Minden jel arra utal: Izrael készen áll a háborúra Iránnal

Háború a Közel-Keleten – az Index csütörtöki hírösszefoglalója

Index
2024.10.03. 10:40
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ismét megszólaltak a szirénák a Libanon északi határához közeli településeken, amik rakétatámadásra figyelmeztetnek. Riasztást adtak ki Szafed, Kadita, Birijeh és Dalton településeken − írta meg a Times of Israel.

  • A The New York Timesnak nyilatkozó elemzők szerint úgy tűnik, Izrael készen áll a megtorló válaszcsapásra és arra, hogy sokkal erőteljesebben sújtson le Iránra, mint eddig bármikor.

    A lap azt írja, hogy Izrael és Irán évekig kerülte a közvetlen konfrontációt, mivel a zsidó állam titokban szabotálta Teherán érdekeit, és meggyilkolta annak tisztviselőit anélkül, hogy vállalta volna a felelősséget, Irán pedig arra bátorította szövetségeseit, hogy támadják meg Izraelt, miközben maga ritkán tette ezt.

    Most úgy tűnik, a két ország kész megkockáztatni egy közvetlen, elhúzódó és rendkívül költséges konfliktust.

    Yoel Guzansky, egy korábbi magas rangú biztonsági tisztviselő, aki az izraeli Nemzetbiztonsági Tanácsban az Irán-stratégiát felügyelte, elmondta, hogy egyetértés van Izraelben a katonák, a védelmi szakértők, az elemzők és a politikusok között, hogy Izraelnek erővel kell válaszolnia Irán támadására.

    Irán a Tel-Aviv körüli városok elleni támadással olyan küszöböt lépett át, amelyet Teherán korábban soha, még a korábbi, áprilisi rakétatámadása alatt sem, amely légi támaszpontokat célzott, de polgári területeket nem.

    Izraeli és amerikai tisztviselők elmondták, hogy Izrael még nem döntött arról, hogy pontosan hogyan reagáljon, mivel ezt befolyásolja majd az Egyesült Államok által nyújtott támogatás mértéke. Azt is hozzátették, hogy mindez a rós há-sána, a zsidó újév ünnepe után válhat világossá, amely pénteken napnyugtáig tart.

    Izrael ellentámadása várhatóan sokkal erőteljesebb lesz, mint az iráni ballisztikus rakéták első, áprilisi sorozatára adott válasza.

    A médiaspekulációk ellenére Izrael jelenleg nem tervezi, hogy csapást mér Irán nukleáris létesítményeire, többek közt azért is, mert ezek közül sok mélyen a föld alatt van, és nehéz lenne amerikai támogatás nélkül támadásba venni őket.

    Andreas Krieg, a londoni King’s College hadviseléssel foglalkozó szakértője elmondta, Izrael mindig is azt vallotta, hogy „az ellenséget keményebben kell ütni, mint ahogyan azok téged ütnek”, ugyanakkor hozzátette, hogy szerinte ez nem működik egy olyan rezsim esetében, mint Irán.

  • A jemeni húszik vállalják a felelősséget a Közép-Izrael elleni éjszakai dróntámadásokért. Közleményükben azt állítják, hogy több drónnal sikeresen eltaláltak egy „létfontosságú célpontot” Tel-Avivban − írja a Times of Israel.

    A húszi milícia szerint „elérte a célját” a Tel-Aviv elleni dróntámadás, bár az izraeli hatóságok részéről nem érkezett megerősítés. „A művelet sikeresen elérte a célját, mivel a drónok anélkül érték el a célpontokat, hogy az ellenség képes lett volna szembeszállni velük vagy lelőni őket” – mondta Yahya Saree katonai szóvivő.

    Az izraeli haderő korábban arról számolt be, hogy egy drónt lőtt le az izraeli légierő a tenger felett a zsidó állam középső partjainál. Nem sokkal később két további drónt azonosítottak a tenger felett, amelyek közül az egyiket lelőtték, a másik pedig a hadsereg szerint egy nyílt területen landolt. A második incidensnél Bat Yamban megszólaltak a szirénák, károkat nem okoztak a drónok.

  • Az Izrael déli részén lévő Nevatim légibázisról szerdán készült műhold-felvételeken a kifutópálya közelében lévő épületsoron a tetőn keletkezett kár látható, valamint nagy törmelékdarabok is megfigyelhetők az épület körül szétszóródva. A károkat nem tudni pontosan, mi okozta. Az izraeli hadsereg nem reagált azonnal a műholdképekkel kapcsolatos megkeresésre − írta meg a Times of Israel.

    A Nevatim lgi bázison tárolja az izraeli légierő legfejlettebb repülőgépeit, köztük az amerikai gyártású F−35 Lightning II lopakodó vadászgépeket.

    Az izraeli hadsereg szerdán elismerte, hogy az iráni támadás során néhány légibázisát találat érte, de a csapásokat „hatástalannak” minősítették. A rakéták becsapódásai a hadsereg szerint irodaházakat és karbantartási területeket rongáltak meg a bázisokon. A vadászgépekben, drónokban, lőszerekben vagy más infrastruktúrában nem keletkezett kár.

  • A Fox News egy riportot tett közzé, amelyben Trey Yingst tudósított, amint az izraeli haderő behatolt Dél-Libanonba, és megtámadott egy Hezbollah-előőrsöt − írta meg a Times of Israel.

    „Az ilyen alagutakban és szobákban az izraeliek azt mondják, hogy iráni fegyvereket találtak, amelyeket először Szíriába, majd Dél-Libanonba csempésztek” − hangzik el a riportban, miközben egy sziklába vájt alagúton sétál végig a Hezbollah egyik közeli állásánál. Megjegyzi, hogy a csapatoknak aknamezőkön kellett átkelniük és nehéz terepen kellett átjutniuk, hogy elérjék a pozíciójukat.

  • Egy ember meghalt, egy másik pedig megsebesült a Gáza középső részén lévő Nuszejrát menekülttábor elleni rajtaütésben − számolt be az al-Dzsazíra.

    A támadás Deir el-Balahban történt, ahol egy izraeli helikopter tüzet nyitott egy sátorra, amelyben egy klinika közelében lévő iskolában élő menekülteket szállásolták el. Emellett heves tüzérségi tűzről számoltak be a Maghazi menekülttáborból is, szintén Gáza középső részén.

    Továbbá csütörtök délelőtt mintegy 25 rakétát lőttek ki Libanonból Felső-Galileára. Az izraeli hadsereg szerint a rakéták egy részét elfogták, és a becsapódásokat is azonosították.

  • A libanoni egészségügyi minisztérium szerint 46 ember meghalt és 85 megsebesült a szerdai izraeli támadások következtében − írta meg az al-Dzsazíra.

    A támadások Dél-Libanonban, a Bekaa-völgyben és a Libanon-hegységben történtek − áll a minisztérium közleményében. A csaknem egy éve tartó harcokban több mint 1900 ember halt meg és mintegy 9000 sebesült meg Libanonban, többségük az elmúlt két hétben.

  • Az izraeli haderő egy fegyverraktárra mért csapást a szíriai Lattakia kikötőváros közelében szerda éjszaka, a szír légvédelem lelőtte a rakétákat, majd egy helyi rádióállomás számolt be arról, hogy a támadás következtében kialakult tüzeket oltják a tűzoltók Dzsableh városában − írta meg a The Times of Israel.

    Az izraeli hadsereg kijelentette, hogy megakadályozza az Iránból a libanoni Hezbollah terrorcsoportnak szánt valamennyi fegyverszállítmányt, amelyet Szírián keresztül szállítanak.

  • Több helyen is tűz ütött ki Észak-Izraelben, miután a Hezbollah kora reggel rakétákat lőtt ki libanoni területről − jelentette az izraeli média. 

    Az izraeli tűzoltó- és mentőszolgálat a jelentések szerint eloltott egy erdőtüzet Haifában, bár a Shlomi erdőben keletkezett tüzet még nem sikerült megfékezni − írta meg a The Jerusalem Post.

  • Szerdán késő este izraeli légicsapás ért egy lakóházat a libanoni főváros központja közelében, ezen a héten már másodszor mért csapást Izrael Bejrút belvárosára. Legalább hat ember meghalt és hét megsebesült a Basura lakónegyedben − írta meg az AP News.

    A lakosság kénes szagról számolt be a támadást követően, és a libanoni állami Nemzeti Hírügynökség azzal vádolta Izraelt, hogy nemzetközileg tiltott foszforbombákat használt. Emberi jogi csoportok korábban azzal vádolták Izraelt, hogy a konfliktus sújtotta Dél-Libanonban fehér foszforos gyújtóbombákat vetett be.

    Bejrút déli külvárosaiban is több csapást jelentettek olyan területekre, amelyekre az izraeli hadsereg evakuálási figyelmeztetést adott ki. A Bejrút központjában eltalált területre nem vonatkoztak ezek a figyelmeztetések.

  • Több ország fokozza erőfeszítéseit állampolgárainak Libanonból való evakuálására, és sürgeti az országban maradókat, hogy távozzanak a helyzet eszkalálódása közepette, mivel Izrael szárazföldi offenzívát folytat az ország déli részén.

    Bár egyelőre egyetlen ország sem indított nagyszabású katonai evakuálást, egyes kormányok charterjáratokat szerveztek, mások pedig segítettek helyet biztosítani a Libanonból induló kereskedelmi járatokon, tranzitpontnak Ciprust és Törökországot tekintik − írja a CNN.

    • Egyesült Államok: Ciprusra küldtek amerikai katonákat, hogy felkészüljenek a vészhelyzetre, melyet egy háború kitörése jelentene a térségben. Ebbe beletartozik az ország állampolgárainak evakuálása. Az amerikai kormány már augusztusban felszólította állampolgárait, hogy azonnal hagyják el Libanont.
    • Egyesült Királyság: a brit állampolgárok kimenekítésére készülve mintegy 700 katonát küldtek Ciprusra, ahol két támaszponton már jelenleg is több száz brit katona állomásozik. Két hadihajó is van a térségben, szerdán pedig charterjáratot szerveztek a libanoni fővárosból, Bejrútból.
    • Franciaország: a francia hadsereg szóvivője kedden közölte, hogy egy helikopterhordozó érkezik a Földközi-tenger keleti részére arra az esetre, ha Párizs úgy dönt, hogy evakuálja állampolgárait Libanonból. A francia kormány is Ciprust és Törökországot használná állampolgárai evakuálására.
    • Ausztrália: Penny Wong külügyminiszter csütörtökön bejelentette, hogy további 500 férőhelyet biztosítanak az ausztráloknak a szombaton Ciprusra induló kereskedelmi járatokon, valamint az Ausztrál Védelmi Erők egy repülőgépe Cipruson tartózkodik, amennyiben vészhelyzet adódna.
    • Kína: már több mint 200 állampolgárt evakuáltak Libanonból, köztük mintegy nyolcvanat egy kedden Ciprusra érkezett hajón. Több mint 140-en pedig egy charterjárattal érkeztek szerdán Pekingbe.
    • Kanada: Ottawa a hét elején bejelentette, hogy további 800 helyet biztosított a Libanonból induló kereskedelmi járatokon a kanadaiak számára. Továbbá az ország megállapodást kötött Ciprussal, Görögországgal és Törökországgal, és együttműködik az Egyesült Államokkal, Ausztráliával és Franciaországgal az evakuálásról.
    • Spanyolország, Hollandia és Dél-Korea katonai repülőgépeket küld Libanonba, hogy hazahozzák állampolgáraikat.
  • Japán csütörtökön az Önvédelmi Erők két repülőgépét küldte ki, hogy felkészüljenek a japán állampolgárok Libanonból történő esetleges légi elszállítására. A két C–2-es katonai szállító repülőgép várhatóan pénteken érkezik Jordániába és Görögországba − jelentette a japán NHK nemzeti televízió.

    Hajasi Josimasza kabinetfőtitkár újságíróknak elmondta, hogy nem érkezett jelentés a Libanonban tartózkodó mintegy 50 japán állampolgár állapotáról. Japán már 2023 októberében és novemberében is katonai gépeket küldött, hogy több mint 100 japán és dél-koreai állampolgárt evakuáljon Izraelből − tájékoztatott az AP News.

  • Az izraeli hadsereg szóvivője, Avichay Adraee a közösségi médiában közzétett bejegyzésében közölte, hogy Izrael „folytatja a rajtaütéseket” az ország déli részén, és „családjaik biztonsága érdekében” maradjanak távol a lakosságuktól kiürített, elrendelt falvaktól − írja az al-Dzsazíra.

    Adraee egy korábbi bejegyzésében azt is írta, hogy „megtiltották” a libanoniaknak, hogy az ország déli részére meneküljenek. „Legyenek óvatosak, tilos dél felé tartaniuk. Bármilyen délre irányuló mozgás veszélybe sodorhatja Önöket” - írta.

    Szerdán arra is figyelmeztetett, hogy „bárki, aki a Hezbollah létesítményeinek és harci eszközeinek közelében tartózkodik, az életét kockáztatja”, és minden olyan ház, amelyet a Hezbollah „katonai célokra” használ, számíthat arra, hogy célponttá válik.

  • Diplomáciai segítséggel mintegy 100 amerikai állampolgár és családtagjaik hagyták el Libanont − közölte a washingtoni külügyminisztérium szóvivője szerdán. Matthew Miller újságírók előtt elmondta, hogy az amerikaiakat egy kereskedelmi légitársasággal kötött szerződés alapján sikerült kihozni Isztambulon keresztül. 

    Beszámolt arról is, hogy a libanoni Middle East Airlines szombat óta mintegy 800 helyet amerikaiak számára tartott fenn járatain, ezeket vették igénybe a szerdán távozott családok is.

    A külügyi szóvivő hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszakban összesen nagyjából 6000 amerikai állampolgár vette fel a kapcsolatot a bejrúti amerikai nagykövetséggel, érdeklődve, hogy milyen lehetőségeik vannak Libanon elhagyására, de csak kis hányaduk kért segítséget a külképviselettől a távozáshoz. 

    Az amerikai külügyminisztérium hivatalosan is azt tanácsolja minden, Libanonban tartózkodó amerikai állampolgárnak, hogy a bizonytalan helyzet miatt hagyja el az országot − tájékoztatott az MTI.

  • Kína felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy tegyen „sürgős lépéseket” a közel-keleti helyzet megoldása érdekében, mivel Izrael újabb légicsapásokat indított Libanonban − írja a Reuters.

    Fu Cong, Kína állandó ENSZ-képviselője a Biztonsági Tanács szerdai tájékoztatóján azt mondta, hogy világos és egyértelmű követeléseket kell megfogalmazni az izraeli–libanoni konfliktus miatti erőszakos cselekmények körforgásának megállítása érdekében.

    „A Biztonsági Tanács viseli az elsődleges felelősséget a nemzetközi béke és biztonság fenntartásáért” − jelentette Fu a Hszinhua hírügynökség jelentése szerint, megjegyezve, hogy minden érintett félnek »vissza kell térnie a politikai és diplomáciai megoldások útjára«.

  • Stephane Dujarric ENSZ-szóvivő szerint az Antonio Guterres főtitkárral szembeni izraeli beutazási tilalom „politikai nyilatkozat”. A szóvivő szerint az, hogy Israel Katz izraeli külügyminiszter „persona non grata”-nak minősítette Guterrest Izraelben, nem más, mint „egy újabb támadás az ENSZ személyzete ellen, amelyet az izraeli kormány részéről láthattunk” − számolt be az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió.

    Israel Katz korábban azzal vádolta a főtitkárt, hogy elfogult Izraellel szemben, és azt állította, hogy Guterres soha nem ítélte el a Hamászt a Dél-Izrael elleni október 7-i támadások miatt. 

    Stephane Dujarric visszautasította ezt az állítást, megjegyezve, hogy Guterres többször is elítélte a Hamász támadásait, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az ENSZ továbbra is együttműködik Izraellel „operatív és más szinteken is”.

  • Penny Wong ausztrál külügyminiszter közölte, hogy kormánya 500 helyet foglalt le kereskedelmi repülőgépen az ausztrál állampolgárok számára, akik szombaton elhagyják Libanont − írta a The Guardian.

    A helyek a Libanonban tartózkodó ausztrálok és családtagjaik számára állnak rendelkezésre a Bejrútból Ciprusra tartó két járaton − mondta Wong.

    „Azt mondanám az ausztráloknak, akik el akarnak menni, kérjük, hogy éljenek a rendelkezésükre álló lehetőséggel” − tette hozzá Wong újságíróknak, hozzátéve, hogy »kérem, ne várjanak az általuk preferált útvonalra«.

  • Izrael csütörtök kora reggel bombázta Bejrút belvárosát, legalább hatan haltak meg a támadásban. Szemtanúk hatalmas robbanásról számoltak be, mely a libanoni főváros központi részén történt, a parlament közelében.

    Hat halott mellett további heten megsérültek − közölte a libanoni egészségügyi minisztérium. „Ketten azonnal, később többen a sérüléseik következtében a kórházban haltak meg, de több sebesültet is ápolnak” − tájékoztatott az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió.

  • Szerdán is folyamatosak voltak a harcok a Közel-Keleten, amelyek közül az alábbiak voltak a legfontosabb események:

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Kedden este a z Izraeli Védelmi Erők (IDF) közölte, hogy rakéták érkeztek Iránból Izraelbe. Az Index csütörtökön folyamatosan frissülő, percről percre tudósításában követi végig a Közel-Keleten zajló történéseket.

    Tartsanak velünk!