új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Alar Karis észt elnök a Denisz Shmihal ukrán miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen megerősítette április 3-án Tallinnban, hogy támogatja Ukrajna katonai célpontok elleni támadásait Oroszországban, és kijelentette, hogy „tökéletesen jogos, hogy az ukrán erők tönkretegyék az orosz hadsereg számára kritikus infrastruktúrát” – írja a The Kyiv Independent.

    Teljesen legitimnek tartom, hogy Ukrajna katonai és egyéb célpontokat támadjon meg Oroszországon belül – amelyek a háborút támogatják –, hogy lassítsa az orosz hadigépezet előrehaladását

    – olvasható az észt elnöki hivatal sajtóközleményében.

    „Ukrajna háborúban áll. Oroszország nem korlátozza magát az ország megtámadásában” – fogalmazott Alar Karis, akinek a kijelentései azután hangzottak el, hogy az Egyesült Államok figyelmeztette Ukrajnát, korlátozza az orosz energiainfrastruktúra elleni támadásokat, hivatkozva a globális olajárakra gyakorolt lehetséges következményekre, valamint a további orosz megtorlásokra.

    Használtuk a drónjainkat. Senki sem mondhatja nekünk, hogy nem tehetjük meg

    – mondta Zelenszkij március 30-án, hangsúlyozva, hogy Washington nem korlátozhatja Ukrajna saját fegyvereinek használatát.

  • Folytatódik az orosz városokban az infrastrukturális létesítményekben keletkezett nagyszabású tűzesetek sorozata: ezúttal Rosztovban tört ki tűz szinte egy időben a közeli Azov városában keletkezett tűzzel – írja az ukrán Telegraf.

    Orosz médiajelentések szerint kigyulladt egy polimerüzem Azovban és egy gabonaterminál Rosztovban.

    Rosztovban a tüzet robbanássorozat kísérte, helyi idő szerint április 3-án szerdán, 18.30 körül (ugyanabban az időben, mint Kijevben) egy gabonaraktár hangárában keletkezett, a többszörös robbanásokat az üzemanyag és a mezőgazdasági gépek jelenlétének tulajdonítják. Az előzetes becslések szerint a tűz 1000 négyzetméteren terjedt el.

    A belvárosban nagy a nyüzsgés, mindenütt villogó fények villognak. Egyelőre nem tudni, mi okozta a tüzet

    – jelentették orosz csatornák.

    Szerda délután a Rosztovtól 35 km-re fekvő Azov városából tűzről érkeztek jelentések: lángok csaptak fel egy polimer csomagolóanyagokat gyártó üzem területén. A tűz 250 négyzetméteren terjedt el.

  • Ukrajna torontói főkonzulátusa generátorokat küldött Harkiv régióba – jelentette Oleg Nikolenko, Ukrajna torontói főkonzulja. 

    Az Interfax beszámolója szerint az orosz rakétacsapások számos ukrán városban okoztak súlyos károkat az energetikai infrastruktúrában. A helyzet különösen a harkivi régióban kritikus. 

    Minden lehetséges segítséget megkapunk Kanadától, hogy támogassuk polgárainkat. Ez munkánk egyik abszolút prioritása

    – hangsúlyozta a főkonzul. 

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerda esti beszédében kijelentette, hogy Ukrajna világosan látja, miért toboroz Oroszország katonákat a hadseregébe.

    Tisztán látjuk, mire készülnek Oroszországban, mire toboroznak majd katonákat a hadseregükbe. És nekünk határozottan kell reagálnunk az orosz műveletekre. Ezt a háborút meg kell nyernünk. Ez Ukrajna történelmi esélye az orosz revansizmus megtörésére

    – mondta az elnök. 

    Az államfő azt is elmondta, hogy meghallgatta Olekszandr Szirszkij, a Központi Bizottság elnökének hosszú és részletes beszámolóját a kulcsfontosságú területeken tett lépésekről, a pozíciók védelméről és megerősítéséről. Megvitatták a védekezéssel kapcsolatos legfontosabb terveket és a közeljövő aktív akcióit is.

    Mint arról beszámoltunk, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy az orosz hatóságok „további 300 ezer katona mozgósítását készítik elő” június 1-jéig. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő azonban a TASZSZ-nak cáfolta Zelenszkij kijelentését.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index csütörtöki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!