új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Miközben az ukrán erők előrenyomulnak az oroszországi Kurszki területen, az oroszok megtorlásul újabb területeket foglalnak el Donyeck térségében – írja az Ukrajinszka Pravda.

    „Az ukrán hadsereg nem tudta, hogy az Ukrán Fegyveres Erőknek milyen nehéz dolga van: Miközben a meglepetésszerű kurszki offenzíva sikerei feldobták Kijev morálját, az orosz csapatok visszavágnak, és újabb területeket foglalnak el az ukrajnai Donyeck területén” – írja a lap.

    A lap szerint a kurszki hadművelet kezdete óta az ukrajnai frontvonal egyes részein romlott a helyzet. „Azt mondanám, hogy a frontrészünkön még kevesebb lőszert kapunk, mint korábban, és az oroszok nyomást gyakorolnak ránk” – idézték Ivan Szekacsot, a 110. különleges gépesített dandár szóvivőjét.

    A lap emlékeztetett arra is, hogy a DeepState szerint az elmúlt 24 órában Oroszország elfoglalta Zselanne és Orlivka falvakat, valamint előrenyomult a Donyecki területen lévő Nyu-Jork, Krasznohorivka, Mikolajivka és Zsuravka felé.

  • Egy balerinát 12 évre börtönre ítéltek Oroszországban, miután 40 fontot adományozott egy Ukrajnát támogató jótékonysági szervezetnek – írja a Sky News. Az amerikai-orosz állampolgárságú Ksenia Karelinát hazaárulással vádolták, amikor februárban letartóztatták a délnyugat-oroszországi Jekatyerinburgban.

    A nyomozók átkutatták a mobiltelefonját, és kiderítették, hogy az orosz invázió első napján 40 fontot adományozott a Razom nevű, Ukrajnának segélyt nyújtó jótékonysági szervezetnek.

    A 33 éves nő a hónap elején a városban tartott zárt tárgyaláson elismerte a történteket. Csütörtökön fehér melegítőben és kék farmerben jelent meg a bíróságon, nyugodtan ült, mielőtt megkapta volna az ítéletet.

  • Ukrajna augusztus 6-án nagy erejű offenzívát indított az oroszországi Kurszki terület ellen. A támadásra nem voltak felkészülve az oroszok, így rövid időn belül ezer négyzetkilométernyinél is több orosz terület került ukrán irányítás alá – írja a CNN.

    Az orosz–ukrán határ közelében élő ukránok azonban most attól tartanak, hogy Oroszország kemény megtorlást indít bosszúból.

    Sok szerencsét kívánok a mieinknek, mert ha nem tartják meg a most elfoglalt területeket, akkor szerintem sok baj lesz Szumi térségében. Ez lesz a második Mariupol, azt hiszem

    – nyilatkozta egy volt katona.

    További részletekről az alábbi cikkünkben olvashat.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója tagadta, hogy Ukrajnának köze lenne az Északi Áramlat gázvezetéket megrongáló robbanásokhoz, írja a Sky News.

    A Balti-tenger alatt futó gázvezetékek 2022 szeptemberében robbanássorozat következtében megrepedtek. A robbanások drasztikusan csökkentették Oroszország azon képességét, hogy energiaexportjával befolyással bírjon Európára, mivel a megrongálódott vezeték korábban a kontinensre irányuló moszkvai gázexport 40 százalékát szállította.

    Egy ilyen akciót csak kiterjedt technikai és pénzügyi erőforrásokkal lehet végrehajtani… és ki rendelkezett mindezzel a robbantás idején? Csak Oroszország

    – mondta Mihajlo Podoljak.

    A lengyel ügyészség szerdán közölte, hogy Lengyelország megkapta a támadással kapcsolatban Berlin által kiadott európai elfogatóparancsot, de a gyanúsított, egy Volodimir Zsuravljev néven említett ukrán férfi már elhagyta Lengyelországot. 

  • Az ukrán különleges erők 102 orosz és csecsen katonát fogtak el augusztus 14-én a Kurszki területen – közölte az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) egyik forrása a The Kyiv Independenttel.

    Ukrajna határon átnyúló, a szomszédos Kurszki területre történő behatolásának részeként az ukrán katonák augusztus 14-én egy orosz katonai bázison hajtottak végre egy műveletet, amely a forrás szerint a háború eddigi legnagyobb számú orosz katona fogságba esését eredményezte.

    A hadifoglyok a 144. gárdista motoros lövészhadosztályhoz és az Akhmat egységhez tartoznak, amely egy csecsen erőkből álló, Oroszország oldalán harcoló csoport. Apti Alaudinov, az Akhmat egység parancsnoka volt az első orosz parancsnok, aki elismerte az ukrajnai kurszki bevonulás alatt elszenvedett orosz csapatveszteségeket.

  • Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal főtanácsadója ma azt mondta, hogy „Oroszország határ menti régióiban, köztük a Kurszki területen az ukránok kizárólag a biztonsággal kapcsolatos feladatokkal foglalkoznak” – írja a The Guardian.

    Hozzátette, hogy Ukrajna nem érdekelt ezeknek a területeknek a megszállásában, viszont érdekelt számos orosz katonai létesítmény tényleges megsemmisítésében, az orosz csapatok ukrán területeken túlra való szorításában, biztonsági övezet kialakításában Ukrajna határai körül, valamint a katonai logisztika és infrastruktúra megsemmisítésében.

  • Szerda éjjel az ukrán védelmi erők és a Felderítő Főcsoportfőnökség egységei négy repülőteret támadtak meg Oroszország Voronyezsi, Kurszki és Nyizsnyij Novgorodi területein – írja az Ukrajinszka Pravda.

    Különösen a halinói, a szavszlejkai, a boriszoglebszki és a baltimori katonai repülőtereket érte találat. Ezeken a repülőtereken a hadsereg légiereje, Szu–34-es vadászbombázók, Szu–35-ös vadászgépek és más ellenséges katonai repülőgépek állomásoznak

    – közölte az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoksága.

    A hadsereg szerint a fő célpontok üzemanyag- és kenőanyag-, valamint légi lőszerraktárak voltak. A támadás pontos következményeinek megállapítása még folyamatban van.

    A műveletekben az Ukrán Fegyveres Erők légierejének és különleges műveleti erőinek egységei vettek részt az Ukrán Biztonsági Szolgálattal és az ukrán védelmi hírszerzéssel együtt.

  • Az elmúlt nap az Ukrajna-szerte elkövetett orosz támadásokban legalább öt ember meghalt, valamint legalább 21 megsebesült – írja a The Kyiv Independent

    Oleh Szinyehubov, a Harkivi terület kormányzója arról számolt be, hogy szerdán két ember halt meg a régióban, négyen pedig megsebesültek. A Vovcsanszktól mintegy 10 kilométerre egy faluban egy dróntámadásban meghalt egy férfi és egy nő. A támadásban három, autóban utazó civil is megsebesült, valamint Kupjanszkban egy 64 éves férfi is megsérült, amikor egy orosz drón eltalálta az autóját.

    A Herszoni területen történt orosz támadásokban egy ember meghalt, 13 másik pedig megsebesült, köztük egy gyermek – jelentette Olekszandr Prokudin kormányzó. A támadások 16 lakóházat, kritikus infrastruktúrát, gázvezetékeket és mezőgazdasági épületeket rongáltak meg a régió egész területén.

    Egy Herszont ért dróntámadásban egy férfi meghalt, két másik pedig megsebesült. A város elleni korábbi támadás egy házat ért, és megsebesített egy 39 éves nőt, 15 éves lányát és egy 41 éves férfit.

    A Donyecki területen két civil halt meg orosz támadásokban – jelentette Vadim Filascskin kormányzó. Egy személyt a Pokrovszki járásban, egy másikat pedig a Kramatorszki járásban öltek meg.

    Ukrajna más régióit is támadások érték az elmúlt nap, de civil áldozatokról nem érkezett több jelentés.

  • Oroszország augusztus 1-jén hivatalosan kilépett az Európa Tanács nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezményéből – írja az Unian. A döntést az orosz külügyminisztérium jelentette be.

    Megjegyzik, hogy az 1995 februárjában aláírt egyezmény rögzíti a nemzeti kisebbségekkel való bánásmód legfontosabb alapelveit Európában, nevezetesen a diszkrimináció és a kényszerű asszimiláció tilalmát, a saját vallásuk megválasztásának és az anyanyelvük használatának szabadságát. Oroszország 1996-ban írta alá az egyezményt.

    Az orosz média szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök 2023 októberében aláírta az egyezményt felmondó törvényt. Azzal indokolta, hogy 2022-ben Oroszország „elvesztette a lehetőséget, hogy részt vegyen az őt érintő kérdésekről szóló döntések kialakításában”, és figyelemmel kísérje „az orosz nyelvű lakosság jogainak megsértését külföldön”.

  • A Kremlhez köthető hackerek próbálták meg ellopni az Egyesült Államok volt ukrajnai nagykövetének e-mail-fiókjához tartozó jelszavát – írja az European Pravda.

    A támadók február óta próbálják ellopni volt amerikai tisztviselők és akadémikusok, valamint prominens száműzött orosz ellenzéki személyek és médiaszervezetek jelszavait.

    Az egyik esetben a hackerek úgy próbálták meg rávenni Steven Pifert, hogy adja át jelszavát, hogy egy másik volt amerikai nagykövetnek adták ki magukat. Arról nem érkezett jelentés, hogy a támadóknak végül sikerült-e bejutniuk Steven Pifer e-mail-fiókjába.

    A hackerek a Cold River nevű csoport tagjai lehetnek. A nyugati kormányok és kiberbiztonsági cégek korábban a Cold Rivert az FSZB-vel hozták kapcsolatba. Decemberben az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság kormánya azzal vádolta meg a Cold River csoportot, hogy számos kiberkémkedési kampányban vett részt.

  • Az orosz csapatok csütörtök este drónokkal támadták a kijevi régiót – írja az Interfax.

    Ruszlan Kravcsenko, a közös katonai műveleti központ vezetője közölte, hogy áldozatok nem voltak.

    Az ellenség ismét drónokkal támadta a kijevi régiót. A riadó szinte egész éjjel tartott, háromszor is bejelentették. A légvédelmi erők a régióban tevékenykedtek, több drónt is lelőttek

    – közölte a Telegramon.

    Hozzátette, hogy lakóhelyeket vagy kritikus infrastruktúrát nem ért találat.

  • Magyarország területére szerdán az ukrán–magyar határszakaszon 7255 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 6455 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

    A beléptetettek közül a rendőrség 51 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • A Háborús Tanulmányok Intézetének (ISW) elemzői úgy vélik, hogy az ukrán hadműveletek a kurszki térségben jelentős hatással vannak az oroszországi védelemre, logisztikára és biztonságra – közölte az Ukrajinszka Pravda.

    A katonai elemzők szerint az ukrán erők kevés előrelépést értek el Kurszk környékén az ukrán hadműveletek általánosan lassuló üteme közepette, mivel az orosz erők továbbra is próbálják stabilizálni a frontvonalat a térségben.

    A legfrisebb műholdképek arra utalnak, hogy az oroszok rohamtempóban kezdték el kiépíteni védelmi rendszerüket a térségben.

    A műholdképeken jól látszik, hogy tereperődítmény-rendszer ásásába kezdtek Luhivtól délnyugatra, árkokkal és páncéltörő árkokkal.

    Az augusztus 13-án közzétett műholdfelvételek, valamint az augusztus 6. és 11. között gyűjtött felvételekből kikövetkeztetve az elemzők arra jutottak, hogy a 38K–024-es út közelében, Luhivtól délre nemrégiben terepalakulatok jelentek meg.

    Ezek az új erődítmények körülbelül 17 kilométerre északra találhatók az ukrán hadsereg kurszki előrenyomulásának legtávolabbi pontjától, ami azt jelzi, hogy az orosz erők aggódnak az ukránok esetleges további és gyors gépesített előrenyomulása miatt. 

  • A Kurszki terület hatóságai „kötelező evakuálást” jelentettek be a Gluskovói járás valamennyi lakosa számára – írja az Ukrajinszka Pravda.

    Gluskovo közel hét kilométerre fekszik az ukrán határtól, a település lakossága több mint négy és fél ezer fő. A település köré szervezett járásban további mintegy 23 ezer ember él.

    A regionális műveleti központ is úgy döntött, hogy evakuálják a teljes Gluskovói járást. A helyi lakosok távozási folyamatának koordinálását a biztonsági erőkre, a helyi közigazgatásra és a „Patrióta” Kurszki Központ polgárőrségére bízták

    – közölte Alekszej Szmirnov, a Kurszki terület ideiglenes kormányzója.

    Szmirnov azt kérte, hogy „kezeljék megértéssel a jelenlegi helyzetet”, és kövessék a biztonsági erők és a helyi hatóságok minden ajánlását.

  • Vitalij Klicsko kijevi polgármester Telegramon közölte, hogy a Rejtarszka utcában egy gyakorlógránát robbant fel. A mentőszolgálat azonnal a helyszínre sietett, a kávézót pedig füst töltötte meg.

    Klicsko később hozzátette, hogy sem halálos áldozat, sem kár nem keletkezett a gyakorlógránát miatt.

  • A donyecki frontvonaltól mindössze 10 kilométerre majdnem 1500 gyermek evakuálására van szükség – írja az Ukrinform. Ezen a héten már 2500-at evakuáltak.

    Ezt Vadim Filashkin, a Donyecki Regionális Katonai Adminisztráció vezetője közölte.

    „A fronttól számított 10 kilométeres zónában körülbelül 1500 gyerek van, kevesebb mint egy hét alatt 2500-at tudtunk evakuálni” – mondta.

    Megjegyezte, hogy a tranzitcsomópontok továbbra is nyitva vannak.

  • A légierő, a drónok és tüzérségi tűz támogatta orosz haderők állításuk szerint visszaverték szerdán a dél-oroszországi Kurszki területre mélyen behatolni akaró ukrán erőket.

    Az orosz védelmi tárca szerdai közlése szerint az orosz haderő három ukrán dandár hat támadását verte vissza a Kurszki területen az utóbbi 24 órában. A tárcának a Telegram-csatornáján közzétett közleménye szerint szerdán, az ukrán betörés nyolcadik napján az orosz fegyveres erők megakadályozták, hogy az ukrán egységek továbbjussanak Szkrilevka, Levsina, Szemjonovka, Alekszejevszkij és Kamisnyij települések környékére, és súlyos veszteségeket okoztak az ukrán erőknek.

    A tárca szerint az utóbbi egy napban az ukrán hadsereg 270 katonát és 16 páncélozott járművet veszített.

    Alekszej Szmirnov, a Kurszki terület megbízott kormányzója arról tájékoztatta Vlagyimir Putyin orosz elnököt hétfőn, hogy az ukránok 40 kilométeres szélességben 12 kilométer mélyen hatoltak be Oroszországba. Az orosz hatóságok hétfőn elismerték, hogy elveszítettek 28 települést.

    A Kurszki területtel szomszédos Belgorodi terület kormányzója szerdán szükségállapotot hirdetett ki az ukrán erők légitámadásai miatt kialakult „rendkívül nehéz és feszült” helyzet miatt. A bombázásokban házakat romboltak le, polgári személyek haltak, illetve sebesültek meg – közölte Vjacseszlav Gladkov, hozzátéve, hogy a lakosság nagyobb védelmének biztosítására és az áldozatoknak nyújtandó további támogatás érdekében regionális szinten szükségállapotot rendelnek el.

    Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint az orosz erők 117 dróntámadást vertek vissza és négy harcászati rakétát semmisítettek meg. Orosz katonai repülőterek is azt jelentették, hogy támadás célpontjai voltak. Eddig több mint 120 ezer ember menekült el a Kurszki területen dúló harcok elől.

    Az orosz védelmi tárca adatai szerint Kijev a kurszki hadművelet kezdete óta 2300 katonát, 37 harckocsit és 32 páncélozott szállítójárművet veszített.

  • Az oroszországi Kurszk megye területére behatolt ukrán erők eredetileg Belgorod megye egyes részeit is meg akarták kaparintani – közölte Apti Alaudinov vezérőrnagy, az orosz fegyveres erők katonapolitikai főcsoportfőnökségének helyettes vezetője, a Csecsenföldön felállított Ahmat különleges alakulat parancsnoka szerdán a Rosszija 1 televízióban.

    „Céljuk eredetileg Kurszk megye megszerzése volt... tervezték ezenfelül megkaparintani Belgorod megye egy részét is, az volt ugyanis az elképzelésük, hogy villámtámadásuk megállíthatatlan lesz” – mondta.

    Arról is beszélt, hogy az ukrán fegyveres erők mintegy 12 ezer tagja hatolt be orosz területre, és szerinte sokan közülük zsoldosok voltak.

    A területre behatoltak száma nagyjából 12 ezer fő. Ezek olyan zászlóaljak és dandárok megmaradt alakulatai, amelyeket a frontvonal különböző pontjairól vontak össze és dobtak át ide. És persze a külföldi jelenléttel kapcsolatban szeretném megjegyezni, hogy eleve sok volt köztük a külföldi. Mindenhol lengyel, angol és francia beszédet lehetett hallani

    – ismertette, hozzátéve, hogy „a zsoldosok” többségével végeztek.

    Dmitrij Poljanszkij, Oroszország állandó ENSZ-képviselőjének helyettese New Yorkban arra hívta fel a figyelmet, hogy csak az eszkalációt szolgálja és komoly következményei lesznek annak, hogy a kurszki régióba behatolt ukrán erők amerikai fegyvereket használnak. „Nagyon világosan megmondtuk ezt amerikai kollégáinknak” – fűzte hozzá.

  • Oroszország rakétákkal támadta az odesszai kikötő polgári infrastruktúráját, megsebesítette egy gabonaszállító teherautó sofőrjét, akit súlyos állapotban szállítottak kórházba – közölte Oleh Kiper, az odesszai polgári-katonai közigazgatás vezetője.

    Oleh Kiper Telegram-csatornáján közölte: „Este az ellenség ballisztikus rakétával támadta Odesszát. Az agresszor a kikötő közelében lévő polgári infrastruktúrát vette célba. Egy személy, egy gabonás teherautó sofőrje megsérült” – írja az interfax.

  • Az amerikai külügyminisztérium állítása szerint az Egyesült Államok nem érintett az ukrán haderő által orosz területen végrehajtott területfoglaló hadműveletben, és nem vett részt annak tervezésében sem.

    Vedant Patel helyettes külügyi szóvivő szerdán sajtóértekezletén kijelentette, hogy az ukrán szándékokat illetően az amerikai illetékesek továbbra is tájékozódnak, de hozzátette, hogy az Egyesült Államok ukrajnai háborút érintő politikájában nincs változás. A helyettes szóvivő nem válaszolt arra a kérdésre, hogy az ukrán katonaság az orosz területen végrehajtott műveleteiben bevet-e amerikai fegyvereket – írja az MTI. 

    Az illetékes megismételte, hogy az Egyesült Államok kötelességének tartja Ukrajna további fegyveres támogatását az orosz agresszióval szembeni önvédelemhez,

    és emlékeztetett arra, hogy a múlt héten újabb, ezúttal 125 millió dollár értékű katonai csomagról hozott döntést a kormány.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Kezdetét veszi az Index csütörtöki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború történéseiről. Az előző nap legfontosabb történései ezek voltak:

    • Brutálisak az orosz veszteségek, ha nem mozgósítanak, akkor nem tudják folytatni a háborút;
    • Zelenszkij szerint több száz orosz katona adta meg magát a kurszki területen;
    • Ukrajna több mint száz drónt indított oroszországi katonai célpontokra;
    • Vlagyimir Putyin: az Ukrajnát ért támadás „már nem különleges hadművelet
    • Az ukrán hadsereg az eddigi legnagyobb támadást hajthatta végre az orosz repterek ellen.

    Tartsanak velünk ma is!