Megint nekiront a falnak Brüsszel a kvótákkal

2016. május 4., 15:44 Módosítva: 2016.05.05 10:47
125
Az Európai Bizottság szétosztaná a túlterhelt tagállamokból a menedékkérőket.

Új menekültügyi szabályokat javasolt az Európai Bizottság május 4-én. A reformmal az eddigi dublini rendszert próbálják gatyába rázni, ami tavaly összeomlott a migrációs nyomás súlya alatt.

„Az egyszerű igazság az, hogy ha a tagállamok nem találnak közös megközelítést, hogy megosszák a felelősséget a menekültválság kezelésére, végül egyetlen tagállam sem lesz képes rá önmagában. Vagy együtt nézünk szembe ezzel a kihívással, vagy feladjuk – végzetes következményekkel” – indokolta a reformtervet Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke.

Tovább

Jöhet a vízummentes belépés a törököknek az EU-ba

2016. május 4., 13:07 Módosítva: 2016.05.04 19:23
157
Azt javasolja az Európai Bizottság a tagállamoknak, hogy töröljék el a vízumkényszert Törökországgal szemben.

Meggyőzték az Európai Bizottságot (EB) az elmúlt hetekben Törökországban életbe léptetett reformok, és az ígéretek, amelyeket a török kormány tett, hogy júniusig megkaphassák a jogot a schengeni zónába való vízummentes beutazásra.

„Az előző hetekben Törökország meggyőzően haladt előre a vízummentesség feltételeinek teljesítésében – mondta Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke szerda délben Brüsszelben. – Ha Törökország fenntartja ezt az ütemet, júniusig teljesíthetik a fennmaradó kritériumokat is.”

Az EB szerdán azt javasolta, hogy ha Törökország minden feltételt teljesít, az uniós országok töröljék el vele szemben a vízumkényszert. Írország és Nagy-Britannia kivételével az összes uniós államba, plusz Izlandra, Liechtensteinbe, Norvégiába és Svájcba lesznek jogosultak belépni, de csak legfeljebb 90 napra. A vízummentességgel nem jár munkavállalási engedély a beutazó törököknek.

A döntést az Európai Parlament és a kormányokból álló miniszterek Tanácsa közösen fogja meghozni.

„A vízummentesség nem azt jelenti, hogy kontrollálatlanul be lehetne utazni az EU-ba – hangsúlyozta Dimitrisz Avramopulosz, a belügyekért felelős uniós biztos. – csak olyanok léphetnek majd be, akiknek van biometrikus útlevelük.” Egyelőre senkinek nincs ilyen, ujjlenyomat-adatokat is tartalmazó útlevele Törökországban. A Bizottság információi szerint június elején fogják elkezdeni gyártani őket, és naponta maximum tízezret tudnak előállítani.

Tovább

Lázár János Brüsszelben kilincselt Paks II-ért

2016. május 4., 11:42 Módosítva: 2016.12.15 19:10
43
Az Európai Bizottság vizsgálatai csak vánszorognak, de az oroszoknak pont az lehet az érdeke, hogy még ne kelljen belefogni az építkezésbe.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden Brüsszelben tárgyalt a paksi atomerőmű bővítéséről két uniós biztossal, és beugrott Navracsics Tiborhoz is egy kávéra.

Tovább

Nem is arról népszavazunk, amit Orbán mondott?

2016. május 3., 19:48 Módosítva: 2016.05.14 16:04
231
A Kúria döntése alapján olyan, mintha a már elfogadott, 120 ezres kvótáról lenne szó. Orbán Viktor korábban azt állította, nem erről döntenénk.

Miről is szavazunk? A kormány népszavazási kezdeményezése, amelyet a Kúria kedden átengedett, így szól:

Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?

A megfogalmazás talányos, mert több dologra is vonatkozhat.

  1. az EU kormányaiból álló EU-s Tanács már elfogadta, hogy 120 ezer Olaszországba és Görögországba érkezett menedékkérőt osszanak szét a többi tagállam között 2017-ig. Ebből majdnem 1300 ember jutna Magyarországra. Erről a Tanács egyedül döntött.
  2. az uniós jogszabályokra javaslatokat tevő Európai Bizottság egy hosszú távú elosztási mechanizmusra is nyújtott be javaslatokat, amely szerint minden alkalommal, ha sok bevándorló érkezik az EU-ba, a tagállamoknak közösen kell fogadniuk és ellátniuk őket. Itt a Tanács és az Európai Parlament közösen határoz majd.

 

Tovább

Közmédia helyett kormánymédia van Magyarországon

2016. május 2., 18:50 Módosítva: 2016.05.03 12:36
4516
„Megbízható” szerkesztők felső utasításra alakították a brüsszeli híreket, mondta a távirati iroda volt munkatársa.

A közmédia hatékonyan propagálja a kormány üzeneteit Magyarországon, mondta  Kárpáti János, a Magyar Távirati Iroda idén elbocsátott EU-s tudósítója egy öncenzúráról szóló brüsszeli konferencián. Az MTVA-ban dolgozóknak ajánlatos a feletteseikkel előre egyeztetni arról, hogy milyen kérdéseket tesznek föl a kormány tagjainak.

Az MTI tavaly szakította meg mindkét brüsszeli tudósítójának a kiküldetését. Kárpáti 1981 óta dolgozott az MTI-nek; korábban Prágából és Washingtonból tudósított, nyolc évig élt Brüsszelben. Néhány hónappal azután, hogy visszahívták a posztjáról, elbocsájtották az MTVA-tól. Az átszervezéssel egy időben Magyarország európai uniós képviseletén is több személyi változás történt.

 

Tovább

Német frakcióvezető: az orosz gázvezeték biztonsági kockázat

2016. május 2., 17:51 Módosítva: 2016.05.02 19:37
4
Az Északi Áramlat 2 még inkább függővé teszi az EU-t az orosz gáztól, és tönkreteszi Kelet- és Közép Európát, írta Manfred Weber.

Ki kellene zárni az uniós támogatásból az Északi Áramlat 2 gázvezetéket, írta levélben Manfred Weber, az Európai Néppárt, a Fidesz európai pártcsaládjának európai parlamenti frakcióvezetője.

Az energiaügyi biztosnak és a német gazdasági miniszternek címzett üzenetében a bajor politikus világossá teszi, hogy az Oroszországot Németországgal közvetlenül összekötő gázvezeték kapacitásának megduplázása ellentmond az Európai Unió energiabiztonsági stratégiájának. A projekt csak még jobban növelné Európa energiafüggését Oroszországtól, és ha megvalósul, az EU azt kockáztatja, hogy nagy károkat okoz Közép- és Kelet-Európa gázellátásának.

 

Tovább

Szíriai menekülteket törökökre cserélne az EU?

2016. április 29., 08:13 Módosítva: 2016.04.29 14:00
25
Az uniós-török alku júniusban összedőlhet, és nem a bevándorlók, hanem a török vízummentesség miatt.

A márciusi EU-csúcs után, ahol erős német nyomásra az uniós tagállamok megegyeztek Törökországgal abban, hogyan és miért segít Ankara megállítani az Európa felé tartó menekülteket és migránsokat, egy uniós vezető szkeptikusan megjegyezte az EUrologusnak, hogy 

a megállapodás bármikor összeomolhat. Méghozzá nem a menekültkérdés, hanem a törököknek ígért vízummentesség miatt. 

Akkor károgásnak tűnt a megjegyzés, de egyre világosabb, a török-EU megállapodás neuralgikus pontja – az egész megállapodást érő emberi jogi kifogásokon túl – a vízumkérdés.

Tovább

Nukleáris támadástól tart a belga kormány

2016. április 28., 16:36 Módosítva: 2016.04.29 10:46
196
Megelőző jelleggel jódtablettát szedetnének a lakossággal, ami radioaktivitás ellen védi a pajzsmirigyet.

A Belgium egész területén élő lakosság jódtablettákat fog kapni a közeljövőben, megelőző jelleggel, jelentette be a belga szövetségi kormány egészségügyi minisztere, Maggie De Block a belga parlamentben szerdán, írta a La Libre Belgique. Az újság hangsúlyozza, hogy a kormány nem azért rendeli el a gyógyszerek kiosztását, mert baleset történt volna.

A kormány a belga Szövetségei Nukleáris Ellenőrző Ügynökség (AFCN) javaslatára vezeti be a fokozott készültséget, és jelezték, hogy nincs összefüggés a Brüsszelt ért márciusi terrortámadásokkal. Úgy értesültünk, hogy a tablettákat jövőre osztanák ki a lakosok között.

Az atomerőművek 100 kilométeres körzetében fogják a lakók rendelkezésére bocsátani a tablettákat, ami tulajdonképpen az ország egész területét lefedi. Öt nukleáris erőmű működik Belgiumban, egy pedig a határ közelében, Hollandiában. Az erőművek körüli 20 kilométer sugarú körben már most is ez az eljárás, ezt terjesztik ki most nagyobb területre.

A magas népsűrűség és a nukleáris energiával járó kockázatok miatt mindenképpen szükség volt rá, hogy sor kerüljön erre az intézkedésre – [a belga áramszolgáltató vállalat], az Electrabel költségére – nyilatkozta a lapnak Jean-Marc Nollet, az Ecolo nevű belga zöldpárt szövetségi parlamenti képviselője.

Tovább

Magyarország Brüsszelben: a legerősebbek között

2016. április 28., 11:22 Módosítva: 2016.04.29 07:39
244
A Politico uniós erőrangsorában előkelő helyen áll Orbán Viktor és a brüsszeli magyar állandó képviselő.

Az elmúlt egy évben kézi irányításra váltották az Európai Uniót a tagállamok vezetői: havonta–kéthavonta csúcstalálkozót tartanak a miniszterelnökök és a köztársasági elnökök, mert olyan kényes politikai döntéseket kell meghozni, amelyeket a kormányok csak a legmagasabb szinten mernek bevállalni. Amióta a görög „adósságválság” és a „menekültválság” uralja a napirendet, a döntéshozatali hierarchia kerek szemekkel bámul a kormányfőkre: jöjjenek már Brüsszelbe, és döntsék el, hogy mi legyen.

A csúcstalálkozók között a tagországok uniós nagykövetei tartják a frontot Brüsszelben, az állandó képviseleteken. Hetente összeülnek, puhítják egymást, szövetségekbe verődnek, taktikáznak, és főleg: a saját kormányuk és a többi ország elvárásai között egyensúlyoznak.

Kik az éllovasai a hatalmi játéknak? Az amerikai érdekeltségű portál, a Politico európai kiadása szerint kilenc országnak erős a vezetése és a brüsszeli képviselete is: Magyarország olyan nagyágyúkkal került egy kategóriába, mint Németország, az Egyesült Királyság, Olaszország és Franciaország. 

„Orbán Viktornak hosszútávú stratégiája van, és ő az, aki a legmagasabban a saját súlycsoportja fölött versenyez. Néha a nagykövete értesül erről utoljára” – írják az országokról szóló tömör véleményükben.

Tovább

Azt hitte, minden rendben a görögökkel?

2016. április 27., 17:08 Módosítva: 2016.04.28 11:49
42
Bedőltek a tárgyalások a hitelezőkkel, lázadnak a migránsok, a kormánytöbbség egy hajszálon múlik, és magyarázkodniuk kell az elégtelen határvédelem miatt. Görögország egyik napról a másikra működik.

Kedden fél óra alatt megszakadtak a tárgyalások a görögök és a mentőcsomagot nyújtó hitelezők, a „kvartett” között. Az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank, az Európai Stabilitási Mechanizmus és a Nemzetközi Valutaalap azért állt fel az asztaltól, mert egyeztetnie kell, mondta Euklidész Cakalotosz görög pénzügyminiszter.

Tovább

Lemaradunk a következő gazdasági forradalomról

2016. április 26., 11:13 Módosítva: 2016.04.26 18:17
898
Ha nem fogadjuk el a változásokat, akkor az informatikai forradalom harmadik hullámáról is lecsúszik Európa. Kaja Kallas észt EP-képviselővel beszélgettünk, aki januárban azt üzente a taxisoknak: ne tüntessenek, mert saját magukkal szúrnak ki.

Budapesten épp több száz taxis tüntet, mert a sofőrök úgy látják: a kormány ígéretei ellenére változatlanul működnek olyan vállalkozások az országban, amelyek nem tartják be a jelenlegi személyszállítási törvényt, és kiszorítják a hagyományos taxikat a piacról. A legismertebb ezek közül az Uber, amely ellen nemcsak Magyarországon, hanem Európa-szerte tiltakoznak a fuvarozók.

„Azt üzenném a magyar sofőröknek, hogy ne csinálják, mert amikor a londoni taxisok tüntettek, még többen kezdtek Ubert használni, olyanok, akik korábban nem ismerték a céget. Szóval valójában önmaguknak ártanak vele” – mondta a januári taxistüntetés alatt Kaja Kallas, az Európai Parlament észt képviselője, aki az egységes digitális piacról adott be jelentést a strasbourgi testületnek. Szerinte átalakulóban van a gazdaság, ami egy természetes folyamat, viszont ha Európa nem harap rá időben az internetes újításokra, le fog maradni a világszintű üzleti versenyben.

Kaja Kallas észt EP-képviselőnő.
Kaja Kallas észt EP-képviselőnő.
Fotó: Wikimedia Commons
Tovább

Most vagy talán soha: bajban az EU-USA megabiznisz

2016. április 25., 13:22 Módosítva: 2016.04.25 18:25
165
Obama próbálja elfogadhatóbbá tenni az EU és az Egyesült Államok közti szabadkereskedelmi egyezményt, de az utódjától függ a megállapodás sorsa.

Rég nem volt ekkora a tétje Európában az Egyesült Államok elnökválasztási kampányának. A világ legnagyobb értékű szerződése, az EU és USA közötti Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség (TTIP) sorsáról dönthet, ki költözik be a Fehér Házba. Uniós becslés alapján akár évi 119 milliárd eurót (mostani árfolyamon nagyjából 37 ezer milliárd forintot) hozhat a megegyezés az uniós gazdaságnak, amely nem igazán pörgött fel a válság óta.

Tovább

Megakadtak a kvóták a tagállamok torkán

2016. április 22., 07:34 Módosítva: 2016.04.28 11:51
7
Nem igazán haladtak az uniós menekült-áthelyezési javaslatokkal, de legalább a közös határőrséggel igen. Arról nem beszéltek, hogy tegnap óta a finnek felfüggesztették egy uniós jogszabály alkalmazását Magyarországgal szemben.

Először tárgyalhattak a a miniszterek azóta, hogy az Európai Bizottság bemutatta, hogyan reformálná meg az uniós menekültügyi rendszert. Amiben mind egyetértettek, hogy a mostani nem működik és nem térhetnek vissza hozzá, mondta Klaas Dijkhoff holland migráció- és igazságügyi államtitkár. Dimitrisz Avramopoulosz migrációért felelős biztos is örömmel hallotta, hogy mindenki hatékonyabbá akarja tenni az egész „dublini” rendszert.

Tovább

A Brexit legfeljebb bolhacsípés lenne

2016. április 21., 22:24 Módosítva: 2016.06.05 12:13
7
Margaret Thatcher szövegírója szerint nem lenne nagy gond, ha a britek kilépnének az EU-ból.

Nem törne ki a válság, ha az Egyesült Királyság kilépne az Európai Unióból, mondta Robin Harris történész, a most kormányzó brit konzervatívok euroszkeptikus volt miniszterelnökének, Margaret Thatchernek a szövegírója. A szigetország június 23-án dönt arról, maradjon-e uniós tag, a felmérések nagyon szoros versenyt ígérnek.

Tovább

325 embert visszaküldtünk, jó úton haladunk

2016. április 20., 19:08 Módosítva: 2016.05.17 23:47
1
Brüsszel úgy érzi, a Törökországgal között alkuval megtalálták a megoldást a menekültválságra. A számok egyelőre mást mondanak, és kérdéses, hogy megéri-e szövetkezni az autoriter török vezetéssel.

Az Európai Bizottság elégedetten nyilatkozott az unió és Törökország közötti együttműködésről a bevándorlás kezelésére. Március közepén született meg a megállapodás legmagasabb szinten, hogy véget kell vetni a Törökország felől az EU-ba irányuló irreguláris migrációnak. „Az új megközelítés eredményei már megmutatkoznak az Égei-tengert szabálytalanul átszelő, Törökországból Görögországba tartó személyek számának meredek csökkenésében” – írta az unió végrehajtó testülete egy szerdai jelentésben. „A Törökországgal való együttműködésünk első vívmánya, hogy azon üzenet célba érni látszik, miszerint az embercsempészekhez fordulás helytelen döntés” – mondta Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke.

Tovább

Százmilliárdokra büntetheti az EU a Google-t

2016. április 20., 12:24 Módosítva: 2016.04.20 17:28
19
Az Európai Bizottság arra gyanakodik, hogy a Google visszaél a mobil operációs rendszere előfölényével.

Az Európai Bizottság szerint a Google visszaél a piacvezető mobil operációs rendszerük, az Android erőfölényével. Margarethe Vestager versenyügyi biztos április 20-án bejelentette, hogy a cég szerintük „indokolatlanul” akadályozza a versenytársait.

Tovább

Migránsnak ad munkát a pókerkirály EP-képviselő

2016. április 17., 11:25 Módosítva: 2016.04.17 14:09
12
Újabb kiváló jelöltre akadtunk kemény MEP-ek sorozatunkba!

Olyat lépett az egyik európai parlamenti képviselő, hogy azt még Gyurcsány Ferenc is megsüvegelné. Antanas Guoga nem a házába fogadott be migránsokat egy-egy napra, hanem egyenesen munkát adna a litván hadsereg egy volt afganisztáni tolmácsának.

Tovább

Itt van Orbán tíz pontos menekültügyi terve

2016. április 15., 19:28 Módosítva: 2016.08.30 14:59
143
Sok újdonságot nem tartalmaz, de elég keményen lépne fel a tagállamokkal, amelyek nem védik a határaikat.

Tíz pontból álló javaslatot tett Orbán Viktor miniszterelnök "az Európai Unió külső határainak és az EU-n belüli szabad mozgás megvédésére".

Tovább

Rajtuk nem segít a rezsicsökkentés

2016. április 14., 17:17 Módosítva: 2017.01.24 20:43
138
Szavazatszerzésre jó a rezsicsökkentés, de akik nem tudják fűteni a lakásukat, azoknak nem oldja meg a gondjait.

Nagyjából kétmillió ember él Magyarországon, akik nem tudják kellő hőmérsékletűre fűteni az otthonukat, a lakásuknak beázik a teteje, vizesednek a falai, vagy tartoznak a közüzemi számláikkal, derül ki az Eurostat felméréséből.

Az európai átlag sem rózsás: a teljes lakosság 10-16 százaléka küszködik ezekkel a gondokkal, de hazánkban mindhárom mutató alapján elkeserítő a helyzet.

A magyarok több, mint tizede nem tudja felfűteni a lakását, ötöde tartozik valamilyen rezsiszámlával, és 27 százalékuknak a lakásában lyukas a tető, nyirkosak a falak vagy rohadnak a nyílászárók.

„Ezek már a háromszoros rezsicsökkentés utáni adatok” – mondta az EUrologusnak Meszerics Tamás LMP-s európai parlamenti képviselő, akinek az „energiaszegénységről” szóló jelentését csütörtökön fogadta el a strasbourgi testület.

A legszegényebbek a jövedelmük legnagyobb részét közüzemi számlákra költik el, és Magyarországon az ő számuk is megdöbbentően magas. A teljes lakosság 23 százaléka súlyos anyagi nélkülözésre kényszerül, ami a visegrádi országok között a legrosszabb arány.

Tovább

Kérdezzen Navracsics Tibortól a Twitteren!

2016. április 14., 14:16 Módosítva: 2016.06.25 17:23
13
Az oktatásért, kultúráért és sportért felelős EU-biztos délután fél háromig kérdésekre válaszol a Twitteren.

Ne fogják vissza magukat, kérdezzenek itt.

Az államilag lenyúlt rendszer is bűzlik Brüsszelnek

2016. április 13., 12:59 Módosítva: 2016.04.14 01:07
138
A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programot felfüggesztő határozatból kiderül egy-két közbeszerzési trükk.

Az EUrologus birtokába került a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) kifizetéseit felfüggesztő határozat. Ahogy arról korábban írtunk, március 23-i keltezéssel az Európai Bizottság befagyasztotta a TIOP-os utalásokat.

Tovább

Több mint 200 ezren dolgoznak közmunkában

2016. április 12., 11:09 Módosítva: 2016.04.12 14:45
365
Brüsszel jobb színben látja a magyar közmunkaprogramot, mint korábban, de még mindig súlyos kritikákat fogalmaz meg. A kormány azzal védekezik, hogy az Európai Bizottság csak egy szemszögből vizsgálta az állami foglalkoztatást, és azokkal is törődni kell, akik máshogy nem jutnának álláshoz.

Komoly szakmai kifogásokat emelt a magyar közmunkaprogrammal szemben az Európai Bizottság a Magyarországról szóló éves jelentésben. A tágabb szociál- és foglalkoztatási politikában is „sok olyan elem van, ami a figyelmünkre érdemes”, derült ki egy áprilisi szakértői vitán.

Tovább

500 milliárdot hozhat az uniós biztos látogatása

2016. április 7., 19:01 Módosítva: 2016.04.08 07:15
95
Lázár János elégedetten nyilatkozott, nem véletlenül: úgy néz ki, megoldották a legtöbb pénzről szóló vitát az EU és a kormány között.

Magyarországra látogat Corina Creţu európai uniós biztos csütörtökön és pénteken.

Ő felel a regionális politikáért, ami az EU egyik legnagyobb pénzesbödöne,

így nem csoda, ha a Miniszterelnökség vezetője és uniós fejlesztésekért felelős államtitkára, Lázár János és Rákossy Balázs is tárgyal vele.

Tovább

Az unió beleremeghet a holland népszavazásba

2016. április 7., 08:51 Módosítva: 2016.05.14 16:22
105
Hajszállal az érvényességi küszöb felett, de nagy fölénnyel győztek a nemek Hollandiában az EU-ukrán társulási egyezményről rendezett népszavazáson. Az eredmény nagyon rossz ómen a brit kilépésről szóló referendumra, az Európai Unió destabilizációja jöhet.

Meggyőző, 61,1 százalékos aránnyal győztek a nemek az Európai Unió és Ukrajna közti társulási egyezményről szóló népszavazáson Hollandiában, írja az EUobserver Amszterdamból. A 32,2 százalékosra tett részvételi arány kevéssel, de meghaladta a 30 százalékos érvényességi küszöböt, bár még nem teljesen biztos, hogy valóban sikerült átlépni a határt. Hivatalos végeredményt csak jövő kedden hirdetnek.

Tovább

Megússza az orbanizálódó Lengyelország

2016. április 6., 16:42 Módosítva: 2016.05.18 22:31
11
Párbeszéddel is meg lehet oldani a lengyel alkotmányos válságot, vélekedik az Európai Bizottság.

Az Európai Bizottság január közepén kezdte el vizsgálni a lengyel jogállamiságot azért, mert a kormánypárt nem sokkal tavaly őszi hatalomra kerülése után megváltoztatta az alkotmánybíróság működését.

Az új lengyel parlament – a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselőinek többségével – tavaly decemberben módosította az alkotmánybírósági törvényt. Az új jogszabály kulcseleme, hogy nagy súlyú ügyekben a testület az eddiginél több bíró jelenlétében, és kétharmados többséggel hozhat csak érvényes határozatokat.

A lengyel alkotmánybíróság március elején alkotmányellenesnek minősítette a változtatásokat. Az Európa Tanács alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozó szakértői testülete, a Velencei Bizottság szintén márciusban tette közzé a megjegyzéseit. „Aláássák a demokráciát, az emberi jogokat és a jogállamiságot az alkotmánybíróság hatékonyságát korlátozó lengyel jogszabály-változások” – állapították meg.

Tovább

Valóra váltanák Orbán Viktor rémálmát

2016. április 6., 14:44 Módosítva: 2016.06.25 20:57
30
Kötelezően elosztanák a menekülőket az uniós tagállamok között két új brüsszeli ötlet értelmében. Ez ellen tiltakozik a magyar miniszterelnök hónapok óta.

Az EU „kormánya”, az Európai Bizottság (EB) szerdán közzétett két új javaslatot a „Dublin” menekültfogadási rendszer reformjára. Olyan ötleteket dobnak az uniós törvényhozás elé, amelyek garantáltan kiverik a biztosítékot a tagállami minisztereknél. Nem csoda, hogy a szokásnál sokkal finomabban, és egyelőre konkrétumok nélkül tálalják őket.

Tovább

A hollandok elgáncsolhatják az ukrán forradalmat

2016. április 6., 08:23 Módosítva: 2016.05.14 16:23
71
Népszavazást tartanak Hollandiában az EU-ukrán egyezményről, ami miatt kitört a Majdan. Putyin és a Brexit-hívők dörzsölgethetik a tenyerüket.

Ma szavaznak a hollandok az EU-ukrán társulási és szabadkereskedelmi egyezményről. Az egyezmény szabadkereskedelmi övezetet hoz létre, mélyíti a kapcsolatokat Ukrajna és az unió között, és átvetet számos uniós jogszabályt.

A Moszkva-párti Viktor Janukovics elnököt azért buktatta meg  2014-ben a Majdanon tüntető tömeg, mert nem írta alá ezt a megállapodást. Az ukránoknak gazdaságilag és emberéletekben is drágán meg kellett fizetniük azért, hogy az oroszpárti politikát az unióhoz való közeledésre cserélték. Elmérgesedett a viszonyuk Moszkvával; Putyin gazdasági és katonai erővel is büntetett. Ukrajna mostanra részleges csődbe került, kisebb-nagyobb intenzitású háborút vív az alig burkolt orosz beavatkozással megerősített Donyec-medencei felkelőkkel, és elveszítette a Krím-félszigetet.

Tovább

Európa egyik jobboldali vezetője az illiberális politikusokat támadta

2016. április 5., 15:53 Módosítva: 2016.06.25 20:52
310
Elkeseredetten beszélt az EU jövőjéről az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk. Az illiberális demokrácia hívei már köztünk vannak, mondta a volt lengyel miniszterelnök a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárt rendezvényén. Ezt a kifejezést Orbán Viktor tette híressé, de nem csak rá célozhatott.

Az EU csúcs döntéshozó szervének, az Európai Tanácsnak az elnöke kemény, komor hangulatú beszédet tartott hétfő este az Európai Néppárt gazdasági témájú rendezvényén Brüsszelben. A konferencia témája – „Az EU a jövő világgazdaságában: vezetni, vagy hagyni, hogy mások vezessenek?” – a lengyel politikus legpesszimistább gondolatait ébresztette föl.

A kérdésre, hogy Európa hagyni fogja-e, hogy mások vezessék a jövőben, azt válaszolta: minden „attól függ, milyenek a vezetőink, és hogy képesek-e együttműködni.” Ezután keményen kikelt a populizmus ellen, amely szerinte semmi újat nem hoz, csak visszatérést jelent a megosztottság, nacionalizmus és autokrata uralom katasztrofális politikájához.

Tovább

Szíriai gyerekekkel itatná meg a fölösleges tejet az EU

2016. április 4., 13:39 Módosítva: 2016.04.04 16:48
24
Budapesten csak teheneket terelnek végig, Brüsszelben már gyújtogatás és tejlocsolás is volt. Az EU a menekülteken segítene a tejfölösleggel.

Nem sikerült megidézni a régi nagy gazdatüntetések hangulatát a tej alacsony ára miatt tehenekkel vonuló tiltakozóknak hétfőn Budapesten. A nagyszabásúra tervezett felvonulás helyett csak egy maroknyi gazda érkezett az Országos Kereskedelmi Szövetséghez, két tehén kíséretében, jelentette az Index.

A magyar kormány legerősebb eszköze arra, hogy felpörgesse a tejfogyasztást, az lenne, ha 5 százalékra csökkentené a tejtermékek jelenleg 18 százalékos áfakulcsa. Ezen kívül elmondhatják, hogy mindenki igyon több magyar tejet, esetleg indulhat kampány arról, hogy a tejfogyasztás egészséges, ellenőrizhetik szigorúbban az áfacsaló termékeket, vagy adhatnak támogatást a termelőknek, de

a kérdésre Brüsszel vagy a világpiac adhatja meg az igazi választ.
Tovább

Hétfőn indul a török-EU menekültcsere

2016. április 4., 06:43 Módosítva: 2016.04.06 20:26
6

Tüntetések előzték meg az EU és Törökország közötti megállapodás életbe lépését. A menekültek nem szeretnék, hogy visszatoloncolják őket Törökországba a görög szigetekről. A visszaszállításuk hétfő reggel kezdődött meg: az MTI szerint Leszboszról kettő, Híoszról egy török hajó indult el a török partok felé, összesen 131 migránssal. Többségük Pakisztánból és Bangladesből származik.

A törökök és az Európai Unió között március 18-án megkötött megállapodás alapján a görögök hétfőtől szerdáig 750 migránst küldenek vissza Törökországba. Azokat küldhetik vissza, akik illegálisan érkeztek Görögországba március 20. után. Viszont minden visszaküldött szíriai menekült után egy másikat törvényes úton betelepítenek az unió területére, legfeljebb 72 ezer főig. Ez tehát nem vonatkozik a nem szíriai állampolgárokra: őket – amennyiben az európai hatóságok nem tartják indokoltnak a menekültstátusz magadását – úgy toloncolják vissza, hogy Törökország is továbbküldi őket, az esetükben nincsen szó cseréről.

A megállapodás óta a menekültek érkezése lelassult a görög szigetekre, de továbbra is százával jönnek a migránsok. Szombatról vasárnapra 24 óra alatt több mint ötszáz menedékkérő érkezett Törökországból a görög szigetekre, jelezték a helyi hatóságok. Nagyjából 52 500 menekült rekedt Görögországban, mióta lezárták a Balkán irányába vezető útvonalat.

Civil szervezetek szerint időzített bombaként ketyeg Görögország több pontja is, kezdve Leszbosz szigetétől a görög-macedón határon fekvő Idomeniig, ahol a határ lezárása óta 11 ezren torlódtak fel.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szerdai miniszteri találkozóján az ENSZ főtitkára, Ban Kimun arra szólította föl a viág országait, hogy a következő három évben legalább 480 ezer szíriait fogadjanak be.

Tovább