit válaszolt erre a felvetésre Netanjahu. 

  • Az izraeli hadsereg (IDF) közölte, hogy Jakov Ozeri őrmester meghalt a Gázai övezetben a Hamász terroristái ellen zajló harcokban.

    Közlésük szerint a 28 éves Ozeri a 401. páncélozott dandár katonája volt, és Kfar Shamajból származott, Izrael északi részéről. Ő már a 31. katona, aki a Gázai övezetben meghalt október 7. óta. 

  • Egy, a Gázai övezet közelében lévő kibucban megszólaltak a rakétacsapás veszélyére figyelmeztető szirénák hajnalban.

    A The Times of Izrael szerint Kissufim kibucban adták ki a vészjelzést. Csapásról egyelőre nem érkezett hír.

  • Az izraeli hadsereg (IDF) harcosai a Nahal dandárból azonosították a mecsetben rejtőzködő Hamász egyik csapatát és a légierő segítségével likvidálták őket – írja az Izraeli Légierő X-oldalán.

    Ezen kívül a Hamász erői több pontról, köztük a közelben lévő kórházból is tankelhárító rakétákat lőttek ki az IDF csapatára. Az Izraeli Védelmi Erőket egy harci helikopter fedezte, amely végzett a Hamász embereivel.

  • Az Egyesült Államok nem akarja, hogy a gázai konfliktus eszkalálódjon és Libanonra is kiterjedjen – jelentette ki az amerikai elnök közel-keleti megbízottja kedden Bejrútban, ahol a gázai konfliktus miatt Libanon és Izrael között újjáéledt feszült helyzetről tárgyalt a kormányfővel és a parlament elnökével.

    Amos Hochstein – aki Joe Biden amerikai elnök főtanácsadója is egyben – azután tett váratlan látogatást a libanoni fővárosban, hogy vasárnap egy izraeli dróntámadásban életét vesztette négy civil: egy libanoni nő és három gyermek.

    Az amerikai küldött, Nabih Berri házelnökkel való találkozóját követően elmondta: tárgyalópartnerével egyetértettek abban, hogy a nyugalom helyreállítása rendkívül fontos Libanon déli határa mentén, ahol a Hamász Izrael elleni, október 7-i támadását követően rendszeres tűzpárbaj zajlik a palesztin terrorszervezet libanoni szövetségese, az Irán támogatta síita Hezbollah és az izraeli hadsereg között.

    A határ menti összecsapások azóta fokozódtak, hogy Izrael szárazföldi inváziót indított a Gázai övezetben a Hamász ellen.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Ezzel a poszttal indul az Index szerdai élő hírfolyama az izraeli eseményekről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!