új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Több településen is bekapcsolódott az árvízi védekezésbe az Ökumenikus Segélyszervezet – adta hírül az MTI a szervezet közleményét.

    Az önkénteseik többek között homokzsákokat készítenek a gátak építéséhez, élelemmel és ivóvízzel látják el a gátakon dolgozókat, valamint a helyben szükséges logisztikai feladatokban segítenek.

    A szervezet nagy teljesítményű szivattyúkkal segít több árvízveszély által érintett településen, elsők között Kisorosziban és Kismaroson. Munkatársaik az árvízveszély kezdetétől fogva folyamatosan járják a kritikus helyzetben lévő településeket, hogy a helyszínen végezzenek felméréseket, illetve a települések vezetőivel egyeztessenek a segítségnyújtás módjáról

    – áll a közleményben.

  • Vitályos Eszter kormányszóvivő a Facebook-oldalán Pócsmegyerről jelentkezett be. Mint írta, az önkéntesek négy helyszínen segítenek az árvíz elleni védekezésben.

  • Mohácstól északra Dunaszekcsőn van a kritikus pont, árhullám esetén Baranyában – írta Hargita János, országgyűlési képviselő a Facebook-oldalán. 

    Hozzátette, hogy „a Duna felső szakaszán már hősiesen védekeznek, oda megérkezett az áradás”.

  • Karácsony Gergely a Facebookon közölte, hogy kedd hajnalra mindössze hat autó maradt a rakparton.

    Háromnak elértük a tulajdonosát, a másik három gépjárművet rendészeink biztonságos helyre szállították

    – írta a főpolgármester. 

    Karácsony Gergely szerint az árvíz a következő napokban is sok kényelmetlenséget okozhat a közlekedésben, ezért számít a budapestiek megértésére. 

  • „Megérkeztek a tűzoltók is a Duna-partra” – közölte Matkovich Ilona, a település polgármestere a Facebook-oldalán. 

    Homokzsákokból építünk ideiglenes gátat, hogy megvédjük a várost az árvíztől. Az önkénteseket a Tanpályánál és a Szérűskertnél várjuk

    – közölte, majd egy látványos videót is csatolt a tűzoltók vonulásáról a posztjához. 

  • Amennyiben van felvétele, fotója az extrém időjárásról, valamint a folyók vízállásáról, és szívesen megosztaná a nyilvánossággal, küldje el nekünk!

    Ön is látta? Van fotója vagy videója?
    Küldje el nekünk!
  • Újabb nehéz éjszaka volt a tűzoltóság számára egész Felső-Ausztriában. A heves esőzések következtében a patakok ismét kiáradtak.

    Mauerkirchenben a Mattig és mellékfolyói áradásokat okoztak. Több embert hajóval menekítettek ki a térségből. 

    Alsó-Ausztriában jelenleg 26 város van elzárva a külvilágtól, Tullnerfeldben hét települést evakuáltak, több százan töltötték az éjszakát sürgősségi menhelyeken. A tűzoltóság az állatmentésre és a vagyonmentésre összpontosít. Pincéket szivattyúznak, az operatív vezetés szerint Rust lakossága hamarosan visszatérhet az otthonába – írja a Kronen Zietung

  • A csehországi áradások halálos áldozatainak száma háromra emelkedett – közölte az Új Szó

    Tomas Kuzel, a morva-sziléziai régió rendőrségi igazgatója hétfőn bejelentette, hogy két halottat találtak Krnovban, ahonnan az összes többi áldozat is származik. Petr Fiala miniszterelnök tegnapi tájékoztatójában a jelenlegi helyzetet Ostravában és Dél-Csehországban nevezte a legrosszabbnakEz a térségben az egyik legsúlyosabban érintett terület. Hét személyt továbbra is eltűntként keresnek. 

    Csehországban összesen 13 500 embert evakuáltak és több mint 600 embert mentettek meg az áradások elől. A rendkívüli helyzet ellenére megtartják időben a regionális és szenátusi választásokat most pénteken és szombaton.

    Az ország déli és délnyugati részén kedden még várható eső. Az éjszakai esőzések miatt azonban ma tovább emelkedik a folyók vízszintje Dél-Csehországban. Mintegy 30 mérőállomás jelentett magasabb árvízszintet.

  • Az árhullám okozta megnövekedett feladatok ellátását napról napra nagyobb létszámban segítik a katonák, mostanra mintegy 1400-an vannak a gátakon, de annyi katona megy a gátakra a következő órákban és napokon is, amennyi csak kell – közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

    A miniszter hangsúlyozta, hogy a Duna mentén éjjel-nappal teljesítenek szolgálatot a honvédek, Győr-Moson-Sopron vármegyében Mosonmagyaróvár térségében, két Komárom-Esztergon vármegyei településen: Neszmélyben és Pilismaróton, valamint Pest vármegyében Vácnál.

    Ezen kívül katonákat vezényelnek más településekhez, így a védekezésben részt vesznek a katonák Szobon, Zebegényen, Kismaroson, Dunabogdányon és Leányfalun át Sződligetig.

  • A közvetlen életveszély elhárítása és a vad védelme érdekében szerdától teljes erdőlátogatási tilalmat rendeltek el a Gemencben, ahol megindult a vadak mentése és megkezdődtek az árvízvédelmi munkálatok – közölte a Gemenc Zrt. kedd reggel az MTI-vel.

    Az erdőgazdálkodással foglalkozó társaság a közleményében azt írta, hogy a felázott erdőtalaj és a fakidőlések kockázata jelentősen megnőtt, valamint a nyári gátak töve is felázott, ami miatt a hullámtéren belüli időszakosan ármentett területekre is betörhet a víz. A vészhelyzetet tovább fokozza, hogy a Duna gyors emelkedése miatt a területen a víz erős sodrással lesz jelen. 

    A tiltás a teljes Gemenci erdőre, valamint a Mohács és Paks környékén, a Duna hullámterében lévő erdőterületekre és az erdőterületek közötti egyéb, erdőgazdálkodási tevékenységet szolgáló földterületekre vonatkozik.

    A Gemenci erdő nyugati határán található, a Duna jobb parti árvízvédelmi töltésén Pörböly és Keselyűs között tilos tartózkodni, kizárólag a védekezésben részt vevő szakemberek használhatják a védműveket. 

    A társaság mindezeknek megfelelően leállította a Gemenci Állami Erdei Vasút közlekedését és zárva lesz a pörbölyi ökoturisztikai központ is, valamint elmaradnak az ökoturisztikai programok és a hétvégére tervezett erdei vasúti nap is.

    Az elkövetkezendő időszak válságos napokat, heteket hoz az erdei állatok életébe – írták, kitérve arra, hogy „az állatvilág számára a lehető legkisebb emberi zavarás biztosíthatja a minél nagyobb arányú túlélés lehetőségét”.

    A társaság azt kéri, hogy az árhullám elvonulásáig személyes jelenlétével senki se zavarja az állatok menekülését és az erdészek, vadgazdálkodási szakemberek mentési és árvízvédelmi munkáját. A vadak védelme érdekében már megkezdődött a vadvédelmi dombok feltöltése takarmánnyal. 

  • A nyugati, délnyugati valamint a főváros környékén fokozatosan szakadozik, gomolyosodik a felhőzet. Egyre több helyen naposra fordul az idő. Napközben azonban az északkeleti harmadban felhősebb idő valószínű, ott helyenként zápor, kis eséllyel egy-egy zivatar is előfordulhat – írja a Hungaromet

    Napközben 15-23 fok várható. 

  • A Duna áradása miatt Svájcban a Thurgau Prestige nevű svájci folyami sétahajó 102 utasának és a személyzet 40 tagjának  fedélzetén kell maradnia Bécsben – írja a Swissinfo.

    A portál szerint az emberek szombat óta nem tudják elhagyni a hajót, mivel a mólóhoz vezető stéget elöntötte a víz. A fedélzeten tartózkodó összes utas teljes ellátást kapott, és a helyi hatóságok döntik el, hogy a hajó mikor folytathatja útját, illetve mikor szállhatnak ki az utasok.

  • Hét falut evakuáltak Tullnerfeldben az alsó-ausztriai árvíz miatt hétfőn és kedd éjjel. A Vöröskereszt ideiglenes szállást hozott létre a Tulln-i városközpontban, amely akár 1000 fő befogadására is alkalmas. Kedd reggel a Vöröskereszt munkatársa, Sonja Kellner beszámolója alapján 450-en voltak a helyszínen. 

    Ausztriában a folyók és a víztározók szintje az éjszaka folyamán csökkent, ahogy az eső enyhült, de a hatóságok azt mondják, készülnek a második hullámra, mivel további heves esőzések és földcsuszamlások is előfordulhatnak.

    Amint arról az osztrák média ma reggel beszámolt, Ausztriában 26 helyre egyáltalán nem lehet eljutni az árvíz miatt.

  • Árad az Elba Csehországban és összefolynak az árvizek: Prágától mintegy 41 kilométerre a Moldva épp az Elbába ömlik, és egy nagy tóvá változtatja a térséget – írja a Bild helyszíni riportjában. 

    Négyzetméterenként több mint 100 liter eső érte a földet, és közel 24 órán át esett az eső Csehországban. A térségben a katasztrófavédelem folyamatosan dolgozik – a csatornarendszerből kilépő vizet az árvízvédelmi falon keresztül igyekeznek visszaszivattyúzni az Elbába – a víz szintje hétfő délutánra elérte az 5,85 méter magasságot, és percről percre emelkedik.

    A legmagasabb riasztási fokozat van érvényben, mintegy 6,20 méteres vízszinttel számolnak.

  • A Cseh Köztársaság Tűzoltó- és Mentőszolgálatának mentőegysége az X-en tett közzé egy bejegyzést, amelyből kiderül, hogy PTSZ  lánctalpas kétéltű járművek is részt vesznek az árvízi mentési munkálatokban.

    A posztban azt írták, hogy a járműveket a nehezen megközelíthető helyeken vetik be és adott esetben emberek szállítására is alkalmazzák. 

  • Az Európában példátlan árvizek miatt Horvátországban is emelkedik a folyók vízszintje. A következő napokban újabb vízhullám érkezik: a Mura, a Dráva és a Duna vízszintjének emelkedésére is készülnek, ezeken a szakaszokon koncentrálódik az árvízi védekezés Horvátországban – írja a horvát Index

    A helyi vízügyi hatóság jelentése szerint a Duna okozhatja a legnagyobb gondot az országban, a vízhullám tetőzése a következő 7-10 napban várható és elérheti a 700 centiméteres szintet is. 

  • Most először alkalmazzák az árvízi védekezésben a nagymarosi mobilgátat, izgulnak a helyi lakosok – írja a 0627.hu Facebook-oldala. A gát 2 és fél kilométer hosszan védi a Dunakanyar települését.

  • Az Osztrák Szövetségi Hadsereg a viharvidékeken mindenhol ott van, ahol segítségre van szükség – közölte Karl Nehammer osztrák kancellár.

    2400 katona készen áll a homokzsákok feltöltésére, az emberek evakuálására vagy a takarítási munkákra

    – tájékoztatott a politikus az X-en.

  • „Legyőzzük az árhullámot, Magyarország megcsinálja” – üzente Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a közösségi oldalán hétfőn este. Bejegyzésében arra kérte az ellenzéki politikusokat, hogy „ne sértegessék a védekezésben közreműködőket.”

    Mint mondta, mindenki kiveszi a részét az árvíz elleni védekezésből, és megköszönte a vízügyesek, katasztrófavédők, rendőrök, katonák, hivatásosak és önkéntesek munkáját. Hozzátette, hogy mindenki teljes erőbedobással dolgozik azon, hogy megfékezzék az áradást. A rendvédelmi dolgozók és a katonák oda mennek segíteni, ahová hívják őket. Szükség esetén 3, illetve 24 órán belül lehet őket mozgósítani - fejtette ki a politikus.

  • Már Szentendrén és Visegrádon is áll a mobilgát – közölte a kormány a Facebook-oldalán. 

    A Magyarország Kormánya nevű közösségi oldal azt írta, hogy egész éjszaka dolgoztak a mobilgátak felállításán. 

  • Kisoroszi polgármestere ahirado.hu-nak beszélt arról, beszélt arról, hogy rekordközeli árvízi szintre készülnek, amely akár elérheti a 2013-as 890 centiméteres magasságot is.

    Ennek megfelelően elrendelték a harmadfokú védekezési fokozatot, és felkészítették a lakosságot arra, hogy a település várhatóan 6-8 napig el lesz zárva a külvilágtól – foglalta össze a helyzetet a Magyarfórum Facebook-oldala. 

    Mint írták, a Tahi és Kisoroszi közti bekötőutat várhatóan elárasztja a víz.

    Ez a legnagyobb probléma jelenleg, hogy Kisoroszi teljesen elszigetelődhet, és ennek megfelelően kell megoldanunk az ellátási kérdéseket

    – nyilatkozta a polgármester.

    A település vezetője elmondta, hogy az elzárásra való felkészülés érdekében az önkormányzat biztosítja, hogy az alapvető élelmiszer-ellátás zavartalan legyen, emellett orvosi és tűzoltói ügyeleteket is fenntartanak. A legrosszabb esetben nagy teljesítményű motorcsónakokkal kell éjszakai vészhelyzetben átszállítani a folyón az embereket.

  • „Folyik a megfeszített védekezés Budapesten. Az érintett cégek vezetőinek tájékoztatása után ma a Fővárosi Vízműveknél kezdődik a nap” – közölte Karácsony Gergely főpolgármester a közösségi oldalán. 

    Karácsony Gergely újfent hangsúlyozta, hogy az elmúlt évtized legnagyobb árvize közeledik Budapesthez, ezért lezárták a budapesti rakpartokat és keddtől a Margitszigetet is. Mint arról tájékoztatott, a lezárás miatt változott a 34-es busz útvonala, a 2, a 2B és a 23-as villamos pedig keddtől nem jár a Széchenyi tér és a Március 15. tér között.

    Azt is elmondta a főpolgármester, hogy jelenleg a Margitszigeten homokzsákokat telepítenek, míg a Római-parton agyaggátat építenek, a csatornazsilipek zárásánál ipari búvárok végzik a feladatukat, továbbá megtették a szükséges lépéseket a biztonságos ivóvízellátás fenntartásáért.

  • A Boris ciklon rendkívüli viharos időjárást és nagy mennyiségű csapadékot hozott magával a Balaton térségébe, a tó északi és déli partján mért legszélsőségesebb vízszintértékek között 33 centiméter volt az eltérés. Siófoknál vasárnap hajnalban 109 centimétert, Badacsonynál pedig 76 centimétert mértek a szakemberek.

    Cikkünket részletesen az alábbi linken olvashatja el.

  • Pócs János fideszes országgyűlési képviselő rövid Jászsági terepszemle után elindult a Dunántúlra „egy erős jászsági csapattal”, hogy a kritikus pontokon segítse az árvízvédelmi védekezést.

    A kormánypárti politikus egy rövid videós bejegyzésben közölte, hogy ő is gumicsizmát húz. Előbb körülnézett a Jászság folyópartjain, ahol felmérték az ottani települések polgármestereivel, hogy fennáll-e az árvíz vagy belvíz veszélye. 

    Szerencsére itt nálunk minden rendben. Irány a Dunántúl, ahol nagyobb a szükség!

    – összegezte a politikus. 

  • Éjfél körül megkezdték a lengyelországi Nysa településen az azonos nevű folyó által átszakított töltés megfoltozását. Többek között úgy, hogy Mi–17-es helikopterekből dobtak le hatalmas – egy tonna anyaggal megtöltött –  homokzsákokat a megrongálódott részekre – tájékoztatott a lengyel pap.pl.

    Lukasz Nowak százados, az Állami Tűzoltóság opolei regionális parancsnokságának sajtóreferense arról tájékoztatta a lapot, hogy két MI–17-es helikopter érkezett a helyszínre éjfél körül. 

    Úgy tervezzük, hogy ezek a műveletek több órán át tartanak, lehetőleg reggelig, vagy amíg a lyukat fizikailag be nem foltozzák

    – mondta Nowak éjjel három óra előtt.

    Hétfőn késő este még tűzoltók és Nysa lakói próbálták homokzsákokkal megerősíteni a töltést, a helikopteres művelet idejére azonban kivonultak a gát területéről. 

    A település gátjának egy szakaszát hétfőn mosta el a folyó vize, Kordian Kolbiarz, Nysa polgármestere azonnali evakuálást hirdetett a 44 ezres város lakóinak. A város vezetője szerint nagy eséllyel az egész várost is elmoshatja a víz, ezért kellett evakuálni a községet. 

    A lengyel vízügyi hatóság döntése értelmében a Nysa víztározóból az esti órákban másodpercenként 1000 köbméterről 800 köbméterre csökkentették a víz lefolyását, hogy lehetővé tegyék a gátak javítását, és elősegítsék az emberek evakuálását az árvízzel veszélyeztetett területekről.

    A töltés javítási kísérlete jelenleg is zajlik. 

  • Nyirati Klára bajai polgármester nyilatkozatban hívta fel a figyelmet arra, hogy a Nagy-Pandúr sziget, a Dunafürdő és a Méhész-fok területe víz alá kerül majd, ahol ilyen vízállás mellett érdemi védekezésre nincs lehetőség, így ezeket a területeket a lakosságnak még a tetőzés előtt el kell hagynia.

    Az érintett területek lakóinak értékeik védelméről, esetlegesen mentéséről saját hatáskörben kell rendelkeznük. A városvezető posztjában hozzátette, hogy akik nem tudnak saját elhelyezésükről gondoskodni, azoknak a bajai önkormányzat átmeneti szállást biztosít.

  • Dézsi Csaba András, Győr leköszönő polgármestere a Facebook-oldalán közölt képeket arról, hogy hogyan védekeznek az árvíz ellen. Mint írja, a védekezés összehangoltan történik.

    Ebben már több évszázados rutinnal rendelkező város vagyunk

    – emelte ki a városvezető, aki posztjában köszönetet mondott azoknak, akik részt vesznek az árvíz elleni védekezésben.

  • Wladyslaw Kosiniak-Kamysz védelmi miniszter bejelentette, hogy a katonai rendőrség fog járőrözni az árvíz sújtotta területekről evakuált emberek otthonaiból történő esetleges lopások megakadályozása érdekében, miután egyesek a fosztogatóktól való félelem miatt nem voltak hajlandók eleget tenni az evakuálási parancsnak − írta meg a TVP.

    Az árvízi válságkezelő csoport hétfői ülésén Kosiniak-Kamysz, aki egyben miniszterelnök-helyettes is, felszólította a katasztrófa sújtotta területek lakóit, hogy tartsák be az evakuálási parancsokat.

    Hozzátette, hogy élelmiszert és vizet fognak szállítani azoknak, akik nem hajlandók kiköltözni otthonukból. Megnyugtatásul elmondta: „A katonai rendőrség járőrözni fog a kiürített területeken, és minden lopást szigorúan megbüntetünk”.

    A válságkezelő csoport a délnyugati Opole régió kormányzójától tudta meg, hogy az „árvízi turizmus” problémává vált, mert az emberek a gátakhoz utaznak, hogy fényképeket készítsenek. Elmondása szerint ez akadályozza a mentőszolgálatok munkáját.

  • A HungaroMet előrejelzése szerint sem Magyarországon, sem a Duna vízgyűjtőin nem várható érdemi csapadék területi átlagban a következő öt-hét napban.

    Kedd hajnalra a legtöbb helyen eláll az eső, és keddtől kezdődően a Kárpát-medence az északi anticiklon déli peremére kerül, így a folytatásban alapvetően száraz légtömeg érkezik az ország fölé. Zivatarra csak az ország északkeleti részén lehet számítani, a maximumok 15 és 23 fok között alakulnak. A folyók hamarosan tetőznek, több településen is harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

  • Az elmúlt nap történései közül ezek voltak a legfontosabbak: