új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Ezzel a poszttal véget ért az Index csütörtöki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Köszönjük egész napos figyelmüket, tartsanak velünk holnap is! Jó pihenést kívánunk!

  • Egyre közelebb van a háborúnak az a pillanata, amikor Ukrajnának az Egyesült Államok és Nagy Britannia megengedi, hogy orosz földön vesse be az úgynevezett Storm Shadow rakétákat.

    A Storm Shadow egy angol–francia cirkálórakéta, amelynek maximális hatótávolsága 250 kilométer. A repülőgépről indítható eszköz a hangsebességhez közeli (hozzávetőleg 1200 kilométer/óra) sebességgel képesek repülni, továbbá tökéletes eszköznek tartják a nehezen elérhető orosz bunkerek megsemmisítésére. Egy rakéta ára csaknem 1 millió dollár (359 millió forint).

    A BBC cikke szerint a rakéta bevetése nem hozna jelentős fejleményeket a háborúban. Kijev már olyan régóta lobbizik azért, hogy e rakétákat bevethesse, hogy Moszkva fel tudott készülni, és a rakéták hatótávján kívülre helyezte a fontosabb objektumait. Washington attól tart, hogy Vlagyimir Putyin eddigi fenyegetőzései, nem csak üres blöffök. Ebből kifolyólag pedig Oroszország olyan válaszlépésre kényszerülne ami tovább eszkalálná a konfliktust.

  • Andrij Szibiha ukrán külügyminiszter a Nemzetközi Büntetőbíróság ügyészével, Karim Khannal Kijevben folytatott megbeszélésen hangsúlyozta, hogy nyitottak az Ukrajna és a Nemzetközi Büntetőbíróság közötti további együttműködésre.

    Örülök, hogy ma Kijevben találkozhattam Karim Khannal. Hálás vagyok a Nemzetközi Büntetőbíróság ügyészének személyes bátorságáért és elkötelezettségéért az orosz bűncselekmények átfogó elszámoltathatóságának biztosítása érdekében

    – írta Szibiha a közösségi oldalán.

    Hangsúlyozta, hogy a római statútum minden aláírójának szigorúan be kell tartania kötelezettségeit a büntetlenség megelőzése érdekében. Úgy fogalmazott, további parancsokat várnak, különösen az ukrán hadifoglyokkal szembeni brutális orosz bánásmód és a háborúban alkalmazott vegyi anyagok tekintetében.

  • A nyugati nagy hatótávolságú precíziós fegyverek Oroszország elleni bevetése a NATO-országok közvetlen részvételét jelentené az ukrajnai harci cselekményekben – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön a Rosszija 1 televíziónak. 

    Putyin azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők már régóta mérnek mélységi csapást orosz területre, ám ha ehhez nagy hatótávolságú nyugati fegyvereket vetnének be, az azt jelentené, hogy nyugati katonák közvetlenül támadnak orosz területet. Álláspontja szerint a Nyugat felcserélte a fogalmakat.

    Nem arról van szó, hogy engedélyezik-e vagy megtiltják a kijevi rezsimnek, hogy orosz területre csapást mérjen, ezt már így is megteszi […], de amikor a nagy hatótávolságú precíziós fegyverek használatáról van szó, az teljesen más történet

    – nyilatkozott.

    Az orosz elnök szerint az ukrán hadsereg nem képes ilyen fegyverekkel önállóan csapást mérni, mert ez csak amerikai és uniós műholdak segítségével lehetséges. Megjegyezte, hogy a repülési feladatokat ezekbe a rakétarendszerekbe valójában csak a NATO-országok katonái tudják bevinni, ez pedig azt jelenti, hogy a NATO-országok közvetlenül részt vesznek a katonai konfliktusban.

    Oroszország ebben az esetben kénytelen lesz az így kialakult fenyegetések alapján hozni döntéseket – idézi az elnököt az MTI. 

  • Oroszország alkotmányba foglalta az értékeit, és meg fogja védeni őket – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön az Egyesült Kultúrák Szentpétervári Nemzetközi Fórumának plenáris ülésén.

    „Mi Oroszországban a számunkra legfontosabb értékeket az ország alaptörvényében, az alkotmányban határoztuk meg és rögzítettük. Megvédjük ezeket az értékeket és mindazokat, akik osztoznak bennük” – mondta.

    „Nem harcolunk más értékek ellen – mi a sajátjainkat támogatjuk. Ez egyébként a szemléletbeli különbség köztünk és ellenfeleink között. És ezt a döntést azoknak a felhívásoknak az egyre növekvő áradatára válaszul hoztuk, amelyek olyan országokból érkeznek, ahol az embereket lényegében megfosztják a választás szabadságától. Elsősorban gyermekes családokról van szó, akikkel szemben a helyi hatóságok perverz etikai értékrendet alkalmaznak” – tette hozzá.

    Rámutatott, hogy Oroszországban „száz- vagy ezerszámra” épülnek új mecsetek, templomok, zsinagógák. Mint mondta, erre sem a cári, sem a szovjet Oroszországban nem volt példa.

    „Oroszország eredendően többnemzetiségű államként jött létre, és ez nyilvánvalóan hatással volt hagyományainkra. Ez közös identitásunk és szellemi erőnk alapja” – hangoztatta, hozzátéve, hogy Oroszország nagy hangsúlyt fektet a kultúra fejlesztésére, a kulturális örökség helyszíneinek védelme érdekében.

    Putyin szerint ezeknek az erőfeszítéseknek az eredménye fogja meghatározni a kultúra és az egész világrend jövőjét. Hangot adott azon álláspontjának, miszerint eljött az ideje a nemzeti kultúrák új, közös nemzetközi infrastruktúrájának kialakítására – közölte az MTI.

  • Több orosz hadihajó és katonai repülőgép haladt át az elmúlt napokban a brit partok közelében. A hajókat és a repülőket, amelyek nem léptek be brit felségterületre, a brit királyi haditengerészet és a királyi légierő (RAF) összehangolt művelet keretében több napon át követte – közölte csütörtökön a londoni védelmi minisztérium.

    A tájékoztatás szerint a művelet hat napig tartott. Először az Iron Duke nevű brit fregatt kísérte végig a Novorosszijszk dízelmeghajtású orosz tengeralattjárót és Jevgenyij Csurov nevű kiszolgálóhajóját. A két orosz hajó a balti térségből érkezett az Északi-tengerre, és áthaladt a rendkívül forgalmas Doveri-szoroson, majd az Atlanti-óceánon folytatta útját a brit védelmi tárca tájékoztatása szerint. 

    A minisztérium arról is tájékoztatott, hogy a brit fregatt folyamatosan figyelte az orosz tengeralattjáró és kísérőhajója mozgását, és ebben közreműködött egy Wildcat típusú helikopter is, ami az Iron Duke fedélzetéről szállt fel.

    Nem sértették meg a brit légteret a gépek

    Az Iron Duke ezután visszatért az Északi-tengerre, ahol két újabb orosz hadihajó, a Sztojkij nevű korvett és a Jaz nevű kísérő tartályhajó jelent meg. A londoni védelmi minisztérium hangsúlyozta, hogy az orosz hadihajók a nemzetközi jog által megengedett módon, nemzetközi vizeken haladtak. A tárca tájékoztatása szerint a héten az RAF két Typhoon harci repülőgépe is felszállt egy Voyager légi üzemanyagtöltő kíséretében, miután Nagy-Britannia közelében két Tu–142-es – NATO-kódja szerint Bear–F típusú, tengeri felderítésre és tengeralattjárók elleni hadviselésre kifejlesztett orosz katonai repülőgép jelenlétét észlelték.

    A minisztérium szerint a két Typhoon az orosz gépeket kikísérte a brit repülésinformációs szektorból (Flight Information Region, FIR). A két orosz repülőgép egyszer sem lépett be a brit légtérbe – hangsúlyozta a londoni védelmi tárca.

    A tájékoztatás szerint a művelet NATO-vezénylés alatt zajlott, és részt vettek benne a kanadai, a belga és a francia haditengerészet egységei is – írja az MTI. 

  • Százötvenegy bányász rekedt a föld alatt a Dobropillia bányában a Donyeck megyében végrehajtott orosz támadások miatti áramszünet következtében – idézi a Kyiv independent Mihajlo Volinecet, az Ukrán Bányászok Szakszervezetének elnökét. 

    A Donyeck megyében Pokrovszktól mindössze 20 kilométerre fekvő város az elmúlt néhány évben az orosz erők fő célpontja volt. A csapások megszakították az áramellátást Dobropilliában és a közeli településeken, köztük a szénbányákban. Az áramszünet a bányák elgázosodását és elöntését is okozta. 

    Vadim Filaskin kormányzó szeptember 12-én jelentette , hogy legalább egy ember meghalt, hat másik pedig megsérült Donyeck megyében az elmúlt napon végrehajtott orosz csapások következtében. 

  • „Ötven ország áll háborúban velünk. Néhányuk NATO-tag, néhányuk támogatja a NATO-t, mint például Japán. De facto hadat üzentek nekünk. Tehetünk úgy, mintha ez nem történt volna meg, figyelmen kívül hagyhatjuk, de az igazság nem fog eltűnni” – jelentette ki Vlagyimir Szolovjov, akit Vlagyimir Putyin kedvenc újságírójaként tartanak számon.

    Telegram-csatornáján többek között azt írta bejegyzésében, hogy mélyen Oroszország területén belül csapnak le az említett, Oroszországgal hadban álló országok, és polgári infrastruktúrára is támadnak. Ezzel szemben, állítása szerint, az oroszok csupán katonai célpontokra lőnek.

    Szolovjov Izraelt is felhozta példának, ahol szerinte „lerombolnak mindent, amit látnak”, és akiket Amerika és Nagy-Britannia lát el fegyverekkel. Szerinte ugyanezek a nyugati országok ugyanígy pusztították el Jugoszláviát is, benne Szerbiával. 

    „A Vörös Hadsereg nem erőszakolta végig Európát”

    Szerinte olyan ezekkel az országokkal tárgyalni, „mintha egy ogréval akarna beszélni az ember”. Szolovjov úgy látja, nemcsak az a gond, ha valakinek náci volt a nagyapja, hanem az is, ha a dédapja rabszolga-kereskedő volt, „az európai kultúra örököseivel, akik levágták az emberek kezét Afrikában. De annak a belga fattyú Leopoldnak az emlékművei még mindig álltak és állnak. Miről akarsz velük megegyezni?” – tette fel a kérdést az újságíró, válogatás és a teljesség igénye nélkül felsorolva még a területfelszabadítás érdekében indiánoknak kiosztott pestistakarókat, Drezda lerombolását vagy a szőnyegbombázásokat. 

    Végezetül annak is szentelt néhány gondolatot, hogy a Vörös Hadsereg nem is erőszakolta végig Európát. 

    Szerinte az, hogy egy, Finnország területéről érkező drón megpróbálta megtámadni a murmanszki katonai létesítményüket, és erre az oroszok nem válaszoltak megtorló dróncsapással, ez bizonyítja az igazát. 

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök várhatónak nevezte az orosz hadsereg ellentámadását Kurszk térségében, amelynek egy részét az Ukrán Fegyveres Erők ellenőrzik. „Az oroszok ellentámadást indítottak. Ez a mi tervünket követi” − jelentette ki szeptember 12-én Kijevben, litván kollégájával, Gitanas Nausedával tartott közös sajtótájékoztatóján, közölet a Radio Szvoboda is.

    A hét elején a DeepState arról számolt be, hogy romlott a helyzet a Kurszki régió egy részét ellenőrző ukrán csoport bal szárnyán. Az orosz hadsereg „aktív támadási műveletekbe kezdett, páncélozott járműveket küldött a Szejmen át”. Egy másik támadás Sznahoszt felé irányult − áll a jelentésben. Az ukrán hivatalos források egyelőre nem számoltak be a Kurszk környéki helyzet változásáról.

  • Herszon régióban közel 45 ezer lakos számít belföldi menekültnek − erről Olekszandr Prokudin, a Herszon területi katonai közigazgatás vezetője számolt be az Ukrinformnak adott interjújában.

    Elmondása szerint ezek a régió lakói, akik a front közeléből más településekre költöznek, ahol nyugodtabb a helyzet. A terület egy részét, amely a Dnyipro folyó bal pártján fekszik, orosz csapatok tartják megszállva. Herszon városát, valamint a folyó jobb partját már 2022 őszén visszafoglalták az ukrán fegyveres erők − közölte korábban az Ukrinform.

  • Lengyelország nem szándékozik belépni az orosz–ukrán háborúba, jelentette ki Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter. „A miniszterelnököm nem akarna ilyet tenni. Most arról tárgyalunk, hogy a légterünkből lőjünk-e le orosz cirkálórakétákat az önök (ukránok) légtere felett anélkül, hogy belépnénk az önök területére. És még ez is nagyon-nagyon ellentmondásos jelenleg. Ebben nincs egyetértés, mert ez azt jelentené, hogy belépünk a háborúba” − mondta Sikorski, írta meg a Sztrana.

    Hozzátette, hogy Varsó álláspontja változhat, ha az ukrajnai front összeomlana. „A dolgok változhatnak, ha ez bekövetkezik, de jelenleg nulla a szándék erre” − árulta el a lengyel külügyminiszter.

    Radoslaw Sikorski ugyanakkor kijelentette, hogy Varsó kész segíteni Ukrajnának a Lengyelországban élő ukrán férfiak sorozásában. Ehhez azonban Kijevnek gyorsított eljárást kellene bevezetnie az elfogatóparancsok kiadására, és „világosan ki kellene mondania, hogy mit vár az európai partnerektől”. Végül hozzátette, hogy „ennek egy páneurópai döntésnek kellene lennie. Például volt egy olyan elképzelés, hogy azok, akik kibújnak a sorozás alól, ne kapjanak szociális juttatásokat”.

  • Az ukrán légvédelmi erők az éjszaka 44 Sahíd típusú támadó drónt lőttek le Ukrajna felett. Erről az Ukrán Légierő Parancsnoksága számolt be a Telegramon – írja az Ukrinform.

    „2024. szeptember 12-én éjjel az Ukrán Légierő 69 orosz légi célpontot észlelt és követett. A megszállók lecsaptak két Iszkander–M ballisztikus rakétára, amelyeket az oroszországi Kurszk térségéből indítottak, egy Kh–59/69 irányított légirakétára, amelyet az oroszországi Brjanszk térségéből lőttek ki, két Kh–22/32 cirkálórakétára, amelyeket Tu–22M3 típusú repülőgépről indítottak, 64 Sahíd típusú támadó drónra, amelyeket az oroszországi Kurszkból és Jezsicsből, valamint a krími Csaudából indítottak” – olvasható a bejegyzésben.

    A légitámadás visszaverésében harci repülőgépek, légvédelmi rakétaerők, mobil tűzcsoportok és az Ukrán Védelmi Erők egységei vettek részt.

    A légvédelmi harcok eredményeként 44 támadó drónt lőttek le. Három orosz drón visszarepült Oroszországba. Áldozatokról vagy sérültekről nem érkezett információ.

  • Szergej Karaganov befolyásos orosz külpolitikai és védelmi szakember, aki a Kreml tanácsadója is volt, úgy véli, hogy Oroszországnak világosan ki kellene jelentenie, hogy kész atomfegyvereket bevetni azokkal az országokkal szemben, amelyek „támogatják a NATO ukrajnai agresszióját” – írja a Reuters.

    A Kommerszant című napilapnak adott interjújában Szergej Karaganov azt is elmondta, hogy Moszkva képes lenne anélkül „korlátozott atomcsapást” mérni egy NATO-országra, hogy totális atomháborút robbantana ki, és hozzátette, az Egyesült Államok hazudik, amikor azt állítja, hogy nukleáris védelmet biztosít szövetségesei számára.

    Kijelentéseit a nyugati biztonsági szakértők nagy figyelemmel kísérik, mint az orosz politikáról való gondolkodás jelzőjét, és ugyan véleményei nem képviselik a hivatalos politikát, de a Kreml többször is lehetőséget adott neki arra, hogy befolyásos fórumokon hangot adjon ezeknek.

  • A polgári infrastruktúrát ért orosz tüzérségi támadás következtében a Donyecki területen fekvő Dobropilljában található bánya 151 bányásza a föld alatt rekedt – írja az Ukrajinszka Pravda.

    A lap arról ír, hogy Dobropillja városa és a környező települések áram nélkül maradtak az orosz csapatok támadása miatt. Ennek következtében a szénbányák is áram nélkül vannak.

    Az áram hiánya miatt gázosodás, a termelőműhelyek gázzal való elárasztása történik. A bányászati berendezések és létesítmények elárasztásának veszélye is fennáll.

  • Hszi Csin-ping kínai elnök a jövő hónapban találkozhat ukrán kollégájával, Volodimir Zelenszkijjel – írja a The Guardian.

    Olekszandr Csalij, Ukrajna volt külügyminiszter-helyettese elmondta, hogy az elmúlt hónapokban javult a diplomáciai viszony Peking és Kijev között, és most már lehetséges a találkozó.

    Megemlítve az európai biztonság helyreállításának elősegítésére irányuló kínai erőfeszítéseket, Olekszandr Csalij azt mondta, hogy „most mindannyian Ukrajnában várjuk a kapcsolatfelvételt, a közvetlen kapcsolatfelvételt Zelenszkij elnök és Hszi elnök között”.

    Peking semlegesnek mutatkozott Oroszország 30 hónapja tartó ukrajnai inváziójában, de szoros stratégiai kapcsolatokat ápol Moszkvával, és nem csatlakozott az Ukrajna által júniusban szervezett békecsúcshoz.

  • Az amerikai védelmi minisztérium csaknem 1,2 milliárd dolláros szerződést kötött a Raytheon céggel AMRAAM közepes hatótávolságú rakéták gyártására, amelyeket többek között Ukrajnának szállítanak – írja az Ukrinform.

    Megjegyzik, hogy a munkálatokat az arizonai Tucsonban fogják végezni, és várhatóan 2028. december 31-ig befejeződnek.

    „Ez a szerződés külföldi katonai eladásokat érint Bahrein, Bulgária, Kanada, Finnország, Németország, Magyarország, Olaszország, Japán, Norvégia, Svájc, Kanada, Ukrajna, Olaszország és az Egyesült Királyság számára”  közölte az amerikai védelmi minisztérium.

    Szeptember 7-én az amerikai külügyminisztérium jóváhagyta AIM9X Sidewinder Block II típusú rakéták és kapcsolódó felszerelések eladását Hollandiának több mint 691 millió dollár értékben.

  • Alar Karis észt elnök bejelentés nélküli látogatásra érkezett Kijevbe – írja az Interfax.

    „Megérkeztünk Kijev gyönyörű városába. Várom a találkozókat és a megbeszéléseket” – írta az Х-en az elnök.

    Gitanas Nauseda litván elnök és Evika Silina lett miniszterelnök szerdán érkezett Kijevbe, hogy részt vegyen a Krími Platform csúcstalálkozóján. Antony Blinken amerikai külügyminiszter és David Lammy brit külügyminiszter szerdán szintén Kijevben volt.

  • Az Institute for the Study of War (ISW) szeptember 11-i jelentésében közölte, hogy az orosz csapatok ellentámadásokat indítottak a Kurszki területen, és a jelentések szerint kedden és szerdán elfoglaltak több települést Korenyevtől északkeletre és délre – írja az Interfax.

    „A szeptember 11-i orosz ellentámadások mérete, terjedelme és lehetséges kilátásai a kurszki régióban nem világosak, és a helyzet továbbra is bizonytalan” – áll a jelentésben. Az ukrán erők a jelentések szerint újabb támadásokat indítottak az orosz ellentámadás ellen.

    Megjegyzik, hogy továbbra sem világos, hogy a kurszki térségben lévő orosz csapatok képesek-e sikeresen kiszorítani az ukrán erőket a térségből. Az orosz hatóságok azt is tervezhetik, hogy további, nagyobb képességű orosz csapatokat telepítenek át Ukrajnából, hogy visszaverjenek egy ukrán betörést a kurszki régióba, bár nem világos, hogy az orosz hatóságok mikor lennének képesek egy ilyen átcsoportosításra.

    Az orosz erők valószínűleg ideiglenesen át akarják vágni az ukrán előrenyomulást a kurszki régióban, mielőtt erőfeszítéseket tesznek az ukrán erők orosz területről való kiszorítására.

  • Ukrán katonák lelőttek egy orosz Szu30SM típusú repülőgépet egy fekete-tengeri hadműveletben – írja a The Kyiv Independent.

    A Szu30SM-et a jelentések szerint egy hordozható légvédelmi rendszer semmisítette meg, és az orosz légierő 43. különálló haditengerészeti repülőezredéhez tartozott, amely a megszállt Krímben lévő Szakij légibázison állomásozik.

    Az ügynökség nem közölt részleteket a fekete-tengeri műveletről. Az orosz védelmi minisztérium szeptember 11-én azt állította, hogy erői meghiúsították Ukrajna kísérletét, hogy visszaszerezze az ellenőrzést a Fekete-tengeren lévő Krym-2 fúrótorony felett.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök élesen bírálta és destruktívnak nevezte az ukrán konfliktus rendezésére irányuló brazil és kínai tervet – írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

    A kínai–brazil javaslat is destruktív, ez csak egy politikai nyilatkozat. Én pedig azt mondtam Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnöknek, és azt közvetítettük a kínai fél felé: »Üljünk le együtt, beszéljünk együtt!« Miért döntött hirtelen úgy, hogy Oroszország oldalára áll, vagy valahol középen áll? Hogyan ajánlhatjátok fel, hogy »itt a mi kezdeményezésünk«, anélkül, hogy tőlünk bármit is kérnétek?

    – mondta Zelenszkij egy brazil internetes portálnak adott interjújában.

    Az ukrán elnök ugyanakkor meg van győződve arról, hogy Brazília és Kína állítólag előzetesen megbeszélte Oroszországgal a békekezdeményezésüket. „Nem vagyunk bolondok” – mondta felháborodottan. Ugyanakkor a „bolondok” szót Zelenszkij oroszul mondta, bár az interjút ukránul adta.

  • Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere az eddigi leghatározottabb utalást tette arra, hogy a Fehér Ház hamarosan feloldja az Ukrajnára vonatkozó korlátozásokat a Nyugat által szállított nagy hatótávolságú fegyverek Oroszországon belüli kulcsfontosságú katonai célpontok ellen történő bevetésére, és a döntést már magánjelleggel meghozták – írja a The Guardian.

    A brit külügyminiszter, David Lammy mellett Kijevben felszólaló Blinken elmondta, hogy az Egyesült Államok „az első naptól kezdve” hajlandó volt politikáját az ukrajnai harctéren kialakult helyzet változásának megfelelően módosítani. „Ezt továbbra is így fogjuk tenni” – hangsúlyozta.

    Blinken elmondta, hogy ő és Lammy a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott szerdai megbeszéléseik után jelentést tesznek „főnökeiknek”, Joe Bidennek és Keir Starmernek.

    A külügyminiszter azt sugallta, hogy Irán ballisztikus rakéták Moszkvába történő küldése – amely a héten derült ki – megváltoztatta a stratégiai gondolkodást Londonban és Washingtonban. Ez „jelentős és veszélyes eszkaláció” – mondta.

    Az eszkalátor itt Putyin. Putyin az iráni rakétaszállítmányokkal eszkalálta a helyzetet. Oroszország, Irán és Észak-Korea új tengelyét látjuk

    – tette hozzá.

    Eközben Lammy sürgette Kínát, hogy „ne álljon össze a renegátok egy csoportjával”.

    Brit kormányzati források jelezték, hogy már megszületett a döntés arról, hogy Ukrajna számára engedélyezik a Storm Shadow cirkálórakéták bevetését Oroszországon belüli célpontok ellen, bár ezt várhatóan még nem jelentik be nyilvánosan pénteken, amikor Starmer Washingtonban találkozik Bidennel.

  • Az ukrán vezérkar legfrissebb adatai szerint Oroszország Ukrajna elleni háborújában az ukránok 2022. február 24-től 2024. szeptember 12-ig megsemmisítettek összesen (zárójelben az elmúlt nap veszteségei):

    • 8653 (+11) harckocsit,
    • 16 955 (+17) páncélozott harcjárművet,
    • 18 009 (+73) tüzérségi rendszert,
    • 1184 (+2) rakétavetőt,
    • 945 (+2) légvédelmi rendszert,
    • 2591 (+0) cirkálórakétát,
    • 369 (+1) repülőgépet,
    • 328 helikoptert,
    • 24 481 (+93) gépjárművet és tartálykocsit,
    • 3061 (+2) különleges felszerelést,
    • 28 hajót és
    • 15 033 (+43) drónt.

    A háború kitörése óta 630 200 orosz katona vesztette életét, csak az elmúlt napon 1270-en haltak vagy sebesültek meg.

  • Orosz támadások miatt megszűnt a gáz- és vízellátás a Donyecki területen fekvő Pokrovszk városában – írja a The Kyiv Independent.

    A Pokrovszk melletti keleti front több hónapja heves harcok színhelye és a Donyecki területen zajló orosz offenzíva egyik gyújtópontja. A város fontos logisztikai csomópont az ukrán erők számára.

    Pokrovszk hatóságai augusztus 15-én evakuálásra szólították fel a lakosokat, miután az oroszok mintegy 10 kilométerre elérték a város határát. Egy moduláris szűrőállomás, amely Pokrovszk vízellátását biztosította, a térségben zajló harcok miatt leállt.

  • Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint Magyarország területére szerdán az ukrán–magyar határszakaszon 5725 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 6508 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 55 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • A Háborús Tanulmányok Intézetének (ISW) elemzői szerint az orosz csapatoknak szándékukban áll kettévágni az ukrán offenzívát a kurszki térségben, mielőtt összehangolt műveletet indítanának a csapatok kiszorítására – írja az Ukrajinszka Pravda.

    „Az orosz csapatok ellentámadásokat indítottak az ukrán offenzíva nyugati peremén a Kurszki területen, és a jelentések szerint szeptember 10-én és 11-én elfoglaltak több települést Korenevótól északkeletre és délre” – olvasható az elemzésben.

    A szeptember 11-i orosz ellentámadások mérete, terjedelme és lehetséges kilátásai a Kurszk térségében nem tisztázottak, és a helyzet e sorok írásakor továbbra is ingatag. Korai lenne következtetéseket levonni a további orosz ellentámadásokkal kapcsolatban, de az ISW továbbra is figyelemmel kíséri a helyzetet

    – állapították meg.

    A szeptember 11-én közzétett földrajzi helymeghatározási adatok szerint az orosz erők visszaszerezték állásaikat Zsuravlytól keletre (Korenevótól északkeletre). Több orosz forrás azt állította, hogy az orosz csapatok teljesen elfoglalták Sznahoszt, de az ISW nem látott vizuális bizonyítékot ezekre az állításokra.

    Az ukrán csapatok a jelentések szerint újabb támadásokat indítottak az orosz ellentámadás ellen Sznahosztától nyugatra és a teljes ukrán frontvonalon a kurszki térségben.

  • Szerda este az orosz erők megtámadták Konotopot a Szumi területen. Jelenleg kritikus az áramellátás helyzete a városban, mivel az energetikai infrastruktúra súlyosan megrongálódott – írja az Unian ukrán hírügynökség.

    „Az árammérnökök mindent megtesznek, hogy a kórház és a vízművek áramellátását biztosítsák. Senki sem tudja megjósolni, hogy mikor lesz áram a lakosok otthonában” – közölte Artem Szemenyikin, a város polgármestere a Telegramon.

    Elmondása szerint az oroszok számos oktatási intézményt megrongáltak, a pontos számok egyelőre nem ismertek.

    Rengeteg ablakot és ajtót betörtek. Az óvodák holnap a szokásos üzemmódban fognak működni. Ezenkívül az oroszok megrongálták a kórházat is. Számos épület ablakát betörték, de az orvosi berendezések nem sérültek meg súlyosan, és az orvosok dolgoznak. A városlakóknak óránként szállítanak vizet. A város összes sebésze dolgozik. Továbbra is kapjuk a sérültek hívásait. Két ember jelenleg kórházban van. Egyikük nagyon kritikus állapotban van (kómában). Az egyik kómában lévő ember egyébként az emberek mentésére indult

    – tette hozzá a polgármester.

    A Szumi területi katonai közigazgatása megjegyezte, hogy az áldozatok száma már elérte a 13 főt, akiknek különböző súlyosságú sérüléseik vannak.

    „Az ellenség hatalmas légicsapást mért Konotop község energetikai és polgári infrastruktúrájára. Az oroszok Sahíd típusú drónokat használtak, amelyeket többek között lakóépületek, oktatási és egészségügyi intézmények ellen irányítottak” – közölte a közigazgatás.

  • Az ukrán fővárosban, Kijevben szerda délután több mint 30 percig tartó légiriadó zavarta meg Antony Blinken amerikai és David Lammy brit külügyminisztert, valamint más nyugati tisztségviselők látogatását – írja a Reuters.

    Az ukrán légierő a Telegram platformon ballisztikus rakétafenyegetésről tájékoztatott. Közlésük szerint egy rakéta az északi Szumi régióból Poltava irányába tartott.

    A helyzet komolyságát jelzi, hogy a Szumi területi tisztviselők később szintén a Telegramon adtak hírt a fejleményekről. Tájékoztatásuk alapján a rakétát sikeresen megsemmisítették. Az előzetes információk szerint sem az infrastruktúrában, sem a polgári lakosság körében nem keletkezett kár.

    Mint a Reuters írta, 

    Moszkva és a Nyugat között létezik egy hallgatólagos megegyezés, melynek értelmében az oroszok nem lövik az ukrán fővárost akkor, amikor vezető politikusok tartózkodnak ott.

    Ezt mind ez idáig egyetlen alkalommal, idén március hetedikén nem sikerült tartaniuk, amikor Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök konvojától pár száz méterre csapódott be az egyik rakétájuk.

  • Az ukrajnai háború kezdete óta az Orosz Föderáció legalább hétmilliárd dolláros kárt okozott Ukrajna egészségügyi infrastruktúrájában – mondta Viktor Ljasko egészségügyi miniszter a United for Justice nevű konferencián. 

    A miniszter szerint Ukrajna-szerte 715 egészségügyi létesítmény sérült meg vagy semmisült meg. Komolyabban 1877 objektum károsodott vagy semmisült meg, ezek közül is legsúlyosabban 1657 intézmény, 220 pedig teljesen megsemmisült, és nem lehet helyreállítani. Ugyanakkor jelenleg nincsenek információk az ellenőrizetlen területen lévő kórházak állapotáról – tette hozzá. 

    Ezen kívül az Orosz Föderáció 876 ukrajnai gyógyszertárat rongált meg, 67 teljesen megsemmisült. A mentőautók legalább 20 százaléka is megrongálódott.

    A miniszter hangsúlyozta, hogy több mint 100 ukrán orvos is meghalt a háború kezdete óta – számolt be az Interfax hírügynökség. 

  • Joe Biden amerikai elnök és Keir Starmer brit miniszterelnök szeptember 13-án Washingtonban találkoznak – írja az Ukrajinszka Pravda.

    A két tisztségviselő találkozóját Antony Blinken amerikai külügyminiszter jelentette be: „Vezetőink két nap múlva találkoznak Washingtonban” – közölte.

    Az amerikai külügyminiszter hangsúlyozta, hogy azért jött Ukrajnába, hogy megtudja, milyen további segítségre van szükség a közeljövőben, különösen az ukrán területek védelmének kérdésében.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán arról beszélt, hogy Moszkvának meg kellene fontolnia az urán, a titán és a nikkel exportjának korlátozását a nyugati szankciók megtorlásaként – írja a Reuters.

    Putyin megjegyzései a nikkel árának emelkedését váltották ki, és az uránbányászati cégek részvényeit is felfelé hajtották. A televízióban közvetített beszédében azt mondta, hogy más nyersanyagok esetében is bevezethetők ilyen korlátozások, és megjegyezte, hogy Oroszország jelentős földgáz-, gyémánt- és aranytermelő.

    De azt mondta, hogy az intézkedéseket nem kell „holnap” meghozni, és nem szabad, hogy kárt okozzanak magának Oroszországnak.

    „Oroszország vezető szerepet tölt be számos stratégiai nyersanyagkészletben: a földgáz esetében ez a világ készleteinek közel 22% százaléka, az arany esetében közel 23 százalék, a gyémántok esetében közel 55 százalék” – mondta Putyin.

    „Kérem, nézzenek meg néhány olyan árutípust, amelyeket a világpiacra szállítunk. Talán el kellene gondolkodnunk bizonyos korlátozásokon – urán, titán, nikkel” - mondta az orosz elnök Mihail Misusztyin miniszterelnöknek.