Donald Trump: Ukrajna volt Vlagyimir Putyin szeme fénye, mondtam, hogy ne menjen be

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index keddi hírösszefoglalója

Index
2024.10.15. 16:00
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az ukrán főügyészség szerint az elmúlt évben megnőtt az ukrán hadifoglyok oroszok általi kivégzéseinek száma: „ezek a bűncselekmények nem elszigetelt esetek, hanem az agresszor állam tudatos politikája” – írja az Ukrajinszka Pravda.

    Andrij Kosztyin főügyész szerint az orosz erők a kínzást és a gyorsított kivégzéseket háborús fegyverként, megfélemlítésként és pusztításként alkalmazzák.

    Úgy véli, hogy ezek az esetek egyáltalán nem elszigeteltek. A főügyész szerint van például egy hangfelvétel, amelyen egy orosz tiszt azt parancsolja a csapatainak, hogy ne ejtsenek foglyokat a csatatéren, hanem azonnal öljék meg az ukránokat.

    Andrij Kosztyin szerint az igazságszolgáltatás egyik legfontosabb feladata, hogy Oroszországot és annak vezetését felelősségre vonják az agresszió bűntetteiért, amely mára több mint 140 ezer háborús bűncselekményt jelent.

  • Denisz Smihal, Ukrajna miniszterelnöke megerősítette, hogy a lakhatási támogatások fedezésére elegendő pénz áll rendelkezésre a téli időszakban – jelentette kedden a Kárpáti Igaz Szó. Az ukrán vezetés 2024 elmúlt kilenc hónapjában már 28,2 milliárd hrivnyát fordított ezekre a kifizetésekre.

    Az ukrán kormányfő tájékoztatása szerint az idei fűtési szezonban a kifizetések automatikusan újraszámításra kerülnek a Nyugdíjalap által a szubvencióban részesülők számára.

    A támogatásokból a tervek szerint összesen 2,8 millió ukrán család részesül, a szükséges forrásokat a költségvetésből biztosítják.

    Denisz Smihal arról is beszélt, hogy a lakóépületek több mint 99 százaléka készen áll a télre, beleértve 18 ezer kazánházat és 4800 központi hőszolgáltató állomást, amelyek már készen állnak a fűtés biztosítására.

  • Belgium uniós nyomonkövetési rendszer bevezetését szorgalmazza az orosz cseppfolyósított földgázra (LNG), hogy az uniós szankciókat hatékonyabban lehessen alkalmazni – mondta Tinne Van der Straeten belga ügyvivő energiaügyi miniszter kedden Luxemburgban az MTI szerint.

    Az EU által Oroszország ellen júniusban elfogadott 14. szankciócsomag többek között megtiltja orosz LNG átrakodását uniós kikötőkben. Belgiumot ez az intézkedés különösen érinti, mert a kereskedelmi útvonalak olyan terminálokba helyeződtek át, amelyek elegendő kapacitással rendelkeznek az uniós importhoz, mint például a zeebrugge-i, amely az északnyugat-európai és azon túli LNG-szállítások kapujaként szolgál.

    Belgiumban az LNG-szállítmányok megduplázódtak. Ezek minden bizonnyal az európai ellátás biztonságát szolgálják, de nehézségekbe ütközünk a szankciócsomag végrehajtása során

    – magyarázta a miniszter az uniós tagállamok energiaügyi minisztereinek tanácskozására érkezve.

    Belgium egy olyan rendszer bevezetését szorgalmazza, amely lehetővé teszi az orosz LNG nyomon követését, valamint az Európai Bizottság összehangolt megközelítését az LNG-t importáló tagállamok támogatására. „A szankcióknak hatékonyaknak kell lenniük, ha meg akarjuk állítani az orosz háborús gépezet táplálását” – hangsúlyozta miniszter.

  • Elina Valtonen finn külügyminiszter szerint a nyugati országok egyre kevésbé támogatják Ukrajnát, miközben Oroszország egyre erősödik. Hangsúlyozta, hogy fokozni kell a Kijev támogatására irányuló erőfeszítéseket, és hogy az Oroszországgal vívott háború még messze nem ért véget – számolt be az Unian

    Valtonen szerint érezhető „a nyugati háborús fáradtság”, különösen a közel-keleti események fényében, amelyek elterelik a figyelmet Ukrajnáról. Sok ország reméli a konfliktus megoldását, különösen az olyan új kihívások miatt, mint a közel-keleti konfliktus, de – mint mondta – az orosz agresszió elleni küzdelmet nem szabad feladni. 

  • Több orosz portál is azt írja, hogy mérnökeik megjavítottak és hadrendbe állítottak egy megsérült és hátrahagyott M88A2 Hercules páncélozott műszaki mentőjárművet, amelyet az amerikaiaktól kaptak az ukránok – vette észre az Infostart

    Kijev összesen 8 darab M88-as műszaki mentőjárművet kapott az Egyesült Államoktól tavalyi nyári offenzívája támogatására. Az M88-cal elsősorban a többi mozgásképtelenné vált harckocsit és más nehézjárművet vontatják.

    Az ukrán erők eddig az eredeti állomány felét veszítették el: kettő megsemmisült, míg  egy az oroszoké lett, ahogyan a mellékelt ábra is mutatja, egynek pedig nyoma veszett.

    A videón a frontvonalról kimentett M88A2-es, és az orosz gépészmérnökök által megjavították jármű látható, ami mostantól az orosz csapatokat támogatja.

  • Az Európai Unió tagállamai új javaslatot tálaltak annak érdekében, hogy kikerüljék Magyarországot, amely vétózza az Európai Békekeretből Ukrajnának folyósítandó támogatásokat – írja az Infostart.

    A 2021 márciusában létrehozott Európai Békekeret (EPF) európai uniós alapnak – amelynek célja a konfliktusmegelőző képesség erősítése és a nemzetközi biztonság fokozása – Magyarország is tagja, és 2023 júniusa óta blokkolja az alapból Ukrajnának szánt 6,5 milliárd euró felszabadítását, mondván, az ukrán kormány korábban több magyar céget is szankciós listára vett. A kabinet azóta sem oldotta fel vétóját.

    Josep Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője önkéntes hozzájárulásokat javasolt az EPF-hez, hogy megkerüljék Magyarország vétóját.

    Ezzel Szijjártó Péter magyar külügyminiszter is egyetérteni látszik, hiszen korábban kijelentette, hogy Magyarország nem ellenzi azt a javaslatot, amely lehetővé teszi az uniós tagállamok számára, hogy önkéntesen fizessenek a fegyverszállítások kompenzációjáért.

  • Ezúttal a Munkácsi járásban gyászolnak. A háború következtében vesztette életét Ivan Levickij 1979-es születésű katona.

    A bagolyházai férfi otthonában hunyt el, miután súlyosan megsebesült a harcokban.

    A katonát október 15-én kísérik utolsó útjára szülőfalujában – írja a Kárpátalja.ma.

  • Október 14-én Ukrajna valamennyi régiójában kormányzati szervek, iskolák, üzleti központok, szállodák, médiumok, köztük az Ukrajinszka Pravda, nagykövetségek és más létesítmények és hivatalok e-mail-címeire tömegesen érkeztek üzenetek „terrortámadás veszélyéről” és „bombariadóról”.

    A rendőrség valamennyi intézményt átvizsgálta, de robbanószerkezetet sehol sem találtak.

    Az ilyen üzenetek az orosz különleges szolgálatok kézjegye, amelyek hibrid háborút folytatnak Ukrajna ellen, megpróbálnak tömeges pánikot kelteni, és kimeríteni az állami és rendvédelmi szervek rendszerét

    – közölte az Ukrajinszka Pravda az ukrán rendőrség álláspontját.

    A rendőrség jelentése szerint a hívások túlnyomó többsége orosz IP-címekről érkezett. Több mint 2000 hívást dolgoztak fel, többnyire közigazgatási épületek bányászatával kapcsolatos információkat.

  • Nagy eséllyel indul az egy év múlva tartandó parlamenti választásokon Németországban az ellenzéki konzervatív pártszövetség, a CDU/CSU. Kancellárjelöltje, Friedrich Merz megerősítette, hogy kampánytéma lesz Ukrajna támogatása és a hadsereg erősítése is. Kijelentette, hogy kancellárként a Taurusok szállítása mellett döntene, de – mint fogalmazott – bizonyos feltételekkel. Ennek jegyében sajátos kétlépcsős megoldást említett – idézi az Infostart

    Az Ukrajna által régóta kért, több mint 500 kilométer hatótávolságú Taurusok átadását a kormány eddig azzal az indokkal utasította el, miszerint a rakétákkal Ukrajna területéről akár Moszkva is elérhető, ezáltal pedig Németország és a NATO közvetlenül belesodródhat a háborúba. A konzervatív politikus kijelentette az ARD közszolgálati televíziónak, hogy kancellárként a Taurusok szállítása mellett döntene, de – mint fogalmazott – bizonyos feltételekkel. Ennek jegyében sajátos kétlépcsős megoldást említett.

    Ha Oroszország nem hagyna fel a bombázással, első lépésként feloldanám a hatótávolsággal kapcsolatos korlátozást

     – hangoztatta Merz, aki második lépésként a Taurusok tényleges szállításának engedélyezését említette. „Ebben az esetben Putyin kezében lesz a döntés, meddig akarja eszkalálni ezt a háborút” – jelentette ki.

    A keresztény pártok kancellárjelöltje ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy a Taurus-szállításokkal kapcsolatos döntést európai szinten kellene meghozni.

  • Az orosz erők illegális Starlink terminálokat használnak, hogy nagymértékben javítsák harci képességeiket a harctéren, az e technológia visszaszorítását célzó amerikai szankciók ellenére – jelentették a frontvonalon szolgáló ukrán katonák az Independent értesülései szerint.

    A terminálok, amelyek drónokon keresztül élő harctéri képet és biztonságos kommunikációt biztosítanak, elszaporodtak a feketepiacon, eljutottak a frontvonalon lévő orosz csapatokhoz, és hozzájárultak a közelmúltbeli győzelmeikhez.

    Az ukrán hadsereg nagymértékben támaszkodott a Starlink antennák tízezreire a műveletei támogatásához, kihasználva a műholdas internetet a digitális hadviseléshez. Az orosz erők azonban behozták ezt a technológiai lemaradást.

    Egyszerűen legyőztek minket

    – mondta a The Washington Postnak a 72. gépesített dandár egyik tisztje, kiemelve a Starlink hatását Vuhledar, egy kelet-ukrajnai város elestére, amelyet szeptemberben, több hónapos harcok után foglaltak el.

    Az ukrán erők frusztrációja Elon Muskkal, a SpaceX vezérigazgatójával és a Starlink megalkotójával szemben azóta felerősödött. A katonák azzal vádolták Muskot, hogy nem tesz eleget a Starlinkkel való visszaélés megakadályozásáért, és megkérdőjelezték a segítő szándékát.

    Fordult a „Starlink-kocka”

    A SpaceX kezdetben ingyenes Starlink-kapcsolatot biztosított Ukrajnának Oroszország 2022-es inváziója után, de később a magas költségek miatt a szolgáltatások leállításával fenyegetett, és végül 14,1 millió dollárt (5,2 milliárd forint) számlázott a Pentagonnak hat hónapnyi szolgáltatásért.

    A megbízható internetkapcsolat a Starlink révén átalakította az ukrán katonai műveleteket, a rádiókapcsolat percekig tartó kommunikációját másodpercekre csökkentette a digitális eszközökön.

    Ez a kapcsolat lehetővé tette a vezetők számára, hogy élő dróntovábbítással irányítsák a támadásokat, és valós időben igazítsák a tüzérségi koordinátákat. Korábban az orosz csapatok a lassabb rádiókommunikációra támaszkodtak, de a Starlink segítségével hasonló taktikát alkalmaztak, ami hatékonyabbá tette a műveleteiket.

    Kijev és Washington azon erőfeszítései, hogy megakadályozzák a Starlink orosz erők általi visszaélését, jelentős kihívásokba ütköztek.

    Elemzők gyakran említik a szankciók érvényesítésének nehézségeit és a Starlink-hálózathoz való hozzáférés megtagadásának technikai bonyolultságát anélkül, hogy az ukrán csapatokat érintené.

    Az olyan erőfeszítések ellenére, mint a terminálok azonosítóinak összegyűjtése és a földrajzi korlátozások, a Starlink-terminálok elterjedése az orosz állásokban továbbra is jelentős kihívást jelent.

    Háborúban virágzik igazán a feketekereskedelem

    Kialakult a Starlink-terminálok feketepiaca, amelyet az orosz katonai erők és a magánvásárlók nagy kereslete tovább erősít. Számos orosz weboldal kínál közvetlen eladást ezekből az Európából közvetítőkön keresztül szállított terminálokból.

    A folyamat során külföldi telefonszámokat, e-mail-címeket és bankszámlákat használnak a készülékek aktiválásához és a korlátozások megkerüléséhez.

    A földön az ukrán katonák, amikor csak lehet, az ellenséges terminálokat veszik célba. A legutóbbi harcokban nagy méretű drónokat szereltek fel Starlink-terminálokkal, ami növeli a pontosságukat és alkalmazkodóképességüket.

    A Starlinkkel való visszaélések visszaszorítására tett erőfeszítések ellenére e terminálok növekvő jelenléte az orosz hadműveletekben megerősíti, hogy erőteljesebb intézkedésekre van szükség a kihasználásuk megakadályozására.

  • Meglepő kijelentést tett Donald Trump, a republikánusok elnökjelöltje mindössze 3 héttel az amerikai elnökválasztás előtt, október 14-én. Azt mondta, hogy elnöksége idején „jól kijött Vlagyimir Putyin orosz elnökkel”, hozzátéve, hogy az orosz vezető gyakran hangoztatta azt is, hogy Ukrajna ellenőrzésére törekszik – írja a The Kyiv Independent.

    Nagyon jól kijövök Putyinnal. Vágom, teljesen megértem, mi történik

    – mondta a republikánus amerikai elnökjelölt a Pennsylvania állambeli Oaksban tartott városházi rendezvényen Oroszország ukrajnai inváziójával kapcsolatban.

    „Ez (Ukrajna) volt a szeme fénye, szokott róla beszélni. De én azt mondtam, hogy ne menj be, és ő nem ment be” – tette hozzá. 

    A volt elnök megismételte továbbá azt a kijelentését is, miszerint „nem lenne háború Oroszország és Ukrajna között”, ha az elmúlt években Joe Biden helyett ő került volna a Fehér Házba.

    Trump dicsekvése a Putyinhoz fűződő jó kapcsolatról hozzájárult ahhoz, hogy aggodalmak merüljenek fel az Ukrajnát érintő jövőbeli politikával kapcsolatban, amennyiben ő lesz az elnök. Bob Woodward amerikai újságíró új, Háború című könyvének kivonatai azt állítják, hogy Trump 2021-es hivatalba lépése óta hétszer beszélt Putyinnal, és titokban különböző Covid-tesztelő eszközöket küldött az orosz elnöknek regnálása idején. Trump azt is gyakran állította, hogy „24 órán belül” véget vet Oroszország háborújának, anélkül, hogy részletezte volna, hogyan tervezi ezt elérni. Egyes jelentések és Trump belső köréből származó nyilatkozatok szerint ez azzal járhat, hogy nyomást gyakorolnak Ukrajnára, hogy engedjen át területeket vagy mondjon le NATO-aspirációiról.

  • Orosz támadás érte az Ukrajna déli részén fekvő Mikolajiv városát, egy ember meghalt és legkevesebb 16 megsebesült – közölte kedden a regionális katonai közigazgatás vezetője.

    A támadásban megrongálódott egy infrastrukturális létesítmény, egy étteremkomplexum, kereskedelmi pavilonok, lakóépületek és autók – számolt be a történtekről Vitalij Kim kormányzó a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. A katasztrófavédelem szerint a támadás több tüzet is okozott.

    Az ukrán hadsereg tájékoztatása szerint az orosz erők hét SZ–300-as és SZ–400-as típusú rakétát vetettek be a térségben, emellett 17 drónt és további két rakétát indítottak más régiók felett.

    A légierő 12 drónt megsemmisített, további négy pedig valószínűleg az aktív elektronikus hadviselés következtében „célt tévesztett” – közölték.

  • Oroszország 671 400 katonát vesztett az ukrajnai háború 2022. február 24-i kezdete óta – jelentette az ukrán fegyveres erők vezérkara október 15-én.

    Ebben a számban benne van az orosz erők elmúlt nap mintegy 1210 élőerős vesztesége is.

    A jelentés szerint Oroszország emellett 8988 harckocsit, 17 939 páncélozott harcjárművet, 26 654 járművet és üzemanyagtartályt, 19 430 tüzérségi rendszert, 1231 rakéta-sorozatvető rendszert, 978 légvédelmi rendszert, 369 repülőgépet, 329 helikoptert, 17 019 drónt, 28 hajót és csónakot, valamint egy tengeralattjárót veszített – idézi a jelentést a The Kyiv Independent

  • A kárpátaljai Jasnyánszka és Uszt-csernyánszka községek lakói nyilvánosan fordultak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz azzal a kéréssel, hogy utasítsa az illetékes szolgálatokat annak kivizsgálására, hogy kinek a hasznára válik Kárpátalja gazdaságának feldúlása. Megjegyezték, hogy a régió fejlődését célzó minden kezdeményezés blokkolásával szembesülnek – számolt be az RBC-Ukraina a két település tanácsának hivatalos honlapjára hivatkozva.

    Már a háború előtt sem volt elég pénze a közösségeknek a szociális szféra, az orvostudomány és az oktatás fejlesztésére, most pedig még rosszabb a helyzet: a helyi költségvetéseket 79 százalékkal csökkentették.

    Az egyetlen reményünk a változásra az, ha befektetőt vonzunk, aki az uniós országok hegyvidéki régióinak tapasztalatai alapján síközpontot épít

    – olvasható a felhívásban.

    „Hét éve küzdünk azért, hogy olyan befektetőt találjunk, aki megvalósít egy nagyszabású beruházási projektet, amely fejlődést ad a közösségeinknek. A közösségek elleni harcot egyrészt a helyi fűrészüzemek tulajdonosai folytatják, akik büntetlenül nem vághatnák ki továbbra is az erdőket a leendő üdülőhely területén” – teszik hozzá a helyi lakosok.

    A tájékoztatás szerint a magukat környezetvédelmi aktivistáknak nevező emberek szintén megpróbálják lejáratni az üdülőhelyet. A régió beruházási környezetét akadályozó állami szervezetekről pedig azt állítják a helyiek, hogy részt vesznek az orosz biztonsági szolgálatok finanszírozásában.

  • Benyújtotta az orosz parlament alsóházához az Oroszország és Észak-Korea (KNDK) közötti átfogó stratégiai partnerségről szóló szerződés ratifikálásáról szóló törvényjavaslatot Vlagyimir Putyin orosz elnök, a dokumentum hétfőn jelent meg a törvényhozási kamara elektronikus adatbázisában.

    A szerződés negyedik cikke kimondja, hogy

    ha az egyik fél ellen egy másik állam vagy több ország fegyveres támadást intéz, és háborús állapotba kerül, akkor a másik fél azonnal katonai és egyéb segítséget nyújt neki,

    minden rendelkezésre álló eszközzel, és ezt az ENSZ Alapokmányának 51. cikkével, valamint Oroszország és a KNDK törvényeivel összhangban fogja megtenni.

    A nyolcadik cikk értelmében a felek mechanizmusokat hoznak létre olyan közös tevékenységre, amelynek célja a védelmi képességek megerősítése és a háború megelőzése, valamint a regionális és nemzetközi béke és biztonság biztosítása.

    Az MTI szerint Putyin és Kim Dzsongun észak-koreai vezető június 19-én Phenjanban írta alá a szerződést. A dokumentum az Oroszország és Észak-Korea közötti, 2000. február 9-i barátsági, jószomszédsági és együttműködési alapszerződést hivatott felváltani. Az új megállapodás a ratifikációs okmányok cseréjének időpontjától lép majd hatályba, és határozatlan időre szól.

    Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a minap beszélt arról, hogy Oroszország és Észak-Korea megegyezett arról, hogy észak-koreai katonákat állítanak Putyin hadseregébe. 

  • Stratégiai logika van abban, hogy Ukrajnát politikailag és katonailag megerősítsük, azzal a céllal, hogy Oroszországot tárgyalásokra kényszerítsük, de be kell vallanom, hogy ez nagyon távoli kilátásnak tűnik – jelentette ki Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő hétfőn Luxemburgban.

    Az EU-tagországok külügyminisztereinek tanácskozását követő sajtótájékoztatóján a főképviselő elmondta: sok szó esik a békeformuláról és a katonai támogatásról, de a béke nem tévesztendő össze a kapitulációval. Mint hangsúlyozta, az ukrán civil áldozatok száma idén erőteljesen növekedett, ahogy a kikötők és a gabonaexport elleni orosz támadások is, továbbá az orosz elnök azt tervezi, hogy a télre sötétségbe és a hidegbe taszítja az ukrán lakosságot az energetikai infrastruktúra elleni támadásokkal.

    Felhívta a figyelmet, hogy szankciók kijátszása tartja működésben Oroszország hadigépezetét, ezért ezen a téren több előrelépésre van szükség.

    Nyugati gyártású elektronikus elemek továbbra is működnek az orosz fegyverkezési gépezetben. Folytatnunk kell tehát a szankciók kijátszása elleni küzdelmet, ez azonban tagállami felelősség is. Fokozni kell a kritikus alkatrészeket harmadik országokba exportáló vállalatok kellő megfigyelését

    – hangsúlyozta.

    Borrell szerint több szankcióra van szükség az orosz árnyékflotta ellen, „mert az orosz szénhidrogének exportkapacitása hosszabbítja meg a háborút, és ez a flotta az, amely lehetővé teszi Oroszország számára, hogy továbbra is exportáljon olajat”.

    Kiemelte, hogy az ukrán fegyveres erők nagy nyomás alatt vannak a frontvonal mentén, ezért továbbra is biztosítani kell védelmi kapacitásaikat, és bővíteni kell az uniós kiképzési missziót. Bejelentette, hogy az EU meghosszabbítja katonai segítségnyújtási missziójának mandátumát a következő két évre, és reményét fejezte ki, hogy a tagállamok hamarosan konszenzusra jutnak az Európai Békefenntartási Eszköz Ukrajna Támogatási Alapjának feloldására irányuló uniós javaslattal kapcsolatban is – írta az MTI. 

  • Az elmúlt héten az ukrán szárazföldi erők légvédelmi egységei 164 különböző típusú orosz drónt semmisítettek meg. Erről az ukrán fegyveres erők szárazföldi erőinek parancsnoka, Olekszandr Pavliuk altábornagy írt a Telegramon – írja az Ukrinform.

    „Az elmúlt héten a szárazföldi erők légvédelme 164 ellenséges légi felderítő- és támadójárművet semmisített meg” – áll a bejegyzésben.

    Október 14-én éjjel 48 nap után először nem indítottak az orosz erők Shahed típusú támadó-repülőgépet Ukrajna ellen. Stratégiai légi közlekedésük nem vett részt semmilyen műveletben.

  • Az ukrán elnök a Telegramon írta, hogy Olekszandr Szirszkij főparancsnok a hétfői haditanácson tájékoztatást adott a legfrissebb harctéri helyzetről. Jelentése szerint a leghevesebb harcok változatlanul a Donyeck megyei Pokrovszk és Kurahove településeknél dúlnak. Szirszkij kiemelte, hogy az orosz csapatok ötödik napja próbálják áttörni az ukrán védelmet a kurszki régióban. Hangsúlyozta egyúttal, hogy az ukrán katonák kitartanak, és ellentámadásba lendülnek – közölte az MTI.

    Az ukrán vezérkar hétfőn a kora esti helyzetjelentésében azt írta, hogy a nap folyamán 107 katonai összecsapás volt az ukrajnai frontvonalakon.

    Az ukrán külügyminisztérium közleményében arról tájékoztatott, hogy hétfőn a tárca több osztálya és több mint hatvan ukrán külképviselet kapott névtelen bombafenyegetést. Napközben Ukrajna számos régiójában érkeztek oktatási intézményekhez és bíróságokhoz, valamint a kulturális minisztériumhoz és több más közigazgatási intézményhez is e-mailek arról, hogy robbanószerkezet van az épületükben. Az Ukrajinszka Pravda hírportál is kapott bombafenyegetést. A fenyegetések hamisnak bizonyultak.

  • Október 14-én, hétfőn este az orosz csapatok csapásmérő drónokat indítottak Ukrajnába. Helyi idő szerint 20 óra 31 perckor a légierő bejelentette, hogy támadódrónok csaptak le Herszon régióban, írja az Ukrajinszka Pravda.

    20.46-kor közölték, hogy a Fekete-tengeri Bioszféra Rezervátum területén orosz drónok több csoportja Juzsnij irányába halad.

    A katonaság 22 óra 29 perckor figyelmeztetett egy drónra, amely a kirovohradi régióból cserkaszi régió irányába tartott. 

  • Magyarország területére hétfőn az ukrán–magyar határszakaszon 4703 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 4206 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

    A beléptetettek közül a rendőrség 29 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • Oroszország szándékosan provokálja a NATO-tagállamokat, és figyeli a reakcióikat. Az oroszok „provokációval” végeznek felderítést, és nem adja fel, hogy nyílt konfrontációba rántsa a szövetséget.

    Ezt Hennagyij Levitazs, a 112. Különleges Harcászati Dandár parancsnoka jelentette ki a The Telegraph című lap „Line of Resistance” című projektjének keretében. „Az ellenség nem tétlenkedik, és folyamatosan résen tartja az európaiakat. Ezért az ukrajnai háború átterjedhet Lengyelországra és a balti államokra is, ezért az európaiaknak nem szabad lazítaniuk – mondta Levitas.

    „Oroszország rendszeresen provokatív taktikát alkalmaz, hogy felmérje az ellenlépéseket, amikor egy repülőgép, drón vagy rakéta megsérti a NATO-tagállamok légterét. Így látják, hogy hol fognak támadni, és milyen gyors lesz a reakció. Van felderítés harci úton, és ez a felderítés provokációval. Ez állandóan megtörténik, és jó, hogy az európaiakat résen tartják. Nem szabad lazítaniuk” – mondta a csapásmérő drónok századparancsnoka.

    Szerinte Oroszország a „provokációval történő felderítés” taktikáját választotta, és folyamatosan figyeli, hogy a NATO-tagállamok milyen gyorsan reagálnak a támadásaikra. A 112. Különleges harckocsizó dandár parancsnoka szerint a háború könnyen lehet, hogy Ukrajna határain túlra is kiterjed.

    Úgy vélem, hogy a háború túlnyúlhat Ukrajna határain. Ez nagyban függ a nyugati partnereink álláspontjától. A harcok átterjedhetnek a balti államokra és kisebb mértékben Lengyelországra is

    – mondta Levitasz.

  • Az orosz hadsereg eltalált egy lakóépületet Herszonban, két nő életét vesztette. Erről a Herszoni Regionális Ügyészség írt a Telegramon – írja az Ukrinform.

    „Október 14-én 18 óra 50 perc körül az ellenség lelőtte Herszon egyik lakónegyedét. Két nő életét vesztette, miután egy lövedék becsapódott egy lakóépületbe” – írta a regionális ügyészség.

    A háborús törvények és szokások megsértése miatt, szándékos emberöléssel egybekötve (Ukrajna Büntető Törvénykönyve 438. cikkének 2. része) büntetőeljárás keretében előzetes vizsgálat indult.

  • Kedves olvasóink!

    Indul az Index keddi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!