új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Szigetszentmiklós önkormányzata kéri a Lakihegyre érkező önkénteseket, hogy autóikkal a gát mellé parkoljanak. Az információs pont a Lagúna utca 10. számnál található, az önkéntesek itt kapnak eligazítást.

    A védekezéshez szükséges eszközöket, fóliát és homokzsákot itt osztják, amelyekből csak a szükséges mennyiséget használják. Arra is felhívták a figyelmet, hogy egy homokzsákba 2-3 lapátnyi homoknál ne rakjanak többet − fogalmazott a város Facebook-oldala.

  • „Ma reggel Budakalászon a katonák mellett rengeteg önkéntessel segítettünk az árvíz elleni védekezésben” – írta Buzinkay György ellenzéki képviselő a Facebook-oldalán.

    A bejegyzésében említést tett arról is, hogy a rengeteg önkéntesnek köszönhetően flottul haladnak a védekezéssel.

  • A heves esőzések okozta áradások miatt továbbra is nehéz helyzetben vannak az országok Európa-szerte. Bár a Boris ciklon távozott a térségből, nyomában kritikus helyzet alakult ki Ausztria, Csehország és Lengyelország számos régiójában, eközben Magyarországon is az évtized legnagyobb árhullámára készülnek. 

    Videós összeállításunkban azt a rendkívüli helyzetet igyekszünk bemutatni, amely számos közép-európai ország területén alakult ki a Boris ciklon nyomában járó pusztító áradások miatt. A videót alábbi cikkünkben tekintheti meg.

  • Legyen az Index munkatársa! Önnek is van fotója vagy videója az árvízhelyzetről?
    Küldje el nekünk!
  • Alsó-Ausztriában az ötödik halálesetet is feljegyezték az árvízzel összefüggésben. Johann Baumschlager, az Állami Rendőr Igazgatóság főfelügyelője szerint egy 81 éves würmlai (Tulln járásbeli) idős ember elárasztott otthonában vesztette életét.

    A holttestet kedd reggel találták meg a mentők – közölte a Kronen Zeitung

  • Felkészültek a BKV és a MÁV szakemberei a metró- és a HÉV-infrastruktúra árvízvédelmére a Batthyány téren – erről készült fotókat osztott meg a Facebook-oldalán Molnár Gábor, az I. kerületi önkormányzat Városfejlesztési, Innovációs és Környezetvédelmi Bizottságának a tagja.

    Azt az információt kaptuk ma, kedden délelőtt 10 órakor, hogy egyelőre nincs szükségük önkéntesekre itt, a Batthyány téren. Amennyiben a helyzet változik, tájékoztatást adnak

    – közölte a politikus. 

  • A szakképző intézmények és a felsőoktatás diákjai is részt vesznek az árvízvédelemben, ugyanis a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) a közösségi médián keresztül toboroz önkénteseket.

    Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter a Facebook-oldalán is beszámolt a hírről, posztjában arra biztatja a diákokat, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez.

  • A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának harmad- és negyedéves hallgatói is részt vesznek az árvízi védekezésben – írja az egyetem a Facebook-oldalán.

    Hozzátették, a 150 honvédtisztjelölt két váltásban, Leányfalu térségében pakolja a homokzsákokat.

  • Ezúttal a szigetszentmiklósi Duna-partról jelentkezett be Gyurcsány Ferenc, ahogy az elmúlt egy napban megszokhattuk tőle, gumicsizmában és lapáttal felfegyverkezve. Rövid helyzetjelentést is adott, azt mondta, az elmúlt két órában mintegy 40 centimétert emelkedett a Duna vízszintje.

    A Demokratikus Koalíció elnökének a helyiek megerősítették, hogy az eddig látottak és az előrejelzések alapján valóban az elmúlt évtized legkomolyabb árvize közeleg.

    Gyurcsány Ferenc a videóban többnyire arról beszél, hogy a kormány a ráköltött milliárdokból nem végezte el megfelelően a védművek megépítését, és hogy az akkori tendereket rendre Mészáros Lőrinc nyerte el, egyszersmind árvízvédelmi veszélyhelyzet kihirdetését kezdeményezi pártjával.

    A DK elnöke felszólította a kormányt, hogy haladéktalanul tájékoztassa a lakosságot arról, hogy áll az árvízvédelem az ár megérkezése előtt pár nappal, mert nem látja nyomát a világos kormányzati intézkedéseknek és az összehangolt munkának.

  • Az elsöprő erejű ausztriai árvizek miatt a Greenpeace öt sürgős követelést támasztott a politikai pártokkal szemben. A szervezet szerint a klíma- és természetvédelem jelenlegi politikája „növeli a szélsőséges időjárás és az árvíz kockázatát”.

    Sebastian Theissing-Matei szóvivő úgy véli, hogy miközben a mentőszolgálatok és az önkéntesek minden erejükkel küzdenek az árvizek és viharok ellen, Karl Nehammer szövetségi kancellár a szükség idején „megmentőnek állítja be magát”.

    Pedig éppen az ő természetellenes, bebetonozott politikája az, ami részben felelős a katasztrófáért. Ezek után a következő szövetségi kormánynak gyorsan klíma- és természetvédelmi intézkedéseket kell hoznia, hogy mindannyiunkat megvédjen a jövőbeli katasztrófáktól

    – idézi a szóvivőt a Kronen Zeitung

  • Kedden reggel egyeztetett a vízügy szakembereivel Kammerer Zoltán, Göd polgármestere. A beszámolója alapján – amit a városvezető a Facebookon tett közzé – „folyamatos ellenőrzés van a dunai védműveknél; homokzsákok, homok, lapátok, minden előkészítve, felkészülten várjuk az árhullám tetőzését és a lassú apadást”. 

    Majd kiemelte: „Jelenleg szerencsére nincs szükség az önkéntesek munkájára Gödön, de a jelentkezőket értesíteni fogjuk, ha a védekezéshez kell a segítség.”

  • A Margitszigeti Atlétikai Centrum (MAC) keddtől az árvízhelyzet miatt bizonytalan ideig zárva tart – tájékoztattak erről a Facebook-oldalukon.

    A beszámoló szerint „a teljes MAC-csapat nagy erőkkel dolgozik a létesítmény megvédésén, és innen is köszönjük mindenkinek a munkáját, akik homokzsákok pakolásával segítik a Margit-sziget és a sportlétesítményünk megóvását”.

  • Az árvízi védekezés a Fővárosi Állat- és Növénykertet is érinti az általa fenntartott Margitszigeti Kisállatkert miatt. Mint írták, emiatt összeült az állatkerti „operatív törzs”, továbbá megkezdődtek a szükséges előkészületek. 

    A dolog nem ér minket készületlenül, az ilyenkor szükséges intézkedéseket már jól begyakoroltuk 2006 áprilisában és 2013 júniusában, amikor hasonló volt az árvízi helyzet. Az előrejelzések szerint most nem lesz akkora az áradás, mint 2013-ban volt, de mi minden eshetőségre felkészülünk. További részletek hamarosan

    – írták. 

  • Több lezárás és forgalomkorlátozás is életbe lépett Esztergomban, ezekről Tokod Nagyközség Önkormányzata tájékoztatott a közösségi oldalán.

    Közölték, hogy a Duna áradása miatt

    • hétfőn este lezárták az esztergomi Nagy Duna sétányt, így a Mária Valéria híd jelenleg csak a belváros felől, a Lőrinc utcán keresztül érhető el;
    • a 11-es út Tát és Esztergom közötti szakaszát ma, azaz kedden 10 órakor lezárták;
    • gátépítés miatt kedd 10 órától félpályás útzár van érvényben a 111-es út Esztergom-Kertváros és Esztergom közötti szakaszán, ezt az utat végül szerdán 18 órától teljesen lezárják;
    • a korlátozások miatt aki Esztergomba szeretne eljutni, az a 117-es úton vagy a 10-es úton, Dorog felől juthat el Esztergom-Kertvárosba, majd a 117-es úti benzinkútnál lévő kereszteződésnél lehet balra kanyarodni a Suzuki útra. Átmenetileg ez lesz az egyetlen eljutási mód Esztergomba;
    • Süttő és Neszmély között szerdán reggel 7 órától lezárják a 10-es utat, szerdán 8 órától Esztergom felől nem lehet majd eljutni Pilismarótra sem.
  • Csehországban ezekben a napokban nagyon hasonló az árvízhelyzet, mint Magyarországon: már van, ahol intenzíven védekezni kell, de máshol még csak készülnek a közelgő árhullámra. Ezért a Munipolis, a cseh önkormányzatok és lakosság közötti kommunikáció vezető, Magyarországon is jelen lévő platformja bevezetett egy új, katasztrófatérkép nevű funkciót – tájékoztatott erről a vállalat.

    Ezt a lakosok és az önkormányzatok mellett a válságkezelő csapatok és a különböző vonuló szolgálatok (mentők, tűzoltók, rendőrség, katasztrófavédelem, önkéntesek, de akár a hadsereg) is folyamatosan látják és nyomon tudják követni. Az alkalmazást Magyarországon is több, az árvíz által veszélyeztetett település használja.

    A válságtérkép lehetővé teszi nemcsak a mentőegységek, hanem a lakosság széles köre számára is, hogy gyorsan és hatékonyan ossza meg az információkat a környezetükben észlelt árvízi fenyegetésekről és veszélyekről. Ezek alapján az önkormányzatok és a mentőegységek nagyobb pontossággal és gyorsasággal reagálhatnak, ami kulcsfontosságú lehet árvíz esetén a károk minimalizálásához és akár életek megmentéséhez

    – mondta Ondrej Svrcek, a Munipolis egyik alapítója. A platformot Magyarországon is egyre több önkormányzat használja, a rendszer fejlesztői pedig itthon is nyitottak a katasztrófavédelemmel együttműködni.

    Az önkormányzatok Csehországban mérlegelés, előszűrés után közvetlenül megoszthatják az adatokat, fotókat az integrált mentőszolgálatok operatív egységeivel.

    Az alkalmazással a felhasználók például fényképet készíthetnek, amelyet egy kísérőszöveggel és automatikus GPS-koordinátákkal, időbélyeggel együtt el tudnak küldeni a közös platformra.

  • Leállította a hajóit a BKV a Dunán – írja a tömegközlekedési vállalat a Facebook-oldalán.

    Az árvízhelyzetre való tekintettel a BKV Zrt. leállította 10 hajóját, valamint lezárta 17 kikötőjét. Hozzátették, „a hajókat és a kikötőket rögzítettük, állapotukat folyamatosan ellenőrizzük”.

    Ezzel szemben Matkovich Ilona, Vác polgármestere arról számolt be a közösségi oldalán, hogy a kompközlekedés az áradás ellenére továbbra is folyamatos.

  • Az árhullám levonulásakor, veszély esetén azonnal kikapcsolja az áramot az érintett területeken az E.ON Hungária Csoport – tájékoztatta erről szerkesztőségünket a vállalat. 

    A Dunántúl, Pest vármegye és Budapest áramhálózatának üzemeltetéséért felelős vállalatcsoport szakemberei folyamatosan, éjjel-nappal kapcsolatban állnak az árvízi védekezést irányító hatóságokkal és a helyi önkormányzatokkal. Velük együttműködve vesznek részt a krízishelyzet kezelésében.

    Az érintett területeken az E.ON addig biztosítja az áramellátást, ameddig az biztonságosan megtehető, veszélyhelyzet esetén azonban azonnal kikapcsolják a szolgáltatást.

    Az óvintézkedésekre az ügyfelek élet- és vagyonbiztonságának megóvása érdekében lehet szükség. Pilismarót és Neszmély térségében, valamint a Sólyom-szigeten már megtörténtek az első biztonsági kikapcsolások.

  • Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője nyilatkozott az Indexnek az árvízhelyzet jelenlegi állapotáról és a várható eseményekről, valamint elmondta, hogy a 2013-as árvízhez képest milyen szinten van a jelenlegi vízállás.

    A szakértő közölte, hogy a Lajtánál tovább folyik a munka, ahol ilyen mennyiségű víz még nem érkezett, és kicsit máshogy viselkedik ez a víztömeg, ugyanis az osztrák területen kifolyik, majd visszajön a mederbe.

    Cikkünket az alábbi linkre kattintva olvashatja el.

  • A Magyarországra érkezett árhullám hatására számos közlekedési korlátozást kellett bevezetni. Határátkelőhelyeken, közutakon, a budapesti tömegközlekedésben, nemzetközi vasúti közlekedésben és a vízi közlekedésben is mind korlátozások bevezetésére volt szükség a magas vízállás miatt.

    A következő napokban a Dunán szinte mindig lesz valahol tetőzés, csütörtökön napközben Nagybajcsnál érheti el a csúcspontot a folyó, Budapesten ezt szombatra várják, itt előreláthatólag 860 centiméter lesz a legmagasabb vízállás.

    Arról, hogy a közlekedés hogyan változik Magyarországon az árvízhelyzet miatt, az alábbi cikkünkben írtunk részletesen.

  • Az árvízhelyzet miatti rendkívüli szolgáltatási változást jelentett be a Volánbusz a Facebookon. 

    Azt írták, hogy az ország egyes részein az autóbuszjáratok közlekedését útlezárások érinthetik, ezért késésekkel, terelésekkel vagy járatkimaradásokkal kell számolni, különösen a Duna mentén: Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest vármegyékben.

    A részletekről a Volánbusz honlapján lehet tájékozódni. 

  • Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán tett közzé egy videót, amelyben Vitályos Eszter kormányszóvivővel Visegrádon értékelte a jelenlegi árvízhelyzetet.

    „Tanultunk a 2013-as árvízből. Visegrádon mobil gáttal védekezünk. Meg fogjuk csinálni!” – írta a miniszterelnök. A kormányfő a segítségét is felajánlotta, mint mondta:

    Ha bármi baj van, megtalál.

  • Kedden reggel is megbeszélést tartott az árvízhelyzet kezeléséért felelős operatív törzs, majd Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára tartott sajtótájékoztatót az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatójával, Láng Istvánnal és Góra Zoltánnal, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetőjével Árvízinfó néven. 

    Rétvári Bence kijelentette, hogy azért sokkal jobb a helyzet ma, mint a 2013-as árvíz idején, mert ma már sokkal fejlettebb a védekező képességünk, mint akkor. 

    A politikus elmondta, hogy mintegy hat, hat és fél méterrel magasabb vízállással kell számolni a Dunán a jelenleginél, ötszörös vízhozam lesz a tetőzéskor, amely egy 400 százalékkal megnövelt víztömeg. Felidézte, hogy Ausztriában már 3, Romániában 6 haláleset történt, de Szlovákiában és Lengyelországban is óriási a pusztítás, ezért nagyon fontos, hogy koordináltan vegyük fel a harcot az áradással. 

    Az államtitkár kiemelte még, hogy a nehézségek jelentős része általában a levonuló szakaszban történik és nem rövidtávú tetőzésre kell készülni. 

    Elmondta, hogy jelenleg 390 kilométeren folyik a védekezés, 35 település esetében van folyamatban a védekezés, amelyet általában a polgármesterek szerveznek, de természetesen a katasztrófavédelmi összekötő is minden esetben ki van jelölve. 

    Rabokat is vezényelnek a védelmi munkákra

    Rétvári Bence közölte, hogy a büntetés-végrehajtás is kiveszi a részét a feladatokból: homokzsákokat töltenek, az enyhébb fokozatú rabok pedig bekapcsolódhatnak a védekezésbe, több helyen is megjelenhetnek. A rabok kétszer 8 órás műszakban segítik majd a Fővárosi Csatornázási-művek védekezési munkálatait. 

    A rendőrség is több helyszínen jelen van, jelenleg kilenc területen segítik a védekezést: utak lezárásával, vzsákolással, ahol a helyi védelmi bizottság kéri, a rendőrök is kimennek és segítik a munkát. 

    Eddig egyetlen határállomást zártak le Vámoszsabadinál az emberek vagyonának és otthonának védelme érdekében. 

    A magyar honvédek már tegnap is jelen voltak három településen, ma még nyolc másik településre is megérkeznek. Ahogyan arról korábban is tájékoztatta, immár 1400 fővel vesznek részt az árvíz elleni védekezésben.

    Oda mennek, ahová hívják őket a katasztrófavédelem ügyeleti központjából. Rétvári Bence közölte, hogy Pilismaróton a 2013-as árvízhez képet az önkéntesek száma töredékes, ezért területvédelmi tartalékosok segítik a védekezést, saját ellátási láncban ellátva a feladataikat. 

    Tájékoztatott továbbá arról is, hogy az oktatás zavartalanul folyik, ahogyan az egészségügy is a  szokott módon működik. A védekezésben szereplő állami vezetők minden külföldi programjukat lemondták, ez magától értetődő volt a a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint.

    Jó állapotban vannak az állami védvonalak

    Az árvízi védekezéshez központi támogatást is lehet igényelni. A politikus közölte, hogy a kormány már jelentős mértékű, mintegy 150 milliárd forint értékben valósított meg árvízvédelmi beruházásokat. 

    Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője elmondta, hogy a védelmi tevékenység keretében megmagasították a fő védvonalat 200 honvéd közreműködésével és a Szigetközben is konkrét beavatkozásokat végeztek. 

    Arról is beszélt, hogy az alsóbb szakaszon az állami védvonalak jó állapotban vannak. A Duna mederrendezése szükségessé vált szigetmonostor térségében, itt holnap fejezik be a munkálatokat. 

    Mint elmondta, a Duna szakaszán önkormányzati védekezések folynak, valamennyi önkormányzatnál megkezdődtek a védelmi építkezések, a tetőzésig be is fejezik azokat. 

    A katasztrófavédelem főigazgatója arról beszélt, hogy jelentős átcsoportosítások zajlottak a szervezetnél, a hivatásos tűzoltók 24-48 órás szolgálati rendben teljesítették a mindennapi szolgálatot, kedd reggeltől azonban 5 vármegyében 24 órás váltásra tértek át: így egy teljes napi szolgálatot csak az árvízvédelmi munkálatokra tudnak fordítani. 

  • A HungaroMet a Facebook-oldalán írt arról, hogy a napok óta felettünk levő Boris ciklon délnyugat felé elhagyta térségünket. Hozzátették, számottevő csapadék már nem várható.

    Mint írták, Ausztriában és Csehországban esett a legtöbb csapadék, ezeken a térségeken a 200 millimétert is meghaladta, de Szlovákiában és Horvátországban is rengeteg eső esett.

    Magyarországon Sopron és Mosonmagyaróvár környékén hullott a legtöbb eső, itt a csapadékösszeg meghaladta a 100-150 millimétert.

  • Több településen is bekapcsolódott az árvízi védekezésbe az Ökumenikus Segélyszervezet – adta hírül az MTI a szervezet közleményét.

    Az önkénteseik többek között homokzsákokat készítenek a gátak építéséhez, élelemmel és ivóvízzel látják el a gátakon dolgozókat, valamint a helyben szükséges logisztikai feladatokban segítenek.

    A szervezet nagy teljesítményű szivattyúkkal segít több árvízveszély által érintett településen, elsők között Kisorosziban és Kismaroson. Munkatársaik az árvízveszély kezdetétől fogva folyamatosan járják a kritikus helyzetben lévő településeket, hogy a helyszínen végezzenek felméréseket, illetve a települések vezetőivel egyeztessenek a segítségnyújtás módjáról

    – áll a közleményben.

  • Vitályos Eszter kormányszóvivő a Facebook-oldalán Pócsmegyerről jelentkezett be. Mint írta, az önkéntesek négy helyszínen segítenek az árvíz elleni védekezésben.

  • Mohácstól északra Dunaszekcsőn van a kritikus pont, árhullám esetén Baranyában – írta Hargita János, országgyűlési képviselő a Facebook-oldalán. 

    Hozzátette, hogy „a Duna felső szakaszán már hősiesen védekeznek, oda megérkezett az áradás”.

  • Karácsony Gergely a Facebookon közölte, hogy kedd hajnalra mindössze hat autó maradt a rakparton.

    Háromnak elértük a tulajdonosát, a másik három gépjárművet rendészeink biztonságos helyre szállították

    – írta a főpolgármester. 

    Karácsony Gergely szerint az árvíz a következő napokban is sok kényelmetlenséget okozhat a közlekedésben, ezért számít a budapestiek megértésére. 

  • „Megérkeztek a tűzoltók is a Duna-partra” – közölte Matkovich Ilona, a település polgármestere a Facebook-oldalán. 

    Homokzsákokból építünk ideiglenes gátat, hogy megvédjük a várost az árvíztől. Az önkénteseket a Tanpályánál és a Szérűskertnél várjuk

    – közölte, majd egy látványos videót is csatolt a tűzoltók vonulásáról a posztjához. 

  • Amennyiben van felvétele, fotója az extrém időjárásról, valamint a folyók vízállásáról, és szívesen megosztaná a nyilvánossággal, küldje el nekünk!

    Ön is látta? Van fotója vagy videója?
    Küldje el nekünk!
  • Újabb nehéz éjszaka volt a tűzoltóság számára egész Felső-Ausztriában. A heves esőzések következtében a patakok ismét kiáradtak.

    Mauerkirchenben a Mattig és mellékfolyói áradásokat okoztak. Több embert hajóval menekítettek ki a térségből. 

    Alsó-Ausztriában jelenleg 26 város van elzárva a külvilágtól, Tullnerfeldben hét települést evakuáltak, több százan töltötték az éjszakát sürgősségi menhelyeken. A tűzoltóság az állatmentésre és a vagyonmentésre összpontosít. Pincéket szivattyúznak, az operatív vezetés szerint Rust lakossága hamarosan visszatérhet az otthonába – írja a Kronen Zietung