új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nagy erőkkel dolgozik a fővárosi védvonali zárásokon az árvíz miatt a Fővárosi Csatornázási Művek négyszáz munkatársa, az irányításuk alatt működő alvállalkozók dolgozói és a katasztrófavédelem által kiképzett önkéntesek – közölte a társaság kedden az MTI-vel.

    A Királyok útján hétfőn kezdődött az árvízi kapuk zárása, összesen 43 átjárót, úgynevezett kulisszát zárnak le. Kedden megkezdődött a védvonal agyagos megerősítése is. Mintegy 1700 méter hosszon, 6 ezer köbméter agyag felhasználásával 90 szakember 18 célgép segítségével építi meg az ideiglenes gátat.

    A Margit-szigeten hétfő óta éjjel-nappal építik homokzsákokból a mobilgátat. Az ideiglenes gát építését a sziget mélyebb pontjától, a déli csücskétől indulva kezdték meg.

    Keddtől a munkához a katasztrófavédelem által kiképzett 160 önkéntes is csatlakozott. Naponta mintegy 1500 köbméter homokot és 150 ezer zsákot használnak fel.

    A fővárosi szennyvízelvezetés és -tisztítás az árvízi üzemmód mellett is folyamatos, zavartalan. Ahol szükséges, a Fővárosi Csatornázási Művek mobil szivattyúkkal emeli át és vezeti el a keletkező szennyvizeket. Eddig 30 helyen kellett szivattyúkat bevetni.

  • A Kronen Zeitung közölte, hogy a Duna további értesítésig teljesen le van zárva a hajóforgalom előtt Ausztriában. Azt egyelőre nem tudni, hogy meddig tart a tilalom.

  • A Magyar Honvédség Kiss József 86. Helikopterdandárja kedden hivatalos oldalán közölte, hogy légi felderítésre indult egy H145M típusú helikopterük az árvíz sújtotta területre.

  • Szerdán lezárják a Népszigetre vezető Zsilip utcát az árhullám miatt, és nem lesz járható Marina-partra vezető híd sem. A Duna várhatóan szombat délelőtt tetőzik Újpestnél 856–860 centiméteres magasságban – közölte Újpest hivatalos közösségi oldala.

    A Fővárosi Csatornázási Művek helyi vezetője ugyanakkor megnyugtatta az újpesti önkormányzatot, hogy a 2013 óta kiépült védvonalak valószínűleg meg tudják tartani a vizet.

  • Adománygyűjtő számlaszámot nyitott a Gránit Bank az árvíz által sújtott helységek, emberek megsegítése és támogatása érdekében. A bank több millió forintos azonnali, rendkívüli támogatást is nyújt erre a célra, és várja mindenki hozzájárulását, akinek lehetősége van a célt anyagilag támogatni.

    Az adománygyűjtő bankszámlaszámra folyamatosan érkező összeget a pénzintézet az Ökumenikus Segélyszervezet számára ajánlja fel, amely a védekezésben való hozzájárulás mellett azokat a bajbajutottakat is tudja majd segíteni az érkező összeg szétosztásával, akik az elmúlt évtized legnagyobb áradása következtében szenvednek várhatóan károkat.

    Az alábbi számlaszámra vár a bank minden olyan adományt, amivel a lakosság segítene a bajbajutottakon:

    • Számlanév: Árvíz 2024
    • Számlaszám: 12100011-18000737-00000000
    • Közlemény: adomány
  • „Az árvíz, ha hagyjuk, visz mindent. Ilyenkor nincsenek politikai oldalak, nincsenek viták, csak a védekezés. A víz nem nézi, ki töltötte meg a zsákot, sem azt, hogy ki rendelte meg” – írta a Magyar Szocialista Párt a Facebook-oldalán.

    Hozzátették, hogy ők kedden Vácon segítenek, mint írták, példaértékű az összetartás, amit látnak: mindenki dolgozik, vállt vállnak vetve.

    Mi is hoztunk meleg teát azoknak, akik egész éjjel itt voltak. Azóta lapátolunk és pakoljuk a zsákokat közösen a helyiekkel, mintha mindig is ismertük volna személyesen is egymást

    – jegyezték meg.

  • Harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben Budapesten, ez a közösségi közlekedés járatait is érinti. Szerdán lezárják a H5-ös HÉV alagúti szakaszát, ezért a H5-ös HÉV nem hajt be a Batthyány téri végállomására. A szerelvények megváltozott menetrend szerint, Szentendre/Békásmegyer felől a Margit híd, budai hídfő állomásig járnak. A Margit híd, budai hídfőnél a vonatokra a felszínen kialakított ideiglenes végállomásnál lehet felszállni – közölte a BKK.

    Szerdától a Margit hídnál a HÉV-megállóhoz vezető lépcsőket lezárják, azok nem használhatók. A következő napokban a Batthyány téren a Duna felőli, a villamosmegállókhoz vezető lépcsőknél homokzsákokat helyeznek el, ezért azokat sem lehet majd használni, a felszín a buszvégállomásra vezető lépcsőn érhető majd el.

    A BKK és a MÁV-HÉV munkatársai hangbemondásokkal, információs táblákkal, a Margit híd, budai hídfő állomásnál pedig személyesen is segítik az utasok tájékozódását. Ennek ellenére a BKK arra kéri a szentendrei HÉV-en utazókat, hogy útvonalukat még indulás előtt tervezzék meg.

    Lezárják a Margit híd HÉV-végállomás peronján áthaladó kerékpárutat is. Ezen a szakaszon biciklivel nem lehet áthaladni, a BKK az Árpád fejedelem úti kerékpársáv használatát javasolja.

    A Duna magas vízállása miatt bevezetett további korlátozások:

    • Lezárták a Margit-sziget mindkét bejáróját, azokon sem személyautók, sem a BKK járatai nem hajthatnak be. A sziget csak északról, az Árpád híd felől közelíthető meg, és onnan is kizárólag gyalog.
    • A 26-os autóbusz nem közlekedik a Margit-sziget lezárása miatt.
    • A 4-es és a 6-os villamos nem áll meg a Margit-szigeti megállóban.
    • Lezárták a budai alsó rakpartot a Mozaik utcától a Rákóczi hídig, valamint a pesti alsó rakpartot a Dráva utcától a Közraktár utcáig.
    • A 2-es a 2B és a 23-as villamosok két szakaszon közlekednek: a Jászai Mari tér és a Széchenyi István tér, valamint a Március 15. tér és a dél-pesti végállomásaik között. A Széchenyi István tér és a Március 15. tér közötti szakaszon nem jár villamos, és pótlóbusz sem közlekedik. A BKK munkatársai az ideiglenes végállomásokon személyesen segítik az utasok tájékozódását.
    • Módosult a 34-es autóbusz útvonala, a buszok nem érintik a Békásmegyer H és a Rómaifürdő H közötti megállókat. A 34-es busz a 134-es busz útvonalán, a Czetz János utca – Mátyás király út – Batthyány utca nyomvonalon közlekedik. Ugyanez vonatkozik a 934-es éjszakai járatra, amely nem áll meg a Békásmegyer H és a Római úti lakótelep – Varsa utca közötti szakaszon.

    Amennyiben a Duna vízszintje tovább emelkedik, további forgalmi korlátozások is várhatók.

  • Horváth Tamás, Rákosmente polgármestere kora délután a Római-partról bejelentkezve a Facebook-oldalán írta meg, hogy most minden segítő kézre szükség van az árvíz elleni védekezésben.

    „A vízügy, a honvédség és a katasztrófavédelem mindenhol biztosítja a megfelelő szintű védekezést, valamint önkéntesek is részt vesznek a munkálatokban – ezért vagyunk itt mi is! Együtt sikerülni fog!” – hangsúlyozta a polgármester.

  • Víz alatt a bicikliút Verőce felé, a Duna a Ligetnél kezd kilépni a medréből – írja a Vác.hu.

    Bizonytalan időre bezárt a korábbi tanpálya környékén álló McDonald’s, ahol az ott dolgozók már felépítették homokzsákfalat az étterem védelme érdekében.

  • Turi Lajos, Tát polgármestere közösségi oldalán beszámolt róla, hogy a vízügyi igazgatóság szakemberei és a társhatóságok Táton is felkészültek az árhullám fogadására. Instrukcióik alapján folytatják a logisztikai szervező munkát. 

    A polgármester leírta, hogy hétfőn a vasúti kavicsos ágyazatot átvágva összefüggő védelmi rendszerré tették az Únyi patak töltését, és amennyiben a biztonság megkívánja, a Spar áruház melletti mobilgátat is kiépítik.

    Hozzátette, hogy az elkövetkező napokban látványosan megemelkedik az Únyi patak vízgyűjtője is, de a mostani adatok alapján, a péntekre várható tetőzés 30–40 cm-rel alatta marad a 2013-as rekordnak.

  • Karácsony Gergely főpolgármester közölte, hogy a Margit-sziget és a Római-part mellett a Batthyány téren is megkezdődött a felkészülés, már rengeteg homokzsákot kipakoltak.

    A főpolgármester egy rövid videóban azt is bemutatta, hogy délután negyed három óra körül a Duna vízszintje csak centiméterekre volt az alsó rakpartoktól.

  • A helyszínen ellenőrizte Orbán Viktor kormányfő a Lajta menti árvízvédelmi munkálatokat, ahol Nagy István országgyűlési képviselővel együtt meghallgatta a vízügyi szakemberek és a katasztrófavédők jelentését a Mosonmagyaróvár és térsége megvédéséért tett erőfeszítésekről – írja az MTI.

    Orbán Viktor megadta az engedélyt a Lajta főmedre és a Balparti Csatorna közötti szükségtározó megnyitására. A szükségtározó a másodrendű védvonal megnyitásával biztosítja, hogy az elsőrendű fővédvonalakat ne törje át a víz, illetve garantálja Mosonmagyaróvár és lakóinak biztonságát.

  • A Kárpátia zenekar közölte, hogy a koncertjüket átszervezték október 12-re a győri árvízhelyzet miatt.

    Mint írták, várhatóan a koncert helyszínén meghaladja a víz szintje az egy métert.

    „Erőt, kitartást kívánunk a gáton védekezőknek” – üzente a zenekar.

  • Karácsony Gergely főpolgármester kora délután a Róma-partról jelentkezett be, és közölte, hogy folytatódik az árvíz elleni védekezés a területen.

    A főpolgármester elmondta, hogy a Királyok útján történik az egyik legfontosabb védekezési beruházás, hiszen itt található a főváros egyik leggyengébb pontja.

  • A Magyar Honvédség Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandárja közölte, hogy a hajnali órákban újabb munkacsoportok indultak útnak a laktanyájukból, hogy részt vegyenek az árvíz elleni védekezésben.

  • Az árhullám miatt több országos közúton is korlátozásokat vezetett be a Magyar Közút, a következő napokban elsősorban a Duna mentén számíthatnak további útlezárásokra a közlekedők – írja az MTI.

    Felhívták a figyelmet, hogy Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest vármegyében nemcsak a Duna, hanem a mellékfolyók mentén is lesznek útlezárások az árvízi védekezés vagy az elöntött területek miatt.

    A közútkezelő arra figyelmezteti a közlekedőket, hogy indulás előtt minden esetben tájékozódjanak az aktuális korlátozásokról és az útviszonyokról az Útinform weboldalán.

    Emlékeztettek rá, hogy az elmúlt napokban több, a Dunához közeli kerékpárúti szakaszt, kompokhoz, révállomásokhoz vezető utat lezártak a forgalom elől Komárom-Esztergom és Pest vármegyében, illetve a vámosszabadi határátkelőhöz vezető szakaszon is teljes útzárat rendeltek el.

    A 11-es főút Komárom-Esztergom vármegyei részén is több helyen van érvényben teljes vagy félpályás korlátozás.

    Arra is figyelmeztetett a közútkezelő, hogy a korlátozásokat az autósok is tartsák be, ne próbáljanak meg áthajtani, mert könnyen élet- és balesetveszélyes helyzetekbe kerülhetnek.

    A 11-es út megerősítése
    A 11-es út megerősítése
    Fotó: Olvasónk, Károly / Index
  • Palatinus Gyógy-, Strand- és Hullámfürdő a Facebook-oldalán közölte, hogy ők is komoly kihívások elé néztek az elmúlt napokban a Duna magas vízállása miatt.

    Mint írták, a Budapest Gyógyfürdői És Hévizei Zrt. munkatársai napok óta minden erejükkel azon dolgoznak, hogy megóvják a fürdő területét és berendezéseit a víz betörésétől.

    Köszönjük csapatunk áldozatos munkáját, és hálásak vagyunk vendégeink türelméért ebben a nehéz időszakban. Reméljük, hogy az árvíz levonulása után hamarosan újra zökkenőmentesen élvezhetitek a Palatinus nyújtotta élményeket!

    – írták oldalukon.

  • Mint írtuk, Leányfalun is folyamatos a védekezés az árvíz ellen. A településen a katonák mellett Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter és munkatársai is segítettek homokzsákokat tölteni.

    Az egész ország pártállásra való tekintet nélkül részt vesz az árvíz elleni védekezésben. [...] Homokzsákokat pakolunk, és igyekszünk biztonságban tartani a térséget

    – mondta a miniszter.

  • Magyarország Kormánya a Facebook oldalán közölte, hogy újabb katonai egységeket vezényeltek az árvíz elleni védekezésre Leányfalu és Tahitótfalu térségébe.

    „Annyi katona megy a gátakra, amennyi csak kell” – írták.

  • A Margit-szigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a Magyar Honvédség Sportszázadának tagjaival, valamint olimpiai és világbajnok sportolókkal összefogva homokzsákokat töltött meg az árvíz elleni védekezés során kedd délelőtt.

    A sportállamtitkárság arról tájékoztatta az MTI-t, hogy háttérszervezete, a Nemzeti Sportügynökség (NSÜ) üzemeltetésében lévő budapesti létesítmények közül a Hajós-uszoda is kritikus helyzetben van a dunai árvíz miatt.

    „A Margit-szigeti futókör mentén az előrejelzés szerint több mint egy méter magasságú védgátat kell építeni homokzsákokból. Dala Tamás, az uszoda üzemeltetési igazgatója arról tájékoztatta a sportirányítást, hogy a sziget körbekerítéséhez több mint egymillió homokzsákra van szükség, ezért minden segítség jól jön, így kedden reggel a magyar sportélet kiválóságaival a helyszínre siettünk” − mondta Schmidt Ádám.

    Kiemelte, a Magyar Honvédség Sportszázadának katonasportolói mellett a vizes sportok képviselői közül csatlakoztak hozzájuk a Ferencváros vízilabdázói − akik egyébként ma este Debrecenben játszanak bajnokit, továbbá Madaras Norbert olimpiai bajnok, a szövetség elnöke és Gór-Nagy Miklós világbajnok. Az úszók közül Darnyi Tamás olimpiai bajnok is a helyszínen segített, valamint Märcz Tamás olimpiai bajnok és Baji Balázs vb-bronzérmes gátfutó − mindketten a Nemzeti Sportügynökség vezető munkatársai.

    „Rendkívül jó érzés megtapasztalni, hogy a hazai sportélet szereplőire bármilyen helyzetben lehet számítani” − hangsúlyozta a sportállamtitkár, aki levelet írt az árvízvédelmi operatív törzsnek, hogy ha bárhol további segítségre lenne szükség, akkor jelezzék a sportirányítás felé, mert a sportolók országszerte tudnak csatlakozni a védekezéshez.

    A Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodát várhatóan kedden be kell zárni, mert a gépészet különböző elemeit ki kellett menteni a helyszínről. „A sportszövetségek segítségével a sportolókat a többi fővárosi vizes létesítménybe irányítjuk át. Kértük ezen létesítményeket, hogy ha igény mutatkozik rá, hétvégén is biztosítsák az edzésekhez szükséges feltételeket” − jelezte a sportállamtitkár.

    Bíró Péter, a sportuszodát üzemeltető Nemzeti Sportügynökség elnök-vezérigazgatója szerint a jól kidolgozott vészforgatókönyvek most rendkívül fontosak, mert a védekezésben nagy szerepet játszanak. „A Margit-szigeti Hajós-uszodában hétfőn délben felállítottunk egy válságstábot, óráról órára monitorozzuk a vízállást. A Dagály strand és a Duna Aréna egyelőre nincs veszélyben, teljes mértékben üzemképesek” − fogalmazott az elnök-vezérigazgató, aki hozzátette: az NSÜ több mint 200 sportlétesítményt üzemeltet Magyarországon, számos helyszínen kritikus a helyzet.

    „A szobi tanuszoda dolgozói a hétvégét is a sportközpontban töltötték, homokzsákokkal biztosították a helyszínt, és mentették az értékeket. Köszönöm a kollégáimnak, hogy példamutató módon, éjjel-nappal vigyázzák az állami értékeket, és feláldozva a pihenőidejüket óvják a létesítményeket.”

  • Ugyan csapadék-utánpótlás már nem várható a vízgyűjtőkön, az árvízvédelemben részt vevők számára itthon egyre több a feladat, a vízügy a partnerszervezetekkel együttműködve 24 órában folytatja az előkészületeket, és szakmailag támogatja a településeket is – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) kedden az MTI-vel.

    A legfrissebb előrejelzés alapján a Duna a magyarországi szakaszon a harmadfokú árvédelmi szintet meghaladóan tetőzik a legtöbb helyen, a Lajtán a valaha mért legmagasabb vízállást, a Murán pedig az első fok szintjét megközelítő tetőzésekre számítanak. Budapesten várhatóan kedd este lép ki az alsó rakpartra a víz, a tetőzés a fővárosban – a jelenlegi adatok szerint – szombaton valószínű.

    A Rábán Árpásig fokozat alatti, Győrben a harmadfok szintje feletti tetőzésre lehet számítani – írták.

    Hozzátették: az Országos Műszaki Irányító Törzs folytatja a vízügy védelmi munkálatainak koordinálását, szoros együttműködésben a társszervezetekkel.

    Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDUVIZIG) területén az állami védvonalakon csaknem 900 szakember dolgozik, mellettük a Lajtán Mosonmagyaróvárnál, illetve a Dunán Dunaalmásnál és Pilismarótnál a honvédség 1100 fővel segédkezik, de ha szükséges, további több ezer katona tud csatlakozni hozzájuk.

    A katasztrófavédelem, a rendőrség és a polgári védelem munkatársaival is 24 órában tartják a kapcsolatot a vízügyi szakemberek: a helyszíneken a vízügyes szakemberek a szakmai irányítást végzik, ők pedig a biztonságról és a rendfenntartásról, illetve a még szükséges eszközökről – szivattyúkról, zsákokról, fáklyákról, gumicsizmákról – gondoskodnak.

    Az önállóan védekező településeken az önkormányzatok a saját vízkárelhárítási terveik alapján, de a kirendelt vízügyes műszaki irányító szakmai vezetésével végzik a munkálatokat – tették hozzá.

    Kiemelték: az árvízvédelmi munkában a vízügy és partnerei a legmodernebb technikával gyűjtik és értékelik az adatokat. Az árhullám mozgásának megfigyeléséhez az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közvetítésével a Copernicus műhold és más szatellitek képei is a szakemberek rendelkezésére állnak.

  • Orbán Viktor miniszterelnök kedden árvízvédelmi körútjáról jelentkezett be a Facebookon, és adott egy villám-helyzetjelentést. 

    Mint azt elmondta, kedden már 540 kilométer hosszúságban védekezik Magyarország, ebből mintegy 200 kilométeren a legmagasabb, tehát harmadfokú készültségi szint van érvényben. 

    Arról is tájékoztatott a kormányfő, hogy kedd reggeli jelentések szerint a legnehezebb helyzet a Lajta mellett alakult ki, ezért átvezényeltek a Duna túlsó oldaláról, az Alföldről több mint 800 szakembert, akik most a Dunántúlon teljesítenek szolgálatot, kiválóan dolgoznak, a katonákkal együttműködve.

    Több mint 400 katonánk van most kint a gátakon, és huszonnégy óra alatt ezreket tudunk bevetni, ha szükséges. De úgy látom, hogy meg tudjuk oldani a mostanra megmozdított szakemberekkel, valamint lelkes önkénteseinkkel

    – jelentette ki a miniszterelnök. 

  • Budapesten a Hajógyári-szigeten élő hajléktalan embereket vették számba kedd reggel a Máltai Szeretetszolgálat utcai gondozószolgálatának munkatársai, hogy a terület közelgő lezárásakor senki ne maradjon a helyszínen.

    Az első hajléktalan embereket napközben vitték át a szeretetszolgálat egyik budai ellátóközpontjába. A szociális munkások még a keddi napon állatvédő civil szervezetek segítőivel közösen a szigeten kutyájukkal tartózkodó hajléktalan embereket is elhelyezik, akik meggyőződhetnek arról, hogy a következő napokat a kutyák is biztonságos körülmények között tölthetik majd.

    A Hajógyári-szigetet várhatóan szerdán önti el az árvíz. Az utcai szociális munkások a Római-parton egy romos épületben meghúzódó hajléktalan embereket is felkeresték, hogy az árvíz érkezése előtt biztonságba helyezzék őket.

  • Szorgos kezek töltik a zsákokat Baján, délután az egyetemisták, szerdán pedig a középiskolások is csatlakoznak a felnőttekhez – írja Nyirati Klára bajai polgármester a Facebook-oldalán.

    A városvezető hozzátette:

    Sokan vagyunk, de nem elegen!

  • Bizonytalan időre bezár a Népszigeti Kutyaiskola – írják Facebook-bejegyzésükben.

    Az iskola a Népsziget lezárása miatt kényszerült bezárni. Felhívták követőik figyelmét, hogy a lehető leghamarabb terveznek nyitni.

  • Hollósy András miskolci KDNP-s képviselő Facebook-bejegyzésében osztotta meg, hogy ugyan Miskolcon nincs árvízveszély, de ott is felkészülnek a csapadékos időjárásra.

    Emiatt kedd délelőtt a vízelvezető árkokat, csatornákat és patakmedreket ellenőrizték. Ahol szükségesnek találták, ott kérték a miskolci városgazdálkodás munkatársait, hogy takarítsák ki és tisztítsák meg a vízelvezetőket.

  • Alsó-Ausztriában több mint 1100 házat evakuáltak az elmúlt napokban, országszerte pedig mintegy 26 helyszín megközelíthetetlen. Az elmúlt napokban összesen 21 gátszakadást regisztráltak – közölte a Kronen Zeitung

    Bár az időjárás némileg enyhült, Alsó-Ausztria további értesítésig katasztrófa sújtotta terület marad. 

  • „Az árvíz miatt le kellett zárni a rakpartokat, emiatt lelassult a közlekedés Budapesten” – hívta fel erre a figyelmet a Fidesz fővárosi elnöke. 

    Szentkirályi Alexandra ezért azt kéri Karácsony Gergely főpolgármestertől, tegye lehetővé, hogy a BKK járatait mindenki ingyenesen használhassa a rakpart lezárása idejére, ezzel ösztönözve az autósokat, hogy a közösségi közlekedést válasszák.

  • Déri Tibor, a Demokratikus Koalíció IV. kerületi polgármestere Facebook-bejegyzésben jelentette be, hogy a DK kezdeményezi a forgalom ideiglenes visszaállítását a Lánchídon.

    Hozzáteszi, hogy bár fájdalmas lépés volt a rakpart lezárása, viszont a csúcsidőszakban kialakult elviselhetetlen dugók miatt időlegesen fel kellene oldani a korlátozást a hídon.

  • A térség valamennyi országához hasonlóan Szlovákiát sem kímélik az áradások. Pozsonyban rakpartok kerültek víz alá, az egyik városrészbe egy katonai teherautó platóján zötykölődve sikerült bejutnunk.

    Hétfőn Pozsony felé haladva az autópályán lettünk figyelmesek a feliratra: lezárták a vámosszabadi határátkelőt. A közlemény valószínűleg nem jutott el időben minden autóshoz. Amikor a határátkelőnél jártunk, több sofőrt is meglepetésként ért a fémtáblán a felirat:

    DUNA-HÍD LEZÁRVA.

    Kapcsolódó cikkünket az alábbi linken olvashatja el.