új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közölte, hogy „további erők” csatlakoznak „a Hezbollah célpontjai elleni korlátozott, helyi, célzott rajtaütésekhez” Dél-Libanonban – írja a BBC

    Az IDF szerint a 36. hadosztályból és más erőkből is fognak csatlakozni a libanoni szárazföldi művelethez.

    Korábban a Hezbollah közölte, hogy szerdán visszavert egy izraeli szárazföldi támadást egy dél-libanoni határ menti faluban. Az izraeli hadsereg ezt nem kommentálta.

  • Irán először használt hiperszonikus rakétákat Izrael elleni csapásaiban – írja a Hindustan Times.

    A jelentések szerint a támadásban Fattah–2 hiperszonikus rakétákat használtak az izraeli radarok megkerülésére.

    A hiperszonikus rakéták a hangsebesség ötszöröse és 25-szöröse között repülhetnek.

    Teherán tavaly júniusban mutatta be első ilyen rakétáját – a Fattah–1-et –, a Fattah–2-t pedig novemberben. 

  • Hét ember meghalt és legalább nyolc megsebesült egy lövöldözéses és késeléses terrortámadásban Jaffában kedd este – közölte az izraeli rendőrség. Az esetet a The Times of Israel a legutóbbi évek egyik legsúlyosabb terrortámadásának nevezte. 

    A lőfegyverrel és késsel elkövetett támadás percekkel azelőtt történt, hogy Irán rakétatámadást indított Izrael ellen. Egy helyi biztonsági alkalmazott és fegyveres civilek „semlegesítették” a két terroristát.

    Eddig az egyik áldozatot sikerült azonosítani. Ő a harmincéves Shahar Goldman, aki tavaly házasodott és hivatásos táncos volt. 

  •  

    Izrael volt miniszterelnöke felszólította országát, hogy ragadja meg a támadás adta lehetőséget a megtorlásra, hogy eltávolítsa a hatalomból az iráni „terrorista rezsimet” – közölte a Sky News

    Naftali Bennett szerint Izraelnek „az elmúlt 50 évben ez a legnagyobb lehetősége arra, hogy megváltoztassa a Közel-Kelet arculatát”, és mivel a Hamász és a Hezbollah „megbénult”, Irán kiszolgáltatott.

    Irán vezetése, amely korábban jól sakkozott, ma este szörnyű hibát követett el

    – mondta Bennett az X-en. 

  • Két robbanás történt Dániában, Izrael nagykövetsége közelében – számolt be szerda reggel a dán rendőrség. 

    A Reuters azt írja, a koppenhágai rendőrség jelenlegi információi szerint a robbanásokban senki sem sérült meg és egyelőre vizsgálják, milyen kapcsolat lehet az izraeli nagykövetség és az incidens között. 

    Két robbanás miatt vagyunk a Strandagervej/Lundevangsvej régióban. Senki sem sérült meg, a helyszínen előzetes vizsgálatokat végzünk 

    – írta X-en a koppenhágai rendőrség.

  • A Palesztina Hangja hivatalos palesztin rádió beszámolója szerint több mint harmincan meghaltak, miután Izrael légicsapást mért egy iskolára Gázában. 

    A BBC azt írja, az Al-Bureij előkészítő iskolát

    az izraeli hadsereg (IDF) szerint a Hamász az Izrael elleni támadások tervezésére használta. 

    Az izraeli hadsereg azt is közölte, hogy hírszerzési információk alapján hajtották végre a csapást a terroristák által használt épület ellen, és hogy a támadás előtt „Izrael lépéseket tett annak érdekében, hogy elkerüljék a civil áldozatokat”.

    Ahogy arról az Index beszámolt, Izrael szerda kora reggel csapást mért Bejrút déli külvárosaira. Az ország a Hezbollahhoz tartozó katonai célpontokat támadta.

  • Az Egyesült Államokban nem sokkal Irán támadása után zajlott Tim Walz és JD Vance alelnökjelöltek vitája. Az első kérdés a Közel-Kelet aktuális kérdéseire vonatkozott; mindkét jelöltet arról kérdezték, hogy támogatnák-e vagy elleneznék, ha Izrael megelőző csapást mérne Iránra – írja a The Guardian

    Walz azt mondta, hogy Izrael önvédelmi képessége „abszolút alapvető”. Walz megjegyezte, hogy Trump korábbi kabinetfőnöke, John Kelly szerint a volt elnök „a legselejtesebb emberi lény, akivel valaha találkozott”, és hogy Trump védelmi titkárai és nemzetbiztonsági tanácsadói „azt mondták, hogy a Fehér Ház közelében sem kellene lennie”.

    Vance a maga részéről azt mondta, hogy Donald Trump „következetesen biztonságosabbá tette a világot”, és hogy elnökként felismerte, hogy „békét kell teremteni az erővel”.

    Vance szerint Izraelnek mindent meg kell tennie, hogy országa biztonságban legyen. Hozzátette: „Támogatnunk kell szövetségeseinket, bárhol is legyenek, amikor a rossz oldal ellen harcolnak.”

  • Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter elmondta, hogy beszélt Yoav Gallant izraeli védelmi miniszterrel, aki elmondta neki, hogy az iráni támadás „felháborító agresszió” volt.

    Kölcsönösen összehangolva megvédtük Izraelt az Irán által indított közel 200 ballisztikus rakétával szemben, és elköteleztük magunkat, hogy továbbra is szoros kapcsolatban maradunk

    – írta az X-en. 

    Lloyd támogatásáról biztosította az amerikai erőket, akik „segítettek életeket menteni, és továbbra is támogatják Izrael védelmét és megakadályozzák a konfliktus kiszélesedését vagy eszkalálódását”.

  • Giorgia Meloni kormányfő azonnali nemzetbiztonsági ülést tartott a közel-keleti konfliktus súlyosbodása miatt a helyzet értékelésére és az esetleges következmények felmérésére – számolt be a római miniszterelnöki hivatal.

    A kedd esti találkozón a kormány képviseletében Antonio Tajani külügyminiszter, Guido Crosetto védelmi miniszter és a titkosszolgálatokért is felelős Antonio Mantovano miniszterelnöki hivatalt vezető államtitkár vett részt. Jelen volt Luca Ferrari, Olaszország izraeli nagykövete, valamint más titkosszolgálati vezetők, diplomáciai tanácsadók.

    A hivatal közleményében azt írta, az olasz kormány képviselői elítélték Irán Izrael elleni támadását, mély aggodalmukat fejezték ki a konfliktus fejleményei miatt, és felhívást intéztek a térség összes politikai vezetőjéhez a helyzet további súlyosbodása elkerülése érdekében.

    Róma szorgalmazta, hogy az ENSZ mérlegelje a térségbeli Unifil békefenntartó misszió mandátumának megerősítését a Libanon és Izrael közötti határ védelmének biztosítására. Az olasz kormány ezzel egy időben 

    tűzszüneti megállapodást és az izraeli túszok szabadon engedését sürgette.

    A találkozót megelőzően Giorgia Meloni a libanoni kormányfővel, Najib Mikatival telefonon egyeztetett. A G7-csoport soros elnökeként az olasz miniszterelnök megerősítette a konfliktus megállítására tett erőfeszítéseket.

    Antonio Tajani a Rete4 olasz televízió csatornának nyilatkozva nem tagadta, hogy a közel-keleti helyzet „felébresztheti a nyugaton alvó terrorista sejteket”. Hozzátette, hogy Olaszországban a lehető legmagasabb biztonsági készültség van érvényben, és minden szükséges lépést megtettek az esetleges terrorista támadások megelőzésére.

    Róma rendőrparancsnoka betiltotta az október 5-re tervezett palesztinbarát tüntetést, amely a Hamász terroristaszervezet egy évvel ezelőtti Izrael elleni támadására akart emlékezni. A hatóságok számos más városban sem engedélyeztek hasonló utcai megmozdulást.

    Matteo Piantedosi belügyminiszter hangoztatta, hogy a véleménynyilvánítás alkotmányos jogának tiszteletben tartásával tüntetést szinte soha nem szoktak betiltani, de „az október 7-i tömegmészárlás megünneplése elfogadhatatlan” – írta az MTI.

  • Kedden este Irán ballisztikus rakétatámadást indított Izrael ellen.

  • A közel-keleti konfliktus miatt három Emirates-járat Törökország felett visszafordult és Budapesten szállt le – számolt be kedd késő este a Budapest Airport az MTI-nek küldött közleményében.

    A repülőtér azt írta, a gépek Dublinból, Düsseldorfból és Prágából indultak Dubajba, a három gép fedélzetén 1215 utas tartózkodik. Kiemelték: a járatokkal kapcsolatban a Budapest Airport szerda reggel tud bővebb információt adni.

  • Irán szerda hajnalban bejelentette, hogy „addig, amíg nem történik újabb provokáció, nem támadja tovább rakétákkal Izraelt” – számolt be a Reuters.

    Izrael és az Egyesült Államok ugyanakkor válaszlépéseket ígért, Washington pedig kijelentette, hogy együttműködik régi szövetségesével és mindent megtesz annak érdekében, hogy Iránnak „súlyos következményekkel” kelljen szembenéznie a keddi támadás miatt.

    Az akciónk befejeződik, hacsak az izraeli vezetés nem dönt úgy, hogy megtorlást kezdeményez. Ebben az esetben a válaszunk erősebb és erőteljesebb lesz

    – írta Abbas Araghchi iráni külügyminiszter szerdán kora reggel az X-en közzétett bejegyzésében.

    Ahogy arról az Index beszámolt, Izrael szerda kora reggel csapást mért Bejrút déli külvárosaira. Az ország a Hezbollahhoz tartozó célpontokat támadta.

  • Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vezetője adta ki a parancsot a rakéták Izraelre való kilövésére – erősítette meg a korábban napvilágot látott értesülést egy magas rangú iráni tisztviselő a Reutersnek.

    Hozzátette, hogy Teherán „teljes mértékben készen áll bármilyen megtorlásra”.

    Irán ENSZ-képviselete próbálta megmagyarázni az ország Izrael elleni mai rakétakilövéseit, válasznak nevezve azt Izrael „terrorcselekményeire” – írja a The Guardian

  • A közösségi médiában is terjed egy felvétel Izrael szerda hajnali, Bejrút elleni csapásainak egyikéről.

    Mint írtuk, Izrael legalább öt támadást intézett a város déli, külvárosi részére. A támadás következtében több helyen tűz ütött ki, de áldozatokról egyelőre nem tudni.

    A The Guardian arról számolt be, hogy a Reuters korábbi felvétele szerint sűrű füst terjengett a libanoni főváros fölött.

  • Az Egyesült Államok és az arab világ diplomatái attól tartanak, hogy Izrael csapást mérhet Iránon belül az ország nukleáris létesítményei ellen. Franciaország, Nagy-Britannia, Németország és az Európai Unió vezető tisztviselői mind elítélték Irán Izrael elleni támadásait és a tágabb régióra nézve lehetségesen katasztrofális következményekre figyelmeztettek – írja a CNN

    Keir Starmer brit miniszterelnök elítélte, hogy az iráni rezsim „kísérletet tesz arra, hogy ártatlan izraelieknek ártson” és eszkalálja a helyzetet a Közel-Keleten.

  • Izrael csapást mért Bejrútra szerda hajnalban, a Reuters élő felvétele szerint még mindig sűrű füst terjeng a libanoni főváros fölött – számolt be a The Guardian.

    A lap azt írja, Izrael legalább öt támadást intézett a város déli, külvárosi részére. A támadás következtében több helyen tűz ütött ki, de áldozatokról egyelőre nem tudni.

    A libanoni egészségügyi minisztérium adatai szerint a keddi támadásnak eddig ötvenöt halottja van. 

  • Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint Irán „nagy hibát követett el ma este, és meg fog fizetni érte” – írja a BBC

    A kabinet ülésének megnyitóján az izraeli miniszterelnök azt mondta, Irán „nem érti”, hogy országa eltökélt szándéka, hogy megtorolja a támadást. 

    Meg fogják érteni. Ki fogunk tartani az általunk felállított szabály mellett: aki megtámad minket – azt mi is megtámadjuk

    – mondta.

  • A brit fegyveres erők részt vettek a közel-keleti helyzet eszkalációjának megakadályozását célzó erőfeszítésekben kedd este – mondta az Izrael elleni iráni rakétatámadás után néhány órával a brit védelmi miniszter.

    John Healey a védelmi tárca által szerda hajnalban ismertetett közleményében azonban nem részletezte, hogy Nagy-Britannia pontosan milyen módon vett részt az iráni támadás elhárításában, de köszönetet mondott a műveletben részes összes brit katonának az általuk tanúsított bátor helytállásért és professzionalizmusért (korábban a brit légierő játszott szerepet a tavaszi iráni támadás kivédésében). 

    Healey kihangsúlyozta: London maradéktalanul támogatja Izrael jogát arra, hogy megvédje az országot és lakosságát a fenyegetésektől.

    Sir Keir Starmer brit miniszterelnök nem sokkal korábban, a Downing Street-i kormányfői hivatalban tartott kedd esti sajtótájékoztatóján még nem adott egyértelmű választ arra a kérdésre, hogy London hajlandó-e katonai erővel Izrael védelmére kelni, és ha igen, ez megtörtént-e a keddi iráni rakétatámadás idején. Starmer csak annyit mondott, ha lesz bármilyen érdemi közölnivaló ezzel kapcsolatban, azt a kormány „megfelelő időben közzéteszi”.

    Kijelentette ugyanakkor, hogy Nagy-Britannia támogatja Izrael jogát az önvédelemhez.

    London a múlt héten 700 fős brit katonai kontingenst vezényelt az RAF ciprusi támaszpontjára. A brit külügyi tárca akkori tájékoztatása szerint a kontingens parancsnoksága készenléti terveket állít össze „lehetséges forgatókönyvek egész sorának megvalósulása esetére” – emlékeztetett az MTI.

  • Rendkívüli ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) szerdán az Izrael területe ellen intézett átfogó iráni rakétatámadás nyomán. A tanácskozás Franciaország és Izrael kezdeményezésére jött létre.

    Danny Danon, Izrael ENSZ-nagykövete a BT-hez intézett levelében úgy fogalmazott, az iráni rakétatámadás bizonyítja, hogy Irán új elnökének „mosolyoffenzívája” mögött nincs valós szándék, az országban pedig az igazi döntéseket a Forradalmi Gárda és a legfőbb vezető, Ali Hámenei ajatollah hozza.

    Amír Iraváni, Irán ENSZ-nagykövete a Biztonsági Tanácsnak és az ENSZ főtitkárának írt levelében önvédelmi akciónak minősítette a rakétacsapást, amit Izrael „agresszív lépéseivel” magyarázott. Ezzel együtt arra figyelmeztette Izraelt, hogy amennyiben válaszcsapást indít, akkor a teheráni viszontválasz erőteljesebb lesz, mint a kedden végrehajtott akció.

    Mint arról korábban az Index is beszámolt, Joe Biden elnök a támadást követően megismételte, hogy az Egyesült Államok minden támogatást megad Izrael számára, és közölte, hogy saját stábjával egyeztet a megfelelő válaszlépésről amerikai részről.

    Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter telefonon egyeztetett Yoav Gallant izraeli védelmi miniszterrel – közölte Pat Ryder, a Pentagon szóvivője, hozzátéve, hogy a két fél között megbeszélések zajlanak a következő lépésekről. Megismételte: az amerikai törekvések arra irányulnak, hogy elkerüljék a további eszkalációt, és diplomáciai rendezést sürgetett – írta az MTI.

    • Az izraeli hadsereg (IDF) szerint Irán mintegy 200 rakétát lőtt ki Izraelre. Az irániak szerint a csapás válasz volt a gázai és libanoni lakosság, valamint a Hamász, a Hezbollah és az IRGC vezetőinek és parancsnokainak meggyilkolására.
    • A CNN helyszínen tartózkodó tudósítói rakéták tucatjait láttak Tel-Aviv, Jeruzsálem és Haifa városa felett. Szinte az egész országban megszólaltak a szirénák, a lakosság az óvóhelyekre vonult.
    • A támadás előrejelzésében és elhárításában Joe Biden utasítására amerikai erők is részt vettek.
    • Iráni közlés szerint a csapást Ali Hamenei legfelsőbb vezető rendelte el.
    • Egyetlen áldozatról adott hírt az izraeli sajtó.
    • Az izraeliek nagyjából egy órával a támadás után elhagyhatták az óvóhelyeket.
    • A Külgazdasági és Külügyminisztérium az Index kérdésére megerősítette: a nagykövetségen dolgozó munkatársak és családjaik jól vannak. Jelenleg 426, konzuli védelemre regisztrált magyar állampolgár tartózkodik Izraelben.
  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Kedden este a z Izraeli Védelmi Erők (IDF) közölte, hogy rakéták érkeztek Iránból Izraelbe. Az Index szerdán folyamatosan frissülő, percről percre tudósításában követi végig a Közel-Keleten zajló történéseket.

    Tartsanak velünk!