új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A The Times of Israel hírportál közlése szerint Lindsey Graham, amerikai republikánus szenátor, felszólította Szaúd-Arábiát és Izraelt, hogy az év végéig lépjenek diplomáciai kapcsolatba. Figyelmeztetett arra, hogy a következő amerikai kormányzat valószínűleg nem lesz képes elegendő támogatást biztosítani egy ilyen megállapodáshoz.

    A Biden-kormányzat jelenleg közvetítést folytat egy normalizációs megállapodás érdekében a két ország között. Ennek keretében amerikai biztonsági garanciákat nyújtanának Szaúd-Arábiának, amely kulcsfontosságú szereplő az Öböl-térségben.

    Graham, aki közel áll Donald Trump volt elnökhöz, kijelentette:

    Ha Biden elnök alatt sikerül megállapodni, a szenátus nagy eséllyel jóváhagyja egy amerikai-szaúdi védelmi szerződés megkötését, hasonlóan ahhoz, amit Japánnal és Ausztráliával kötöttünk.

    Szeptember 18-án Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg kijelentette, hogy az ország nem ismeri el Izrael létezését, amíg nem jön létre egy palesztin állam. Ez egyértelmű változás a korábbi állásponthoz képest: februárban három, a Reuters által idézett forrás szerint Szaúd-Arábia hajlandó lett volna elfogadni Izrael egyszerű politikai elköteleződését a palesztin állam létrehozása iránt, még formális kötelezettségvállalás nélkül is, hogy elérjék a védelmi paktum jóváhagyását az amerikai elnökválasztás előtt.

    A Biden-kormányzat azzal próbálja rávenni Szaúd-Arábiát Izrael elismerésére, hogy biztonsági garanciákat és segítséget ajánl fel Rijádnak egy polgári célú nukleáris program kialakításához. Emellett támogatják a palesztin állam létrehozásának újraindítását is. Azonban a Gázai övezetben kialakult konfliktus bizonytalanná tette a tárgyalások további alakulását.

  • Az izraeli hadsereg (IDF) közlése szerint az izraeli légierő több, a Hezbollah által használt rakétavetőt is sikeresen megsemmisített. Ezeket a rakétavetőket a libanoni terrorszervezet a Haifa elleni nagyszabású támadáshoz használta, amely során 105 lövedéket lőttek ki az izraeli városra – írta a The Times of Israel.

    Az IDF tájékoztatása szerint az izraeli légicsapások Dél-Libanonban további Hezbollah-célpontokat, köztük épületeket és páncéltörő rakéták indítóállásait is elérték. 

    Az éjszaka folyamán az izraeli haderő csapást mért egy fegyverraktárra és egy másik Hezbollah bázisra Bejrútban. Továbbá tegnap este egy dróncsapás célba vett egy iskolát a dél-libanoni Tayr Harfa településen, ahol a Hezbollah ügynökeit észlelték.

  • Joáv Gallant védelmi miniszter szerint a Hezbollah egy magas rangú tisztségviselője, Haszhem Szafieddine, aki a terrorcsoport meggyilkolt vezetője, Haszan Naszrallah utódjának szánták, valószínűleg életét vesztette a múlt heti bejrúti támadás során.

    Hezbollah egy vezető nélküli szervezetté vált, Naszrallahot likvidálták, és valószínűleg az utódját is eltávolították. Ez drámai hatással van mindenre, ami a régióban történik. Jelenleg nincs, aki döntéseket hozzon, és nincs, aki cselekedjen

    – nyilatkozta Gallant az IDF Északi Parancsnokságán tett látogatása során.

    Hozzátette, hogy a Hezbollah tűzereje is súlyos csapásokat szenvedett el.

    Az általunk végrehajtott akciókat az egész Közel-Keleten figyelemmel kísérik. Amikor a libanoni füst eloszlik, Iránban rá fognak jönni, hogy elvesztették a legértékesebb eszközüket, ami nem más, mint a Hezbollah

    – tette hozzá.

  • Palesztin-párti, Izrael-ellenes aktivisták célba vették az Allianz német pénzügyi szolgáltató cég brit irodáit, és vörös festékkel festették le kívülről a cégnek az Elbit Systems izraeli védelmi céggel való kapcsolata miatt tiltakozva – írja a The Times of Israel.

    A Palestine Action az X közösségi médiaplatformon vállalja a felelősséget a tiltakozásért, és azt állítja, hogy a tüntetők az éjszaka folyamán megtámadták az Allianz 10 irodáját az Egyesült Királyságban, és „elfoglalták” a biztosító brit központját a Londontól délre fekvő Guildfordban.

    Biztosítás nélkül az Elbit nem tudna működni Nagy-Britanniában

    – áll a Palestine Action bejegyzésében, amelyben az Allianzot „Izrael legnagyobb fegyvergyártó cégének befektetőjeként és biztosítójaként” jellemzi.

  • Joe Biden amerikai elnök azt tervezi, hogy szombaton Berlinben találkozik Németország, Franciaország és Nagy-Britannia vezetőivel, hogy a közel-keleti és az ukrajnai konfliktusokról tárgyaljanak – írja a The Times of Israel egy német kormányzati forrásra hivatkozva.

    Ezt követőenJoe Biden, Olaf Scholz, Emmanuel Macron és Keir Starmer a Ramsteinben található amerikai légitámaszpontra utazik, ahol az Ukrajnának nyújtandó katonai támogatásról tárgyalnak, és amelyen Volodimir Zelenszkij elnök és más vezetők is részt vesznek.

    A szombati megbeszélésekre Joe Biden október 10-én kezdődő háromnapos németországi állami látogatása közben kerül sor, amelynek keretében várhatóan Frank-Walter Steinmeier elnökkel is tárgyalásokat folytat.

  • Boris Johnson szerint Izraelnek „olyan csoportokkal kell szembenéznie, amelyek ki akarják irtani azt és a zsidó népet” – írja a Sky News

    A volt miniszterelnök azt mondta, aggódik, hogy a világot az a veszély fenyegeti, hogy „elfelejti a teljes borzalmat és gonoszságot, amit Izraellel szemben elkövettek” a tavaly október 7-i Hamász-támadásokkal. 

    Élénken emlékszem arra, hogy láttam, ahogyan az események kibontakoztak, és láttam, hogy a Hamász mit tett teljesen ártatlan emberekkel. És úgy gondolom, hogy soha nem szabad elfelejtenünk, hogy még mindig vannak ártatlan túszok, akiket fogva tartanak Gázában

    – mondta. Hozzátette, hogy „a szívünk vérzik a gázai emberekért, ahogyan a libanoniakért is vérzik, de végső soron Izraelnek olyan csoportokkal kell szembenéznie, amelyek ki akarják irtani Izraelt és a zsidó népet”.

    A támadásban mintegy 1200 embert öltek meg, 251-et pedig túszul ejtettek.

    Arra a kérdésre, hogy mit gondol Benjamin Netanjahuról, azt mondta, hogy az izraeli miniszterelnök napirendje az ország biztonsága. „Teljesen érthető, hogy bármelyik izraeli miniszterelnök lépéseket akar tenni annak érdekében, hogy megakadályozza, hogy ilyen atrocitás újra megtörténjen” – fogalmazott.

  • A Hezbollah katonái az izraeli csapatok által okozott csapások ellenére visszaszorították az izraeli szárazföldi behatolásokat – írja a Sky News.

    Naim Qassem televíziós beszédében elmondta, hogy a Hezbollah képességei a hetek óta tartó harcok után is sértetlenek. 

    Hozzátette, hogy az Irán által támogatott csoport támogatja a tűzszünet biztosítására irányuló erőfeszítéseket, de további részleteket nem közölt a teljesítendő feltételekről. 

    Az izraeli erők a múlt hét óta Libanon belsejében tevékenykednek, de a határon túl a Hezbollahhal már egy éve tűzváltást folytatnak. 

  • Az Emirates közölte, hogy a mai napon törli az Iránba érkező és az onnan induló járatait – írja a The Times of Israel.

    A légitársaság közlése szerint továbbra is szorosan figyelemmel kíséri a térségben kialakult helyzetet, és kapcsolatban áll az illetékes hatóságokkal a fejleményekkel kapcsolatban.

  • A Gázai övezetben megölték a Hamász három harcosát, akik részt vettek a tavaly október 7-i, Izrael elleni támadásokban – írja a Sky News.

    Az Izraeli Védelmi Erők a Telegramon közzétett bejegyzésében azt írta, hogy szeptember 30-án csapást mértek egy olyan parancsnoki és irányítóközpontra, amelyet a Hamász terrortámadások megtervezésére és végrehajtására használt. 

    Közölték, hogy a támadásban több fegyveres meghalt, köztük Muhammad Rafa'i. 

    Azt állították, hogy ő részt vett az október 7-i, a dél-izraeli Kfar Aza és Nahal Oz városokban elkövetett támadásokban, valamint az izraeli csapatok elleni egyéb terrortevékenységekben.

    Egy másik, október 1-jén a Gázai övezet déli részén, Rafahban végrehajtott műveletben további két fegyveres, Muhammad Zinon és Basel Ahras halt meg.

  • Matthew Miller külügyminisztériumi szóvivő újságíróknak elmondta, hogy az Egyesült Államok elvárja Izraeltől, hogy úgy támadja a Hezbollahot Libanonban, hogy az a civileket védje – írja az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió.

    „Támogatjuk, hogy célba vegyék a Hezbollahot. De természetesen elvárjuk, hogy a Hezbollahot úgy vegyék célba, hogy az megfeleljen a nemzetközi humanitárius jognak, és minimalizálja a polgári áldozatok számát” – mondta Matthew Miller.

    Arra a kérdésre, hogy az izraeli hadsereg ezt eddig megtette-e, Miller szerint ez soha nem az a kérdés, amire itt egy átfogó következtetéssel tudna válaszolni. „Mint tudják, az egyes csapások értékelése szükséges ahhoz, hogy ilyen jellegű következtetéseket vonhassunk le” – fűzte hozzá.

  • A Hezbollah az éjszaka újabb rakétákat lőtt ki Észak-Izraelre – írja a BBC. A csoport azt állítja, hogy az észak-izraeli Dishon és Daltonban lévő izraeli tüzérségi állásokat vette célba rakétatűzzel, valamint rakétákat lőtt ki az ellenséges erők gyülekezésére Jir'onban, egy másik településen Izrael északi részén, a libanoni határ közelében.

    Korábban az éjszaka a Hezbollah nyugatabbra lévő izraeli településeket vett célba. Hétfőn a Hezbollah azt állította, hogy célba vett egy katonai támaszpontot Tel-Aviv közelében, és Izrael középső részén is károkat jelentettek. Az IDF szerint a Hezbollah összesen mintegy 190 rakétát lőtt ki a területére hétfőn.

  • Az izraeli hadsereg Dél-Libanonba küldte első tartalékos hadosztályát – írja a Sky News.

    Az Izraeli Védelmi Erők egy Telegram-üzenetben közölte, hogy a 146. hadosztály korlátozott, helyi és célzott műveleteket kezdett végrehajtani a térségben. A közlemény szerint az egység egy másik dandárral és további erőkkel együtt fog működni, hogy leleplezze és felszámolja a terrorista-infrastruktúrát. 

    Tegnap a 146. hadosztály megkezdte korlátozott, helyi és célzott műveleti tevékenységét a Hezbollah terrorista célpontjai és infrastruktúrája ellen Délnyugat-Libanonban. Az első tartalékos hadosztály, amely Dél-Libanonban tevékenykedik a Hezbollah ellen az északi térségben folyó műveletek részeként

    – írja a hadsereg. 

    A közlemény szerint az egység az elmúlt évben védelmi tevékenységet folytatott Izrael északnyugati, Libanonnal közös határán. „Védelmi regionális dandárként is szolgált, erőit a Gázai övezetben, Júdeában és Szamáriában is bevetették” – tette hozzá az IDF. 

  • Naftali Bennett volt miniszterelnök arra szólítja fel Izraelt, hogy mérjen csapást az iráni atomprogramra, amely szerinte „sötét árnyékot vet a jövőnkre”. Mindeközben  katonai vagy hírszerzési célpontok elleni lehetséges támadásokról is érkeztek jelentések, válaszul Teherán múlt heti ballisztikusrakéta-támadására – írja a The Times of Israel.

    Most először van lehetőségünk arra, hogy fellépjünk Irán ellen anélkül, hogy szörnyű és tűrhetetlen reakciótól kellene tartanunk. A terrorizmus és gyilkosság iráni rendszere most először lepleződik le és válik sebezhetővé

    – mondja Bennett, utalva Teherán megbízottjainak, a Hezbollah és a Hamász-terrorcsoportoknak a gyengeségére.

  • Az IDF új zárt katonai övezetet vezetett be a libanoni határon, Rosh Hanikra, Shlomi, Hanita, Adamit és Arab al-Aramshe települések területén – írja a The Times of Israel.

    A hadsereg szerint a lépés egy újabb értékelést követően történt, tekintettel a Dél-Libanonon belüli szárazföldi műveletekre. Ez a negyedik zárt katonai zóna, amelyet az északi határon vezettek be azóta, hogy az IDF a múlt héten megkezdte szárazföldi hadműveleteit Libanonban.

    A parancs megtiltja a civileknek, hogy elhagyják azokat a területeket, ahol az izraeli hadsereg tevékenykedik, beleértve a libanoni falvakkal szembeni izraeli területeket, ahol harcok zajlanak.

    Az elmúlt napokban az IDF több libanoni határ menti településre is kiterjesztette a Hezbollah elleni szárazföldi hadműveleteit.

  • Az egy éve tartó konfliktusban úgy tűnik, hogy a zsidó állam nem tud visszatérni azokhoz a keretekhez, amelyek mentén korábban próbálta fenntartani a biztonságát. Egyre erősebb az a hit, hogy a kérdésnek kizárólag a katonai oldalát kell nézni.

    Cikkünket az alábbi linken olvashatja el.

  • Két héttel azután, hogy Izrael felborította az Egyesült Államok vezette tűzszüneti javaslatot a Hezbollahhal, Washington nem próbálja aktívan feléleszteni az alkut, és lemondott arról, hogy inkább megpróbálja alakítani és korlátozni az izraeli műveleteket Libanonban és Irán ellen, mintsem leállítani az ellenségeskedéseket – mondták amerikai tisztviselők a CNN-nek.

    Az USA képtelensége, hogy leállítsa Izrael intenzív bombázó hadjáratát és libanoni szárazföldi invázióját, amely kevesebb mint három hét alatt több mint 1400 ember halálát okozta és több mint 1 millió embert kitelepített, kérdéseket vetett fel azzal kapcsolatban, hogy Benjamin Netanjahu kormánya figyelmen kívül hagyja-e a Biden-kormány felszólításait a nagyobb visszafogottságra, ahogyan azt Gáza esetében tette, és a Fehér Ház ismét erőtlennek tűnik.

    A tisztviselők szerint a Biden-kormányzaton belül nagy az aggodalom, hogy amit Izrael korlátozott hadműveletnek ígért, az hamarosan egy nagyobb léptékű és elhúzódó konfliktussá nőheti ki magát. Az Egyesült Államok vezette erőfeszítések, amelyek az Izrael és a Hamász közötti tűzszünetről szóló tárgyalásokra irányultak, szintén kudarcba fulladtak.

  • William Burns, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója hétfőn kijelentette, hogy a nem szándékos közel-keleti eszkaláció kockázata nagyon is valós veszélyként fenyeget, még akkor is, ha az Egyesült Államok fenntartja azt az értékelését, hogy sem Irán, sem Izrael nem törekszik totális konfliktusra – írja a CNN.

    Izrael nagyon alaposan mérlegeli, hogyan fog válaszolni a legutóbbi iráni ballisztikusrakéta-támadásra. Azt hiszem, mindannyian tisztában vagyunk a különböző csapásformák következményeivel, valamint a globális energiapiacra és a világgazdaságra gyakorolt következményekkel

    – mondta William Burns a Georgia állambeli Sea Islanden tartott nemzetbiztonsági konferencián, ahol nem volt hajlandó találgatni, hogy ez a megtorlás milyen formát ölthet.

  • A Hezbollah logisztikai főhadiszállásának vezetője, Suhail Husszein Husszeini meghalt egy Bejrútra mért izraeli légicsapásban tegnap – írja a The Times of Israel.

    Az IDF szerint a Husszeini által irányított főhadiszállás felügyeli a Hezbollah logisztikáját és a különböző egységeinek költségvetését, emellett tagja volt a Hezbollah Dzsihád Tanácsának, a terrorcsoport legfőbb katonai testületének.

    Husszeini döntő szerepet játszott az Irán és a Hezbollah közötti fegyverszállításokban, és felelős volt a fejlett fegyverek elosztásáért a Hezbollah egységei között, felügyelte mind a szállításokat, mind a fegyverek elosztását

    – áll az IDF közleményében.

  • A „halál kereskedőjének” becézett orosz fegyverkereskedő, Viktor Bout visszatért a fegyverkereskedésbe, és kézifegyverek eladását igyekszik közvetíteni az Irán által támogatott jemeni húszi harcosok számára – írja a The Moscow Times.

    Az 57 éves Boutot egy 2022 decemberében végrehajtott fogolycserekor szabadítottak ki. Két évtizedes bűnözői karrierje alatt Bout a feltételezések szerint számos konfliktusövezetben, köztük Afganisztánban, Jemenben és a Kongói Demokratikus Köztársaságban segített lázadóknak és törvényes kormányoknak egyaránt. 

    Augusztusban Bout két húszi küldöttel találkozott Moszkvában, hogy 10 millió dollár értékű automata fegyverek vásárlásáról tárgyaljanak, az azonban nem volt világos, hogy a tárgyalások a Kreml utasítására vagy hallgatólagos jóváhagyásával zajlottak-e.

    Az első két szállítmány többnyire AK–74-es támadó puskákat tartalmaz majd, de a húszi küldöttek állítólag más lehetséges fegyvervásárlásokról is tárgyaltak, köztük Kornet páncéltörő rakétákról és légvédelmi fegyverekről. A szállítások már októberben megkezdődhetnek a jemeni Hodeidah kikötőjébe, ahová Oroszország már több gabonaszállítást is végrehajtott, élelmiszer-szállítások fedezete alatt.

  • „2023. október 7-e az ország számára a „leírhatatlan bánat napja volt” – mondta Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy hétfői állami megemlékezésről kiadott videónyilatkozatában. 

    És ahogy Izrael történelmében újra és újra megtörtént, éppen ezekben a nehéz pillanatokban jön elő a nagy belső erő

    – tette hozzá a kormányfő. 

    „Együtt álltunk ki országunk védelméért, hazánk védelméért. Hatalmas lelki erőt mozgósítottunk. Meghatároztuk a háború céljait, és el is érjük őket: a Hamász uralmának megdöntése; minden túszunk hazahozatala, az élőké és halottaké, egy szent küldetés, amelyet nem engedünk el, amíg el nem érjük; a Gázából Izraelre irányuló minden jövőbeli fenyegetés meghiúsítása; és a déli és északi területek lakóinak biztonságos visszatérése otthonaikba” – sorolta a miniszterelnök. 

    Hozzátette azt is: Izrael azért harcol, hogy „fényt hozzon a világba, egy olyan nép, amely a jó terjesztésére és a rossz kiirtására törekszik”.

    Amíg az ellenség a létünket és országunk békéjét fenyegeti – addig tovább fogunk harcolni. Amíg vannak elraboltak Gázában – addig tovább fogunk harcolni. Egyikükről sem fogunk lemondani. Én nem fogom feladni. Amíg polgáraink nem térnek vissza biztonságban az otthonaikba – addig tovább fogunk harcolni

    – fogalmazott a kormányfő, majd azt is megjegyezte, hogy a háború után mindent „sokkal nagyobb léptékben fognak újraépíteni, és október 7. napja „az újjászületés árának szimbóluma lesz a jövőben. 

    Együtt folytatjuk a harcot, és együtt – Isten kegyelmével – győzni fogunk

    – szögezte le végül Netanjahu a The Times of Israel beszámolója szerint. 

  • A Hezbollah mintegy 190 lövedéket lőtt ki Izrael felé Libanonból hétfőn, helyi idő szerint este 11 órakor az izraeli hadsereg szerint – írja a CNN.

    A Hezbollah különböző nyilatkozatokban azt mondta, hogy katonák gyülekezeteit és izraeli katonai helyszíneket célzott meg.

  • Az izraeli hadsereg hétfőn késő este közölte, hogy nem sokkal korábban vadászgépekkel csapást hajtottak végre a Hezbollah hírszerzésének bejrúti parancsnoki központjai ellen.

    Mint a The Times of Israel emlékeztetett, az izraeli haderő hétfőn számos további helyszínt vett célba, köztük fegyvergyártó létesítményeket és rakétakilövő állásokat Dél-Libanonban és a Bekaa-völgyben. Emellett a dél-libanoni szárazföldi műveletek részeként több mint 70 további Hezbollah-állomásra mértek csapást. 

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Az Index kedden is folyamatosan frissülő, percről percre tudósításában követi végig a Közel-Keleten zajló történéseket. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!