új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • „Az ukrán konfliktusban érintettek közül egyedül Vlagyimir Putyin orosz elnök akar békét” – mondta Olekszij Aresztovics, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök volt tanácsadója.

    Most egy teljesen hátborzongatóan cikázó gondolatot mondok. A történetben érintett három szereplő (Oroszország, Egyesült Államok, Ukrajna) közül csak Putyin akar békét

    – jelentette ki.

    A kijelentésről szóló videót a Pul N3 nevű Telegram-csatorna tette közzé.

  • Február 13-án, kedd éjjel az orosz erők a donyecki régióban található Selydove várost ágyúzták, egy lerombolt ház romjai alatt jelenleg is embereket keresnek – írja az Unian.

    Vadim Filaskin, a donyecki regionális katonai közigazgatás vezetője ezt a Telegram-csatornáján jelentette be. A támadás beszámolója szerint 23 óra 30 perc körül történt, a támadók eltaláltak egy ötemeletes épületet. Az ágyúzás következtében az egyik lépcsőházban 12 lakás teljesen megsemmisült.

    A sebesültek között van két, 2007-ben és 2016-ban született gyermek, ők minden szükséges orvosi ellátásban részesülnek. Egy sérültet sikerült kimenteni, és további négy embert keresnek még a romok alatt. A mentőakció jelenleg is folyamatban van.

    Hajnalban az OVA újabb ágyúzást jelentett a városban – 1 óra körül az orosz erők megrongálták az egyik kórház épületét. Egy ember megsérült, a romok alatt hárman lehetnek, köztük egy gyerek is. A mentők 60 négyzetméteres területen végeznek kutatást és tűzoltást.

  • Joe Biden amerikai elnök azonnali szavazásra szólította fel a szövetségi törvényhozás alsóházát, a képviselőházat kedden, miután a szenátus kora reggel elfogadta az ukrajnai és izraeli támogatásról is rendelkező 95 milliárd dolláros törvénycsomagot.

    Az elnök a Fehér Házban tett nyilatkozatában Mike Johnsonhoz, a képviselőház republikánus elnökéhez címezve szavait azt követelte, hogy terjessze szavazásra a jogszabályt, amely – mint vélekedett – megkapná a szavazatok többségét.

    A szenátusban kedd reggel 70 igen és 29 nem szavazat ellenében fogadták el a 95 milliárd dollárról szóló jogszabályt, az összegből 60 milliárd Ukrajna, 14 milliárd Izrael, 9 milliárd dollár a gázai palesztinok segélyezésére, valamint 8 milliárd a csendes-óceáni térségnek, a többi között Tajvannak jutna.

    Joe Biden szerint a törvény a sürgős támogatást biztosítja Ukrajna számára, és világos üzenetet küld az ukrán nép, valamint az Egyesült Államok szövetségesei felé. Hozzátette, hogy a törvény elfogadása egyben a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szembeni kiállást is jelenti.

  • Rusztem Umerov, Ukrajna védelmi minisztere bemutatta Olekszandr Szirszkijt, az Ukrán Fegyveres Erők új főparancsnokát az európai szövetségesek legfőbb parancsnokának, Christopher Cavalli tábornoknak és az ukrajnai biztonsági segélycsoport parancsnokának, Antonio Aguto altábornagynak.

    Umerov szerint „világos és tartalmas beszélgetést” folytattak.

    Megvitattuk a 2024-re vonatkozó katonai terveinket. A védelmi főnök bejelentette a prioritásokat. Ezek közé tartozik a fegyveres erők struktúrájának optimalizálása, katonáink kiképzésének minőségének javítása, a meglévő dandárok létszámának növelése és újak létrehozása, valamint a rendszeres fegyver- és felszerelési igények kielégítése

    – nyilatkozta a miniszter.

    A telefonbeszélgetéskor a felek külön tárgyaltak az elektronikus hadviselési eszközök folyamatos növeléséről az ellenséges drónok által jelentett fenyegetés elhárítása érdekében – adta hírül az Ukrajinszka Pravda.

  • „A lőszerek gyártásában is hatalmas előrelépést értünk el. Tavaly 42-szeresére növeltük az aknavető lövedékek és 2,5-szeresére a tüzérségi lövedékek gyártását. Új növekedési csúcsra 2024-ben számítunk” – mondta Shmihal.

    Emellett a miniszterelnök szerint algoritmusokat hoztak létre a termékek fejlesztésére és üzembe helyezésére, ami még több ukrán gyártót vonz a védelmi megrendelések teljesítésére – írja az Epravda.

  • „Ha az Egyesült Államok a közeljövőben nem juttat pénzt Ukrajnának, nem zárható ki egy katonai puccs” – erről beszélt Vaszilj Vakarov kárpátaljai születésű, nyíltan oroszbarát politikai elemző.

    Volodimir Zelenszkij hallgat az orosz csapatok által az ukrán fegyveres erők szelidovói kiképzőtáborára mért csapásról, miközben a nap fő eseményének az amerikai szenátusban tartott középszerű szavazást nyilvánította

    – mondta Vakarov az orosz Szputnyik rádióban. Megmagyarázta, hogy Zelenszkij miért tulajdonít ekkora jelentőséget egy szándékosan elbukott szenátusi tervezetnek.

    Tisztában vagyunk vele, ha nincs pénz, az Zelenszkij számára a politikai halál, ezért ez a legnagyobb hír számára. Ez valamiféle őrület… Ukrajnában senki sem érti: mi van, ha nincs támogatás, vagy minimálisra csökken – mi lesz ezután, mi a B lehetőség? Az én véleményem: Ukrajnában a B opció a hatalomváltás. Ez valószínűleg idén május 20–25. körül következik be

    – magyarázta meglátásait az ukrán ügyvéd az eadaily.com szerint, aki nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy ez katonai puccs formájában valósul meg.

  • Indul az Index szerdai élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ma is!