új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Ezzel a poszttal véget ért az Index vasárnapi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Ezúton is köszönjük egész napos megtisztelő figyelmüket, tartsanak velünk holnap is. Jó pihenést kívánunk!

  • Kína együtt kíván működni Franciaországgal és az egész nemzetközi közösséggel, hogy megtalálják a módját „az ukrán válság megoldásának” – mondta Hszi Csin-ping kínai államfő a Le Figaro című lapnak, amit az Unian ukrán hírügynökség szemlézett.

    Mint ismert, Kína vezetője kétnapos látogatásra érkezett Franciaországba, ahol Emmanuel Macron elnökkel tárgyal.

    A kínai vezető többek között ígéretet tett arra, hogy megnyitja a kínai piacokat a nyugati vállalatok előtt, egyúttal biztosította arról, hogy megérti az ukrán válság tétjét az európaiak számára, és azt mondta, elkötelezett az államok közötti kölcsönös tisztelet és békés egymás mellett élés mellett.

    Nagy örömömre szolgál, hogy Emmanuel Macron  meghívására immár harmadik alkalommal teszek állami látogatást Franciaországban. A kínaiak számára Franciaországnak egyedülálló varázsa van. Számos nagy filozófus, író és művész hazája, akik inspirálták az emberiséget

    – mondta Hszi Csin-ping, hozzátéve, hogy reméli, hamarosan visszatér a béke és a stabilitás Európába.

    „Együtt kívánunk működni Franciaországgal és az egész nemzetközi közösséggel, hogy megtaláljuk a válság megoldásának helyes útját” – hangsúlyozta a kínai vezető.

    Szintén az Unian jelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök közvetlenül Hszi Csin-ping európai látogatása után Kínába utazik.

  • Vasárnap egy nő meghalt, két férfi pedig megsebesült a Harkivi terület Kupjanszki járásának ágyúzásában – közölte a Harkivi Regionális Katonai Adminisztráció vezetője a Telegramon.

    A lövések következtében kigyulladt egy magánház, egy 34 éves civil férfi megsebesült, egy 88 éves nő meghalt, akinek holttestét a tűz eloltása után találták meg a romok között.

    Egy másik férfi a Kivsarivka elleni ágyúzás következtében sebesült meg – számolt be az Ukrajinszka Pravda.

  • Az orosz hadsereg megtámadta a Poltava régiót, áldozatokról nem érkezett jelentés –írja az Ukrinform.

    Ezt Filip Pronin, a régió katonai közigazgatásának vezetője jelentette be a Telegramon.

    Az ellenség az ortodox húsvétkor megtámadta a Poltavai területet. A Poltavai járáson belül robbanás hangjai hallatszottak. Az előzetes jelentések szerint senki sem halt vagy sérült meg

    – írta.

    A részletekről későbbre ígért tájékoztatást.

  • Mint azt korábban megírtunk, vasárnap délután az oroszok megtámadták Harkiv központi részét. Jelentések szerint már legalább 10 sebesültje van a támadásnak, és a polgári infrastruktúra is megrongálódott – írja az Unian ukrán hírügynökség.

    A megszállók csapást mértek Harkiv Sevcsenkivszkij kerületére. Az előzetes információk szerint több sérült is van, és a polgári infrastruktúra is megrongálódott

    – írta a regionális katonai közigazgatás vezetője, Oleh Szinyehubov. Hozzátette, hogy a mentők tíz sérültnek nyújtanak segítséget, akik közül többeket üvegszilánkok találtak el.

    Igor Terekov, Harkiv polgármestere megjegyezte, hogy a csapás a város központi részét, a lakótelepek területét érte. Hozzátette, hogy a házakban károk keletkeztek, a robbanáshullám megrongálta az ablakokat.

  • Több száz demonstráló gyűlt össze Anna Netrebko világhírű orosz opera-énekesnő wiesbadeni fellépése miatt Hessen szövetségi tartomány fővárosában – adta hírül az MTI a német rendőrség közlése alapján.

    Az Ausztriában élő, kettős állampolgárságú opera-énekesnőt számos bírálat érte az Ukrajna elleni orosz invázió támogatása miatt. Netrebkót szintén tiltakozás fogadta a tavalyi wiesbadeni Májusi Fesztiválon tartott fellépése alatt, néhány nappal ezelőtt pedig a svájci Luzernben tervezett júniusi fellépését mondták le a helyi önkormányzat tiltakozása miatt.

    Fellépéseit számos nyugati országban törölték.

    Az énekesnő időközben visszatért a nemzetközi színtérre, szeptemberben a Berlini Állami Operaházban, februárban a Bécsi Operabálon, valamint a budapesti Eiffel Műhelyházban adott koncertet.

  • Oroszország nagyszabású éjszakai dróntámadást hajtott végre Ukrajna ellen vasárnapra virradóra, dacára az ortodox húsvétnak – adta hírül az MTI.

    Az ukrán légierő közleménye szerint a 24 harci drónból az éjszaka 23-at le tudtak lőni. Ennek ellenére károkról érkeztek beszámolók.

    A Dnyipropetrovszk térségében lezuhanó törmelékek a helyi hatóságok szerint több épületben is kárt tettek, illetve tüzeket okoztak. Harkivban több sebesült civilről, illetve magánházakban keletkezett károkról érkeztek jelentések. Oleh Szinyehubov, a terület kormányzója beszámolt arról, hogy 

    hat civil, köztük egy gyermek a régió területén sebesült meg dróncsapásban, míg a székhelyen, Harkiv városában tízen sebesültek meg a bombázás miatt.

    German Galuscsenko ukrán energiaügyi miniszter vasárnap arról számolt be, hogy az ukrán energetikai infrastruktúrát március 22. óta pusztító, szinte napi rendszerességű, masszív orosz drón- és rakétacsapások következtében több mint egymilliárd dolláros kár keletkezett. 

    Rámutatott, a legnagyobb károk a hő- és vízerőművekben, valamint az áramtovábbító rendszerekben keletkeztek.

    Ma még stabil a rendszer, de a helyzet roppant bonyolult

    – emelte ki a tárcavezető, hozzátéve, hogy köszönhetően a kedvező időjárásnak, az áramtermelést a szél- és napenergia-telepek is segítik.

  • Bevette az orosz hadsereg a donyecki régióban lévő Ocseretine települést, miközben négy frontszakaszon foglalt el kedvezőbb állásokat, és 15 ukrán rohamot és ellenrohamot vert vissza – közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium.

    Az orosz hadijelentés szerint az ukrán hadseregnek több mint 1150 katonája esett el, vagy sebesült meg súlyosan.

    A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egy nyugati gyártmányú rakétafegyvereket tároló raktárt Odessza közelében, egy üzemanyagraktárt, valamint egy rakéta-üzemanyagot és drónfegyvereket gyártó műhelyt, továbbá egy amerikai Abrams harckocsit, két gyalogsági harcjárművet – köztük egy Bradley-t –, két páncélozott harcjárművet, egy páncélozott szállító járművet, egy amerikai M109-es Paladin és egy lengyel Krab önjáró, valamint három amerikai M777-es és egy brit FH–70-es vontatott tarackot, három francia gyártmányú HAMMER légibombát, továbbá 20 drónt.

    A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek vasárnap ukrán tüzérségi és dróntámadást.

    A Zaporizzsjai területi, orosz ellenőrzés alatt álló Bergyanszkban egy gépkocsiba rejtett pokolgép megölt egy börtönőrt. Az ügyben az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) büntetőeljárást indított – számolt be az MTI.

  • Szombaton az oroszok 41 alkalommal lőtték a Szumi régiót rakétákkal, valamint FPV-drónokkal és aknákkal támadtak. Összesen 214 robbanást regisztráltak. Az oroszok aknavetőkkel és ágyútüzérséggel lőtték Esman községet, ott 25 robbanás történt.

    Junakivszka községet 27 robbanás érte, a települést tüzérséggel, aknavetőkkel és MLRS-szel lőtték – írja az Ukrajinszka Pravda.

  • A brit hírszerzés szerint Oroszország mozgósításra készül a megszállt Zaporizzsjai területen – írja az Ukrajinszka Pravda.

    Ez lesz az első sorozás a Zaporizzsjai terület ideiglenesen megszállt részén azóta, hogy Oroszország megszállta azt.

    Oroszország az orosz fegyveres erők további létszámszükségletének kielégítésére szolgáló eszköznek tekinti ezt. Hatása azonban korlátozott lehet, mivel a Zaporizzsjai terület lakosságának jelentős része már nem itt él.

    Ez a rendelet is része az orosz hatóságok szélesebb körű kampányának az ideiglenesen megszállt területeken, hogy a lakosságot az orosz uralom elfogadására kényszerítsék

    – közölte a brit hírszerzés.

  • A NATO több úgynevezett „vörös vonalat” is kijelölt, amennyiben Oroszország átlépi ezeket, a szövetség erői beavatkoznak a háborúba.

    A NATO 100 ezer katonája kész beavatkozni a háborúba, ha Vlagyimir Putyin más országokat is bevon – írta az Unian ukrán hírügynökség az olasz la Repubblica forrásaira hivatkozva.

    Ez az első alkalom a háború kezdete óta. A NATO nagyon bizalmasan és hivatalos közlések nélkül legalább két területet határozott meg, amelyeken belül lehetséges a közvetlen beavatkozás az ukrajnai konfliktusba

    – áll a cikkben.

    Az újságírók hangsúlyozták, hogy nincsenek olyan operatív tervek, amelyek szerint embereket küldenének ukrán területre. A kiadvány szerint csak felmérések vannak a lehetséges vészhelyzeti tervekről arra az esetre, ha harmadik felek is bekapcsolódnak a háborúba.

  • German Galuscsenko ukrán energiaügyi miniszter kijelentette, hogy az ukrán energetikai infrastruktúrát drónokkal és rakétákkal célzó orosz támadások mintegy 1 milliárd dolláros kárt okoztak Kijevnek – írja a Sky News.

    A miniszter azt is elmondta, hogy március közepe óta az orosz erők szinte naponta támadják az ukrán hő- és vízerőműveket, valamint a főhálózatokat. Ez számos régióban áramkimaradásokhoz vezetett.

    Ma már több mint egymilliárd dolláros veszteségekről beszélünk. De a támadások folytatódnak, és nyilvánvaló, hogy a veszteségek növekedni fognak

     tette hozzá.  

  • Május 5-én délután az oroszok megtámadták Harkiv központi részét, több ember is megsérült – írja az Ukrajinszka Pravda.

    Ihor Terehov, Harkiv polgármestere elsőként számolt be a Harkivban történt robbanásokról. Az információt később a Harkivi Regionális Katonai Adminisztráció is megerősítette.

    Jelenleg öt sérültről tudnak.

  • Az ukrán védelmi erők az elmúlt nap folyamán 860 megszállót, két légvédelmi rendszert és egy ellenséges repülőgépet semmisítettek meg.

    Az ukrán katonák az elmúlt nap folyamán 860 katonát, 9 harckocsit, 18 páncélozott járművet, 21 tüzérségi rendszert, 1 többszörös rakétavető rendszert, 2 légvédelmi rendszert, 1 repülőgépet, 25 drónt, 1 rakétát, 41 járművet és speciális felszerelést semmisítettek meg – jelentette az ukrán fegyveres erők vezérkara vasárnap reggel az ellenséges veszteségekről, amit az Interfax szemlézett.

    „Az összes ellenséges harci veszteség május 5-ig a következő volt:

    • személyzet – körülbelül 474 260 fő,
    • harckocsik – 7375 egység,
    • páncélozott harcjárművek – 14 179 egység,
    • tüzérségi rendszerek – 12 212 egység,
    • többszörös rakétavető rendszer – 1057 egység,
    • légvédelmi rendszerek – 790 egység,
    • repülőgépek – 349 egység,
    • helikopterek – 325 egység,
    • operatív és taktikai szintű drónok – 9636,
    • cirkálórakéták – 2147,
    • hajók – 26 egység,
    • tengeralattjárók – 1 darab,
    • járművek és tankerek – 16 418 egység,
    • speciális felszerelések/különleges felszerelések – 2002 darab”

    – áll a közleményben.

  • Az orosz védelmi minisztérium szerint az orosz csapatok teljes mértékben átvették az irányítást a Donyeck környéki Ocseretine falu felett – írja a TASZSZ.

    A »központi« csapatcsoport egységei intenzív tevékenység eredményeként teljesen felszabadították Ocseretine települést a Donyecki Népköztársaságban

    – közölte a minisztérium. A jelentés szerint a csapatcsoport harcosai a taktikai helyzetet is javították, és legyőzték az ukrán fegyveres erők két dandáralakulatát. A védelmi minisztérium szerint az orosz hadsereg ezenkívül nyolc ukrán támadó repülőgép támadását verte vissza a nap folyamán.

    Állításuk szerint a csapatcsoporttal folytatott harcok eredményeként az ukrán fegyveres erők veszteségei a következők:

    • akár 380 katona;
    • egy, az Egyesült Államokban gyártott Abrams tank;
    • két gyalogsági harcjármű, köztük egy amerikai gyártmányú Bradley;
    • egy páncélozott harci jármű;
    • három pick-up.
  • Ma ünnepli a keresztény világ ortodox része a feltámadás ünnepét. Ez alkalomból számos európai politikus köszöntötte az ortodox egyház híveit. Nem maradt ki a sorból Olaf Scholz német kancellár sem, akinek az ünnep az ukránokat juttatta eszébe.

    A német kancellár az X-en osztotta meg gondolatait.

    A mai ortodox húsvétkor különösen az ukrajnai ortodox keresztényekre gondolunk, akik nem tudják családjukkal vagy békében ünnepelni ezt az ünnepet. Egy dolog világos: támogatni fogjuk Ukrajnát, ameddig szükséges

    – fogalmazott a német politikus.

  • Az 58. különleges gépesített gyalogsági dandár egyik harckocsija visszaverte az ukrán hadsereg állásainak megtámadására irányuló ellenséges kísérletet. Az ellenséges támadás visszaveréséről készült videót a dandár sajtószolgálata tette közzé. A visszaverésre Urozsajne falu határában került sor, ahol orosz csapatok megpróbálták elfoglalni az 58. brigád védelmi állásait – írta meg a Militarnij

    A támadás megszervezéséhez az ellenség három páncélozott járművet, nevezetesen két gyalogsági harcjárművet és egy harckocsit különített el. Miután az ellenség megindult az ukrán védők állásai felé, az egység légi felderítése időben fel tudta fedezni az ellenséget, és fel tudott készülni a védekezésre.

    A támadás visszaverésére az 58. dandár egy T–80-as harckocsit küldött, amely azonnal a pozícióhoz vonult, hogy tüzet nyisson az ellenségre. Így az első célpontja egy, az oszlop előtt haladó ellenséges harckocsi volt.

    A harckocsit egy jól irányzott lövéssel megsemmisítették, ami a lőszer felrobbanását eredményezte.

    E veszteség után a két gyalogsági harcjármű, amely a harckocsit követte a benne lévő gyalogsággal, visszafordult, és menekülni kezdett a saját állásai felé. Meg kell jegyezni, hogy a dandár már viszonylag hosszú ideje védekező pozíciót tart ezen a területen, és számos ellenséges támadást sikerült visszavernie. 

    Korábban a Militarnij jelentette, hogy az 58. dandár, az önálló elnöki dandár és az Állami Különleges Közlekedési Szolgálat 762. dandárja harcosainak sikerült megsemmisíteniük 32 egységnyi ellenséges felszerelést. A megsemmisített járművek között harckocsik, gyalogsági harcjárművek, páncélozott személyszállító járművek és lánctalpas vontatók is vannak.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök Szergej Szobjanyin moszkvai polgármesterrel együtt érkezett a Megváltó Krisztus-székesegyházba a húsvéti istentiszteletre május 5-én reggel. Mint az orosz média megjegyezte, az elnök ekkor nagyon beszédes volt – végig Szobjanyinhoz beszélt, csak néha válaszolt a papnak: „Feltámadt Krisztus”.

    A szertartás részeként Vlagyimir Putyin és Kirill pátriárka húsvéti ajándékokat cserélt. Előbbi a Kremlen keresztül üzent az ünnep alkalmából, utóbbi beszédében azt mondta, hogy a keresztényeknek „távol kell maradniuk a negatív érzelmektől”.

    Putyin és Szobjanyin olyan hirtelen tűntek el a templomból, ahogy megjelentek. Megjegyezték, hogy először az oltárhoz mentek – bár oda általában csak a papok és a szertartást segítő ministránsok léphetnek be az istentisztelet alatt –, majd teljesen elhagyták a Megváltó Krisztus-székesegyházat.

    Az ukrán 24tv hozzáteszi, hogy „a propagandamédia szerint” a Megváltó Krisztus-székesegyházban tartott istentiszteleten részt vettek Oroszország regionális egyházmegyéinek püspökei, a katolikus, a belorusz és a georgiai ortodox egyház képviselői is.

  • Jövő héten veszi kezdetét Csehországban az Immediate Response (Azonnali válasz) elnevezésű gyakorlat, amelyen a cseh hadsereg, valamint amerikai kollégáik vesznek részt – közölte a Jevropejszka Pravda.

    A Cseh Köztársaság vezérkarának szóvivője, Magdalena Dvoráková elmondta, hogy mintegy 800 amerikai és 350 cseh katona vesz részt a gyakorlatokon, amelyekre a libavai gyakorlótéren kerül sor.

    Ezek a gyakorlatok a NATO Steadfast Defender 24 manővereinek részét képezik. Ez az elmúlt évtizedek legnagyobb hadművelete, amelyen több mint 90 ezer katona vesz részt a NATO valamennyi tagállamából, Európa különböző részein.

    Dvoráková szerint a gyakorlatok fő célja az, hogy teszteljék a cseh hadsereg képességét a cseh területen tartózkodó szövetséges csapatok átfogó támogatására nagyszabású műveletek során, hogy támogassák a szövetségesek erőfeszítéseit a NATO keretein belüli védelmi potenciál kiépítésére a cseh fegyveres erők állományának és eszközeinek bevonásával, valamint a cseh hadsereg képességének erősítése a taktikai tervezés teljes folyamatában való részvételre.

  • „A fény harcosaiért imádkozunk, akik minden irányból elűzik a démonokat. Azokért, akik még egy parancsolatot követnek az életben: védjék meg Ukrajnát. Minden civilért, akik nap mint nap azon dolgoznak, hogy az ország erős és hatékony legyen a gonosz erők legyőzésében” – írta Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a közösségi felületén – hiszen ma kezdődik az ortodox húsvét ünnepe. Az elnök szót emelt a városokért és falvakért, melyek terror helyett áldást érdemelnének, és minden olyan harcosért, akinek „a lelke megtörhetetlen”. 

    Feltámdt Krisztus! Valóban feltámadt!

    – zárta sorait. 

    Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kremlen keresztül üzent honfitársainak és Kirill pátriárkának az ünnep kezdetén, az orosz elnök szavaival ebben a posztunkban foglalkoztunk.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök köszöntötte az ortodox keresztényeket húsvét alkalmából, és megjegyezte, hogy a papok mindig is a nép mellett maradtak, ahogyan most is teszik ezt a kihívásokkal szemben. Az államfő köszöntőjét a Kreml honlapján tették közzé – írta meg a TASZSZ.

    A lelkipásztorok mindig is együtt voltak az emberekkel. És ma, a súlyos kihívásokkal szemben a keresztény vallási szervezetek hatékony, önzetlen segítséget nyújtanak azoknak, akiknek támogatásra és odafigyelésre van szükségük

    – hangsúlyozta az orosz államfő. Putyin megemlékezett továbbá az orosz ortodox egyház és más keresztény felekezetek „kreatív, gyümölcsöző munkájáról”, amely megőrzi Oroszország történelmi, kulturális és szellemi örökségét.

    Az elnök felhívta a figyelmet „a család intézményének megerősítésére, a fiatalok nevelésére, a társadalomban olyan maradandó értékek és erkölcsi irányelvek meghonosítására, mint a felebaráti szeretet, az irgalom és az együttérzés”, amelyekkel az orosz keresztények foglalkoznak.

    Az elnök üzenetet küldött Kirill pátriárkának is, amelyben köszönetét fejezte ki aszketikus szolgálatáért és a haza megerősítésére tett erőfeszítéseiért. Az ortodox keresztények 2024. május 5-én ünneplik Krisztus feltámadását. A hagyományoknak megfelelően Vlagyimir Putyin orosz elnök részt vett a húsvéti istentiszteleten a Megváltó Krisztus-székesegyházban.

  • Május 5-re virradóan az orosz megszállók északi és déli irányból 24 Sahíd–131/136” típusú csapásmérő drónnal támadtak. Erről Nyikolaj Olescsuk, az ukrán hadsereg légierejének parancsnoka számolt be.

    A harci munka eredményeként 23 csapásmérő drón megsemmisült Harkiv, Herszon és Dnyepropetrovszk régiókban

    – áll az üzenetben. A Strana emlékeztet, hogy tegnap az oroszok 13 Sahíddel támadták Ukrajnát, mire az ukrán fegyveres erők légiereje közölte, hogy az összes drónt Dnyipropetrovszk és Harkiv régiókban lőtték le. Harkivban egy kétszintes iroda- és raktárépület égett le a becsapódott törmelék következtében, valamint egy gumiabroncsjavító műhely épülete. Négy ember megsérült.

    Korábban Dmitrij Pletencsuk, a déli védelmi erők szóvivője kifejtette, hogy Oroszország miért fokozta a ballisztikus rakétákkal (elsősorban Iszkander–M) végrehajtott csapásokat.

  • Súlyos támadás érte Dnyipro városát. A csapás következtében a város több infrastrukturális létesítménye is megsérült a Sahíd drónok lehulló törmeléke miatt. A támadásban megsérült egy toronyház is, és a város több pontján tűz keletkezett – írja a Sztrana. Az orosz támadásról Szergej Liszak, a Dnyipropetrovszki Katonai Állami Adminisztráció vezetője számolt be.

    Az Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálatának jelentése szerint a kamikaze drónnal végrehajtott offenzíva következtében a város két különböző pontján keletkezett tűz. 

    A mentők eloltották a tüzet, szerencsére nincsenek halottak vagy sérültek

    – áll a jelentésben.

    A katonai adminisztráció szerint az éjszaka során összesen tizenkét drónt lőttek le a Krivij Rih-i, nyikopoli és dnyiprói járásokban. A szlobozsányi kistérségben két autó összetört, egy üzlet pedig megrongálódott.

    Az orosz csapatok este óta terrorizálják Nyikopol környékét. Ötször használtak különböző típusú drónokat, kétszer pedig nehéztüzérségből lőttek. Eltalálták a járási központot. Nikopolban két üzlet, egy rekreációs létesítmény és egy magánház sérült meg

    – közölte Liszak.

  • Jevhen Dikij, az orosz–ukrán háború veteránja a 24 Kanalnak arról nyilatkozott, hogy az orosz csapatok minden erejüket bevetették Csasziv Jar elfoglalása érdekében. Megjegyezte, hogy a médiában ugyan mindenki arról beszél, hogy május 9-ig elfoglalják a várost, de az oroszok számára valójában nem a dátumok fontosak, hanem maga az eredmény.

    Az oroszok valóban törekednek bizonyos időhatárra, de mégsem tulajdonítanak nekik döntő jelentőséget. Ezért számukra nem szükséges Csasziv Jar elfoglalása május 9-ig, mivel számukra nem dátumtól függően fontos a feladat elvégzése.

    Ha védőink május 9-ig tartják a Csasziv Jart, akkor vidáman táncolunk, és azt mondjuk, hogy nem adtunk ajándékot Putyinnak az ünnepekre. De ha Csasziv Jar május 11-én vagy 14-én esik el, az változtat valamit?

    – kérdezte a háború veteránja.

    Ezért nem fontos, hogy a megszállók milyen időpontig akarják irányításuk alá vonni a várost. Fontos, hogy Ukrajna megtartsa, mert Csasziv Jar elvesztése drasztikus változásokhoz vezet a fronton.

    Ha elveszik, abszolút nem számít, hogy május 9-én vagy 19-én, az azt jelenti, hogy elvesztettük a Donbászért vívott csatát. Hiszen Csasziv Jar valójában nagyon komoly jelentőségű, és ez már nem a taktikáról, hanem a stratégiáról szól

    – hangsúlyozta Jevhen Dikij.

    Kifejtette, hogy egy jól megerősített területről beszélünk, amely kiemelt helyen helyezkedik el. Ha az oroszok belépnek oda, négy nagy város – Kosztyantinyivka, Kramatorszk, Szlovjanszk és Druzskivka – azonnal ellenséges zónává válik.

    Több tízezer embert kell evakuálni a négy városból. Ráadásul magas a rizikója annak, hogy Ukrajna megtartja-e ezeket a településeket, mivel a Csasziv Jar alatti alföldön találhatók, ami nagyon hátrányos helyzet.

    „Valójában Csasziv Jarban nem az dől most el, hogy Putyin kap-e ajándékot május 9-én, hanem az, hogy megtartjuk-e Donbásznak azt a felét, amelyet még mi irányítunk” – hangsúlyozta Dikij.

  • Kirill moszkvai és összorosz pátriárka a vasárnap hajnali húsvéti istentiszteleten a Megváltó Krisztus-székesegyházban Oroszország „szent határainak” védelméért imádkozott, amely ma „végzetes megpróbáltatásokon” megy keresztül – közölte a TASZSZ.

    Különösen imádkozunk ma orosz államunkért, amely nehéz, bizonyos értelemben végzetes megpróbáltatásokon megy keresztül. Kérjük az Urat, hogy védje meg országunk szent határait

    – mondta a pátriárka az alkalomból tartott liturgia után.

    Megjegyezte, hogy ma a hívőknek egyszerre kell imádkozniuk „a hatóságokért és a hadseregért”, illetve azokért, akik „nem csak egészségüket, hanem életüket is elveszítik a hazát védve”.

    Az Orosz Ortodox Egyház vezetője reményét fejezte ki, hogy az Úr megállítja az Oroszország és Ukrajna közötti „közös háborút”, és a jelenlegi nehéz megpróbáltatások során tovább erősödik az emberek Istenbe vetett hite és reménye.

    Az ortodox hívők szerte a világon május 5-én ünneplik idén a húsvétot.

  • Olekszij Honcsarenko képviselő szerint Kijev kérheti európai csapatok Ukrajnába küldését, amennyiben saját erői nem elegendők – írja a Sztrana. A képviselő az LCI francia tévécsatornának nyilatkozott erről.

    Ha a fronton kialakult helyzet azt mutatja, hogy Ukrajna önmagában, európai katonai támogatás és csapatok nélkül nem tudja megállítani Putyint, akkor igen, úgy gondolom, hogy teljesen lehetséges, hogy kérhetjük

    – mondta Honcsarenko.

    Emmanuel Macron francia elnök korábban két feltételt nevezett meg a francia hadsereg Ukrajnába küldésének: orosz áttörést a fronton és Kijev kérését.

  • Egy orosz katona lelőtte Ukrajnában hat társát, köztük a parancsnokot, majd fegyverrel elmenekült – közölte a Sztrana. A hírről az orosz és az ukrán Telegram csatornák számoltak be.

    A katona felkutatása jelenleg is zajlik. A megjelent anyagokból ítélve a férfit az elítélt bűnözőkből toborozták a hadseregbe.

  • Ezen a héten az orosz megszálló erők több mint 380 támadást indítottak ukrán városok és régiók ellen, ezért az ukrajnai emberéletek megóvása érdekében most égető szükség van légvédelmi rendszerekre és a fegyverekre – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombati Facebook-üzenetében. 

    A terroristák csak ezen a héten több mint 380 támadást hajtottak végre városaink és régióink ellen, és ez így megy ennek a háborúnak minden hetében. De megállítható a városaink, falvaink és lakosaik elleni mindennapos és szándékos orosz terror. Partnereink rendelkeznek minden szükséges rendszerrel, minden fegyverrel ahhoz, hogy Ukrajna megóvhassa az emberéleteket

    – fogalmazott az államfő. Egyúttal köszönetet mondott azoknak a partnerországoknak, amelyek megértik a légvédelmi rendszerek szállításának fontosságát.

  • Emmanuel Macron francia elnök kijelentései növelik a feszültséget, Olaszország közvetlen beavatkozása kizárt az ukrajnai harctéren – mondta Guido Crosetto olasz védelmi miniszter, írja az MTI.

    Guido Crosetto úgy nyilatkozott, nem kívánja minősíteni a baráti állam Franciaország elnökének kijelentéseit, de érthetetlennek nevezte Emmanuel Macron szavainak célját és hasznát, mivel szerinte kijelentései ténylegesen növelik a feszültségetm és ehelyett a diplomácia párbeszéd minden lehetséges útját kell keresni.

    Olaszország állásfoglalása nem módosult, mindig is azt mondtuk, hogy Ukrajnát segíteni kell a konfliktus szélesedése elkerülésében, de kezdettől fogva kizártuk katonáink közvetlen részvételét a konfliktusban

    –  jelentette ki Guido Crosetto. Hangsúlyozta, hogy az olasz alkotmány és más jogszabályok kizárják a fegyveres erők bármilyen fajta közvetlen beavatkozását, ami csakis nemzetközi mandátum esetében lehetséges, például az ENSZ határozatával.

    A miniszter hangsúlyozta, hogy ha az ukrán védelmi rendszer összeomlik, Olaszország azon országok között lenne, melyek a legnagyobb nehézségekkel szembesülnek gyakorlati és diplomáciai szempontból is. Emlékeztetett, hogy Olaszország nem rendelkezik önellátó védelmi rendszerrel, és azon kevés államok közé tartozik, melyek védelmi kiadása nem éri el a bruttó hazai termék két százalékát.

    Guido Crosetto szerint a diplomácia terén határozottabb cselekvésre van szükség az ENSZ részéről, és a Vatikánnak is újra kell indítani a felek közötti közvetítést,

    valamint nyomást kell gyakorolni Vlagyimir Putyin orosz elnökre. Utalt a Svájcban tervezett békekonferenciára is.

    Szerinte nem szabad semmit kipróbálatlanul hagyni a tűzszünet érdekében, és egyetlen bombázás nélküli nap is eredménynek számít, hogy azután ebből kettő, három vagy több nap legyen.

  • Újabb támadásról érkezett jelentés Harkivból, az éjszakai dróncsapásokat követően. A régió kormányzója szerint orosz csapatok lőtték a környéket, egy 74 éves nő megsérült és kórházi kezelésre szorul – írja a Sky News.

    Öt csapás következtében két kétszintes lakóház, egy magánház és infrastrukturális hálózatok rongálódtak meg

    – mondta Oleg Szinyehubov.