új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Abbasz Araghcsi iráni külügyminiszter szerint Teherán nem kommunikált az Egyesült Államokkal a tegnap esti, Izrael elleni iráni rakétatámadás előtt, de óva int attól, hogy az bármilyen módon beavatkozzon a helyzetbe – írja a The Times of Israel

    A támadás előtt nem volt üzenetváltás

    – mondta Araghcsi az állami televíziónak, hozzátéve, hogy Irán a támadás után kommunikált az Egyesült Államokkal.

    „Mi... figyelmeztettük az amerikai erőket, hogy szálljanak ki ebből az ügyből, és ne avatkozzanak be” – mondja Araghcsi, hozzátéve, hogy az üzenetet a teheráni svájci nagykövetségen keresztül továbbították.

  • Az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok „nagyon bizonytalan helyzetben” van a közel-keleti konfliktusban – mondta egy katonai elemző a Sky Newsnak.

    Mindketten részt vettek Izrael védelmében az iráni rakétatűz ellen tegnap este, ami Simon Diggins ezredes szerint „tökéletesen megfelelő” álláspont volt.

    Azonban nem fogják támogatni Izraelt az Irán elleni közvetlen támadások végrehajtásában. Tehát nagyon-nagyon bizonytalan helyzetben vagyunk

    – fogalmazott. 

  • A Nagy-Britanniába akkreditált izraeli nagykövet szerint Irán „igazán súlyos árat fog fizetni” a támadásokért – közölte a Sky News

    Irán és megbízottjai „terrorista gyűrűt” építettek Izrael köré, és „nagyon súlyos árat” fognak fizetni támadásaiért – mondta.

    Tzipi Hotovely azt állította, hogy Irán tegnap esti rakétatüzének célja az volt, hogy „megsebezze a civileket”, miközben azok a Ros Hásánára, a zsidó újévre készülnek.„Egyetlen ország sem tűrheti ezt” – mondta, hozzátéve, hogy az Egyesült Királyság nem tűrt volna el egy ilyen rakétatámadást London ellen.

  • Izrael bejelentette, hogy meghalt egy katonája a korlátozott szárazföldi műveletben – írta meg a The Guardian.

    Közlésük szerint a különleges erők 22 éves tagja „libanoni harcokban esett el”.

    Korábban a Hezbollah azt állította, hogy veszteségeket okozott az izraeli csapatoknak, amelyekkel Marún al-Raszban, az ország déli részén lévő libanoni faluban harcolt. 

  • Teherán Izrael elleni támadása után az iráni politikusok felálltak a parlamentben, és azt skandálták, hogy: „Halál Amerikára!” – közölte a Sky News

    Öklüket a levegőbe emelve a Koránból is felolvastak verseket. 

    Az Egyesült Államok és Irán régóta állnak egymással szemben, és az amerikai nagykövetség 1979-es iráni elfoglalása óta nincsenek diplomáciai kapcsolataik. 

    Az Egyesült Államok Izrael szövetségese, és segített az országnak megvédeni magát Irán tegnap esti támadása ellen. Mintegy tucatnyi elfogórakétát lőtt ki a ballisztikus rakétákra. 

  • Kamala Harris, az Egyesült Államok alelnöke és az idei elnökválasztás demokrata elnökjelöltje kedden kijelentette, hogy „egyértelműen” elítéli Irán Izrael elleni támadását, és teljes mértékben támogatja Joe Biden elnök utasítását, hogy az amerikai hadsereg lője le az Izraelre irányuló iráni rakétákat.

    Irán destabilizáló, veszélyes erő a Közel-Keleten, és az Izrael elleni mai támadás csak tovább bizonyítja ezt a tényt

     – mondta a demokrata elnökjelölt Washingtonban újságíróknak nyilatkozva.

  • Irán hangsúlyozta, hogy „egyáltalán nem érdekelt egy szélesebb körű háborúban”, órákkal azután, hogy rakéták tucatjait lőtte ki Izraelre.

    Fatemeh Mohajerani kormányszóvivő szerdán újságíróknak azt mondta, hogy Izrael felelős a regionális eszkalációért, Teherán pedig önvédelemből cselekszik.

    Irán „visszafogta” magát Iszmail Haníje Hezbollah-vezér meggyilkolása után, „annak ellenére”, hogy népe követelte, hogy válaszoljon – mondta Mohajerani –, „mert a gázai békében érdekelt”. Haníjét júliusban gyilkolták meg az iráni fővárosban, Teheránban egy olyan támadásban, amelyről úgy vélik, hogy Izrael hajtotta végre.

  • Az izraeli külügyminiszter megtiltotta az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) főtitkárának, hogy belépjen Izraelbe.

    A külügyminiszter szerint Antonio Guterres azért nem léphet be Izraelbe, mert nem tudta egyértelműen elítélni Irán Izrael elleni rakétatámadását. 

    Aki nem tudja egyértelműen elítélni Irán Izrael elleni szörnyű támadását, ahogyan azt a világ szinte minden országa megtette, az nem érdemli meg, hogy izraeli földre lépjen

    – írta X-en Jizrael Kac, az izraeli külügyminiszter.

  • A jemeni húszik azt állították, hogy szerdán három cirkálórakétát lőttek ki Izrael felé, amelyek sikeresen elérték célpontjukat, ezt azonban nem támasztották alá bizonyítékokkal.

    Az izraeli hadsereg szóvivője a CNN-nek azt mondta,

    hogy nincs tudomása Jemenből indított támadásokról.

    A húszik, akik az Irán vezette szövetség részei, azt állították, hogy három Kudsz 5 típusú cirkálórakétát lőttek ki.

  • Több lövést adtak le Izrael stockholmi nagykövetségére, sérülés nem történt, az ügyben büntetőeljárás indult – közölte szerdán a svéd rendőrség. A lövéseket előző nap, kedden 18 óra körül lehetett hallani a Stockholm központjában fekvő nagykövetség közelében lévő egyik utcában.

    Olyan megállapításokat tettünk, amelyek arra utalnak, hogy lövések dördültek el az izraeli nagykövetségnél, de részleteket nem közölhetünk, mivel a nyomozás még folyamatban van

    – jelentette ki Rebecca Landberg, a stockholmi rendőrség sajtóreferense.

    A közlemény szerint az épületen becsapódások voltak láthatóak. Az eset azt követően történt, hogy az éjszaka két robbanást jelentettek a dániai izraeli nagykövetség közelében, Koppenhága külvárosában.

    Stockholmban senki sem sebesült meg, az ügyben lőfegyverrel elkövetett bűncselekmény, gondatlan veszélyeztetés és jogtalan fenyegetés miatt indult nyomozás. A rendőrség nem vett őrizetbe senkit, de számos térfigyelő kamerát helyeztek el a környéken, és a rendőrség tárgyi bizonyítékokat gyűjt, amelyeket kielemez majd.

    A Gázai övezetben 2023 októberében indított háború kezdete óta több incidens is történt a svédországi izraeli nagykövetség közelében. Februárban egy gránátot találtak a nagykövetség területén, amit az izraeli nagykövet támadási kísérletnek minősített. Májusban az épület előtt lövöldözésről érkezett jelentés, ami a svédországi izraeli külképviseletek körüli biztonsági intézkedések szigorításához vezetett.

    A svéd hírszerzés május végén azt állította, hogy Irán svéd bűnbandák tagjait toborozza Izrael elleni erőszakos cselekmények végrehajtására, amit Teherán tagadott. A hatóságok a gázai háború kezdete óta az antiszemita cselekmények számának növekedését is regisztrálták Svédországban.

  • A Sky News tett közzé egy videót arról, hogy Tel-Avivban a támadások alatt is megtartották a heti rendes néptáncórát.

    A táncosok egy föld alatti bunkerben kialakított teremben próbáltak. 

  • A Hezbollah újabb összecsapást jelentett be izraeli katonákkal, akik „beszivárogtak” a libanoni Marún al-Rasz városába – közölte a BBC.

    A város mintegy 2 kilométerre van az izraeli–libanoni határtól. A Hezbollah szerint az izraeli katonák a keleti oldalról hatoltak be, és a harcok folytatódnak.

    Ez a második közvetlen összecsapás az izraeli csapatokkal, amelyet a Hezbollah ma bejelentett. Korábban a csoport közölte, hogy sikeresen visszavertek egy izraeli gyalogsági behatolást Libanonba.

  • „Rendkívül veszélyes” pillanat ez a Közel-Kelet számára, és Izrael valószínűleg válaszolni fog – mondta a volt brit védelmi miniszter.

    Grant Shapps a Sky Newsnak nyilatkozva így fogalmazott:

    Nehéz lenne elképzelni, hogy Izrael ne válaszolna, ugyanis Irán el akarja törölni Izraelt a föld színéről.

    Az is „nagyon aggasztó”, hogy Irán hogyan reagál majd Izrael megtorlására – tette hozzá.

    Azt is elmondhatom, hogy ha semmi sem változik, akkor a Hezbollah, a húszik, a Hamász, az Irán által támogatott milíciák Szíriában és Irakban és maga Irán is folytatja a támadásokat

    – közölte.

  • Ali Hámenei ajatollah, Irán legfelsőbb vezetője ma Teheránban találkozott az ország vezetésének egy csoportjával – közölte a BBC

    A regionális feszültségért és háborúkért „az Egyesült Államokat és néhány európai országot” okolta, amelyek „hamisan azt állítják, hogy békét és nyugalmat hoznak a térségbe”. Közölte, hogy „el kell tűnniük” a térségből, hogy a térség országai békében élhessenek.

    Elmondta, hogy „gyászol” Hasszán Naszrallah Hezbollah-vezér halála miatt, de nem halasztotta el találkozóját, mert Irán gyászának „éltető és hajtó” ereje van.

  • Észak-Izraelben ma reggel rakétatűzre figyelmeztető szirénák szólaltak meg – közölte a BBC.

    Az Izraeli Védelmi Erők riasztást adtak ki a Haifa és Nyugat-Galilea környéki településekre az izraeli–libanoni határ közelében.

    A mai nap folyamán eddig mintegy 100 rakétát lőttek ki Észak-Izraelre – jelentette az izraeli média a hadseregre hivatkozva.

  • Izraeli tisztviselők szerint az ország napokon belül „jelentős megtorló választ” fog adni a keddi rakétatámadásra, amely az Iránon belüli olajtermelő létesítményeket és más stratégiai fontosságú helyszíneket is célba vehet – írja az Axios.

    Sok izraeli tisztviselő Irán olajipari létesítményeit tartja valószínű célpontnak, de egyesek szerint a célzott merényletek és az iráni légvédelmi rendszerek kiiktatása is lehetséges.

    Az izraeli biztonsági kabinet kedden egy Jeruzsálem melletti föld alatti kormánybunkerben ült össze. Az ülés akkor kezdődött, amikor az iráni ballisztikus rakéták első hulláma elindult Izrael felé.

    A lap forrásai szerint az egyik ok, amiért nem született döntés a kabinet ülésén, az az, hogy az izraeli tisztviselők konzultálni akarnak a Biden-kormányzattal.

  • A Hezbollah libanoni síita milícia újabb rakétatámadásai érték Észak-Izraelt – írta az MTI az IDF közlése alapján.

    A szervezet szerda reggel számos rakétával támadta meg a határ közelében fekvő falvakat, amelyeknek a lakosait már tavaly ősszel evakuálták a Hezbollah támadásai miatt. Egy szélesebb északi sávban még lakhelyükön élnek az emberek, őket most a polgári védelem felszólította, hogy a rakéták miatt maradjanak az óvóhelyek közelében.

    Hozzátették: Izraelben a kedd esti iráni rakétatámadás egyetlen halálos áldozata egy Számeh Alaszli nevű, 37 éves gázai férfi, aki Ciszjordániában tartózkodott, amikor egy ott becsapódó rakéta megölte.

    A hivatalos információk szerint az IDF katonái a ciszjordániai Hebron egyetemi negyedében őrizetbe vették a kedd esti jaffai terrortámadás egyik elkövetőjének családtagjait, házkutatást tartottak náluk, és előkészítették az épületet arra, hogy lerombolják, amint ezt terroristák házaival szokták. A jaffai támadásnak hét halálos áldozata van.

  • Az iráni rakétatámadás okozta lökéshullámok házakat rongáltak meg Izrael középső részén – közölték szerdán az ország hatóságai a CNN szerint.

    Hod Hasharon városának tisztviselői mintegy 100 érintett háztartásnak nyújtottak segítséget – közölte az önkormányzat, hozzátéve, hogy sérültekről nem érkezett jelentés.

  • A Közel-Keleten egyre növekszik a feszültség, miközben izraeli tisztviselők „hadüzenetként” emlegetik az iráni támadást. Minderről itt számoltunk be bővebben.

  • Franciaország katonai erőforrásokkal támogatja az iráni fenyegetés leküzdését – közölte a francia elnökség a Reuters szerint.

    Franciaország elkötelezett Izrael biztonsága iránt, ezért ma katonai erőforrásokat mozgósítottunk az iráni fenyegetés elhárítására

    – írta közleményében a francia Biztonsági Tanács, majd Emmanuel Macron francia elnök megismételte az ország követeléseit, „hogy a Hezbollah hagyjon fel az Izrael és lakossága elleni terrorista akciókkal”.

    Arról viszont egyelőre nem nyilatkoztak, pontosan milyen katonai segítséget nyújtottak Izraelnek.

  • Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) újabb figyelmeztetést adott ki mintegy 25 dél-libanoni falu lakosságának az evakuálásra – közölte a BBC.

    Az IDF arab nyelvű szóvivőjének, Avichay Adraeenek a közösségi médiában közzétett figyelmeztetése azután érkezett, hogy jelentések érkeztek a Dél-Libanonon belüli harcokról.

    Az érintett libanoni lakosokhoz szólva Adraee azt mondta, hogy az izraeli hadseregnek nem áll szándékában bántani őket, és azonnal el kell hagyniuk a területet az Avali folyótól északra, hogy „megmentsék az életüket”.

  • A világ vezetői azonnal összehívták védelmi tanácsaikat, ebből pedig Magyarország sem maradt ki. A részletekről ebben a cikkben írtunk.

  • Irán csütörtök reggelig meghosszabbítja légterének lezárását – közölte a CNN.

    „A repülések biztonságának és a térségben uralkodó körülmények fenntartása érdekében holnap reggel 5 óráig minden járatot törölnek az ország egész területén” – jelentette az iráni Mehr hírügynökség a Polgári Repülési Szervezet szóvivőjét idézve.

    Az iráni polgári légi közlekedési szervezet eredetileg kedden késő este jelentette be, hogy szerda reggelig országszerte minden járatot törölnek.

  • Néhány órára pánikba estek a tőzsdei kereskedők a nyílt iráni–izraeli háború hírére kedden. Felszökött az olaj ára és estek a részvények, az arany árfolyama pedig mindenkori rekordját ostromolta. Meglepő módon a részvények közül a legnagyobb kárt a technológiai szektor szenvedte el. Idővel valamelyest megnyugodtak a piacok és az olaj ára például korrigálásba kezdett – írja a Világgazdaság.

    A lap szerint a befektetők nem attól tartanak, hogy Irán rakétái károkat okoznak a zsidó állam területén, hanem Izrael reakciójától. Mivel Irán kőolajexportáló ország, egy izraeli válaszcsapás csökkentheti az olajexportot és ezzel együtt veszélyeztetheti a világ energiaellátását.

    Izrael úgy tudja a legjobban meggyengíteni Iránt, ha kárt okoz az olajiparában, ami a perzsa ország bevételének felét biztosítja. Ami azonban ennél is fontosabb, hogy az iráni olajexport nagy része Kínába, a „világ gyártóhelyiségébe” irányul. Egy izraeli támadás ráadásul a közel-keleti térség tankerforgalmát is megzavarhatja.

  • Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közölte, hogy „további erők” csatlakoznak „a Hezbollah célpontjai elleni korlátozott, helyi, célzott rajtaütésekhez” Dél-Libanonban – írja a BBC

    Az IDF szerint a 36. hadosztályból és más erőkből is fognak csatlakozni a libanoni szárazföldi művelethez.

    Korábban a Hezbollah közölte, hogy szerdán visszavert egy izraeli szárazföldi támadást egy dél-libanoni határ menti faluban. Az izraeli hadsereg ezt nem kommentálta.

  • Irán először használt hiperszonikus rakétákat Izrael elleni csapásaiban – írja a Hindustan Times.

    A jelentések szerint a támadásban Fattah–2 hiperszonikus rakétákat használtak az izraeli radarok megkerülésére.

    A hiperszonikus rakéták a hangsebesség ötszöröse és 25-szöröse között repülhetnek.

    Teherán tavaly júniusban mutatta be első ilyen rakétáját – a Fattah–1-et –, a Fattah–2-t pedig novemberben. 

  • Hét ember meghalt és legalább nyolc megsebesült egy lövöldözéses és késeléses terrortámadásban Jaffában kedd este – közölte az izraeli rendőrség. Az esetet a The Times of Israel a legutóbbi évek egyik legsúlyosabb terrortámadásának nevezte. 

    A lőfegyverrel és késsel elkövetett támadás percekkel azelőtt történt, hogy Irán rakétatámadást indított Izrael ellen. Egy helyi biztonsági alkalmazott és fegyveres civilek „semlegesítették” a két terroristát.

    Eddig az egyik áldozatot sikerült azonosítani. Ő a harmincéves Shahar Goldman, aki tavaly házasodott és hivatásos táncos volt. 

  •  

    Izrael volt miniszterelnöke felszólította országát, hogy ragadja meg a támadás adta lehetőséget a megtorlásra, hogy eltávolítsa a hatalomból az iráni „terrorista rezsimet” – közölte a Sky News

    Naftali Bennett szerint Izraelnek „az elmúlt 50 évben ez a legnagyobb lehetősége arra, hogy megváltoztassa a Közel-Kelet arculatát”, és mivel a Hamász és a Hezbollah „megbénult”, Irán kiszolgáltatott.

    Irán vezetése, amely korábban jól sakkozott, ma este szörnyű hibát követett el

    – mondta Bennett az X-en. 

  • Két robbanás történt Dániában, Izrael nagykövetsége közelében – számolt be szerda reggel a dán rendőrség. 

    A Reuters azt írja, a koppenhágai rendőrség jelenlegi információi szerint a robbanásokban senki sem sérült meg és egyelőre vizsgálják, milyen kapcsolat lehet az izraeli nagykövetség és az incidens között. 

    Két robbanás miatt vagyunk a Strandagervej/Lundevangsvej régióban. Senki sem sérült meg, a helyszínen előzetes vizsgálatokat végzünk 

    – írta X-en a koppenhágai rendőrség.

  • A Palesztina Hangja hivatalos palesztin rádió beszámolója szerint több mint harmincan meghaltak, miután Izrael légicsapást mért egy iskolára Gázában. 

    A BBC azt írja, az Al-Bureij előkészítő iskolát

    az izraeli hadsereg (IDF) szerint a Hamász az Izrael elleni támadások tervezésére használta. 

    Az izraeli hadsereg azt is közölte, hogy hírszerzési információk alapján hajtották végre a csapást a terroristák által használt épület ellen, és hogy a támadás előtt „Izrael lépéseket tett annak érdekében, hogy elkerüljék a civil áldozatokat”.

    Ahogy arról az Index beszámolt, Izrael szerda kora reggel csapást mért Bejrút déli külvárosaira. Az ország a Hezbollahhoz tartozó katonai célpontokat támadta.