Vlagyimir Putyin megszólalt a moszkvai terrortámadásról, Ukrajnát okolta

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index hétfői hírösszefoglalója

Index
2024.03.25. 08:45
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A harkivi terület bevezette és kiigazítja az óránkénti áramkimaradások ütemezését – közölte Oleg Szinyehubov, a regionális állami villamosenergia-igazgatóság vezetője.

    Van egy óránkénti áramkimaradások ütemterve Harkiv és a régió települései számára: Merefjanszkaja, Ljubotinszkaja, Zmijevszkaja, Balaklijevszkaja, Csugyevszkaja, Izsiumszkaja, Bogodugovszkaja és Dergasevszkaja. A menetrendek kiigazítása folyamatban van

    – írta Szinyehubov a távirati csatornáján.

    Azt is elmondta, hogy akár 200 ezer harkivi előfizető is áram nélkül maradt. Az áramszolgáltatók továbbra is dolgoznak az áramellátás helyreállításán – írta meg az Interfax.

    Mint arról beszámoltunk, március 22-én éjjel az orosz fegyveres erők nagy erejű rakétatámadást intéztek egy energetikai infrastruktúralétesítmény ellen, amelynek következtében mintegy 700 ezer fogyasztó maradt áram nélkül.

  • Az orosz csapatok vasárnap folytatták Herszon régió ágyúzását – közölte Alekszandr Prokudin katonai műveleti vezető.

    Az ellenség vasárnap lőtte Novovoroncovkát, Oleksandrivkát, Novoberiszlavot, Shirokaja Balka, Veletenskoje, Ponjatovka, Sadovoj, Szofijivka, Zolota Balka, Dnyiprovszkoje és Herszon városát

    – mondta távirati csatornáján.

    Az Interfax szemléje szerint Prokudin szerint az orosz hadsereg a régió településeinek lakónegyedeit találta el, megrongálva egy emeletes épületet és négy magánházat. Találat érte a kritikus infrastruktúrát és a járműveket is.

    Civil áldozatok vagy sérültek nem voltak.

  • Négy gyanúsított jelent meg a bíróságon Moszkvában, miután fegyveresek pénteken megtámadtak egy koncerttermet, tele emberekkel. 137-re emelkedett a halálos áldozatok száma, a halottak között megerősítették, hogy gyerekek is vannak. Franciaországban a kormány megemelte a terrorfenyegetettségi szintet.

    A Sky News szerint Franciaország miniszterelnöke bejelentette, hogy a párizsi Élysée-palotában ma este tartott megbeszélést követően Franciaország megemeli a terrorfenyegetettségi szintet a pénteki, Moszkva melletti koncertteremben elkövetett támadás fényében.

    A moszkvai támadást követően a védelmi és biztonsági tanácsot az elnök ma este összehívta az Élysée-palotába

    – mondta Gabriel Attal.

    „Figyelembe véve az Iszlám Állam támadásával kapcsolatos állításokat és az országunkat fenyegető veszélyt, úgy döntöttünk, hogy a terrorfenyegetettségi szintet a lehető legmagasabbra – támadási vészhelyzet – emeljük” – tette hozzá.

  • A Sky Newsnak adott interjújában az Egyesült Államok brit nagykövete azt mondta, „mindent megteszünk annak érdekében, hogy Ukrajna továbbra is erős demokrácia maradjon, és Oroszország elveszítse ezt a háborút” – idézi Jane Hartley nyilatkozatát a Skynews.

    A nagykövet úgy fogalmazott, „optimista” a tekintetben, hogy az Egyesült Államok több finanszírozást biztosít Ukrajnának, de azt mondta, „bárki, aki úgy gondolja, hogy Oroszország leállhat ezek után, az téved”. 

    2014-ben (franciaországi és monacói) nagykövet voltam, és láttam, mi történt a Krím félszigeten (…) A demokrácia forog kockán. Tehát támogatnunk kell Ukrajnát 

    – szögezte le. 

  • A Strana ukrán hírügynökség közzétette a korábban felvett hitelek kamatainak összegét, amelyet Ukrajnának 2024-ben kell fizetnie a Nemzetközi Valutaalapnak.

    Az ügynökség szerint a korábbi hitelek kiszolgálásának díja a jelenlegi dollárárfolyamon számolva 2,9 milliárd dollárt tesz ki.

    Az újságírók arra is következtetnek, hogy a nemrég elfogadott 880 millió dollár nagy része szinte azonnal visszakerül az IMF-hez Ukrajna korábbi hiteleinek törlesztőrészleteként – írja az mk.ru.

  • Magyarország területére 2024. március 24-én az ukrán–magyar határszakaszon 6385 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 4621 ember nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 48 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében – közölte az MTI.

  • Az amerikai polgárok többsége a következő tíz éven belül a harmadik világháború kitörését várja. Véleményük szerint Ukrajna Amerika szövetségesei közé tartozik. Ezt bizonyítják a YouGov nemzetközi platform által végzett szociológiai felmérés eredményei – írta meg az Unian.

    Az amerikaiak többsége úgy véli, egy új világháború legalábbis bizonyos mértékig bekövetkezhet a következő öt-tíz évben, de a legtöbben nem gondolják, hogy önként jelentkeznének katonai vagy nem harci szerepvállalásra, ha az Egyesült Államok részt venne benne

    – számoltak be a tanulmány szerzői.

    Arra a kérdésre, hogy számítanak-e arra, hogy a következő 10 évben kitör egy világháború, az amerikaiak 61 százaléka válaszolt igennel: 22 százalék nagyon valószínűnek, 39 százalék pedig meglehetősen valószínűnek nevezte egy ilyen lehetőség bekövetkeztét.

    A válaszadók 22 százaléka nem hisz a háború közeli kitörésében.

    Figyelemre méltó, hogy a Republikánus Párt támogatói jobban hisznek a háború közeli kitörésében, mint a demokraták támogatói.

    Ugyanakkor a megkérdezett amerikaiak 77 százaléka úgy véli, hogy az Egyesült Államok részt fog venni egy új világháborúban, ha az valóban kitör. Szintén 72 százalék számít arra, hogy Oroszország is belép a háborúba, méghozzá az USA-val ellentétes oldalon. Kínára is ugyanígy gondol a megkérdezettek 69 százaléka.

    A megkérdezett amerikaiak túlnyomórészt úgy vélik, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei képesek legyőzni bármely ellenséges koalíciót.

  • Tisztelt olvasóink!

    Indul az Index hétfői élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ma is!