új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Összesen 4249 fő lépett be Magyarország területére az ukrán–magyar határszakaszon 2023. december 10-én. A román–magyar határszakaszon belépők közül 5174 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte az MTI-vel az Országos Rendőr-főkapitányság.

    A beléptetettek közül a rendőrség 58 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

    Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Tanács ülése előtti telefonbeszélgetésükkor megállapodtak a főbb álláspontokról – közölte az Ukrajinszka Pravda.

    Folyamatosan tartom a kapcsolatot az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel. Az Európai Tanács ülése előtt egyeztettük álláspontjainkat. Köszönöm, hogy nagyra értékeli az Európai Bizottság valamennyi ajánlásának teljesítésével kapcsolatos munkánkat. Reméljük, hogy pozitív döntés születik az 50 milliárd euró elosztásáról és az Ukrajna EU-csatlakozásáról szóló tárgyalások megkezdéséről

    – fogalmazott Zelenszkij a Telegram-csatornáján.

    Zelenszkij megjegyezte, hogy Európának határozottan meg kell védenie értékeit és egységét.

    Tudom, hogy ebben számíthatunk az elnök támogatására

    – tette hozzá.

  • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint Oroszország sokkal erősebb lett, mint a háború kezdete előtt – írja a TASZSZ

    A külügyminiszter szerint az Egyesült Államok háborút folytat az oroszok ellen, amelynek az eredménye már most látszik, de később még inkább szembetűnő lesz Oroszország ereje.

    Napóleon a 19. század elején szinte egész Európán keresztülment, hogy megtámadja Oroszországot. Mi legyőztük őt, és erősebbek lettünk az agresszió után. A múlt század közepén Adolf Hitler ugyanezt tette, a legtöbb európai országot maga alá rendelte, hogy leigázza Oroszországot. Őt is legyőztük, és erősebbek lettünk a háború után” – utalt a NATO bővítésére Lavrov.

  • Százak vonultak fel ukrajnai nagyvárosok utcáin vasárnap, szolidaritásból az orosz hadifogságba került ukrán katonákkal.

    A „Ne légy veszteg! A rabság öl” jelszóval meghirdetett megmozdulást családtagok, hadifogságból szabadult és aktív szolgálatban lévő katonák, valamint nemzetközi szervezetek munkatársai szervezték meg az ukrán sajtó beszámolója szerint.

    Natalja Szarickaja, az Acélos nők nevű jogvédő szervezet vezetője, aki a kijevi Majdan téren megrendezett akciót szervezte meg, a hadifoglyok sorsa iránti közömbösséget nehezményezte. Azt mondta, a családtagok és barátok minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy a hatóságok és a társadalom figyelmét „a védelmezők visszatérésére tereljék”, ez azonban nem járt a kívánt eredménnyel.

    A fővárosi megmozdulás egyes résztvevői arra panaszkodtak, hogy a háború kezdete óta nem tudtak kapcsolatba lépni orosz hadifogságba került szeretteikkel.

    Kijev és Moszkva ugyan több fogolycserét is végrehajtott már a háború kezdete óta, de ezek az intézkedések az utóbbi hónapokban ritkábbakká váltak. A két oldalon fogva tartottak pontos száma nem ismert – írta a dpa hírügynökség.

  • Beiktatták hivatalába vasárnap Javier Milei jobboldali argentin elnököt. A Buenos Aires-i törvényhozásban megrendezett ünnepségen Alberto Fernández leköszönő államfő feltette utódjára az elnöki vállszalagot.

    A ceremónián részt vett mások mellett Orbán Viktor magyar miniszterelnök, VI. Fülöp spanyol király, Gabriel Boric chilei, Luis Lacalle Pou uruguayi, Santiago Pena paraguayi és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

    A beiktatási ünnepségen készült fényképeken és televíziós felvételeken látszott, hogy Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij találkoztak, és néhány szót is váltottak egymással.

    Ezzel kapcsolatban az MTI kérdésére Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke elmondta: Ukrajna EU-csatlakozása ügyében a magyar kormányfő jelezte az ukrán elnöknek: az Európai Unió tagállamai folyamatosan tárgyalnak a kérdésről.

  • December 11-én hétfőn, hajnali 4 órakor robbanások sora rázta meg Ukrajna fővárosát, Kijevet, ami után légiriadót jelentettek a hatóságok – számolt be az Unian ukrán hírügynökség.

    Mint írják, az orosz erők célpontjainak lelövése közben törmelék hullott le Kijev Darnitszkij és Goloseevszkij nevű kerületeiben.

    Előbbiben ráadásul lakóépületek is megrongálódtak, miután betörtek az ablaküvegek. Szergej Popko, a kijevi városi katonai közigazgatás vezetője arról is beszámolt, hogy a törött üvegek miatt egy gyermek, valamint két felnőtt is megsérült.

  • Indul az Index hétfői élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!