Judit
2 °C
7 °C

Az utolsó esélyüket játsszák meg az iraki kurdok

2007.10.26. 16:03
Pénteken iraki miniszterek delegációja érkezett Ankarába, hogy török kollégáikkal megpróbáljanak diplomáciai megoldást találni az észak-iraki kurd lázadók miatt kialakult válságra, amit a törökök katonai úton oldanának meg. Az első rövid megbeszélések után egyelőre még nem tudni, hogy sikerül-e megegyezniük a feleknek, de a törökök szerint ez az utolsó esély, hogy elkerüljék a támadást.

Török és iraki miniszterek pénteken Ankarában megtartották az észak-iraki török katonai beavatkozás elkerülését célzó első rövid megbeszélésüket, ám egyelőre még nem tudni, hogy a nap folyamán lesz-e további tárgyalás is.

Török illetékesek még a megbeszélés előtt világossá tették, hogy a mostani tárgyalások jelenthetik az utolsó esélyt, hogy diplomáciai úton rendezzék a konfliktust és elkerüljék a katonai beavatkozást, írja a Guardian. "Noha tiszteletben tartjuk Irak területi egységét, Törökországnak elfogyott a türelme és nem fogja tovább eltűrni, hogy terrorista tevékenységet folytassanak iraki földről" - mondta Abullah Gül török államfő.

Abdel-Kádir Mohammed Dzsászim Ubajdi iraki védelmi és Sirván al-Váili nemzetbiztonsági államminiszter másfél órán át tárgyalt Ali Babacan török külügy- és Besir Atalay belügyminiszterrel, jóllehet előzőleg háromórás megbeszélésre számítottak, közölte Irak ankarai nagykövetségének egyik diplomatája. A tizenegy fős iraki delegációban az észak-iraki kurd adminisztráció tagjai is részt vesznek.

Az NTV török tévétársaság értesülése szerint Babacan a találkozót követően a török vezérkarhoz hajtott konzultációra, míg Atalay a romániai látogatáson tartózkodó Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnököt tájékoztatta telefonon a megbeszélés eredményeiről. A két ország miniszterei a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadár kurd fegyveres csoport elleni küzdelem eszközeiről beszéltek, a PKK gerillái ugyanis észak-iraki támaszpontjaikat ugródeszkának használják Törökország elleni támadásokra.

Ankara és Bagdad viszonya rendkívül kiéleződött, miután a török parlament október közepén felhatalmazást adott az ankarai kormánynak az észak-iraki PKK-bázisok elleni katonai hadműveletek elrendelésére, a gerillák pedig múlt vasárnap tizenkét török katonát megöltek, nyolcat pedig foglyul ejtettek.

Egyes török katonai és civil vezetők korábban azt javasolták, hogy vezessenek be gazdasági szankciókat Irak északi része ellen, ami étel és áramellátás tekintetében erősen függ Törökországtól.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?